Hoe deze reclamefouten uw merk kunnen doden - DeLaatbusiness

Hoe deze reclamefouten uw merk kunnen doden

5 min


100
6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

Onze blog gaat bijna uitsluitend over merkstrategie . Zelfs wanneer we schrijven over de uitvoering, proberen we altijd de strategie erachter te begrijpen. Dit bericht is anders omdat het zich richt op de implementatie. Een sterke merkstrategie is belangrijk, maar het betekent niets als het niet goed wordt uitgevoerd.

Vandaag delen we onze ervaring met betrekking tot de grootste fouten die merken (en hun agentschappen) maken in hun advertenties. Het is nog steeds verrassend om te zien hoeveel organisaties enorme budgetten besteden aan campagnes die absoluut niets doen voor hun respectieve merken.

1. Vergeten merkstrategie

We observeren vaak hoe merken, zowel groot als klein, hun merkstrategieën niet vertalen naar communicatie. Weten hoe ze zichzelf positioneren en vervolgens de advertentie-ideeën die ze kiezen zien, houdt nooit op ons te verbazen. 
Soms is het de schuld van een slecht gedefinieerde merkstrategie die op papier misschien redelijk lijkt, maar in de praktijk niet van toepassing is. 
Vaker gebeurt dit echter wanneer er een veel sterkere nadruk wordt gelegd op het vinden van een creatief advertentieidee dan op het overbrengen van de boodschap van het merk. De stap van het analyseren van hoe een merkstrategie kan worden geïmplementeerd in de campagne, ontbreekt eenvoudigweg in het creatieve proces.

Waarom gebeurt het?

Meestal is het niet de bedoeling van iemand om het merk te negeren. Het vertalen van merkstrategie naar communicatiestrategie en vervolgens naar een creatief idee is geen gemakkelijke taak. Het vergt jarenlange ervaring om te kunnen beoordelen welk concept bijdraagt ​​aan de opbouw van de eigen vermogen van een merk en dat niets doet. 
Wat ook tot deze fout kan leiden, is een focus op het vinden van een sterk communicatieplatform, dat de merkstrategie simpelweg kan overschaduwen.

Hoe kan het worden vermeden?

Begin altijd met uw merkstrategie, ongeacht of u een enorme imagocampagne uitvoert, een tactische verkooppromotie of een korte beschrijving schrijft voor uw sociale media-pagina. Gebruik elke gelegenheid om het merk te versterken in de harten en hoofden van uw consumenten. 
Al Ries en Jack Trout in hun klassieke boek Positioning schreef: “Een van de grote communicatietragedies is om te zien hoe een organisatie een zorgvuldige planningoefening doorloopt, stap voor stap (…) en de strategie vervolgens overdraagt ​​aan de ‘creatieven’ voor uitvoering. Zij passen op hun beurt hun vaardigheden toe en de strategie verdwijnt in een wolk van techniek, om nooit meer herkend te worden. “En ze hebben volkomen gelijk, het is alleen dat we niet alleen de schuldigen van deze fout zouden moeten beschuldigen. Uiteindelijk is het de verantwoordelijkheid van de klant.

2. Slechte branding

Als je één fout uit onze lijst wilt vermijden, kies deze dan. Als u een campagne voert met een slechte merknaam, zorgen uw consumenten ervoor dat uw advertenties worden weergegeven, maar niet uw merk. Dit is waarschijnlijk de grootste blunder marketeers en creatievelingen kunnen maken, omdat dit kan leiden tot een situatie waarin uw campagne meer goed is voor uw concurrenten dan voor uw eigen product. 
Byron Sharp in zijn boek How Brands Grow stelt dat onderscheidend vermogen (geleverd door sterke branding) veel belangrijker is dan differentiatie (geleverd door unieke positionering). Hij zei zelfs: “In plaats van te streven naar zinvolle, gepercipieerde differentiatie, moeten marketeers zinloos onderscheidend vermogen zoeken. Branding duurt, differentiatie niet. “

Waarom gebeurt het?

Allereerst zijn er veel merken die behalve hun logo geen merkeigenschappen hebben, dus gewoon geen gebruik van kunnen maken. 
Ten tweede zijn er merken die een breed scala van dergelijke activa hebben, maar ervoor kiezen om geen van deze toe te passen in hun advertenties. Nogmaals, wij geloven dat de belangrijkste reden hiervoor is het nastreven van een hoog niveau van creativiteit. Sterke branding wordt niet behandeld als een springplank, maar als een hindernis.

Hoe kan het worden vermeden?

Zorg dat u beschikt over een breed scala aan brandingitems, beide mechanisch – zoals een logo, een ander kleurenpalet, een karakteristiek lettertype, merkwoorden (bijvoorbeeld de ‘magie’ van Disney), een slogan, een jingle, enzovoort, en emotioneel – zoals een unieke tone-of-voice, een reeks beoogde associaties, etc. 
Ten tweede, pas deze assets toe wanneer je maar kunt. Te veel branding is beter dan niet genoeg.

3. Verfijning van reclame

Af en toe zien we een advertentie die niet voor de hand ligt en we moeten hem een ​​paar keer bekijken om te begrijpen wat de auteur probeerde te zeggen. We zouden er met andere merk- en reclameprofessionals over praten, in een poging de strategie erachter te ontcijferen. Als u echter denkt dat uw doelgroep hetzelfde doet, zit u in de problemen. Je bericht moet zo eenvoudig zijn dat een kind of een bejaarde het kan begrijpen. Ries en Trout maakten in hun boek Positionering een paar spot-on observaties over die kwestie. Bijvoorbeeld: “Cultuur en verfijning kunnen schattige eigenschappen zijn, maar niet in advertenties”, of “Wanneer een idee slim of ingewikkeld is, moeten we achterdochtig zijn. Het zal waarschijnlijk niet werken omdat het niet eenvoudig genoeg is. “

Waarom gebeurt het?

Zowel marketeers als creatievelingen gaan er vaak van uit dat consumenten reclame op dezelfde manier analyseren als ze doen en daarom geen ‘voor de hand liggende’ advertenties mogen worden gepresenteerd. Dit denken is gebaseerd op de overtuiging dat consumenten die eenmaal geïntrigeerd zijn door een advertentie of een merk elders op zoek zullen gaan naar meer informatie. Fout. 
Mensen geven niet om je merk of je advertentie en hebben niet de tijd of mentale ruimte om een ​​analyse uit te voeren. Daarom moet uw bericht zo eenvoudig mogelijk zijn, anders is deze verloren.

Hoe kan het worden vermeden?

U kunt uw advertentie altijd testen op een steekproef van respondenten. Vraag ze niet of ze een idee leuk vinden, want het is jouw taak om het te beoordelen, maar vraag in plaats daarvan of ze begrijpen wat de advertentie probeert te zeggen. Als u ervoor kiest om de stem van uw consumenten te negeren, onthoud dan op zijn minst over punt twee – maak uw advertentie zo goed – dat zelfs als mensen niet begrijpen wat u probeert te zeggen, het in ieder geval een positief effect zal hebben associaties in hun gedachten.

4. Focus op het nieuwe

Mensen die werkzaam zijn in marketing en creatieve industrieën zijn geobsedeerd door innovatief te zijn. Ze proberen constant hun merk opnieuw uit te vinden en er nieuwe dingen over te zeggen op nieuwe manieren en met behulp van de meest trendy media. Het resultaat? Ze bouwen geen sterk merk, maar ondermijnen in plaats daarvan haar positie door langzaam haar merkwaarde op de lange termijn te vernietigen, of te veel geld uit te geven aan overmatige creatieve uitvoeringen van hetzelfde idee en media te kiezen die geen bereik bieden.

Waarom gebeurt het?

De belangrijkste reden voor deze benadering is opnieuw de veronderstelling dat consumenten een vergelijkbare blootstelling aan het merk hebben als de marketeers en creatieven die er verantwoordelijk voor zijn. Ook als een marketeer na een paar jaar de boodschap van het merk verveelt, denkt hij of zij dat hun consument een soortgelijk sentiment deelt. Dat is waarom ze dingen opnieuw uitvinden. 
Een andere reden is dat geen enkele marketeer of creatief gezien wil worden als ‘vastzitten op de oude manier’, wat bijdraagt ​​aan hun behoefte aan meedogenloos innoveren. Helaas houdt dit vaak geen rekening met het grotere geheel.

Hoe kan het worden vermeden?

Als u denkt dat er een kleine kans is dat u overschat hoeveel consumenten uw laatste advertentie daadwerkelijk hebben gezien of de boodschap van uw merk hebben onthouden, voer dan regelmatig merkonderzoek uit en kijk wat mensen zich herinneren over uw merk. Het vergt jarenlange consistente communicatie in hoog bereikbare media om het bewustzijn van een merk te vergroten en er bepaalde associaties mee aan te gaan, en zelfs nog langer om mensen uw boodschap te laten onthouden. Dat is de reden waarom Nike de slogan al meer dan 30 jaar niet heeft veranderd en Coca-Cola al tientallen jaren reclame, verfrissing en geluk promoot in haar campagnes.

Er zijn zeker meer reclamefouten dan de vier die we in dit bericht hebben genoemd. Dit lijken echter de meest populaire. De meeste van deze fouten kunnen worden vermeden als merken op een missie om creatief en innovatief te zijn, inspiratie zochten in hun eigen merkstrategie, niet ernaast. Het is zo de moeite waard.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format