De positionering van luxe/bekende mode merken - DeLaatbusiness
chatbot bouwen

De positionering van luxe/bekende mode merken

3 min


103
Dummy image 6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

Vanuit het oogpunt van de merkstrategie hebben luxe/bekende mode merken veel gemeen. De meesten van hen communiceren vakmanschap, de hoogste kwaliteit en erfgoed, terwijl hun respectieve stijl en tonaliteit van reclame vergelijkbaar zijn, evenals hun selectie van media bij het plaatsen van hun advertenties.

Positionering van 4 bekende/luxe merken:

 Nr. 4 Gucci – sensualiteit en romantiek

Hoewel het  hoogwaardige imago van Gucci is gebaseerd op de twee pilaren die kenmerkend zijn voor de meeste luxemerken, dat wil zeggen vakmanschap en erfgoed, wat het merk onderscheidt van zijn concurrenten is het sensuele karakter en het feit dat het gebaseerd is op het merk Lover archetype. In de voorgaande twee decennia (tot 2015) werd Gucci’s communicatie gekenmerkt door de gedurfde, seksueel provocerende en controversiële stijl, die werd geïnitieerd door Tom Ford, toen artistiek directeur van het merk, en voortgezet door Frida Giannini. 

In 2015, met Gucci onder nieuw management, werd een subtielere aanpak geïnitieerd. Het beeld van het merk werd bijna van de ene dag op de andere veranderd van slank, glanzend en seksueel in rauw, eigenzinnig, progressief, sensueel, romantisch en nerd. Gucci’s CEO beschrijft de strategie van het nieuwe merk als het spreken tegen de ‘fashion dreamers’.

Nr. 3 Hermès – ruiterwortels en luchtigheid

Hermeswordt algemeen erkend als een van de meest luxueuze merken ter wereld. Het is niet verwonderlijk dat erfgoed, authenticiteit en vakmanschap de pijlers zijn van haar merkstrategie. Er zijn echter twee aspecten van de positionering van Hermès, die echt uniek zijn: de paardensportwortels en de luchtige aanpak. Hermès is opgericht als harnaswinkel en produceert nog steeds zadels en andere lederen accessoires voor paardrijden. 

Het paard is ook het leidmotief van de communicatie van het merk, die aanwezig is in het logo, als onderdeel van het patroon op sommige zijden sjaals, in de ontwerpen voor zijn winkels en in zijn advertenties. 

Hermès lijkt bij het communiceren van haar merk zichzelf niet al te serieus te nemen in vergelijking met andere luxe merken. Christophe Lemaire, voormalig artistiek leider, zei: “Soms lijkt het alsof de mode- en luxewereld een beetje is geworden als een oorlogszone [zone]. 

En Hermès wil die game niet spelen. “De tone of voice van het merk is verfrissend luchtig: soms speels en soms grilliger en eigenzinniger.

Nr. 2 Chanel –  tijdloze elegantie en bevrijde vrouwelijkheid

De merkstrategie van Chanel draait om de hoogste kwaliteit, luxe, Franse oorsprong en erfgoed daterend uit 1909 – thema’s die ook het DNA vormen van een ander Frans luxemodemerk, Dior . Van beide merken wordt algemeen aangenomen dat ze de mode opnieuw hebben uitgevonden en beide zich richten op ‘vrouwelijke elegantie’. 

Hun interpretaties van elegantie en hun artistieke stijlen zijn echter totaal verschillend. Terwijl Dior vrouwelijkheid benadrukt en bekend staat om rijke ontwerpen, accentueert Chanel de tijdloze moderniteit en promoot het het concept van ‘ongecompliceerde luxe’ dat eenvoud waardeert boven weelde.
Chanel’s erfgoed en merkwaarde zijn opgebouwd rond de oprichter van het bedrijf, Coco Chanel en haar langdurige nalatenschap. Coco Chanel volgde nooit gevestigde modevoorschriften, wat haar in staat stelde om de modewereld te revolutioneren en vrouwen te bevrijden van bepaalde modebeperkingen. 

Ze was een feministe en wilde onafhankelijke vrouwen kleden. Tot op de dag van vandaag is vrijheid een van de kernwaarden van Chanel, die het merk niet alleen uitvoert in zijn artistieke stijl maar ook in de sociale doelen die het ondersteunt.

Nr. 1 Louis Vuitton – reizen en exploratie

Louis Vuitton , het meest waardevolle luxe modemerk, staat voor de hoogste kwaliteit en luxe, evenals de Franse oorsprong en het erfgoed.

 Wat uniek is aan Louis Vuitton – inderdaad, wat veel mensen niet bewust lijken te zijn – is dat, naast de bovengenoemde attributen, de merkstrategie gebaseerd is op het Archetypevan de Explorer (hoewel veel marketingpublicaties anders beweren) en draait om een bijzonder thema: reizen. Oorspronkelijk een bagagemarkt, de belangrijkste pijler van de communicatie van Louis Vuitton blijft het gevoel van avontuur.

Het merk lanceert op reizen geïnspireerde collecties, maakt gebruik van berichten gericht op avontuur en exploratie, publiceert video stadsgidsen en filmt het meeste van zijn advertenties op exotische locaties.
Louis Vuitton’s idee van reizen is eigenlijk nogal filosofisch – het gaat om de reis, niet om de bestemming.

Dit concept werd verwoord in een van de campagnes van het merk: “Teruggaan naar een tijd waarin reizen zelf een bestemming was, om daar te komen was niet zo belangrijk als de ervaring om te gaan. Er is niet zoiets als een bestemming, omdat de reis nooit eindigt. “

Gucci , Hermès ,  Chanel  en Louis Vuitton zijn de vier meest waardevolle merken ter wereld, volgens Interbrand. Hoewel ze vooral worden geassocieerd met luxe, de hoogste kwaliteit, vakmanschap en erfgoed, hebben ze unieke merkstrategieën. 

Gucci richt zich op sensualiteit, Hermès haalt inspiratie uit zijn paardensportwortels en is minder serieus dan andere luxe merken, terwijl Chanel tijdloze elegantie en bevrijde vrouwelijkheid vertegenwoordigt. Ondertussen benadrukt Louis Vuitton zijn interesse in reizen en exploratie.

positionering bekende merken

voor 50+ gratis tools check: https://delaatbusiness.com 


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *