Wat is een zachte (soft) 404-fout en wat eraan te doen? - DeLaatbusiness
chatbot bouwen

Wat is een zachte (soft) 404-fout en wat eraan te doen?

3 min


112
Dummy image 6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

Als u al een tijdje op uw site werkt, is er mogelijk een zachte 404-fout opgetreden . Google Search Console heeft u mogelijk een e-mail gestuurd met een aantal zachte 404-fouten op uw site. Maar wat zijn deze fouten? Wat is ‘zacht’ over een 404-fout? Waarom gebeuren ze en wat kunt u doen aan dit soort fouten? Lees verder om erachter te komen!

Wat is een zachte 404-fout?

Een zachte 404-fout is een verwarrende fout, dus laten we het opsplitsen. Eerst zullen we kijken naar wat een normale 404 is:

  • Er treedt een 404-fout op wanneer een pagina niet beschikbaar is en de server de juiste HTTP-statuscode – een 404 niet gevonden – naar de browser stuurt om aan te geven dat de pagina nergens te vinden is.
  • Een zachte 404-fout treedt op wanneer de server een 200 OK-status verzendt voor de gevraagde pagina, maar Google denkt dat de pagina een 404 moet retourneren. Dit kan dit doen als de pagina-inhoud op een fout lijkt of als er geen inhoud is.

Dus in principe zijn pagina’s met zachte 404-fouten pagina’s die niet bestaan ​​of niet zouden moeten bestaan, maar nog steeds bestaan ​​volgens het CMS. Verwarrend toch? Als het voor u als lezer verwarrend is, denk er dan over na hoe zoekmachines hierdoor in de war raken.

 Een zachte 404-fout is geen standaard serverstatuscode, maar een label dat zoekmachines toevoegen om ze te helpen deze pagina’s te begrijpen en deze naar eigen inzicht te negeren. Deze fouten verschijnen in tools zoals Google Search Console en u moet uw best doen om deze op te lossen.

Als de normale 404-pagina’s de status 200 OK retourneren, lijken deze pagina’s nog steeds te bestaan ​​en kunnen ze op de pagina met zoekresultaten van zoekmachines terechtkomen als ze worden gecrawld en geïndexeerd. Dat is niet wat je wilt. Wanneer een zoekresultaat een soft 404-foutlabel krijgt, wordt dit niet in de index weergegeven.

Denk niet dat dit nooit gebeurt. Het doet eigenlijk best veel, vooral in CMS’s zoals WordPress. Er zijn veel automatisch gegenereerde, volledig lege en nutteloze pagina’s in WordPress.

Hier is een snel voorbeeld. Maak gewoon een nieuwe tag in WordPress, laat deze leeg en bezoek hem op uw site. Open de ontwikkelaarshulpmiddelen van uw browser en u krijgt de pagina een 200-statusbericht terwijl ook een groot nothing foundbericht wordt weergegeven.

Tadaa, je hebt een zachte 404-fout gemaakt.

De pagina is niet gevonden en geeft toch een 200-status waarin staat dat alles in orde is

Kunnen soft 404-fouten SEO schaden?

Ja, omdat zoekmachines een hekel hebben aan dode links. Ze zijn vaak een teken van slecht onderhoud en een gebrek aan respect voor de ervaring van de gebruiker. In het geval van zachte 404-fouten kunnen deze extra verwarrend zijn voor zoekmachines omdat het verwachte resultaat verschilt van het werkelijke resultaat. Door de zoekmachines te vertellen dat de pagina echt is, wordt deze gecrawld en kan deze in de zoekresultaten terechtkomen.

Het is een slechte gewoonte om defecte, lege of dunne pagina’s te crawlen. Het hebben van veel fouten op uw site kan een negatieve invloed hebben op uw crawl-efficiëntie, dat  wil zeggen de manier waarop Google uw site ziet en crawlt.

Hoe kan ik zachte 404-fouten vinden?

U kunt alle zachte 404-fouten op uw site vinden in het rapport Dekking van Google Search Console. Hier kunt u klikken op de fout ‘Ingediende URL lijkt een zachte 404’ te zijn om een ​​overzicht te zien van de pagina’s met fouten.

Heeft u nog geen Google Search Console-account? U mist essentiële functies die u kunnen helpen uw site te verbeteren. 

Het rapport Dekking in Google Search Console toont uw zachte 404-fouten

Hoe deze fouten te verhelpen

Hoe u zachte 404-fouten kunt oplossen, is afhankelijk van de pagina en wat u die pagina wilt laten doen. Maar als u ze hebt, moet u er ten minste voor zorgen dat de pagina met fouten altijd de juiste statuscode verzendt. Hier zijn een paar opties:

  • Als een pagina niet (meer) bestaat, geef hem dan een 404 (niet gevonden) of 410 (inhoud verwijderd) en zorg ervoor dat je een geweldige 404-pagina hebt . Houd er rekening mee dat het ook een slechte gewoonte is om veel 404’s op uw site te hebben.
  • Als een pagina beschikbaar is, maar nog steeds een zachte 404 krijgt, beschouwt Google deze dunne inhoud en moet u die pagina repareren. Geef het wat solide, relevante inhoud om zoekmachines te laten zien dat deze pagina waarde heeft.
  • Is de pagina naar een nieuwe locatie verplaatst? Redirect het met een 301-omleiding.
  • U wilt de pagina behouden, maar niet laten indexeren door Google: noindexeer hem met Yoast SEO.

Probeer altijd te achterhalen waar de problemen vandaan komen en kijk of u deze fouten überhaupt kunt voorkomen.

Site-onderhoud is belangrijk

Uw 404-fouten onder controle houden is een terugkerende taak voor elke site-eigenaar. Controleer Google Search Console regelmatig om te zien of u nieuwe fouten heeft. Repareer deze indien mogelijk zo snel mogelijk.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *