Wat is kannibalisatie van zoekwoorden?

3 min


95

Als u uw artikelen optimaliseert voor vergelijkbare termen, kan uw ranglijst last hebben van kannibalisatie van zoekwoorden: u verslindt uw eigen kansen om in Google te rangschikken. 

Vooral wanneer uw site groeit, is de kans groot dat uw inhoud met zichzelf begint te concurreren. Hier zal ik uitleggen waarom trefwoord kannibalisme schadelijk kan zijn voor SEO , hoe u het kunt herkennen en wat u eraan kunt doen.

Wat is kannibalisatie van zoekwoorden?

Kannibalisatie van zoekwoorden betekent dat u verschillende blogberichten of artikelen op uw site heeft die kunnen rangschikken voor dezelfde zoekopdracht in Google. Als u berichten of artikelen optimaliseert voor vergelijkbare zoekopdrachten, nemen ze elkaars kansen weg om te rangschikken.

 Gewoonlijk geeft Google slechts 1 of 2 resultaten van hetzelfde domein weer in de zoekresultaten voor een specifieke zoekopdracht. Als u een domein met een hoge autoriteit bent, krijgt u mogelijk 3.

Waarom is kannibalisme met zoekwoorden slecht voor SEO?

Als u uw eigen zoekwoorden kannibaliseert, concurreert u met uzelf voor rangorde in Google. Stel dat u twee berichten over exact hetzelfde onderwerp hebt. In dat geval kan Google niet onderscheiden welk artikel het hoogst zou moeten zijn voor een bepaalde zoekopdracht. 

Als gevolg hiervan zullen ze waarschijnlijk allebei lager scoren. Daarom geeft onze SEO-analyse een rode stip wanneer u een bericht optimaliseert voor een focuszoekwoord dat u eerder hebt gebruikt .

Maar kannibalisme met zoekwoorden kan ook optreden als u berichten optimaliseert voor focuszoekwoorden die niet exact, maar bijna hetzelfde zijn. Ik schreef bijvoorbeeld twee berichten over de vraag of leesbaarheid wel of geen rangorde is.

 Het bericht Rangschikt de leesbaarheid?  is geoptimaliseerd voor ‘scoort leesbaarheid’, terwijl de post Leesbaarheid op de ranglijst staat! is geoptimaliseerd voor het focuszoekwoord ‘leesbaarheid rangschikkingsfactor’. 

De palen hebben een iets andere hoek maar lijken nog steeds sterk op elkaar. Voor Google is het moeilijk om erachter te komen welke van de twee artikelen het belangrijkst is. Als gevolg hiervan kunt u met beide artikelen laag eindigen.

Update: heb je hetzelfde artikel gezien? Dat klopt, inmiddels hebben we dit kannibalisatieprobleem opgelost, maar we hebben dit voorbeeld ter illustratie bewaard.

Hoe herken je het?

Het is vrij eenvoudig om te controleren of uw site lijdt aan kannibalisme met zoekwoorden. U moet op uw site zoeken naar een specifiek trefwoord waarvan u vermoedt dat het meerdere resultaten kan hebben. In mijn geval zal ik google-site: yoast.com leesbaarheid scoort. De eerste twee resultaten zijn de artikelen waarvan ik vermoedde dat ze aan kannibalisatie leden.

Googling ‘site: domain.com’ keyword ‘geeft u een eenvoudig antwoord op de vraag of u lijdt aan trefwoord kannibalisme.

Kannibalisatie van zoekwoorden oplossen

We hebben een uitgebreid artikel geschreven door Joost waarin wordt uitgelegd hoe kannibalisatieproblemen op uw site te vinden en op te lossen . Het beschrijft duidelijk de vier stappen die u moet nemen om dit soort problemen op te lossen:

  1. Controleer uw inhoud
  2. Analyseer de prestaties van de inhoud
  3. Beslis welke u wilt houden
  4. Act: samenvoegen, verwijderen, omleiden

De eerste twee stappen helpen u om te beslissen welke artikelen u wilt behouden en welke u wilt samenvoegen of verwijderen. In veel gevallen bestaat het acteergedeelte uit het combineren en verwijderen van artikelen, maar ook om de interne links op uw site te verbeteren:

Artikelen samenvoegen / combineren

Als twee artikelen beide hetzelfde publiek trekken en in principe hetzelfde verhaal vertellen, moet u ze combineren. Herschrijf de twee berichten in één geweldig, kickass-artikel. Dat helpt je rankings (Google houdt van lange en goed geschreven inhoud) en lost je probleem van kannibalisatie van zoekwoorden op.

Dat is precies wat we hebben gedaan met onze twee berichten over leesbaarheid als een rangorde-factor. Uiteindelijk verwijdert u een van de twee artikelen en past u de andere aan. En vergeet niet: druk niet alleen op de knop Verwijderen; zorg er altijd voor dat u het bericht dat u verwijdert, omleidt naar het bericht dat u bewaart!

Interne koppeling verbeteren

U kunt Google helpen bepalen welk artikel het belangrijkst is, door een fatsoenlijke interne koppelingsstructuur op te zetten . Je moet linken van berichten die minder belangrijk zijn, naar berichten die voor jou het belangrijkst zijn. Op die manier kan Google achterhalen (door links te volgen) welke u het best wilt laten verschijnen in de zoekmachines.

Uw interne koppelingsstructuur kan een deel van uw kannibalismeproblemen oplossen. U moet nadenken over welk artikel het belangrijkst voor u is en een koppeling maken van de minder belangrijke lange staartartikelen naar uw belangrijkste artikel. 

Kannibalisme met zoekwoorden heeft invloed op groeiende websites

Als uw site groter wordt, neemt uw kans toe om kannibalisme met zoekwoorden op uw eigen website onder ogen te zien. Je schrijft over je favoriete onderwerpen en zonder het te weten, zul je artikelen schrijven die nogal op elkaar lijken. Dat is ook met mij gebeurd. 

Af en toe moet u de zoekwoorden controleren die u het meest wilt rangschikken. Controleer of u lijdt aan kannibalisme met zoekwoorden. U zult waarschijnlijk enkele wijzigingen in uw sitestructuur moeten aanbrengen of sommige artikelen zo nu en dan moeten herschrijven.


0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format