De meest voorkomende merkonderzoeksfouten - DeLaatbusiness

De meest voorkomende merkonderzoeksfouten

3 min


98
6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

In onze vorige post analyseerden we vier soorten onderzoeken naar merkonderzoek die het meest effectief zijn gebleken bij het oplossen van bedrijfsproblemen en, als gevolg daarvan, het populairst bij merkmarketeers.

Vandaag zullen we de meest voorkomende fouten bekijken die gemaakt zijn bij het ontwerpen en uitvoeren van merkonderzoek.

1. Onwetend een onderzoekspartner kiezen

Een slecht ontworpen onderzoek kan leiden tot conclusies die onjuist zijn en als gevolg daarvan schadelijk zijn voor het bedrijf. Daarom is het zo belangrijk om alleen met vertrouwde onderzoekspartners te werken die uw bedrijfsprobleem begrijpen en in staat zijn om u te helpen het probleem op te lossen. 
De gemakkelijkste manier om potentiële partners te vinden, is door uw collega’s (van wie u kunt afgaan op uw oordeel) te vragen om aanbevelingen voor niet alleen het onderzoeksbureau zelf, maar ook specifieke teams binnen het onderzoeksbureau.

Bepaalde soorten onderzoek kunnen gemakkelijk in eigen beheer worden gedaan, vooral als ze niet gecompliceerd zijn en toegang vereisen tot uw klantendatabase (bijvoorbeeld Net Promotor Score-onderzoek). De meer geavanceerde onderdelen (bijvoorbeeld klantensegmentatie) moeten echter altijd worden uitgevoerd door een gespecialiseerd onderzoeksbureau.

Eén ding is ook de moeite waard om te vermelden in deze sectie: het is helemaal niet goed om te verwachten dat uw creatieve bureau namens u merk- of marktonderzoek zal uitvoeren (zie punt 3). Helaas is het een populaire praktijk, zelfs in de meest bekende bedrijven.

2. Verknopen van het onderzoeksontwerp

Hoewel u met een zorgvuldig gekozen onderzoekspartner vaker methodologische fouten zult vermijden, gebeurt dit soms nog steeds. 
Een van de meest voorkomende is het uitvoeren van een kwalitatief onderzoek in plaats van een kwantitatief onderzoek, of andersom. Kwalitatieve en kwantitatieve methoden zijn niet uitwisselbaar en moeten voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Als u wilt begrijpen wat de meerderheid van uw doelgroep denkt, voer dan een kwantitatief onderzoek uit. Om een ​​beter begrip van een probleem te krijgen, kiest u een van de kwalitatieve technieken. Het tegenovergestelde doen leidt tot verkeerde beslissingen.

Het presenteren van de resultaten van een kwalitatief onderzoek in aantallen en percentages (het gebeurt!) Is een marketingmisdrijf, net als het gebruik van kwantitatieve enquêtes om inzichten van consumenten te ontdekken waarvan respondenten zelf niet op de hoogte zijn.

Andere fouten in verband met slecht onderzoeksontwerp omvatten het gebruik van een verkeerd monster (bijvoorbeeld het kiezen van een smal segment wanneer u resultaten nodig heeft die representatief zijn voor de algemene populatie), het schrijven van enquêtes die langer zijn dan 12 minuten (na 10 minuten kunnen respondenten verwachten dat ze hun antwoorden kiezen) nogal willekeurig, alleen om de enquête te voltooien) of niet willekeurig antwoorden.

3. bevooroordeeld zijn

Merk- en marketingonderzoek, afhankelijk van hoe het wordt uitgevoerd, kan bijna alles bewijzen, zelfs tegenstrijdige stellingen. Als je serieus objectieve resultaten wilt behalen, moet je ervoor zorgen dat je huidige kennis, overtuigingen en meningen niet van invloed zijn op het ontwerp van de onderzoeksstudie.

Een voorbeeld van een dergelijke fout is het formuleren (vaak onbewust) van de enquêtevragen op een manier die “het juiste” antwoord suggereert (bijv. “Welk merk is volgens u de beste shampoo op de markt? Merk X of merk Y?”) . Een ander voorbeeld is het gebruik van een verkeerde schaal, bijvoorbeeld bij het vragen naar de prijs die respondenten bereid zijn te betalen voor een product. U krijgt verschillende antwoorden als u het schaalbereik instelt van 1 $ tot 1000 $ vergeleken met wanneer het tussen 1 $ en 100 $ ligt.

4. Testen en doden van creativiteit met onderzoek 

We hebben het al eerder genoemd en zullen het nog een keer herhalen: het is jouw rol om te beoordelen of een creatief idee goed is. Onderzoek meet de creativiteit niet, het meet de effectiviteit. Onderzoek kan u helpen te beslissen hoe een idee bijdraagt ​​aan het imago van uw merk, uitzoeken of het concept moet worden afgestemd om begrijpelijker of identificeerbaarder te zijn met uw merk, of het aankoopintentie bouwt enz.

Enkele van de meest voorkomende fouten in deze categorie zijn het vragen van respondenten of ze een idee leuk vinden (het maakt niet uit!), Door het nieuwe logo te vergelijken met het oude (in 90% van de gevallen wint de oude als mensen wat leuk vinden ze weten het), laat focusgroepen het beste creatieve idee kiezen. Focusgroepen kunnen u helpen de zwakke punten van ideeën te identificeren, zoals een gebrek aan geloofwaardigheid of uniciteit, maar als u wilt zien welk concept het meest effectief is onder uw doelgroep, moet u ze testen met kwantitatief onderzoek. 
Als je deze fouten maakt, loop je het risico geweldige creatieve concepten te doden.

5. Verkeerde beslissingen nemen of helemaal niet nemen

Bedrijven die hun eigen onderzoek niet kunnen betalen, gebruiken soms gegevens en conclusies die door andere bedrijven zijn gepubliceerd om hun eigen beslissingen te onderbouwen. Ze doen het zonder na te gaan hoe het onderzoek is uitgevoerd, hoewel het mogelijk is uitgevoerd en gepubliceerd om zo een buzz te creëren (het zogenaamde PR-onderzoek). Wanneer u de volgende keer leest over bijvoorbeeld dat millennials alleen ‘authentieke’, ethische en doelgerichte merken kopen en tot de conclusie komen dat dit een verstandige strategie voor uw bedrijf kan zijn, controleer dan eerst de verkoopresultaten van dergelijke merken. Beter nog, controleer de verkoopresultaten van merken die geen van die dingen vertegenwoordigen. Je zult verrast zijn.

Het gebruik van andermans onderzoek is vaak een vergissing van kleine bedrijven, grote bedrijven doen vaak precies het tegenovergestelde. Ze doen veel onderzoek, vaak uit gewoonte, en negeren het vervolgens. Mensen zijn zo bezig met hun werk dat ze geen tijd hebben om presentaties van onderzoeksresultaten bij te wonen of de onderzoeksrapporten te lezen. Wees niet zo een marketeer.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format