Ondersteunde conversies in Google Analytics - DeLaatbusiness

Ondersteunde conversies in Google Analytics

4 min


100
Dummy image 6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

De meeste website-eigenaren maken gebruik van Google Analytics om hun online marketinginspanningen te meten. Er kan veel informatie uit de gegevens worden gehaald, wat u waardevolle inzichten geeft die u kunnen helpen uw toekomstige marketingcampagnes te verbeteren. 

Veel website-eigenaren kijken echter naar de directe inkomsten uit de gebruikte kanalen en dit kan tot verkeerde conclusies leiden.

Om een ​​volledige analyse te garanderen, kijken we hoe u directe en indirecte resultaten moet vergelijken. Dit helpt om ervoor te zorgen dat u de juiste stappen neemt voor toekomstige campagnes. Google Analytics heeft een functie genaamd ‘Assisted Conversions’, die u deze indirecte waarde kan laten zien.

 

Wees zo specifiek mogelijk

Wanneer u een nieuwe marketingcampagne opzet, gebruikt u waarschijnlijk een paar verschillende kanalen. U kunt een nieuwsbrief schrijven, een Facebook-bericht en / of een gastbericht op een relevante blog plaatsen om uw campagne te promoten. 

Om ervoor te zorgen dat u nauwkeurig kunt meten hoeveel sessies, transacties en inkomsten uit elke specifieke link komen, moet u UTM-tags gebruiken. Als u niet zeker weet hoe u de juiste UTM-tags instelt, vindt u dit artikel over aangepaste campagnes wellicht nuttig om aan de slag te gaan.  

Welk kanaal was verantwoordelijk voor uw conversies?

Wanneer u specifieke UTM-tags aan uw links hebt toegevoegd, kunt u elke link in Google Analytics volgen. U zult precies zien welk kanaal en welke bron of medium de meeste inkomsten heeft opgeleverd en welk kanaal de hoogste conversieratio had . 

Daarnaast kun je elke specifieke link volgen in bijvoorbeeld een nieuwsbrief of een Facebook-bericht. Houd er rekening mee dat u nooit UTM-tags moet toevoegen aan ternal links.

Een voorbeeld: we hebben onze vernieuwde cursus Site structuur enkele weken geleden vrijgegeven. Om al onze inspanningen om deze cursus te promoten te meten, hebben we ervoor gezorgd dat alles correct was getagd. We hebben verschillende nieuwsbrieven verstuurd en berichten geschreven op Facebook en Twitter. Na een week kunnen we de campagne analyseren in Google Analytics:

Campagnes in Google Analytics

Als u op de specifieke campagne klikt, ziet u de gegevens van alle bronnen en media die relevant waren voor deze campagne. Zoals u hieronder kunt zien, was de verkoop-e-mail duidelijk verantwoordelijk voor de meeste transacties. 

De conversieratio voor de Academy-e-mails was echter veel hoger. Dit is waarschijnlijk een gevolg van het feit dat we onze Academy-e-mails verzenden naar een groep die al bekend is met onze Yoast Academy.

Bron / medium van de campagne

We wilden dieper in de gegevens van de e-mails duiken om te zien welke elementen het meest waardevol waren en om te zien welke bestemmingspagina’s de hoogste conversieratio hadden. Wanneer u een secundaire dimensie , bijvoorbeeld advertentie-inhoud of bestemmingspagina, aan de tabel toevoegt , krijgt u de volgende resultaten:

Campagne- en advertentie-inhoud in Google Analytics
Advertentie-inhoud als secundaire dimensie
Campagne en bestemmingspagina in Google Analytics
Bestemmingspagina als secundaire dimensie

Zoals u ziet, hebben de links die rechtstreeks naar de winkelwagen verwijzen een hogere conversieratio dan links die verwijzen naar de productpagina van deze nieuwe cursus. 

Daarom kunnen we concluderen dat de link naar de winkelwagen beter werkt qua conversie, dus misschien zullen we in toekomstige releases of verkopen alleen dat soort links aan de nieuwsbrief toevoegen. Maar wees voorzichtig bij het trekken van deze conclusie, het is mogelijk dat de andere link meer waarde heeft dan u hier in directe waarde ziet.

Ondersteunde conversies 

Tabblad Ondersteunde conversies Google Analytics

U kunt het tabblad ‘Ondersteunde conversies’ in Google Analytics gebruiken om de indirecte waarde van een bepaald kanaal, een specifiek element met UTM-tags of een gekoppelde bestemmingspagina te controleren. U vindt deze functie op het algemene tabblad Conversie:

Eerst geven we een korte beschrijving van de belangrijkste elementen van deze functie Assisted Conversions:

Ondersteunde conversies

“Het aantal conversies waarvoor dit kanaal op het conversiepad is weergegeven, maar niet de uiteindelijke conversie-interactie was.”

Dit betekent dat bezoekers via dit kanaal naar uw website zijn gekomen, maar niet zijn geconverteerd. Ze kwamen later terug via een ander kanaal en bekeerden zich.

Ondersteunde conversiewaarde

“De waarde van de conversies die door dit kanaal worden ondersteund.”

Laatste klik of directe conversies

“Het aantal conversies waarvoor dit kanaal de laatste conversie-interactie was.”

Dit betekent dat bezoekers daadwerkelijk via dit kanaal zijn geconverteerd.

Laatste klik of directe conversiewaarde

“De waarde van de conversies waarvoor dit kanaal de laatste conversie-interactie was.”

Ondersteunde / laatste klik of directe conversies

“Een waarde dicht bij 0 geeft aan dat dit kanaal primair heeft gefunctioneerd als de uiteindelijke conversie-interactie. Een waarde dicht bij 1 geeft aan dat dit kanaal even functioneerde in een ondersteunende rol en als de laatste conversie-interactie. Hoe meer deze waarde 1 overschrijdt, hoe meer dit kanaal in een ondersteunende rol functioneerde. “

Controle van de indirecte waarde

Op het tabblad Ondersteunde conversies kunt u ook een primaire en een secundaire dimensie kiezen. U kunt bijvoorbeeld de bestemmingspagina-URL kiezen als primaire dimensie en de campagne als secundaire dimensie. Wanneer u dit doet, kunt u precies zien op welke pagina’s bezoekers zijn beland nadat ze op uw UTM-gelabelde link hebben geklikt.

Als we naar dezelfde twee URL’s kijken die we eerder hebben genoemd – de link die naar de winkelwagen verwijst en de link die naar de productpagina verwijst – moeten we onze eerste conclusie wijzigen. De onderstaande afbeelding toont de directe en indirecte waarde van beide links / bestemmingspagina’s.

Analytics

Zoals u ziet, is de directe waarde (Laatste klik of Directe conversiewaarde) hoger wanneer de bestemmingspagina de winkelwagenpagina is. Als we echter naar de indirecte waarde (Assisted Conversions Value) van beide bestemmingspagina’s kijken, zien we dat de productpagina veel meer waarde heeft. In totaal was de productpagina verantwoordelijk voor meer dan 50% meer omzet in de eerste week dan de winkelwagenpagina.

Dit betekent dat mensen die de productpagina hebben bezocht, de eerste keer niet hebben geconverteerd, maar vaak later zijn teruggekomen om te converteren. Dus de productpagina kan een goede trigger zijn in het beslissingsproces van onze klanten.

Combineer altijd de directe en indirecte waarde

Voor uw algemene conclusie raden we aan de twee statistieken te combineren voordat u beslissingen neemt voor toekomstige campagnes. 

Sommige inspanningen kunnen resulteren in veel directe waarde, maar zoals u kunt zien, kunnen sommige andere inspanningen dat rechtzetten met indirecte waarde. Wist u deze functie al en gebruikt u deze in uw eigen analyse? Laat het ons weten!


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *