De kracht van de bestemmingspagina in Google Analytics

3 min


111
leads chatbot

De bestemmingspagina, misschien een dimensie die u als vanzelfsprekend beschouwt. Dat je naar kijkt, maar niet echt naar kijkt. Net als kijken hoe laat het is zonder te weten of begrijpen hoe laat het is. Naar mijn mening is de bestemmingspagina een krachtige dimensie in Google Analytics. Laat me uitleggen waarom ik dat denk.

Wat is een bestemmingspagina?

Een bestemmingspagina is de eerste pagina van een sessie. Stel dat Sarah uw site bezoekt. Ze begint haar sessie op uw site op blogpost X en leest vervolgens blogpost Y. In dit geval is blogpost X de bestemmingspagina.

 U kunt dat vertalen naar de eerste pagina waarop mensen terechtkomen wanneer ze uw site bezoeken. Google Analytics biedt u een rapport over de bestemmingspagina. Je kunt het vinden in het gedeelte Gedrag, Site-inhoud, Bestemmingspagina’s:

Landingspagina's rapport in Google Analytics

Wat vertellen bestemmingspagina’s u?

Een bestemmingspagina is de eerste pagina waarop mensen landen vanuit een bepaalde bron. Het is de pagina waarmee ze hun sessie beginnen. Laat dat nu even inwerken. Wat kunnen bestemmingspagina’s u vertellen over mensen die afkomstig zijn van een zoekmachine (organisch)? Het vertelt u iets over hoe uw SEO het doet. Wat kunnen bestemmingspagina’s u vertellen over mensen die uit uw nieuwsbrief komen? 

Het vertelt je iets over waar ze in geïnteresseerd zijn. En wat te denken van mensen die van Facebook of een ander sociaal medium komen? De bestemmingspagina zegt iets over waarom ze klikten . Hoe gaaf is dat? In die zin geven bestemmingspagina’s u inzicht in uw doelgroep. Denk daar eens over na, denk erover na onder de douche. En denk na over wat het betekent voor al uw bronnen.

Statistieken van bestemmingspagina’s

Sessies vertellen u meer over het aantal sessies dat is gestart met pagina X. U kunt deze statistiek gebruiken om te zien hoe populair en belangrijk de bestemmingspagina is.

 Maar het wordt interessanter. Bouncepercentage, wat in dit geval ook Pagina afsluiten betekent, omdat dit het percentage mensen is dat niets heeft gedaan na de landing op pagina X.

Bestemmingspagina’s versus pagina’s

Bestemmingspagina’s en pagina’s zijn niet hetzelfde. In feite worden ze anders gemeten. Is het je ooit opgevallen dat de gegevenstabel die je in het rapport ‘Alle pagina’s’ ziet, verschilt van de gegevenstabel die je in het rapport ‘Bestemmingspagina’s’ ziet?

Alle paginastatistieken in Google Analytics

Alle pagina’s rapporteren

Statistieken van bestemmingspagina's in Google Analytics

Rapport bestemmingspagina’s

Het rapport Alle pagina’s bevat informatie over paginaweergaven, tijd op pagina, statistieken die informatie over de pagina zelf bevatten. Het gaat om interacties met de pagina zelf, deze gegevens worden verzameld op ‘hit’-niveau. 

Als u de statistieken Alle pagina’s vergelijkt met de statistieken in het rapport met bestemmingspagina’s, ziet u dat de statistieken in het rapport met bestemmingspagina’s op sessies zijn gebaseerd.

Misschien hebt u Bron of Campagne toegevoegd als een tweede dimensie in het rapport Alle pagina’s. Maar u kijkt misschien naar gegevens, dat is niet wat u denkt dat de gegevens zijn.

 Zie je, als je een sessiegebaseerde dimensie toevoegt, zoals bron, ziet het Pagina als een bestemmingspagina omdat dat de eerste pagina van de sessie is.

Bron als secundaire dimensie in alle pagina's in Google Analytics

U kunt dus net zo goed Bron als secundaire dimensie toevoegen in het rapport Landingspagina’s.

Conclusie

Het rapport met de bestemmingspagina is een rapport met doelgroepinzichten als u het mij vraagt. Het bevat informatie over wat voor soort pagina’s mensen laten klikken. Informatie over waarom ze besloten hebben uw website te bezoeken. 

En als u verschillen per bron ontdekt, kunt u uw marketingcampagnes per bron aanpassen. De inhoud van de nieuwsbrief aanpassen op basis van wat eerder werkte. Optimaliseren van uw SEO omdat u weet wat voor soort zoekwoorden uw pagina het beste past in de zoekresultaten. Geweldig spul!


0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format