positionering bekende merken

meertalige chatbot maken? lees hier hoe dat moet

7 min


105

Meertalige chatbot maken?

onze bot kan met de gebruiker praten – dat is geweldig! Maar heb je erover nagedacht om een meertalige chatbot te bouwen? Er zijn een aantal dingen waarmee rekening moet worden gehouden, niet alleen de taal maar bijvoorbeeld ook verschillende tijdzones.

In dit artikel zal ik wat licht werpen op de mogelijkheden en beperkingen in het veld als internationalisering (i18n), met een focus op het Facebook Messenger-platform. Ik zal inzichten delen uit de ontwikkeling van Toni , onze eigen voetbalchatbot currently 🤖 die momenteel Engels en Duits spreekt en competities ondersteunt in Engeland, Duitsland, Spanje, Italië en andere landen.

Ik zal advies en hulpmiddelen geven die hopelijk je leven een chatbot gemakkelijker kunnen maken en je gebruikers uiteindelijk een betere ervaring kunnen bieden.

Denk er vanaf het begin over na! 🤔

Het is heel belangrijk dat je bij het werken aan een nieuwe chatbot een duidelijk beeld voor ogen hebt. Wat wilt u bereiken en kent u de beperkingen van het platform?

Om een ​​voorbeeld te geven: Wilt u een afzonderlijke Facebook-pagina voor elk land / elke taal die u wilt ondersteunen of krijgt u slechts één pagina die meerdere talen ondersteunt? De eerste optie kan zinvol zijn als je lokale inhoud hebt of je wilt richten op een specifieke groep, bijvoorbeeld een bot die slechts in één stad relevant is, bijvoorbeeld Wenen, Berlijn en Londen.

Met Toni gaan we de tweede weg – het was een weloverwogen beslissing: het is een bot die momenteel alle grote Europese voetbalcompetities ondersteunt. Maar toch kan het worden geïnternationaliseerd “in zichzelf”, meer daarover verderop. Momenteel zijn dit twee beperkingen die u tegenkomt bij het gebruik van het Facebook Messenger-platform:

meertalige chatbot maken
Welkomstbericht en blijvend menu

Om het probleem met het blijvende menu te omzeilen, houdt u een zeer eenvoudige, beknopte taal en gebruikt u Emoji’s om een ​​visuele aanwijzing te geven over wat het menu-item doet.

UPDATE maart 2017 : met versie 1.4 van het Messenger-platform kan het menu nu worden gelokaliseerd .

De i18n-voorkeuren van de gebruiker ophalen 👤

Zodra een gebruiker een bericht naar uw bot verzendt, kunt u het gebruikersprofiel opvragen . In principe komt het neer op de volgende kenmerken waarmee u de gesprekken kunt aanpassen op basis van de Facebook-instellingen van de gebruiker:

  • Landinstelling: dit is een combinatie van taal en land, bijvoorbeeld en_US of de_AT . Houd er rekening mee dat u er niet echt 100% op kunt vertrouwen, omdat gebruikers misschien hun voorkeur hebben ingesteld op Engels, zelfs als ze echt Duits spreken, maar het is een goede indicatie. Het landgedeelte is nog minder betrouwbaar, omdat iemand uit Duitsland die de taal in het Engels verandert, geen en_DE heeft , maar in plaats daarvan en_US .
 • Tijdzone: Offset in uren van GMT (UTC), u krijgt bijvoorbeeld een waarde van 2 voor gebruikers in Central Europe Summer Time (CEST) of 1 voor Central European Time (CET).

De andere informatie die u van de gebruiker krijgt, is zijn of haar geslacht, voornaam, achternaam en profielfoto.

meertalige chatbot maken
meertalige chatbot maken
Opgeslagen gebruikersvoorkeuren

Het zou je eerst kunnen vragen: Waarom heb ik de tijdzone nodig? Je hebt misschien gelijk dat dit voor sommige chatbots niet relevant is, maar voor anderen wel. Denk na over wat we met Toni doen: de gebruiker kan bijvoorbeeld vragen: ” Wanneer speelt Real tegen Barcelona? ‘En waarschijnlijk verwacht de gebruiker een antwoord’ Morgen om 21.00 uur ‘, maar of het echt 21.00 uur is, hangt af van de tijdzone van de gebruiker, als hij niet in Spanje is, maar bijvoorbeeld in het VK, is het in plaats daarvan 22.00 uur. Of een ander gebruik is wanneer we dagelijkse round-upmeldingen naar de gebruikers sturen om 09.00 uur – 09.00 uur in de VS is een compleet andere “absolute” UTC-tijd dan 9.00 uur in Europa of Azië.

Als je eenmaal de voorkeuren voor landinstelling en tijdzone van de gebruiker hebt, ga je ze waarschijnlijk opslaan in de database van je chatbot. Houd er rekening mee dat u deze informatie regelmatig moet bijwerken, omdat de gebruiker kan reizen of verplaatsen en zijn of haar locatie kan wijzigen.

Hallo Bot, sprichst du Deutsch? 🗣

Dan moet u natuurlijk uw gesprekken in meerdere talen ontwerpen. Waarschijnlijk hebt u een ‘leidende’ taal en gebruikt u deze om nieuwe verhalen te maken en deze vervolgens naar andere talen te vertalen. We gebruiken Wit.ai , een bedrijf dat is overgenomen door Facebook, voor natuurlijke taalverwerking (NLP) en als de “bot-engine”, dus hier zijn ook beperkingen:

 • Elke “app” op Wit.ai is ingesteld op één taal en één tijdzone – dit betekent dat als u meerdere talen wilt ondersteunen, u een kopie van de app moet maken en de berichten van de verhalen moet vertalen. Gelukkig heeft Wit.ai de mogelijkheid toegevoegd om apps te exporteren en importeren en er is ook een API als je meer controle nodig hebt.
meertalige chatbot maken
Wit.ai tijdzone en taalinstellingen
 • Hoewel NLP voor Engels momenteel heel goed werkt, lopen andere talen wat achter op het gebied van begrip. Maar om eerlijk te zijn, is het de afgelopen maanden en weken verbeterd en Wit.ai ondersteunt al veel talen .

Bij het internationaliseren van onze bot kwamen we tot de conclusie dat we zoveel mogelijk teksten van Wit.ai naar onze eigen engine moeten verplaatsen, die is geschreven in node.js en wordt geïmplementeerd in Google App Engine. Dus de Wit.ai-app zit nu vol met tijdelijke aanduidingen die tijdens de uitvoering worden gevuld met gelokaliseerde teksten. De reden is vooral omdat we nu meerdere Wit-apps moeten synchroniseren, één voor elke taal en dit is een vervelende en foutgevoelige taak.

Wat we dus doen, is dat we elk verzoek dat binnenkomt naar de Engelse of Duitse Wit.ai-app routeren, afhankelijk van de taalinstellingen van de gebruiker.

UPDATE 2o17 oktober : Wit.ai voegde lokale ondersteuning toe om detectie en oplossing van datum- en tijduitdrukkingen te verbeteren.

Tools en bibliotheken – voornamelijk voor node.js 🛠

Hier zijn enkele tools en bibliotheken die we gebruiken om te ontwikkelen. De meeste zijn specifiek voor node.js en JavaScript, maar u zult waarschijnlijk vergelijkbare vinden voor andere programmeertalen, of ze kunnen zelfs deel uitmaken van de standaardbibliotheek.

 • i18n-node : een vertaalmodule voor node.js / express.js met dynamische json-opslag. Gebruikt veelgebruikte __ (‘…’) syntaxis in app en sjablonen.
meertalige chatbot maken
Gebruik een JSON-bestand met i18n-node voor uw gelokaliseerde tekenreeksen
 • Wit.ai HTTP API : gebruikt voor geautomatiseerde import van entiteitswaarden (zoals landnamen: Oostenrijk / Österreich, …) in meerdere talen in verschillende apps.

Datum invoer en uitvoer in verschillende talen is een complex onderwerp als het goed wordt gedaan.

Denk na over de verschillende stijlen om een ​​datum in één taal uit te drukken (morgen, aanstaande vrijdag, afgelopen zondag, 11 november, …). Gelukkig wordt het parseren en begrijpen van datums afgehandeld door Wit.ai of andere services zoals LUIS (Microsoft), API.AI (Google), Watson (IBM) of Cloud Natural Language API (Google). Maar het antwoord op de gebruiker is uw verantwoordelijkheid en gebruikers in de VS en het VK verwachten ‘15.00 uur ‘, terwijl zij in Duitsland en Oostenrijk ‘15.00 uur ‘ verwachten.

Er is meer en we leren nog steeds 🤖

Het laatste hoofdstuk was nogal technisch, maar je wilt je chatbot waarschijnlijk een soort persoonlijkheid geven. Als u grappen of woordspelingen wilt opnemen, moet u ervoor zorgen dat deze begrijpelijk en geschikt zijn in de talen en landen waarop u zich richt. Er is zelfs een verschil tussen de VS en het VK, bijvoorbeeld in de VS zeg je liever spel en voetbal, terwijl in het VK wedstrijd en voetbal de meest gebruikte termen zijn voor dezelfde dingen.

Botontwikkeling is niet zo nieuw als sommigen denken, bots bestaan ​​al vele jaren. Maar 2016 is absoluut het jaar waarin chatbots “voor de massa” centraal staan, vooral omdat bedrijven zoals Facebook, Skype, Telegram, Slack en anderen de API’s openen voor hun berichtenplatforms. De andere belangrijke factor is natuurlijk de beschikbaarheid van NLP “bot-engines” voor gratis of heel weinig geld voor iedereen die een bot wil bouwen.

Toch lijkt iedereen te proberen uit te zoeken wat wel en wat niet werkt, maar er worden steeds meer best practices opgeschreven en er komt nog meer. Wij bij creative workline GmbH en Toni.ai Sport Chatbots gebruiken onze kennis uit jarenlange ervaring met de ontwikkeling van mobiele apps om die best practices te gebruiken en over te dragen naar het gebied van botontwikkeling.

Nog enkele hints en ideeën van mijn kant:

  • Voeg emoji’s structured en gestructureerde berichten (knoppen, carrousel, snelle reactie, …) toe naast gewone tekstreacties wanneer dit mogelijk en zinvol is.
  • Laat de gebruiker de taal vanuit het gesprek wijzigen, bijvoorbeeld door eenvoudigweg ” Taal wijzigen ” te typen .
  • Geef de gebruiker een feedbackkanaal, bijvoorbeeld door hem “ Feedback:… ” te laten sturen .
 • Houd constant in de gaten wat gebruikers schrijven, welke woorden en subtaal ze gebruiken en leer uw bot om in de loop van de tijd beter te worden.
voor meer artikelen over chatbots (100+) check: https://delaatbusiness.com/category/chatbots/

Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format