Wat betekent 'merk' eigenlijk en wat is het verschil tussen merkstrategie, marketingstrategie en communicatiestrategie - DeLaatbusiness

Wat betekent ‘merk’ eigenlijk en wat is het verschil tussen merkstrategie, marketingstrategie en communicatiestrategie

3 min


175
Dummy image 6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

Zelfs de meest ervaren marketeers hebben soms merkterminologie verkeerd. Aan de ene kant worden sommige termen verkeerd door elkaar gebruikt (bijvoorbeeld merkstrategie en communicatiestrategie), aan de andere kant worden sommige concepten onnodig gedifferentieerd (bijv. Merkstrategie en merkpositionering).

In de post van vandaag doen we een poging om de meest essentiële merkstrategie-gerelateerde definities te verduidelijken en het verschil tussen de meest algemeen verwarde termen uit te leggen.

Merk versus logo

Waarschijnlijk de meest voorkomende misvatting, met name onder mensen die geen merk- of marketingprofessionals zijn, is dat het merk hetzelfde is als het logo (of visuele identiteit in het algemeen). Zelfs Investopedia definieert het merk op zo’n smalle manier.

Dit is met name gevaarlijk (en niet ongebruikelijk) wanneer het hogere management in een organisatie zo’n begrip heeft voor hun merk. Dit kan leiden tot een aantal slechte zakelijke beslissingen die worden genomen, zoals het toewijzen van onvoldoende lage budgetten aan merkopbouw of alleen vertrouwen op het marketingteam om de prestaties van het merk te stimuleren.

Onze favoriete definitie van een merk is dat bedacht door Jeff Bezos, de CEO van Amazon: “Je merk is wat mensen over je zeggen als je niet in de kamer bent.” 
De reden waarom deze verklaring zo nauwkeurig is, is tweeledig.

Ten eerste gaat het ervan uit dat het merk wordt gecreëerd door de hele ervaring die uw bedrijf levert – van grote dingen zoals uw producten, mensen, processen, de waarden van uw bedrijf, prijsbeleid, visuele identiteit en tone-of-voice, tot kleinere details zoals uw folders of hoe je neemt de telefoon op.

Ten tweede benadrukt het feit dat wat er uiteindelijk toe doet, is wat andere mensen (uw consumenten, aandeelhouders, werknemers enz.) Over uw bedrijf en uw producten denken, en niet wat u zegt.

Met andere woorden, wat u ook als organisatie doet, u bouwt een merk. Elke afzonderlijke activiteit draagt ​​bij tot de eigenwaarde van uw merk en beïnvloedt de mening die mensen hebben over uw bedrijf.

Merkstrategie versus communicatiestrategie versus marketingstrategie

In de eenvoudigste bewoordingen vat de merkstrategie samen waar uw merk voor staat.

Merkstrategie kan worden vastgelegd met behulp van een van de populaire positioneringsmodellen (we hebben er hier over geschreven ), uitgelegd in een vorm van merkrichtlijnen of eenvoudig beschreven in slechts een paar woorden. Het formulier doet er niet toe zolang de inhoud begrijpelijk is voor alle medewerkers en gemakkelijk toepasbaar is.

Wie u als bedrijf bent en hoe u uw product positioneert, is een strategische beslissing op hoog niveau. Daarom maakt merkstrategie bij de meest merkgerichte bedrijven deel uit van de bedrijfsstrategie. Wat dat in de praktijk betekent, is dat merkstrategie tot leven wordt gebracht via alle functies in de organisatie, waaronder product, marketing, juridische zaken, technologie, HR en anderen. Hoewel implementatie van de merkstrategie een bedrijfsbrede inspanning zou moeten zijn, is het meestal de marketingafdeling die verantwoordelijk is voor het definiëren en uitvoeren ervan. Dientengevolge raken marketing- en merkstrategieën vaak in de war.

Hoewel de merkstrategie een startpunt moet zijn voor elke marketingstrategie, is de reikwijdte van de marketingstrategie veel breder. Marketingstrategie richt zich op hoe merk via product, prijs, communicatie en distributie (4P) tot leven kan worden gebracht op een manier dat het direct of indirect inkomsten genereert voor het bedrijf. Voor verschillende soorten organisaties betekent marketingstrategie iets anders, maar een commercieel aspect ervan is absoluut cruciaal. Een marketingstrategie die de top van het bedrijf niet helpt, moet altijd in twijfel worden getrokken.

Communicatiestrategie maakt deel uit van de marketingstrategie. Het definieert de kernboodschappen van het merk, belangrijke doelgroepen (bijv. Eindgebruikers, beïnvloeders, persjournalisten van consumenten, enz.) En belangrijke communicatiemiddelen en -kanalen. Verrassend is dat in veel bedrijven communicatie- en marketingafdelingen twee afzonderlijke entiteiten zijn, wat vaak leidt tot werken in silo’s en bijgevolg inconsistenties in het merk.

Idealiter moet de merkstrategie jarenlang hetzelfde blijven (zo zijn de merkstrategieën van Nike en Coca-Cola al decennia hetzelfde), terwijl de communicatiestrategie mogelijk vaker zal veranderen naarmate de markt evolueert.

Laten we Evian als voorbeeld gebruiken om het verschil tussen merk-, marketing- en communicatiestrategieën te verduidelijken.

De merkstrategie van Evian positioneert Evian-water als een bron van jeugd.

De marketingstrategie (voor een bepaalde periode) is gericht op het verbreden van de doelgroep van het merk en opwindende jongere generaties over het merk via een aantal activiteiten, waaronder communicatie.

De communicatiestrategie is gebaseerd op de hoofdboodschap “Live young”, die in het verleden voornamelijk via tv-advertenties werd uitgevoerd en meer recent via meer eigentijdse kanalen zoals Snapchat of Instagram .

Merkstrategie versus merkpositionering

Dit zijn dezelfde concepten. Sommige mensen gebruiken de term positionering echter bij het beschrijven van de ‘positie’ van het merk ten opzichte van zijn concurrenten. Bijvoorbeeld, als Coca-Cola een tijdloos merk is dat op het emotionele niveau staat voor optimisme en geluk, is Pepsi in het hier en nu, gericht op jongere mensen en beloften van plezier. Nogmaals, wij van BrandStruck gebruiken deze voorwaarden door elkaar.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *