Wat is technische SEO? 8 technische aspecten die iedereen moet weten - DeLaatbusiness

Wat is technische SEO? 8 technische aspecten die iedereen moet weten

6 min


125
6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

Een SEO Basics-bericht over technische SEO lijkt misschien een contradictio in terminis. Desondanks kan enige basiskennis over de meer technische kant van SEO het verschil betekenen tussen een site met een hoge ranking en een site die helemaal niet scoort.

 Technische SEO is niet eenvoudig, maar hier zullen we uitleggen – in de taal van de leek – op welke aspecten u (moet uw ontwikkelaar) moeten letten bij het werken aan de technische basis van uw website.

Wat is technische SEO?

Technische SEO verwijst naar het verbeteren van de technische aspecten van een website om de positie van zijn pagina’s in de zoekmachines te verbeteren. Een website sneller, gemakkelijker te doorzoeken en begrijpelijk maken voor zoekmachines zijn de pijlers van technische optimalisatie. 

Technische SEO maakt deel uit van on-page SEO , die zich richt op het verbeteren van elementen op uw website om hogere rankings te krijgen. Het is het tegenovergestelde van off-page SEO , die gaat over het genereren van exposure voor een website via andere kanalen.

Waarom zou u uw site technisch optimaliseren?

Google en andere zoekmachines willen hun gebruikers de best mogelijke resultaten voor hun zoekopdracht bieden. Daarom kruipen en evalueren de robots van Google webpagina’s op een groot aantal factoren . Sommige factoren zijn gebaseerd op de ervaring van de gebruiker, zoals hoe snel een pagina wordt geladen. Andere factoren helpen zoekmachines om te begrijpen waar uw pagina’s over gaan. 

Dit is wat onder andere gestructureerde gegevens doen. Door technische aspecten te verbeteren, helpt u zoekmachines om uw site te doorzoeken en te begrijpen. Als je dit goed doet, wordt je misschien beloond met hogere rankings of zelfs rijke resultaten.

Het werkt ook andersom: als u ernstige technische fouten op uw site maakt, kunnen ze u kosten. U zou niet de eerste zijn die zoekmachines volledig blokkeert om uw site te crawlen door per ongeluk een slash op de verkeerde plaats in uw robots.txt-bestand toe te voegen.

Maar het is een misvatting dat u zich moet concentreren op de technische details van een website, alleen maar voor zoekmachines. Een website zou goed moeten werken – snel, duidelijk en gemakkelijk te gebruiken – voor uw gebruikers in de eerste plaats. Gelukkig valt het creëren van een sterke technische basis vaak samen met een betere ervaring voor zowel gebruikers als zoekmachines.

Wat zijn de kenmerken van een technisch geoptimaliseerde website?

Een technisch verantwoorde website is snel voor gebruikers en gemakkelijk te doorzoeken voor robots van zoekmachines. Een goede technische opstelling helpt zoekmachines om te begrijpen waar een site over gaat en het voorkomt verwarring veroorzaakt door bijvoorbeeld dubbele inhoud. 

Bovendien stuurt het bezoekers, noch zoekmachines, niet-werkende straten in via niet-werkende links. Hier zullen we kort ingaan op enkele belangrijke kenmerken van een technisch geoptimaliseerde website.

1. Het is snel

Tegenwoordig moeten webpagina’s snel laden. Mensen zijn ongeduldig en willen niet wachten tot een pagina wordt geopend. Uit onderzoek bleek al in 2016 dat 53% van de bezoekers van de mobiele website vertrekt als een webpagina niet binnen drie seconden wordt geopend. Dus als uw website traag is, raken mensen gefrustreerd en gaan ze naar een andere website en loopt u al dat verkeer mis.

Google weet dat trage webpagina’s een minder dan optimale ervaring bieden. Daarom geven ze de voorkeur aan webpagina’s die sneller laden . Een trage webpagina komt dus ook verder naar beneden in de zoekresultaten dan zijn snellere equivalent, wat resulteert in nog minder verkeer.

Benieuwd of uw website snel genoeg is? Lees hoe u de snelheid van uw site gemakkelijk kunt testen . De meeste tests geven u ook aanwijzingen over wat u kunt verbeteren. 

2. Het is doorzoekbaar voor zoekmachines

Zoekmachines gebruiken robots om uw website te doorzoeken of te spinnen. De robots volgen links om inhoud op uw site te ontdekken. Een geweldige interne koppelingsstructuur zorgt ervoor dat ze begrijpen wat de belangrijkste inhoud op uw site is.

Maar er zijn meer manieren om robots te begeleiden. U kunt bijvoorbeeld voorkomen dat ze bepaalde inhoud crawlen als u niet wilt dat ze daar naartoe gaan. U kunt ze ook een pagina laten crawlen, maar ze vertellen dat ze deze pagina niet in de zoekresultaten moeten weergeven of de links op die pagina niet moeten volgen.

Robots.txt-bestand

U kunt robots aanwijzingen op uw site geven met behulp van het robots.txt-bestand. Het is een krachtig hulpmiddel, dat voorzichtig moet worden behandeld. Zoals we in het begin al zeiden, kan een kleine fout voorkomen dat robots (belangrijke delen van) uw site crawlen. Soms blokkeren mensen onbedoeld de CSS- en JS-bestanden van hun site in het bestand robot.txt. Deze bestanden bevatten code die browsers vertelt hoe uw site eruit moet zien en hoe het werkt. Als die bestanden worden geblokkeerd, kunnen zoekmachines er niet achter komen of uw site goed werkt.

Al met al raden we aan om echt in robots.txt te duiken als je wilt leren hoe het werkt. Of, misschien nog beter, laat een ontwikkelaar het voor u regelen!

De meta-robots-tag

De robots-metatag is een stuk code dat u als bezoeker niet op de pagina ziet. Het staat in de broncode in het zogenaamde kopgedeelte van een pagina. Robots lezen dit gedeelte bij het vinden van een pagina. Daarin vinden ze informatie over wat ze op de pagina vinden of wat ze ermee moeten doen.

Als u wilt dat robots van zoekmachines een pagina crawlen, maar om een ​​of andere reden uit de zoekresultaten houden, kunt u ze dat vertellen met de metatag van de robot. Met de robots-metatag kunt u hen ook instrueren om een ​​pagina te crawlen, maar niet om de links op de pagina te volgen. Met Yoast SEO is het eenvoudig om een ​​bericht of pagina te indexeren of niet te volgen . Leer voor welke pagina’s u dat wilt doen.

 

3. Het heeft geen (veel) dode links

We hebben besproken dat trage websites frustrerend zijn. Wat bezoekers misschien zelfs nog erger maakt dan een langzame pagina, is landen op een pagina die helemaal niet bestaat. Als een link naar een niet-bestaande pagina op uw site leidt, zullen mensen een 404-foutpagina tegenkomen. Daar gaat uw zorgvuldig ontworpen gebruikerservaring!

Bovendien vinden zoekmachines deze foutpagina’s ook niet graag. En ze vinden de neiging om zelfs meer dode links te vinden dan bezoekers, omdat ze elke link volgen die ze tegenkomen, zelfs als deze verborgen is.

Helaas hebben de meeste sites (tenminste) enkele dode links, omdat een website een continu werk is: mensen maken dingen en breken dingen. Gelukkig zijn er tools die u kunnen helpen bij het ophalen van dode links op uw site. Lees over die tools en hoe 404-fouten op te lossen .

Om onnodige dode links te voorkomen, moet u altijd de URL van een pagina omleiden wanneer u deze verwijdert of verplaatst. In het ideale geval zou u het omleiden naar een pagina die de oude pagina vervangt. Met Yoast SEO Premium kunt u eenvoudig zelf omleidingen maken. Geen ontwikkelaar nodig!

4. Het verwart zoekmachines niet met dubbele inhoud

Als dezelfde inhoud op meerdere pagina’s van uw site staat – of zelfs op andere sites – kunnen zoekmachines in de war raken. Omdat, als deze pagina’s dezelfde inhoud tonen, welke dan moeten ze het hoogst scoren? Als gevolg hiervan kunnen ze alle pagina’s met dezelfde inhoud lager rangschikken.

Helaas heb je mogelijk een probleem met dubbele inhoud zonder het te weten. Om technische redenen kunnen verschillende URL’s dezelfde inhoud weergeven. Voor een bezoeker maakt dit geen verschil, maar voor een zoekmachine wel; ziet dezelfde inhoud op een andere URL.

Gelukkig is er een technische oplossing voor dit probleem. Met het zogenaamde canonical link-element kunt u aangeven wat de oorspronkelijke pagina is – of de pagina die u in de zoekmachines wilt rangschikken -. In Yoast SEO kunt u eenvoudig een canonieke URL voor een pagina instellen. En om het u gemakkelijk te maken, voegt Yoast SEO canonieke links met zelfverwijzing toe aan al uw pagina’s. Dit helpt dubbele inhoudsproblemen voorkomen die u misschien niet eens kent.

5. Het is veilig

Een technisch geoptimaliseerde website is een beveiligde website. Tegenwoordig is het een basisvereiste om uw website veilig te maken voor gebruikers om hun privacy te garanderen. Er zijn veel dingen die u kunt doen om uw (WordPress) website veilig te maken , en een van de meest cruciale dingen is het implementeren van HTTPS.

HTTPS zorgt ervoor dat niemand de gegevens kan onderscheppen die tussen de browser en de site worden verzonden. Dus als mensen bijvoorbeeld inloggen op uw site, zijn hun gegevens veilig. U hebt een zogenaamd SSL-certificaat nodig om HTTPS op uw site te implementeren. Google erkent het belang van beveiliging en heeft HTTPS daarom tot een rangschikkingssignaal gemaakt : veilige websites scoren hoger dan onveilige equivalenten.

U kunt eenvoudig controleren of uw website HTTPS is in de meeste browsers. Aan de linkerkant van de zoekbalk van uw browser ziet u een vergrendeling als deze veilig is. Als u de woorden ‘niet beveiligd’ ziet, moet u (of uw ontwikkelaar) nog wat werk verzetten!

6. Plus: het heeft gestructureerde gegevens

Gestructureerde gegevens helpen zoekmachines uw website, inhoud of zelfs uw bedrijf beter te begrijpen. Met gestructureerde gegevens kunt u zoekmachines vertellen wat voor soort product u verkoopt of welke recepten u op uw site heeft. Bovendien geeft het u de mogelijkheid om allerlei details over die producten of recepten te verstrekken.

Omdat er een vast formaat is (beschreven op Schema.org) waarin u deze informatie moet verstrekken, kunnen zoekmachines deze gemakkelijk vinden en begrijpen. Het helpt hen om uw inhoud in een grotere afbeelding te plaatsen. Hier kunt u een verhaal lezen over hoe het werkt en hoe Yoast SEO u daarbij helpt . Yoast SEO heeft bijvoorbeeld gratis gestructureerde gegevensinhoudsblokken voor How-to en FAQ-inhoud.

Het implementeren van gestructureerde gegevens kan u meer bieden dan alleen een beter begrip door zoekmachines. Het maakt ook uw inhoud in aanmerking voor rijke resultaten; die glimmende resultaten met sterren of details die opvallen in de zoekresultaten.

7. Plus: het heeft een XML-sitemap

Simpel gezegd, een XML-sitemap is een lijst met alle pagina’s van uw site. Het dient als een routekaart voor zoekmachines op uw site. Hiermee zorgt u ervoor dat zoekmachines geen belangrijke inhoud op uw site missen. De XML-sitemap wordt vaak gecategoriseerd in berichten, pagina’s, tags of andere aangepaste berichttypen en bevat het aantal afbeeldingen en de laatste gewijzigde datum voor elke pagina.

Idealiter heeft een website geen XML-sitemap nodig. Als het een interne koppelingsstructuur heeft die alle inhoud mooi verbindt, hebben robots het niet nodig. Niet alle sites hebben echter een geweldige structuur en het hebben van een XML-sitemap kan geen kwaad. Daarom adviseren we altijd om een ​​XML-sitemap op uw site te hebben.

8. Plus: internationale websites gebruiken hreflang

Als uw site meer dan één land of landen target waar dezelfde taal wordt gesproken, hebben zoekmachines een beetje hulp nodig om te begrijpen welke landen of taal u probeert te bereiken. Als u hen helpt, kunnen ze mensen de juiste website voor hun gebied laten zien in de zoekresultaten.

Hreflang-tags helpen u precies dat. U kunt voor een pagina definiëren voor welk land en welke taal deze is bedoeld. Dit lost ook een mogelijk dubbel inhoudsprobleem op: zelfs als uw Amerikaanse en Britse site dezelfde inhoud tonen, weet Google dat het voor een andere regio is geschreven.

 

Wil je hier meer over weten?

Dit is dus technische SEO in een notendop. Het is al heel wat, terwijl we hier alleen het oppervlak hebben bekrast. Er is zoveel meer te vertellen over de technische kant van SEO! 


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format