chatbots toekomst marketing

Wat is een content delivery network (CDN)?

4 min


99

Een content delivery network (CDN) is een netwerk van servers op verschillende geografische locaties die samenwerken om content sneller te laten laden door deze vanaf een locatie bij de bezoeker te bedienen. Hier zal ik uitleggen wat dit allemaal betekent en wat een CDN voor u en uw SEO kan betekenen.

Wat doet een CDN?

Een CDN slaat statische inhoud op in het cachegeheugen. Statische inhoud zijn bestanden zoals HTML, CSS, JavaScript en afbeeldingsbestanden die voor elke gebruiker hetzelfde blijven. 

Deze bestanden hoeven niet dynamisch te worden gegenereerd op basis van een set regels – dat is dynamische inhoud; statische bestanden zijn er gewoon en iedereen gebruikt deze. Door deze statische bestanden beschikbaar te maken op een CDN met veel servers over de hele wereld, kunt u ze snel bij uw bezoekers krijgen.

Stel je dit voor: je hebt je site gehost op een server in San Francisco, Californië. Ik hoor je vragen: “Maar ik heb een webhost, waarom zou ik een CDN nodig hebben?” Wel, wanneer je je site vanuit je huis in de buurt van Oakland laadt, laadt het razendsnel.

 Je bent fysiek dichtbij, toch? Maar denkt u dat iemand uit Mumbai, India dezelfde ervaring zou hebben als hij of zij uw site zou bezoeken? Waarschijnlijk niet. Waarom is dat? Onder andere latentie.

Hoe langer de afstand tussen een server en client – ook wel uw browser genoemd -, hoe langer de latentie zal zijn. Latency is de tijd die de server nodig heeft om op een verzoek te reageren. In suboptimale omstandigheden zal die latentie steeds erger worden. 

U kunt een content delivery network – of CDN – gebruiken om uw site als het ware dichter bij uw bezoeker te brengen. Het resultaat? Minder latentie en een snel ladende site. Maar een CDN kan veel meer en daar komen we zo op.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van een CDN?

Er zijn verschillende redenen om een ​​CDN voor uw site te gebruiken. Vergeet niet dat je veel gecompliceerde dingen kunt doen met een CDN, maar de meeste mensen zullen het gebruiken om die vervelende latentie te verminderen en de laadtijden van hun sites te versnellen. Hier zijn verschillende redenen om een ​​CDN te gebruiken:

  • Versnelt uw site
  • Verlaagt de bandbreedtekosten
  • Voegt schaalbaarheid toe: verbetert de beschikbaarheid en uptime
  • Verbetert de beveiliging

Een CDN versnelt uw site

Voor de meeste mensen zal de snelheidsdrempel die een CDN kan leveren hun belangrijkste aandachtspunt zijn. We hebben het al over die eerste reden gehad. Iedereen wil een snelle site en site-eigenaren doen er alles aan om hun sites zo snel mogelijk te maken. Een snelle site biedt een geweldige ervaring voor iedereen. Plus, Google houdt van snelle sites !

Een CDN vermindert de bandbreedte

De andere redenen liggen misschien minder voor de hand. Een CDN helpt u om uw bandbreedtekosten te verlagen omdat het gebruikers statische inhoud aanbiedt voor hun servers, niet voor die van u. Dit kan een drastische impact hebben op uw kosten voor webhosting . 

Vaak komt het verkeer in golven en als het verkeer de limieten overschrijdt die zijn ingesteld door uw hostingplan, moet u betalen – veel tijd. Natuurlijk moet je betalen voor een solide CDN zodat je niet veel extra geld in de hand houdt, maar het geeft je wel een betere grip op wat je uitgeeft.

Een CDN kan een beveiligingslaag toevoegen aan uw site

Het toevoegen van een CDN voor uw site is een geweldige manier om de beveiliging te verbeteren . De CDN-provider heeft allerlei hulpmiddelen die daarbij helpen. Het kan dienen als een soort firewall om uw site te beschermen tegen bijvoorbeeld een DDoS-aanval (Distributed Denial of Service) . 

Het helpt u te waken tegen de meest voorkomende bedreigingen die er zijn. Er zijn zelfs specifieke instellingen om hackers uit uw WordPress-sites te houden.

Een CDN is schaalbaar en verbetert de beschikbaarheid en uptime

Door een deel van de inhoud van uw website te hosten, kan een CDN u helpen de uptime en beschikbaarheid van uw site te verbeteren. Veel CDN-providers gebruiken ook tactieken om ervoor te zorgen dat uw site niet uitvalt, wat er ook gebeurt. Load balancing , bijvoorbeeld, kan uw site helpen online te blijven wanneer u een plotselinge, massale piek in uw verkeer heeft.

Heeft het gebruik van een CDN gevolgen voor SEO?

 Uw SEO zal niet lijden als u een CDN activeert. Het kan zelfs uw rankings een beetje helpen, omdat uw sitesnelheid een grote boost kan krijgen. Door een CDN te installeren, kunt u bovendien de nieuwste technologie gebruiken, zoals het afdwingen van een beveiligde HTTPS- verbinding en het gebruik van het nieuwe HTTP / 2- protocol om de snelheid en uptime van uw site te verbeteren.

 Over het algemeen moeten gebruikers gelukkiger zijn als uw site uitstekend, pittig en veilig is. U moet er echter voor zorgen dat u het correct implementeert. De meeste providers hebben specifieke instructies om een ​​CDN op te zetten zonder SEO te schaden.

Welke CDN moet ik gebruiken?

Er zijn veel CDN-providers die er zijn. Probeer er een te vinden die de beste mix van prestaties, functies en prijs biedt voor uw specifieke situatie. We gebruiken Cloudflare bij Yoast, maar u kunt ook enkele van de andere bekende CDN-providers overwegen, zoals bijvoorbeeld Sucuri, MaxCDN, Microsoft Azure of Amazon CloudFront.

De meeste CDN-providers hebben eenvoudig te volgen installatie-instructies voor WordPress-sites, dus u moet binnen enkele minuten aan de slag zijn. Sommige bieden zelfs WordPress-plug-ins om het proces nog meer te verbeteren. Nadat u het account hebt ingesteld, kunt u aan de slag gaan om de snelheid en beveiliging van uw WordPress-site te verbeteren.

Conclusie

Een CDN is een geweldig hulpmiddel om de laadsnelheid van uw site te verbeteren. Dat niet alleen, maar het voegt ook een beveiligingslaag toe aan uw site en verbetert de uptime en betrouwbaarheid. Als u nog geen CDN gebruikt, loopt u mogelijk iets mis. Vrijwel elke site kan profiteren van een CDN, dus onderzoek alsjeblieft of het de jouwe kan helpen.


0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format