De positionering van de vier meest waardevolle mediamerken

3 min


115

In juni 2017 schreven we de originele post over de drie meest waardevolle mediamerken. In die tijd was de 2016 Interbrand Best Global Brands-ranglijst de meest recente versie. Volgens hem waren MTV , Discovery en Disney de meeste in de categorie waard.

Twee ranglijsten later ziet de top drie er anders uit.

Ten eerste wordt het steeds moeilijker om te definiëren wat een mediamerk is. De meeste bedrijven zijn content-uitgevers geworden en handelen tot op zekere hoogte als mediamerken. We gingen er daarom van uit dat een bedrijf als mediamerk een groot deel van zijn inkomsten uit een uitzend- of streamingbedrijf moet genereren. Daarom staan Amazon en Apple niet op onze lijst. Ze verdienen nog steeds meer geld in hun traditionele categorieën – e-commerce en verkoop van iPhones, iPads en Macs enz.

Ten tweede bracht de Interbrand ranking in 2018 een aantal belangrijke veranderingen aan het licht, te beginnen met het feit dat MTV de afgelopen twee jaar niet de lijst met 100 meest waardevolle merken had gehaald. Ondanks de iconische status en het rijke eigen vermogen, is dit merk onder het jonge publiek aan betekenis verloren en is de financiële waarde van het merk aanzienlijk afgenomen.

Twee merken zijn echter aanzienlijk in waarde toegenomen. Spotify debuteerde in 92 nd plaats als de vierde meest waardevolle media merk en Netflix groeide met maar liefst 45% in 2018 ten opzichte van 2017 (toen het eerst verscheen in de classificatie), waardoor zij de tweede grootste media merk (nr. 66), inhalen van ontdekking (nr. 81). 
Disney (nr. 14) blijft de categorieleider.

Nr. 4 Spotify – muziek voor iedereen

Vandaag de dag is Spotify voor het millenniumpubliek wat MTV in de jaren negentig was van wijlen Generation X – de ultieme muziekbestemming, een plek waar alles draait om de muziek. Het Zweedse merk begrijpt dat muziek jongeren begeleidt, waar ze ook gaan en wat ze ook doen, dus positioneert het zichzelf als een soundtrack in hun leven – een service met miljoenen tracks die “de juiste muziek voor elk moment” bieden.

Spotify wil worden gezien als een merk voor muziek en entertainment, en niet als een technologiebedrijf. Het onderstreept vooral de entertainmentwaarden en heeft een imago van een menselijk merk opgebouwd met een leuke, humoristische en luchtige toon.

No. 3 Discovery – menselijke nieuwsgierigheid bevredigen

De missie van Discovery om menselijke nieuwsgierigheid te bevredigen, is sinds de introductie van het merk niet veranderd. In de jaren 2000 was het merk, in een poging om de ratings van zijn mannelijke publiek te vergroten, meer reality-series aan het produceren en in gebruik dan feitelijke documentaires en daalde daardoor van nieuwsgierigheid naar sensatiezucht. Het management van Discovery besloot terug te keren naar de roots van het merk, toen ze beseften dat het merk zijn meest trouwe fans kon verliezen door te proberen de nieuwe kijkers te winnen. David Zaslav, Discovery CEO, vatte de verandering samen: “Ontdekking gaat terug naar waar we echt om geven als mens: verkenning, avontuur, wat de wereld voor ons vasthoudt in wetenschap, ruimte en natuurlijke geschiedenis.”

Vandaag wil het bedrijf nog steeds zijn doelgroep verbreden, maar is van plan het op een andere, meer duurzame manier te bereiken. Het wil ‘het nee’ worden. 1 merk dat voor het hele gezin is en niet alleen voor de mannen in de familie “door vast te houden aan het merk-DNA en uitgezonden shows, die trouw zijn aan de waarden van Discovery, maar tegelijkertijd ook aantrekkelijk zijn voor vrouwen en jonge mannen.

Nr. 2 Netflix – mensen verbinden met verhalen

Hoewel Netflix een relatief recent fenomeen lijkt te zijn, werd het voor het eerst gelanceerd in 1997. Het is een goed voorbeeld van een bedrijf dat de digitale transformatie met succes heeft doorgemaakt. Netflix is ​​verhuisd van een filmhuurdienst die mensen-dvd’s in enveloppen naar de belangrijkste speler op de VOD-markt stuurt. Op dit moment is Netflix niet alleen de grootste videostreamingservice, maar ook een van de belangrijkste contentproducenten. Het definieert zichzelf als ‘s werelds toonaangevende internetamusement-service.

Ondanks de veranderingen in de bedrijfsstrategie, is de kernpropositie van Netflix al jaren min of meer hetzelfde – het gaat om “gemakkelijk filmgenoegen”. Alles wat Netflix doet, moet bijdragen aan zowel een hogere betrokkenheid van de gebruikers (wat betekent focus op geweldige content, maar ook gebruik van geavanceerde algoritmen die mensen helpen de titels te vinden waar ze waarschijnlijk van zullen genieten) en gebruiksgemak (Netflix’s UX en multi-apparaat beschikbaarheid voortdurend verbeterd). Meer recentelijk heeft het bedrijf zijn doel gedefinieerd als “mensen verbinden met verhalen”.

Nr. 1 Disney – geluk creëren door magische verhalen

Disney belooft te ontsnappen uit het dagelijks leven naar een magische wereld vol geweldige personages, waar dromen uitkomen en waar er alleen maar gelukkige eindes zijn. Disney, ondanks zijn aantrekkingskracht op kinderen, is een familiemerk – het inspireert kinderen en stimuleert hun verbeeldingskracht, maar het creëert ook een gevoel van nostalgie onder ouders die de jeugdherinneringen terugbrengen, wanneer het leven puur en eenvoudig was.

Het merk van Disney wordt opgebouwd via een aantal entiteiten (tv-kanalen, uitgeverijen, games, apps, speelgoed, kleding, themaparken, online winkels, enz.) En diverse franchises, zoals Mickey Mouse, Frozen of Stars Wars. Toch slaagde het erin om te bereiken wat veel bedrijven niet bereiken, namelijk merkconsistentie en coherentie ondanks een gecompliceerde organisatiestructuur en een bedrijfsmodel dat sterk afhankelijk is van licentieverlening.

Spotify , Discovery , Netflix en Disney zijn de vier meest waardevolle merken ter wereld, volgens Interbrand. Spotify belooft muziek voor iedereen, voor elk moment; De propositie van Discovery draait om het bevredigen van menselijke nieuwsgierigheid; Netflix is een internetentertainmentservice die mensen met verhalen verbindt; en Disney heeft het beeld gevestigd van een bedrijf dat geluk creëert door middel van magisch vertellen.


0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format