Wanneer een op technologie gebaseerde merkstrategie zinvol is


118
118 points

Omdat innovatie de bedrijfsgroei blijft stimuleren, is het steeds vaker voor merken om technologie als onderdeel van hun merkstrategie op te nemen. Zelfs FMCG-merken (fast-moving consumer goods), die dingen verkopen als verbruiksgoederen met een korte houdbaarheid, zijn begonnen technologie te gebruiken in hun merkstrategieën. Het kan echter variëren, terwijl veel merken prioriteit geven aan het gebruik van technologie, anderen vaak hun rol in hun communicatie bagatelliseren.

Hieronder vindt u voorbeelden van beide typen merken en hoe hun benadering van technologie een rol speelt in zowel merkstrategie als communicatie.

Merken die willen worden gezien als “tech”

Het is begrijpelijk dat er in de 21ste eeuw veel merken zijn die ‘tech’-aspecten aan hun merkwaarde willen toevoegen, met de bedoeling om als modern te worden gezien of in de hoop relevant te blijven voor de nieuwe generaties. Zelfs enkele van ‘s werelds grootste merken op het gebied van eten en drinken, zoals Coca-Cola of McDonald’s , voelen de noodzaak om hun technologische referenties te bewijzen. Professionele dienstverlenende bedrijven herpositioneren zichzelf zodat ze technologiepartners kunnen worden van de Fortune 500, een van de voorbeelden is Accenture , dat een enorme focus heeft op technologie in zijn strategie.

Het zijn niet alleen individuele bedrijven die hun op technologie gebaseerde branding vergroten, er is zelfs een hele categorie merken die dit doen. De categorie financiële diensten onderging een enorme reputatieafval na de financiële crisis in 2008, wat ertoe leidde dat bedrijven in die groep probeerden afstand te nemen van de negatieve associaties die zijn opgebouwd door dichter bij de technische merken te komen. Merken als Citi , Mastercard en Visa zijn slechts enkele voorbeelden. Citi heeft een focus op vooruitgang en innovatie opgebouwd door middel van communicatie en initiatieven zoals Citi Ventures, Mastercard werkt aan het veiliger en eenvoudiger maken van girale betalingen, en Visa benadrukt dat het geen bank is, maar een ‘global payment technology company’.

Merken die geen tech willen worden

Aan de andere kant hebben we merken die worden gezien als technologiebedrijven, maar die niet op deze manier willen worden waargenomen. Tech-positionering kan soms beperkend zijn, waardoor het voor dit soort merken moeilijker wordt om meer reguliere doelgroepen te bereiken. Er zijn twee goede voorbeelden van merken die hun merk- en communicatiestrategieën onlangs hebben veranderd om zich te verwijderen van technische positionering.

Airbnb is een app (die een reismerk probeert te worden) waarmee mensen hun woning kunnen verhuren voor kort verblijf. Het heeft een revolutie teweeggebracht in de manier waarop websites van accommodaties werken en daarom wordt Airbnb door velen gezien als een technologiebedrijf. Dit is echter niet het doel van het bedrijf. Airbnb wil er een menselijker gevoel over hebben, met hun merk dat alles te maken heeft met ‘erbij horen’ en ervoor zorgen dat mensen zich overal op de wereld thuis voelen.

Een ander voorbeeld is Spotify . Meestal gezien als een technologiemerk, heeft het bedrijf eind 2015 een nieuwe naam gekregen om de connotaties van hun bedrijf te verleggen van technologie naar muziek en entertainment. Ze deden dit door hun communicatiebeelden te veranderen en een nieuwe op muziek geïnspireerde stijl te lanceren, als onderdeel van een nieuwe consistente merkervaring. U kunt meer lezen over rebranding Spotify in onze vorige blog weten te komen na .

Gezien worden als een technologiebedrijf kan zowel voor- als nadelen hebben, waarbij het type bedrijf natuurlijk een sleutelfactor is. Voor sommige bedrijven brengt het gezien worden als een technologiebedrijf hen vooruit naar waar ze willen zijn, maar voor anderen kan het zeer beperkend zijn, hen dwingend in een hoek weg van belangrijke onderdelen van de markt waarnaar ze willen streven.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

AfrikaansAlbanianAmharicArabicArmenianAzerbaijaniBasqueBelarusianBengaliBosnianBulgarianCatalanCebuanoChichewaChinese (Simplified)Chinese (Traditional)CorsicanCroatianCzechDanishDutchEnglishEsperantoEstonianFilipinoFinnishFrenchFrisianGalicianGeorgianGermanGreekGujaratiHaitian CreoleHausaHawaiianHebrewHindiHmongHungarianIcelandicIgboIndonesianIrishItalianJapaneseJavaneseKannadaKazakhKhmerKoreanKurdish (Kurmanji)KyrgyzLaoLatinLatvianLithuanianLuxembourgishMacedonianMalagasyMalayMalayalamMalteseMaoriMarathiMongolianMyanmar (Burmese)NepaliNorwegianPashtoPersianPolishPortuguesePunjabiRomanianRussianSamoanScottish GaelicSerbianSesothoShonaSindhiSinhalaSlovakSlovenianSomaliSpanishSudaneseSwahiliSwedishTajikTamilTeluguThaiTurkishUkrainianUrduUzbekVietnameseWelshXhosaYiddishYorubaZulu
Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format