Hoe digitale bedrijven hun merkprestaties kunnen meten - DeLaatbusiness

Hoe digitale bedrijven hun merkprestaties kunnen meten

4 min


111
6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

Een paar maanden geleden schreven we een bericht over de belangrijkste statistieken en KPI’s voor het meten van merkprestaties , die later werd gevolgd door een stuk over de meest effectieve onderzoeken naar merkonderzoek . Deze twee artikelen waren voornamelijk gericht op merken met een fysieke aanwezigheid (bijv. Handelsmerken) en merken met een budget dat groot genoeg is om investeringen in extern onderzoek mogelijk te maken.

Sinds kort werken we samen met een aantal bedrijven die alleen in een digitale ruimte werken. De meesten van hen hebben al veel gegevens met betrekking tot de prestaties van hun website en zijn daarom terughoudend met het uitgeven van geld aan aanvullend merkonderzoek. In plaats daarvan zoeken ze naar manieren om meer te begrijpen van de cijfers die ze al hebben.

Met deze post proberen we enkele van de digitale statistieken te vertalen naar merk-KPI’s. We zullen ons concentreren op gegevens die de merkprestaties meten in elke fase van het besluitvormingsproces van een consument. Het voordeel van deze aanpak is dat het een praktische en kosteneffectieve oplossing is. Het nadeel is echter dat het niet de gehele doelgroep omvat, maar alleen mensen die uw website hebben bezocht.

Fase 1: Bewustzijn

a) Wat wil je weten?

Herkennen uw (potentiële) klanten uw merk?

b) Key performance indicators (KPI’s):

– Top of mind (TOM) merkbekendheid 
– Spontane naamsbekendheid 
– Gevraagde merkbekendheid

c) Hoe  kunnen deze KPI’s worden gemeten met behulp van de digitale gegevens die u al hebt?

Er zijn twee statistieken waarmee u kunt achterhalen of het bewustzijn van uw merk hoog of laag is. De eerste is het directe verkeer naar uw website, uitgedrukt in absolute aantallen en als een percentage van uw totale verkeer.

Het aantal mensen dat uw website heeft bezocht door uw URL in hun browser in te voeren (en niet bijvoorbeeld door op uw advertentie te klikken of u doorzoekt) kan een goede inschatting zijn van hoe sterk uw merk is. Grote digitale merken zoals Amazon of Airbnbhebben meer dan 50% van hun verkeer afkomstig van rechtstreekse hits. Voor jongere en kleinere merken is dit aantal veel lager; voor BrandStruck is het bijvoorbeeld nog steeds ongeveer 20%.

De tweede statistiek die een goede proxy is voor merkbekendheid, is hoeveel mensen naar uw website komen door te zoeken naar de naam van uw merk. Nogmaals, voor de grootste digitale merken ontstaat het grootste deel van hun verkeer door zoekopdrachten als gevolg van mensen die op zoek zijn naar dit specifieke merk. Het is niet het geval voor kleinere merken.

d) Voorbehoud

Het is belangrijk om de prestaties van uw merk in de loop van de tijd te meten om te kunnen volgen of u vooruitgang boekt. Het is echter ook de moeite waard om de nummers van uw grootste concurrenten te controleren (bijvoorbeeld door Alexa of SimilarWeb te gebruiken) om te zien of hun merken sterker zijn dan de uwe. Je zult nooit “appels met appels” kunnen vergelijken, omdat je verschillende gegevensbronnen zult gebruiken (echte gegevens versus geschatte gegevens), maar als je het op een regelmatige basis doet, zul je leren om deze vergelijkingen te begrijpen.

Fase 2: bekendheid

a) Wat wil je weten?

Weten uw (potentiële) klanten waar uw merk voor staat?

b) KPI’s:

– Zelfverklaarde kennis over het merk

– Merkprofiel

c) Hoe kunnen deze KPI’s worden gemeten met behulp van de digitale gegevens die u al hebt?

Een manier om te analyseren of mensen die zich bewust zijn van uw merk, weten waar het voor staat, is hun gedrag op de website te volgen zodra ze daar zijn. In dit geval kunnen twee statistieken van nut zijn: tijd op locatie en bouncepercentage. Als mensen direct naar uw website gaan maar binnen enkele seconden vertrekken, kan dit betekenen dat zij dachten dat uw merk iets anders bood. Als ze een aanzienlijke hoeveelheid tijd doorbrengen, kan dit een teken zijn dat ze opzettelijk op de website zijn gekomen en hebben ontvangen wat ze verwachtten.

d) Voorbehoud

Voor het meten van de merkprestaties (en niet noodzakelijkerwijs de effectiviteit van de verkooptrechter), moeten deze statistieken worden geanalyseerd door een groep mensen die wordt geïdentificeerd als zich bewust van uw merk, dat wil zeggen degenen die het rechtstreeks hebben ingevoerd of naar uw merk hebben gezocht merknaam.

Fase 3: Overweging

a) Wat wil je weten?

Wensen uw (potentiële) klanten uw merk te kopen?

b) KPI’s:

– Koopintentie

c) Hoe kunnen deze KPI’s worden gemeten met behulp van de digitale gegevens die u al hebt?

Dit is waar digitale gegevens wellicht nuttiger zijn dan de meer traditionele koopintentie-nummers. Afhankelijk van de specifieke kenmerken van uw website, kunt u een aantal statistieken bijhouden die kunnen worden geïnterpreteerd als de bereidheid van een gebruiker om uw product / merk / service te kopen. Elk bedrijf kan zijn aanpak op een iets andere manier definiëren, maar het gedrag dat wordt aanbevolen voor het volgen, omvat bezoeken aan uw prijslijst en klikken op de knop ‘kopen’ of ‘toevoegen aan winkelwagentje’.

d) Voorbehoud

Het is cruciaal om bij te houden welk percentage van de mensen aankoopintentie aangeeft in vergelijking met het aantal dat de aankoop voltooit. Als het verschil groot is, is het de moeite waard om een ​​meer gedetailleerde analyse te doen, met name van uw prijsstrategie.

Fase 4: Aankoop

a) Wat wil je weten?

Kopen mensen je merk?

b) KPI’s:

– Omzet

– Verkoopwaarde

c) Hoe kunnen deze KPI’s worden gemeten met behulp van de digitale gegevens die u al hebt?

Waarschijnlijk is de meest eenvoudige statistiek het bijhouden van hoeveel items er op uw website zijn gekocht en van welke waarde. Omdat we echter de prestaties van het merk analyseren, is het de moeite waard om te controleren hoe belangrijk de merkfactor was in de aankoopbeslissing. Vergelijking van verkoopconversiepercentages uit verschillende verkeersbronnen zal u vertellen of uw merk een belangrijke rol speelt in het proces. Dit is het geval wanneer mensen die zich bewust zijn van uw merk, eerder van uw merk kopen dan degenen die uw website per ongeluk hebben gevonden.

d) Voorbehoud

Sommige sterke merken vinden het moeilijk om de merkliefde om te zetten in verkoop die in verhouding staat tot de kracht van het merk (bijv. Guinness ). Digitale merken hebben vaak het tegenovergestelde probleem. Geen van deze situaties is goed voor het bedrijfsleven. De meest duurzame bedrijven weten hogere merkprestaties te vertalen naar hogere verkopen.

Fase 5: bepleiten

a) Wat wil je weten?

Zouden uw klanten uw merk aanbevelen aan hun vrienden?

b) KPI’s:

– Net Promoter Score (NPS)

c) Hoe kunnen deze KPI’s worden gemeten met behulp van de digitale gegevens die u al hebt?

Dit is waarschijnlijk de enige statistiek die u op dit moment niet heeft, tenzij u al bent begonnen met het bijhouden ervan. Het is relatief eenvoudig te meten, omdat het slechts één vraag is en u het aan al uw klanten kunt vragen: “hoe waarschijnlijk bent u, op een schaal van 0 tot 10, om ons merk aan te bevelen aan een vriend?”. We hebben al uitgelegd hoe we NPS in het vorige artikel over merk-KPI’s kunnen berekenen, maar we zullen deze informatie hier opnieuw opnemen.

Klanten die uw merk een score van 9 of 10 geven, zijn uw promotors, die die u op 7 of 8 beoordelen passives worden genoemd en diegenen die 0-6 kiezen, zijn lasteraars. Om het eindresultaat te berekenen, moet u het percentage schadelijke factoren aftrekken van het percentage promoters. Als u 10% afleiders, 70% passieve en 20% promoters heeft, is uw NPS 10 (20-10).

Het is ook mogelijk om een ​​negatieve NPS te hebben.

d) Voorbehoud

Het is belangrijk om de NPS-vraag op het juiste moment te stellen. Als u het vraagt ​​voordat klanten de kans hebben gehad om uw product of service goed te testen, krijgt u geen echte gegevens. Als je het te laat vraagt, kunnen ze gewoon vergeten wat hun ervaring was en zullen ze je geen adequaat antwoord geven.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format