Maak uw eerste rapport in Google Data Studio - DeLaatbusiness

Maak uw eerste rapport in Google Data Studio

5 min


101
Dummy image 6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

Wanneer u met Google Analytics werkt, wilt u niet altijd bij een secundaire dimensie blijven . Soms wil je ook een derde en vierde dimensie. Maar in de standaardrapporten van Google Analytics is dat niet mogelijk. En de aangepaste rapporten die u in Google Analytics kunt maken, zijn zeer bevredigend om naar te kijken. 

Misschien is het mijn perfectionisme, misschien niet. Maar als ik een rapport wil maken, wil ik dat het er leuk uitziet. Gelukkig is er deze tool genaamd Google Data Studio . En oh mijn, ik ben er dol op!

Wat is Google Data Studio?

Als ik had moeten uitleggen wat het is: Google Data Studio is een hulpmiddel waarmee u uw gegevens kunt visualiseren. U kunt alle soorten gegevens verbinden met Google Data Studio, zoals Google Spreadsheets, u kunt CSV-bestanden uploaden en … Google Analytics analyseren ! En het verbindt echt heel eenvoudig met Google Analytics.

Google Data Studio-gegevensconnectoren

U kunt allerlei rapporten maken met mooie grafieken, diagrammen en tabellen om uw gegevens tot leven te brengen. Ik ga niet elk aspect van Google Data Studio behandelen, je kunt Google daarvoor gebruiken. Maar mijn doel voor dit bericht is dat je Google Data Studio gaat proberen en een leuk rapport met meer dan twee dimensies maakt!

Verbind Google Analytics met Google Data Studio

Om Google Analytics-gegevens in Google Data Studio te krijgen, moet u een verbinding tussen beide maken. De enige vereiste is dat u een Google Analytics-account en een Google Data Studio-account hebt. Omdat het beide Google-producten zijn, is deze verbinding eenvoudig in te stellen. En zou u dus niet moeten weerhouden om Google Data Studio te proberen. De stappen worden uitgelegd in dit bericht over het verbinden van uw Google Analytics-account .

Gegevensbron toevoegen om te rapporteren in Google Data Studio

Maak het rapport Bron / medium opnieuw in Google Data Studio

Toen ik Google Data Studio voor het eerst probeerde, was ik verrast hoe intuïtief deze tool was. Het eerste wat ik deed om meer bekend te raken met het gegevenstool, was een van mijn favoriete rapporten in Google Analytics opnieuw maken: het rapport Bron / medium . U begint met het toevoegen van een grafiek, in dit geval een tabel.

Een grafiek toevoegen in Google Data Studio

Het voegt automatisch Bron en Sessies toe. Het leuke is dat het onderscheid tussen dimensies en statistieken direct zichtbaar is. De dimensies zijn groen, de statistieken zijn blauw. Het is heel cool om het brede scala aan dimensies en statistieken te zien die Google Analytics te bieden heeft.

Als u op ‘Bron’ klikt, kunt u die dimensie vervangen door door de dimensies te bladeren of als u de naam van de dimensie al weet, door de naam in het zoekveld te typen. Hetzelfde geldt voor statistieken. Om het rapport Bron / medium opnieuw te maken, moeten we een aantal statistieken toevoegen.  

  • Dimensie: Bron / medium
  • Metriek: gebruikers
  • Metriek: nieuwe gebruikers
  • Metriek: sessies
  • Metriek: weigeringspercentage
  • Metriek: pagina’s / sessie
  • Metriek: Gem. Sessieduur
  • Statistieken: doelconversieratio (of e-commerceconversieratio)
  • Statistieken: behaalde doelen (of transacties)
  • Metriek: doelwaarde (of opbrengst)

Omdat we een online shop hebben, voeg ik de e-commerce-statistieken toe aan mijn rapport:

Het bron- / mediumrapport opnieuw maken in Google Data Studio

En daar ga je! U hebt zojuist het rapport Bron / medium opnieuw gemaakt in Google Data Studio. En dit is natuurlijk al spannend, omdat je zojuist zelf hebt gezien hoe gemakkelijk het kan zijn. Maar nu gaan we wat cool toevoegen aan dit rapport.

Pas dat rapport aan

Als u UTM-tagging gebruikt en campagne-, inhouds- en term-tags gebruikt, kunt u deze allemaal in een rapport toevoegen! Probeer het eens. Je eerste reactie kan zijn dat het geweldig zou zijn om al die informatie in één tabel te hebben. Maar u zult snel zien dat uw rapport te rommelig en onduidelijk wordt.

Veel dimensies toevoegen aan uw Google Data Studio-rapport

Als u wilt dat gegevens voor zichzelf spreken, moeten rapporten leesbaar zijn. Het is dus niet iets dat u veel dimensies aan uw rapporten wilt toevoegen. Bedenk op welke niveaus u uw gegevens wilt zien. Als u alleen uw verkeer van zoekmachines wilt zien, is het niet nodig om gegevens van andere verkeersbronnen te zien, toch?

In welke gevallen wilt u meer dan twee dimensies zien? Ik ben dol op de combinatie van de bron- en bestemmingspagina. En nog meer, de combinatie van Bron, bestemmingspagina en Campagne om te controleren hoe het met mijn marketingcampagnes gaat. Andere dimensies die inzichtelijk zijn, zijn apparaatcategorie, bron- en landingspagina. Of regio-, bron- en bestemmingspagina. Of als u internationaler bent, zoals wij, de pagina Land, Bron en Landing.

Verschillende dimensies in één Google Data Studio-rapport

Voeg wat plezier toe

Google Data Studio biedt filters waarmee u uw gegevens eenvoudig nog verder kunt specificeren. En ik ben een fan van het specificeren van uw gegevens omdat het u zoveel meer context geeft. U kunt Bron toevoegen als filter, Gemiddeld, Campagne, Land, u noemt het, u kunt het filteren. Zorg wel dat het logisch is. Voor mij is dit zo’n geweldige functie van Google Data Studio!

Filters toevoegen aan uw Google Data Studio

U kunt ook een datumbereikfilter toevoegen, waarmee u het datumbereik naar eigen wens kunt aanpassen. Dit zorgt ervoor dat uw dashboard niet slechts eenmalig is, maar een dynamisch dashboard dat u altijd kunt gebruiken.

Het eerste wat ik altijd doe wanneer ik een rapport maak, is het filter van het datumbereik toevoegen. En ik ga echt zitten en denk na over wat voor soort filters ik wil. Ik teken soms zelfs het rapport dat ik graag met de hand op een stuk papier wil zien en maak het vervolgens in Google Data Studio.

Er zijn enkele coole functies die u kunt toevoegen in de tabel zelf. U kunt bijvoorbeeld heatmaps aan uw kolommen toevoegen, zodat u gemakkelijk rijen kunt onderscheiden die zich onderscheiden van anderen.

Heatmaps toevoegen in Google Data Studio

Je kunt zelfs datumbereiken vergelijken, zodat je kunt zien of je bijvoorbeeld meer sessies hebt gekregen van een bepaalde bron. En u kunt het alle gewenste kleuren en lettertypen geven, maar houd de leesbaarheid in gedachten!

Datumbereik toevoegen in Google Data Studio

Conclusie

Beginnen met Google Data Studio is niet zo moeilijk als u misschien denkt. En voor mij kan ik meer plezier beleven aan Google Analytics-gegevens. Als u merkt dat u tijd besteedt aan het maken van dezelfde rapporten of steeds dezelfde secundaire dimensies toevoegt, is het misschien een goed idee om dat rapport net zo goed in Google Data Studio te maken. Het bespaart u tijd en het leuke is dat u uw rapport met anderen kunt delen.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *