5 eenvoudige stappen om uw maandelijkse Google Analytics-rapportage te automatiseren - DeLaatbusiness
prijsstrategie bepalen

5 eenvoudige stappen om uw maandelijkse Google Analytics-rapportage te automatiseren

10 min


141
Dummy image 6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

Of u nu werkt bij een bureau of bij de klant, naar alle waarschijnlijkheid besteedt u minstens één dag per maand over uw Google Analytics (GA) -account om rapporten voor verschillende delen van uw site samen te stellen. 

Zelfs mensen die weten dat er een betere manier is, zullen rapportautomatisering vaak steeds weer uitstellen vanwege de initiële investering van uren die nodig zijn om dingen op te zetten.

Meestal zullen we het werk voor onszelf en anderen verontschuldigen door erop te wijzen dat het maandelijkse rapport tegenwoordig veel sneller wordt samengevoegd, omdat we het al zo lang doen en we gewend zijn aan het proces. 

Andere keren zullen we erop wijzen dat het besteden van tijd aan het automatiseren van rapportage ons terug zal brengen in andere taken. Voor anderen is er de kwestie van niet weten waar te beginnen of bang zijn voor mogelijke kosten (soms zelfs de zorgen dat het misschien niet werkt).

Voor de meeste marketeers kan Analytics-rapportage echter worden teruggebracht tot enkele muisklikken, gewoon door een dag of zo het hele proces te automatiseren. Wanneer u bedenkt dat dit allemaal kan worden gedaan met vrij beschikbare Google-programma’s, zijn de kosten in verhouding tot het potentiële voordeel een van de meest ongelijk gematchte positieve resultaten die u waarschijnlijk zult tegenkomen in marketing.

Hoewel dit kan worden geconfigureerd om AdWords-gegevens op te nemen, hebben we alleen te maken met Analytics voor dit blogbericht, hoewel ik in de toekomst mogelijk opnieuw over AdWords schrijf.

Stap één: Wat u nodig hebt om te beginnen

Anders dan uw GA-account, heeft u slechts drie dingen nodig om het proces van automatisering van uw rapportage te starten:

 1. Google Sheets: –  beschikbaar als gratis Google-alternatief voor Excel, Google Sheets is het programma waarin u uw gegevens gaat ophalen. Google Spreadsheets is hier beschikbaar .
 2. ‘Google Analytics’ add-on: –  Beschikbaar hier , deze add-on kunt u Google-spreadsheets en uw Google Analytics-account aan te sluiten. Het biedt ook een wizard om het proces te versnellen.
 3. Google Data Studio: –  Data Studio is een gegevensvisualisatie die momenteel in bèta is en hier beschikbaar is . Door uw Google-blad aan Data Studio te koppelen, kunt u gemakkelijk rapporten maken voor een hele reeks verschillende KPI’s.

Stap twee: hoe u uw automatisering kunt beginnen

De eerste stap is om te definiëren wat u in een eventueel rapport wilt zien. Hoewel velen een sjabloon hebben om van te werken, als u momenteel niet rapporteert of uw statistieken wilt bijwerken, is dit nu het moment om dit te doen – voordat u verder gaat.

De reden hiervoor is eenvoudig dat, als je helemaal zoals ik bent, een vrijwel onbeperkte set van mogelijkheden en variaties je evengoed een konijnenhol van constant knutselen kan bezorgen – sommigen zullen het overweldigend vinden (wat bekend staat als ‘ Analyse ‘ Verlamming ‘).

Voor degenen die geen sjabloon of eerder marketingrapport hebben om van te werken of te repliceren, zal ik kort enkele rapporttypen voor een paar verschillende soorten sites kort behandelen (veel sites kunnen en zullen veel van de hieronder vermelde KPI’s gebruiken) .

Een blog (persoonlijk of professioneel)

Als je blog al geld verdient of wilt verdienen, wordt je blog (anders dan de mijne) regelmatig bijgewerkt met nieuwe, nuttige inhoud. Als zodanig zal het aantal pagina’s vrij snel toenemen – evenals het aantal evenement- of bestemmingsdoelen dat  u zult volgen. Hierdoor kan de rapportagetijd gelijktijdig toenemen.

De belangrijkste doelstellingen van rapportage voor een blog (op het meest basale niveau) zijn het bijhouden van sessies, acties, de prestaties van berichten, tijd op pagina en (indien nodig) doelconversies.

Een merkwebsite

De website van een merk, die op zoek is naar een vergelijkbare, positieve gebruikerservaring (UX) als een eenvoudige blog (hoewel deze er ook een kan bevatten), heeft enkele iets andere vereisten voor rapportage.

Naast sessiegegevens en doelconversies, willen merken best presterende pagina’s, verwijzingsbronnen bijhouden (ik weet dat dit ook geldt voor blogs, maar houd er rekening mee), exitpagina’s en meer.

Stap drie: rapporten instellen

Het eerste wat u moet doen, is de add-on installeren en toegang geven tot uw Analytics-gegevens (wat u kunt doen in de vervolgkeuzelijst ‘Add-ons’ in de menubalk); vanaf daar is het een kwestie van weten waar je op moet letten en hoe je het kunt vinden.

Voor een basisrapport is het mogelijk om de bovengenoemde wizard te gebruiken – waarmee u de basisparameters voor uw rapport kunt instellen. Het is zo goed als een plek om te beginnen en de metriek en dimensiezoeker werkt op een tekstzoekopdracht, wat tijd kan besparen in de vroege set-up.

De secties van de wizard zijn voor het grootste deel redelijk zelfverklarend, maar ten behoeve van een walkthrough:

Nadat u de benodigde statistieken en dimensies hebt toegevoegd, kunt u klikken op “rapport maken”. Dit vult uw blad met een configuratiekolom – daarnaast wordt uw rapport. Het eerste dat u opvalt, is dat uw rapport een aantal lege cellen bevat. Hier kunt u uw rapport aanpassen om ervoor te zorgen dat u alleen de gegevens krijgt die u wilt.

Met de spreadsheet-URL kunt u resultaten exporteren naar een tweede, extern blad (waarvoor u bewerkingsrechten moet hebben). Voor de meeste doeleinden is het prima om het rapport naar hetzelfde blad te laten uitvoeren.

Statistieken en dimensies

Er is een volledige lijst van metrische en dimensie codes hier , maar voor de doeleinden van illustratie, hier zijn een paar die zou kunnen gelden voor een van de twee soorten locaties eerder noemde.

TIP: een update vandaag in de buurt gaf me een hartaanval, wat leidde tot de volgende pro-tip: afzonderlijke statistieken, enz. Scheiden met komma’s of je rapporten werken niet meer. Omdat de plug-in slechts 10 statistieken per rapport toestaat, heb ik ze opgesplitst in twee afzonderlijke rapporten – sessieniveau en paginaniveau:

Sessieniveau

Dimensies

 • ga: month  – Uw sessieniveau-rapport zal volledig omgaan met statistieken, maar de eerste instelling (en sommige grafiektypen in Data Studio) vereist een dimensie, dus een tijdsafhankelijke dimensie is het waard om in te voeren. Uitgaande van een maandelijks rapport, zal dit de ‘maand’ als een dimensie behandelen. Dit kan worden vervangen door elke gewenste dimensie – op voorwaarde dat het compatibel is met de statistieken (die, als u nog niet bekend bent met overeenkomsten, snel kunnen worden gecontroleerd in Analytics).

metriek

 • ga: sessies –  Deze statistiek levert een telling van het totale aantal sessies voor de geselecteerde weergave (dit komt uiteraard overeen met Analytics, waarbij een weergave die halverwege de rapportperiode is gemaakt, alleen de sessies in die tijd retourneert en niet algemeen voor de site). 
 • ga: users –  Retourneert het totale aantal gebruikers dat het vorige aantal sessies heeft geproduceerd. 
 • ga: percentNewSessions – Geeft een decimaal cijfer voor het aantal sessies dat ‘nieuw’ was (dwz van eerder ongeziene gebruikers). Als u wilt, moet dit worden omgezet in een percentage in het overzichtsblad.
 • ga: avgSessionDuration –  Retourneert een cijfer dat de gemiddelde sessieduur weergeeft – het moet worden omgezet in een tijdnotatie in het overzichtsblad. 
 • ga: pageviews –  Dit is het totale aantal bekeken pagina’s tijdens de geselecteerde periode. 
 • a: pageviewsPerSession –  Dit is het gemiddelde aantal bekeken pagina’s in elke sessie op de site.
 • ga: goalCompletionsAll –  Dit geeft een overzicht van de totale behaalde doelen voor de geselecteerde weergave. Als u specifieke doelen afzonderlijk wilt meten, kunt u ga: goalXXcompletions gebruiken  waarbij ‘XX’ het doelnummer is van uw gewenste doel in het Analytics- doelrapport (in ‘Admin’). Als u meerdere weergaven hebt, moet u meerdere versies van dit rapport maken voordat u de resultaten in het overzichtsschema samenvoegt. 

Toppagina’s

Dimensies

 • ga: pageTitle – Ook  deze dimensie kan indien nodig worden ingesloten voor een andere, maar in dit geval doorzoekt de dimensie van de paginatitel de metatitel voor elke pagina, zodat u de prestaties van specifieke berichten of bestemmingspagina’s kunt bepalen.

metriek

 • ga: sessies –  Deze statistiek retourneert sessies per paginatitel.
 • ga: gebruikers –  Hetzelfde geldt hier, het totaal wordt verdeeld over elke vermelde pagina.
 • ga: percentNewSessions – Dit is weer uitgesplitst per pagina (en kan je wat extra informatie geven over het nut voor gebruikers van bepaalde pagina’s).
 • ga: avgSessionDuration –  De gemiddelde sessieduur van gebruikers die elke pagina hebben bekeken.
 • ga: pageviews –  Hoeveel pagina’s een gebruiker heeft bekeken naast de weergegeven pagina.
 • ga: pageviewsPerSession –  Het aantal pagina’s in een sessie dat de bijbehorende pagina bevat.
 • ga: uniquePageviews –  Hoeveel unieke paginaweergaven heeft de pagina ontvangen in de opgegeven periode.
 • ga: avgTimeOnPage –  Hoelang heeft de gemiddelde gebruiker op de pagina doorgebracht (goed om te bepalen of de informatie op de pagina daadwerkelijk wordt gelezen).
 • ga: goalCompletionsAll –  Nogmaals, als je wilt weten tot hoeveel conversies de pagina heeft geleid voor elk individueel doel, kun je goalXX gebruiken, maar dit geeft je een totaal voor de pagina voor de weergave.

Er zijn enkele voor de hand liggende omissies – u kunt het bouncepercentage en de verwijzingsbronnen en elke andere statistiek of dimensie volgen zoals u kiest, maar (aangezien ik al meer dan tweeduizend woorden heb), dacht ik dat ik dat aan u zou overlaten.

Stap vier: samenvattingen maken en plannen

Hoewel deze stap niet verplicht is, maakt het de uiteindelijke rapportsortering wel veel eenvoudiger (en spreekt een deel van mij aan dat netheid in cijfers vereist). In wezen is het mogelijk om rapporten te maken via Data Studio met behulp van de onbewerkte gegevens, maar het kan rommelig en langdradig worden. In plaats daarvan geef ik er de voorkeur aan om een ​​aantal overzichtsbladen te maken die direct de gegevens weergeven die nodig zijn voor het uiteindelijke rapport.

Voor het best presterende paginarapport kunt u bijvoorbeeld een tabel maken die de dimensie ga: pageTitle in kolom A plaatst – met behulp van formule = (‘** REPORT TITLE **’! A–) om de paginatitel te doorlopen – tegen de verschillende statistieken (met hetzelfde type formule als u alleen de exacte geretourneerde informatie nodig heeft).

Voor tijdberekeningen moet u het geretourneerde getal uit analyse echter omzetten in standaard hh: mm: ss- indeling met behulp van een formule zoals = sum (‘** REPORT TITLE **’! C – / 86400) waarbij de / 86400 en het selecteren van hh: mm: ss omdat het celdisplay het getal in het juiste formaat converteert.

Nadat u samenvattingsbladen hebt ingesteld (inclusief het selecteren van onnodige maar mooie kleurenschema’s, zorgen voor een goede celbreedte en hoogte om de tafel er evenwichtig uit te laten zien … oké, dat kan ik gewoon zijn – en dan kunt u het rapport plannen vanuit de add-ons > Google Analytics> Plan opties voor rapporten in het menu.

Stap vijf: gegevens importeren in Google Data Studio

Hier kunt u beginnen met het visualiseren van het rapport voor publiek (of op zijn minst klant / werkgever) consumptie. Selecteer bij het openen van Data Studio ‘Nieuw rapport’ en noem het – nogmaals, duidelijk en precies. Hierna moet u een gegevensbron maken.

In dit geval is het echter voldoende om ‘Google Spreadsheets’ te selecteren, vervolgens uw opgeslagen blad te vinden en het specifieke werkblad te selecteren dat u in uw eerste rapport wilt gebruiken. U kunt vervolgens op de knop ‘VERBINDEN’ klikken.

Nadat u het juiste blad hebt verbonden, kunt u vervolgens een grafiektype op de werkbalk selecteren en de grootte van de grafiek schetsen die u wilt maken.

Met behulp van uw overzichtsbladen kunt u vervolgens de gewenste dimensies en statistieken selecteren om eenvoudig in seconden een aantal verschillende rapporttypen te maken.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *