Hoe winnende dialoog te schrijven voor Conversational UI 💥 - DeLaatbusiness
chatbots toekomst marketing

Hoe winnende dialoog te schrijven voor Conversational UI 💥

6 min


118
Dummy image 6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download
Hans van Dam
7 sep. 2017 · min gelezen

Innovatieve bedrijven staan ​​voor een nieuwe uitdaging: dialoog schrijven voor Conversational UI .

Pssst. Kijk op www.conversationalacademy.com Hier trainen en certificeren we gesprekontwerpers .)

Nu chatbots het overnemen, heeft schrijven zijn plaats in het hart van het product veroverd.

Dialogen helpen klanten sneller van A te komen. Het helpt hen klussen te klaren en tegelijkertijd merkwaarde en loyaliteit op te bouwen . 💥

Maar het schrijven van een dialoog voor chatbots is een lastige zaak. Het lijkt eenvoudig omdat de meesten van ons de hele dag sms’en en praten, maar een doelgerichte dialoog schrijven is een ander balspel.

Elke zin moet het gesprek vooruit helpen en de gebruiker dichter bij zijn doel brengen.

Het vereist de gecombineerde vaardigheden van een ux-writer en een creatief writer. Iemand die een gegevensgestuurde aanpak hanteert en tegelijkertijd betrokken kan zijn.

Wat maakt een geweldige dialoog 🎉

In het echte leven praten we over allerlei dingen. We bespreken gekke dingen om ons heen en onderbreken elkaar midden in de zin.

Het is geen biggie … we zijn eraan gewend.

Meestal verlopen onze gesprekken op natuurlijke wijze. Maar met chatbots is het anders. Het is net als in het echte leven – maar nog niet helemaal.

Het is waar een goed geschreven dialoog voldoet aan de klantervaring.

De beroemde zin van de Godfather. Een paar scènes later biedt Marlon Brando iemand aan om een ​​biertje te pakken 🍻 terwijl hij luistert naar Iron Maiden.

Romanschrijvers, toneelschrijvers en scenarioschrijvers zijn koning bij het schrijven van dialogen. In feite zijn zij de enigen die ooit een paar woorden op natuurlijke wijze aan elkaar moesten rijgen.

Ze begrijpen hoe ze de dialoog kunnen gebruiken om een ​​verhaal te ontrafelen en een held op zijn reis te begeleiden . Ze gebruiken dialoog om te tonen in plaats van te vertellen .

Hoe romanschrijvers, toneelschrijvers en scenarioschrijvers dialoog gebruiken 📚

In fictie en scenario’s hebben dialogen meestal drie functies. Dialogues

 1. Ga verder met het verhaal.
 2. Vertel ons iets over de locatie.
 3. Vertel ons iets over de personages.

Goede schrijvers zorgen ervoor dat elke zin minstens twee van de bovenstaande functies heeft. Dus in plaats van alleen verder te gaan met het verhaal, zou de zin ons tegelijkertijd ook iets over het personage of de locatie kunnen vertellen.

Deze dialoog in Pulp Fiction bevordert niet alleen het verhaal, het vertelt ons ook iets over het personage Jules en zijn baas.

In deze paar eenvoudige zinnen leren we dat:

 • Jules is een slechte reet.
 • Zijn baas is nog slechter.
 • En mensen met wie ze zaken deden, hebben ze verpest. En nu zijn ze geneukt.

Lessen toepassen op chatbot-dialoog

Als we deze drie principes hanteren en toepassen op het schrijven van chatbots, kunnen we die dialoog voor Conversational UI zeggen:

 1. Bevordert de klantreis.
 2. Begrijpt de context om een ​​gepersonaliseerde ervaring te bieden.
 3. Vertelt ons iets over het merk.

Om onze dialogen tegelijkertijd nuttig en boeiend te maken, moeten we meerdere doelen dienen bij het schrijven van een dialoog.

Het betekent in het algemeen dat we een sterk en herkenbaar karakter nodig hebben

 • is nuttig
 • maakt het merk tot leven komen, en
 • begrijpt de context van de klant.

Laten we aan de slag gaan. Hier zijn een paar eenvoudige richtlijnen die je op weg helpen bij het schrijven van een dialoog voor je nieuwe prijswinnende chatbot.

Tijd om vast te maken! 🚀

Voorbereidingen voor het schrijven van dialoog voor Conversational UI

Niemand zit gewoon en schrijft. Je hebt een spelplan nodig. Een strategie.

Creëer een karaktergedreven identiteit

Wie is jouw chatbot? Het kan iedereen zijn die uw bedrijf vertegenwoordigt. Zie het als een uitbreiding van uw merk.

Net als het schrijven van een marketingpersoon, moet je je chatbot duidelijk als een personage definiëren. Het karakter laat de bot tot leven komen en helpt klanten te begrijpen met wie ze omgaan.

Wanneer je je personage beschrijft, wil je ook een tone-of-voice-document schrijven. Je hebt dit waarschijnlijk voor je bedrijf, maar de kunst is om dat te transformeren en bruikbaar te maken voor de chatbot. Een chatbot praat immers anders dan een organisatie.

Wat voor soort woorden gebruikt jouw karakter en welke zou hij nooit gebruiken? Is je karakter jong en leuk. Of een slimme advocaat. Het heeft allemaal invloed op de manier waarop je personage praat en met klanten omgaat.

Denk zo: personages in een Quintin Tarantino-film praten anders dan die in een Pixar-film.

Wanneer de stem van je personage uit is, lijken dingen gewoon een beetje raar te worden …

Laten we duidelijk zijn, uw chatbot heeft geen avatar nodig of doet zich echt voor als persoon. Een goed begrip van waar de dialogen vandaan komen, helpt echter in het schrijfproces.

Bepaal je doelen

Elke dialoog dient een doel. Uw klanten hebben een bepaalde taak die ze willen doen en uw dialoog zou hen moeten helpen er sneller te komen.

Het is een methode om uw klanten van start tot finish te helpen. Voordat u iets anders doet, moet u uw klant begrijpen en weten welk probleem u oplost.

Zoals CX Company begrijpt, willen klanten meestal

 • een vraag beantwoord
 • een probleem opgelost
 • of om een ​​aankoop te doen

Schets een stroomdiagram voor uw dialoog

Je komt steeds dichter bij het schrijven. Voordat u echter een enkel woord dialoog schrijft, heeft u een stroomdiagram van de dialoog nodig.

Geen zin om zin te krijgen. Papier en potlood zijn voldoende.

Het stroomdiagram geeft u een overzicht van alle richtingen die uw gesprekken kunnen volgen. Elk bericht kan op meer dan één manier worden beantwoord en alle scenario’s moeten worden behandeld.

Kies een scenario

Als je eenmaal de kaart hebt berekend, is er nog een stap die de meeste schrijvers overslaan. Hoewel meerdere scenario’s deel uitmaken van dezelfde grafiek, is elk scenario een afzonderlijk gesprek – en moet het als zodanig worden behandeld.

Dus als u de dialoog schrijft voor een pad in uw grafiek, denk dan niet eens aan de andere manieren waarop de gesprekken hadden kunnen verlopen. Elke klant heeft slechts één gesprek. En op zijn reis heeft hij niets te maken met de reis van iemand anders.

Uw stroomdiagram bevat meerdere scenario’s. Maar elke gebruiker ervaart slechts één scenario. Het is belangrijk om dit te onthouden wanneer u een dialoog schrijft.

Schrijfdialoog voor Conversational UI

Je hebt je voorbereidingen getroffen, het is tijd om creatief te worden. Laten we een coole en boeiende dialoog schrijven die uw klanten helpt . Het analytische deel van je hersenen kan even rusten, het is tijd om de dichter naar buiten te brengen.

Hier zijn enkele algemene tips en trucs voor het schrijven in een stijl die je bot tot leven brengt.

 • spreek in de stem van uw merk
 • spreek altijd één op één
 • hou het kort
 • advies stapsgewijs houden
 • sla geen karakterreactie over
 • ga niet overboord met humor
 • geef de nederlaag sierlijk toe

Na het schrijven van een dialoog voor Conversational UI 🔭

Ik ben er bijna. Gewoon nog niet helemaal klaar.

Voordat je op de publicatieknop drukt en het een dag noemt, moeten we nog een paar dingen doen om het goed te krijgen. Dialoogvenster schrijven voor Conversational UI is niet zo eenvoudig.

 • Lees je dialoog hardop en alles wat klinkt alsof het geschreven is, moet herschreven worden. Dat hebben we van Elmore Leonard geleerd .
 • Analyseer reizen en interacties. Crunch die cijfers. Analyseer drop-offs en ontdek wat u kunt verbeteren.
 • Voer altijd experimenten uit. AB-test je weg naar succes. Als je merkt dat een dialoog niet de gewenste resultaten oplevert, verwar je het niet alleen maar voer je een test uit, zodat je zeker weet dat je aan het verbeteren bent.
 • Blijf tweaken. Het werk is nooit gedaan. Blijf testen. Blijf het beter maken. Neem altijd een gegevensgestuurde aanpak en wees niet bang om te falen en te leren. Het kan altijd beter worden.

Laatste gedachten over het schrijven van dialoog voor Conversational UI 👯‍

Hier heb je het: een paar tips over hoe je een betere dialoog kunt schrijven voor de Conversational UI. Neem deze richtlijnen en uw chatbot moet tot leven komen en een echte meerwaarde bieden – zowel aan u als aan uw klanten.

Psst. Ga naar www.conversationalacademy.com en word een gespreksontwerper. De cursussen zijn samen met enkele van de grootste technologiebedrijven ter wereld gemaakt. Het is de enige manier om een ​​gecertificeerde gespreksontwerper te worden.

Alsjeblieft 👏 als je dit leuk vond.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *