Hoe de leesbaarheidsanalyse te gebruiken - DeLaatbusiness
chatbot maken

Hoe de leesbaarheidsanalyse te gebruiken

4 min


97
Dummy image 6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

Iedereen kent de gekleurde kogels (of stippen, of zelfs ‘verkeerslichten’) in Yoast SEO. Twee delen van de plug-in gebruiken dit systeem: de inhoudsanalyse en de leesbaarheidsanalyse. De eerste controleert of uw bericht SEO-proof is, terwijl de tweede controleert of het voor een algemeen publiek leesbaar is. 

Natuurlijk zijn deze twee onderling verbonden, omdat leesbare inhoud ongelooflijk belangrijk is als u wilt dat uw site het goed doet in de zoekresultaten. Hier zal ik je laten zien hoe je de leesbaarheidsanalyse kunt gebruiken.

Wat doet de leesbaarheidsanalyse in Yoast SEO?

De leesbaarheidsanalyse maakt gebruik van een algoritme om te bepalen hoe leesbaar uw bericht is. We hebben dit algoritme zorgvuldig ontworpen om het zo nauwkeurig mogelijk te maken zonder te streng te zijn. 

Het beschikt over verschillende cheques die je advies geven wanneer je je bericht schrijft. Met andere woorden, door het advies op te volgen, kunt u uw tekst gemakkelijker leesbaar en begrijpelijk maken.

Er is gezegd dat Yoast SEO suggereert om je schrijven te ondermijnen . Dat is natuurlijk niet het geval. We willen mensen alleen helpen om eenvoudig te begrijpen inhoud te schrijven. Ik kom altijd terug op dit citaat van contentontwerpster Sarah Richards over het zo leesbaar mogelijk maken van je content voor mensen:

“Je bent niet stom aan het worden, je gaat open.”

Door inhoud te vereenvoudigen, vergroot u automatisch uw doelgroep, omdat meer mensen de boodschap van uw inhoud begrijpen. Ook schrijf je je inhoud niet alleen voor mensen meer. Virtuele assistenten zoals Alexa en Siri moeten er ook mee kunnen werken. En zelfs Google gebruikt steeds vaker goed geschreven stukjes inhoud voor rijke resultaten zoals aanbevolen fragmenten.

Dat gezegd hebbende, hoewel het advies in het gedeelte over leesbaarheid niet het ultieme advies is , het geeft je wel belangrijke aanwijzingen voor de waargenomen moeilijkheid van je tekst. 

Het is van cruciaal belang om te schrijven met leesbaarheid in gedachten, omdat we denken dat leesbaarheid op de ranglijst staat !

Huidige leesbaarheidcontroles

Op dit moment gebruikt Yoast SEO de volgende controles:

  • Overgangswoorden: Gebruik je overgangswoorden als ‘het allerbelangrijkste’, ‘omdat’, ‘daarom’ of ‘daarnaast’ om je tekst samen te binden? Het gebruik van deze woorden verbetert de stroom van uw artikel omdat ze de lezer hints geven over wat er komt.
  • Begin van de zin: beginnen een van uw opeenvolgende zinnen met hetzelfde woord? Dit kan repetitief aanvoelen voor uw lezer en dat kan vervelend zijn. Houd uw zinnen altijd gevarieerd, zodat uw artikel leesbaar en vrij van obstakels is. Tenzij je iets wilt bewijzen of het natuurlijk als schrijfstijl wilt gebruiken.
  • Flesch leesgemak: deze wereldberoemde test analyseert teksten en rangschikt ze op een schaal van 1-100. Hoe lager de score, hoe moeilijker het is om de tekst te lezen. Teksten met een zeer hoge Flesch-leescomfortscore (ongeveer 100) zijn zeer gemakkelijk te lezen. Ze hebben korte zinnen en geen woorden van meer dan twee lettergrepen. Gewoonlijk wordt aangenomen dat een score voor leesgemak van 60-70 acceptabel / normaal is voor webkopieën.
  • Alinea-lengte: sommige mensen hebben de neiging om extreem lange alinea’s te gebruiken. Als je dit doet, ziet je tekst er ontmoedigend uit omdat het slechts één grote klodder tekst wordt. Breek het af, gebruik kortere paragrafen en vergeet niet om over je kernzinnen na te denken.
  • Subrubriekverdeling : Net als bij lange alinea’s zijn teksten zonder ondertitels moeilijk te scannen, wat ze nogal ontmoedigend maakt. We controleren dus of u voldoende ondertitels gebruikt om uw lezers door de tekst te leiden en hen te helpen vinden wat ze zoeken.
  • Zinlengte: Zinlengte is een van de kernaspecten die een tekst moeilijk leesbaar kunnen maken. Als de meeste van je zinnen te lang zijn – meer dan 20 woorden – verliezen mensen je punt uit het oog. Lezers moeten vaak een paar woorden terugspringen om erachter te komen wat je bedoelt. Dit is erg vermoeiend en inefficiënt. Probeer het aantal woorden in een zin onder controle te houden. Kort uw zinnen in. Streef naar gemakkelijk begrip, niet naar een complex literair meesterwerk.
  • Passieve stem: als u veel passieve stem in uw tekst gebruikt, lijkt deze ver weg en is uw boodschap minder duidelijk. Je zinnen worden snel en moeilijk omdat de structuur van de zinnen moeilijker te begrijpen is. Wanneer u de passieve stem gebruikt, moet u altijd overwegen of er een beter, actief alternatief beschikbaar is.

Ondersteunde talen

De leesbaarheidsanalyse is beschikbaar in het Engels en verschillende talen, zoals Duits, Frans, Spaans, Portugees en Russisch. Bekijk de functies per taal voor een overzicht. We werken voortdurend aan het toevoegen van nieuwe talen.

Hoe de leesbaarheidsanalyse in Yoast SEO te gebruiken

Het is heel gemakkelijk om de leesbaarheidsanalyse in Yoast SEO te gebruiken om uw inhoud te verbeteren. Persoonlijk begin ik gewoon met het schrijven van het artikel dat ik wil schrijven. Ik houd het publiek waarvoor ik schrijf in mijn achterhoofd en probeer de woorden te gebruiken die ze zouden gebruiken. 

Hoewel de leesbaarheidsscore in realtime wordt berekend, zal ik tijdens het schrijfproces niet naar de score kijken. Pas nadat (het concept van) mijn artikel is voltooid, controleer ik de leesbaarheidsscore en kijk ik of ik iets moet repareren. 

Als ik een oranje of rode kogel krijg, kan ik op het oogpictogram klikken om te zien waar verbeteringen kunnen worden aangebracht. Makkelijk!

Iedereen heeft zijn eigen schrijf- en bewerkingsproces, en mijn manier is niet noodzakelijkerwijs hoe je het zou moeten gebruiken. U richt zich bijvoorbeeld op een Flesch-niveau van 80.

Als dit het geval is, moet u erachter komen wat geleidelijk werkt. Wanneer je de leesbaarheidstool een tijdje gebruikt, zul je merken dat je automatisch een gevoel krijgt voor het niveau dat je nastreeft. Oefening baart kunst!

De leesbaarheidcontroles in Yoast sEO

Moeten alle kogels groen zijn?

Dit is een vraag die we vaak krijgen en nee, niet elke kogel hoeft groen te zijn . Waar u echter op moet letten, is een groene, vrolijke kogel in het algemeen – degene op het tabblad met de tekst “Leesbaarheid”.

 Het is goed om een ​​oranje kogel te hebben voor een van de cheques, zoals in de bovenstaande schermafbeelding. Uw artikel zal nog steeds in staat zijn om te rangschikken, zelfs als het niet alle tests doorstaat. Dit is slechts een indicatie, geen noodzaak.

We willen dat iedereen inhoud kan lezen en begrijpen, maar we weten ook dat er industrieën zijn waar de gebruikte taal totaal verschilt van wat gewone mensen zouden gebruiken.

Probeer het!

De leesbaarheid en inhoudsanalyses van Yoast SEO helpen u bij het schrijven van uitstekende, SEO-proof artikelen die voor iedereen gemakkelijk te begrijpen zijn. 

Door dit te doen, zorg je ervoor dat elk stuk inhoud dat je schrijft klaar is om te beginnen met rangschikken in zoekmachines, terwijl je plezierig blijft voor lezers. Heb je nog geen Yoast SEO of wil je profiteren van de geweldige extra functies die onze Premium-plug-in biedt?


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *