Currently set to Index

Waarom je interne links op je site nooit nofollow moet maken


117

Plaats je interne links op je site? En maak je ze nofollow? Dan is dit nadelig voor de vindbaarheid van je website. Ontdek in dit artikel waarom. 

De ene link is de ander niet. Bij zoekmachine optimalisatie (SEO) geldt dit op verschillende terreinen. Zo is een link naar je site op een achteraf-pagina veel minder waard dan een link op de site van de marktleider. Logisch ook. Een gericht ‘compliment’ van een autoriteit telt zwaarder dan een toevallige verwijzing.Nofollow en dofollow is een ander verschil tussen links. Nofollow-links geven geen waarde door. Google ziet ze wel staan, maar negeert ze grotendeels. Dofollow-links geven wel netjes waarde door. Met een dofollow-link zeg je Google dat de ontvangende pagina goed is. En als meer mensen dat doen, verschijnt de pagina hoger bij de zoekresultaten. Externe partijen bevestigen de kwaliteit.

question

Dit zegt Google over nofollow-links

“In general, we don’t follow them. This means that Google does not transfer PageRank or anchor text across these links. Essentially, using nofollow causes us to drop the target links from our overall graph of the web.

However, the target pages may still appear in our index if other sites link to them without using nofollow, or if the URLs are submitted to Google in a Sitemap. Also, it’s important to note that other search engines may handle nofollow in slightly different ways.”

Waarom bestaan nofollow-links eigenlijk?

Dat heeft van oudsher te maken met comment-spam. Gehaaide linkbuilders plaatsen regelmatig blogreacties met zoektermen erin. Bijvoorbeeld in hun ‘naam’: SEO Optimalisatie. Op die manier kwamen ze hoger in Google. Maak als je webmaster reactie-links nofollow, dan werkt dit niet meer.Betaal je voor een link naar je site? Dan wil Google dat de verwijzer de link nofollow maakt. De link is gekocht en mag van de zoekmachine niet meetellen voor je vindbaarheid. Footerlinks op externe sites maak je het liefste ook nofollow. Link je bijvoorbeeld als webdesigner altijd in de footer naar jezelf? Dan ziet Google dit als een ‘trucje’ en kan het in je nadeel werken.

question

Wat is een interne link?

Een interne link, is een link naar een andere pagina op je eigen website. Een externe link is een verwijzing tussen 2 verschillende sites.

Interne nofollow-links zetten zoekmachines op het verkeerde been

Nofollow-links hebben hun nut. Maar je zegt er ook mee dat je ze eigenlijk niet vertrouwt. En dat wil je op je eigen site voorkomen. Plaats daarom nooit interne nofollow-links op eigen pagina’s. Nou vraag je je misschien af waarom je überhaupt intern zou willen linken met nofollow-links. Daar kunnen verschillende (onterechte) redenen voor zijn.

Misschien vind je de pagina waarnaar je verwijst voor SEO niet zo interessant. Bijvoorbeeld een bestelpagina, of de algemene voorwaarden. Of je hoopt dat andere links dankzij nofollow waardevoller worden. Maar dit werkt vandaag de dag niet meer zo.Staan er interne nofollow-links op je site, dan gebeuren er 3 dingen:

  • Je zegt feitelijk tegen Google dat je de link niet vertrouwt.
  • Google negeert in principe de pagina waarnaar je verwijst.
  • De link geeft geen waarde door aan de ontvangende pagina, die verdampt.

Kortom: je schiet niets op met nofollow-links op je eigen site.

Hoe weet ik of er interne nofollow-links op mijn site staan?

Je weet nu dat interne nofollow-links niet goed zijn voor SEO. Maar hoe weet je of ze ook je site staan? Hier kun je op verschillende manieren achter komen.

Nofollow-links bekijken met browseo.net

Bekijk nofollow-links met Browseo.net

Met de online dienst Browseo kijk je naar je site zoals Google dat doet. Bovenaan kun je 3 vinkjes zetten: internal, external en nofollow. Selecteer je de derde optie en staan er nofollow-links op je pagina? Dan krijgen ze automatisch een kleurtje.

Spoor interne nofollow-links op met Ahrefs.

Bekijk interne nofollow-links met Screaming Frog SEO Spider

Met het programma Screaming Frog SEO Spider (tot 500 url’s gratis) krijg je heel veel waardevolle informatie over je site. Volg deze stappen:

  1. Geef de url van je site op.
  2. Klik op Start.
  3. Selecteer je het tabblad Internal (van interne links).
  4. Selecteer een url in het bovenste venster.
  5. Klik op Inlinks, in het onderste venster.
  6. Scroll in het onderste venster naar de rij Follow.

Je bekijkt nu interne links naar de geselecteerde url, de tekst waaronder de link staat (Anchor Text) en de status van de link (Follow) Staat er bij Follow > False dan is de link nofollow. Scroll door de links in het bovenste venster en kijk je of Nofollow links tegenkomt.

Bekijk interne nofollow-links met Ahrefs

Gebruik een Site Audit Tool, bijvoorbeeld Ahrefs

Met de Site Audit Tool van Ahrefs krijg je meldingen over de status van links. Gebruik je zowel dofollow als nofollow bij interne links? Dan merkt de software dit aan als verbeterpunt. Handig dus en het scheelt veel tijd.

Nofollow-links binnen je eigen site? Liever niet

“Beste Google, kijk daar maar liever niet hoor…” Jij en ik zouden dan meteen gaan kijken, maar de zoekmachine volgt braaf je instructies. Daarom is het onverstandig om interne links nofollow te maken voor SEO. De linkwaarde verdampt en de pagina heeft eigenlijk geen bestaansrecht. Waarom heb je hem dan gemaakt?

P.S. Tot slot nog 2 waardevolle tips over interne links en SEO

1. Wil je niet dat een pagina zichtbaar is in Google? Zet hem dan op noindex,follow. De zoekmachine slaat de pagina niet op, maar volgt de links wel netjes. Deze geven bovendien waarde door.

Met de Yoast SEO-plugin in WordPress stel je dit als volgt in:

Noindex,follow instellen in Yoast SEO voor WordPrress

2. Linkbuilding binnen je eigen site is een waardevolle manier om pagina’s belangrijker te maken in de ogen van Google. Met deze gerichte zoekopdracht in Google vind je snel woorden waaronder je links kunt plaatsen:site:jouwsite.nl -site:”jouwsite.nl/geoptimaliseerde-pagina” intext:”primaire zoekterm geoptimaliseerde pagina”

Free messenger chatbot
With a chatbot you can do the following (on autopilot): Reservations, making an appointment, customer service, sales, promotions, sending content, collecting lead info, reaching customers in messenger, and more! No coding required, set up in minutes. Click below for a free account
Free messenger chatbot

What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win

0 Comments

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format