Currently set to Index
Currently set to Follow

Gids voor XML-sitemaps: de beste tools voor trucs, tips en sitemapgenerators

6 min


133
prijsstrategie bepalen

In mijn eerste weken bij Atlassian was ik op zoek naar een quick-win om een ​​sterkere positie binnen het bedrijf te krijgen en SEO te evangeliseren. Dus controleerde ik onze hoofdsite en merkte dat deze geen XML-sitemap had. Wat een gemakkelijke overwinning!

Ik ging naar de ontwikkelaars en vroeg hen om het in het CMS te activeren. Tot mijn verbazing vertelden ze me dat het niet mogelijk was; Ik was verbijsterd.

Na enig nadenken herinnerde ik me dat Screaming Frog een XML-sitemapfunctie had, dus ik schraapte de site en uploadde de crawl als een XML-sitemap.

Google at het binnen een paar seconden op en we zagen een merkbare impact op ons verkeer in de volgende dagen.

De moraal van het verhaal is dat XML-sitemaps belangrijk zijn en soms worden onderschat.

Wat XML-sitemaps zijn en waarom u er een moet hebben

XML-sitemaps zijn digitale kaarten die Google helpen belangrijke pagina’s op uw site te ontdekken en hoe vaak ze worden bijgewerkt.

Google verklaart op zijn helpcentrum-pagina :

Een sitemap vertelt de crawler welke bestanden u belangrijk vindt op uw site en biedt ook waardevolle informatie over deze bestanden: bijvoorbeeld voor pagina’s, wanneer de pagina voor het laatst is bijgewerkt, hoe vaak de pagina is gewijzigd en eventuele alternatieve taalversies van een pagina.

Volgens Gary Illyes zijn XML-sitemaps de tweede belangrijkste bron van URL’s die door Googlebot worden gecrawld na hyperlinks en eerder ontdekte URL’s. Dat is enorm en mag niet worden onderschat!

 
 

Elke website moet een XML-sitemap hebben. Ze zijn vooral belangrijk voor:

 • Grote sites

 • Nieuwe sites

 • Sites met veel verweesde pagina’s

 • Sites die veel afbeeldingen en video’s gebruiken

Terwijl de robots.txt u helpt om delen van uw site uit te sluiten van plaatsing in zoekmachines, doen XML-sitemaps het tegenovergestelde. Ze helpen zoekmachines nieuwe pagina’s te ontdekken – zelfs als ze niet zijn gelinkt vanaf de hoofdsite.

Google begon XML-sitemaps te gebruiken in 2005 en werd kort daarna toegevoegd door zoekmachines zoals MSN of Yahoo. Tegenwoordig gebruiken ze ze voor nog meer dan alleen URL-detectie.

Verwar ze niet met HTML-sitemaps. XML-sitemaps zijn niet zichtbaar voor bezoekers, alleen voor Google en de SEO’s die naar belangrijke pagina’s van concurrenten willen kijken (knipoog). HTML-sitemaps zijn (soms mooie) lijsten met interne links die PageRank van de startpagina naar belangrijke pagina’s leiden, als crawl-hubs dienen en het voor gebruikers gemakkelijker maken om te navigeren. Ja, je zou beide moeten hebben.

Sitemaps hebben een XML-indeling die Google snel kan ontleden om nieuwe URL’s te vinden. XML – e X tensible M arkup L anguage – is lichtgewicht en draagbaar tussen apparaten en is gemaakt om gegevens op te slaan.

De eenvoudigste manier om te controleren of uw site een sitemap heeft, is door te kijken in Google Search Console of in Bing Webmaster Tools onder ‘sitemaps’. De meeste zoekmachines, zoals Google of Bing, zoeken naar het item ‘Sitemap: <sitemap_location>’ in het robots.txt-bestand van uw site. Als alternatief kunt u uw sitemap ook rechtstreeks naar Google , Baidu , Bing en Yandex pingen .

XML-sitemaps in de Bing Webmaster Tools. 1: Sitemaps-rapport. 2: Nieuwe sitemappaden toevoegen. 3: bestaande sitemaps Bing gevonden.

XML-sitemaps in Google Search Console. 1: Sitemaps-rapport. 2: Nieuwe sitemappaden toevoegen. 3: bestaande sitemaps die Google heeft gevonden.

Minimale vereisten voor XML-sitemap

Om uw XML-sitemaps optimaal te laten werken, moet u aan de normen voldoen. Een XML-sitemap moet:

 • Bevat alleen canonieke URL’s met een 200-statuscode.

 • Neem maximaal 200.000 URL’s per sitemap op en maximaal 50.000 sitemaps per index-sitemap.

 • Verwijzen naar de robots.txt.

 • BUTF-8 gecodeerd.

 • Wordt gecomprimeerd in .gz-indeling.

 • Wees niet groter dan 50mb of bevat 50.000 URL’s (wat je het eerst ook raakt).

Maar er is meer dat u kunt en moet doen om het maximale uit XML-sitemaps te halen. U kunt aan Google aangeven welke URL’s belangrijk zijn door alleen belangrijke pagina’s in XML-sitemaps op te nemen en deze vaak bij te werken.

De meeste CMS’s hebben een functie om sitemaps automatisch bij te werken wanneer een nieuwe URL wordt gemaakt of een bestaande pagina verandert. Voor Google kan de updatefrequentie van de sitemap zelf en de lastmod-tag van pagina’s een teken van frisheid zijn. Of dat belangrijk is voor de rangorde hangt af van de pagina en de context.

Beschouw een XML-sitemap als een stadsplattegrond voor toeristen met de stad als uw website en de toerist als Google – u wilt ervoor zorgen dat u alleen de belangrijke gebouwen opneemt, niet elk adres. Dat is de reden waarom onbelangrijke pagina’s niet moeten worden opgenomen; voorbeelden zijn pagina’s zoals uw privacybeleid of over onze pagina. Hoewel deze pagina’s moeten worden geïndexeerd, hoeven ze niet vaak te worden gecrawld en zijn ze niet belangrijk als we het hebben over SEO.

XML Sitemap Tips voor grote sites

Er is meer dat u kunt doen om uw sitemapgame te verbeteren, meer dan alleen voldoen aan de standaardvereisten.

Grote sites zoals nieuwsuitgevers zouden bijvoorbeeld gebruik moeten maken van indexsitemaps, die (tot 50.000) normale sitemaps bevatten, en mogen ook niet zwaarder zijn dan 50mb. Ze lijken op het XML-sitemap moederschip dat veel kleinere sitemaps bevat. Grote sites hebben ze nodig omdat ze niet in één sitemap passen. Je moet toch niet proberen alles in een sitemap te passen.

U kunt het beste uit deze sitemaps halen door ze per paginatype of onderwerp te structureren. In de praktijk zou u speciale XML-sitemaps per submap of paginasjabloon maken om inzicht te krijgen in technische en indexeringsproblemen met uw site.

XML-specificaties ):

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9" xmlns:image="http://www.google.com/schemas/sitemap-image/1.1"> <url> <loc>http://example.com/sample.html</loc> <image:image> <image:loc>http://example.com/image.jpg</image:loc> </image:image> <image:image> <image:loc>http://example.com/photo.jpg</image:loc> </image:image> </url> </urlset>

Videositemaps werken volgens hetzelfde principe: maak een speciale sitemap of voeg extensies toe aan uw normale sitemap:

<url> <loc>https://example.com/mypage</loc> <video> ... information about video 1 ... </video> </url>

Maar wees voorzichtig met de metagegevens die u toevoegt aan videositemaps of extensies.

Google verklaart:  “Google gebruikt mogelijk tekst op de bestemmingspagina van de video in plaats van de tekst die u opgeeft in uw sitemap als de paginatekst nuttiger wordt geacht dan de informatie in de sitemap.” Ze spreken over de tekst die door de beschrijving wordt aangeleverd. Naast een beschrijving kunt u Google een miniatuur, videolengte, beoordeling, gezinsvriendelijkheid en meer geven ( volledige lijst met meta-gegevens van de video-XML-sitemap ). Voor sites die veel video gebruiken, is dit zeker logisch. Voor alle anderen is het relatief optioneel.

Nieuws-sitemaps zijn anders omdat u altijd een afzonderlijke XML-sitemap voor nieuws moet hebben. Google raadt in dit geval geen extensies aan (of biedt deze niet aan). Nieuws-sitemaps helpen Google bij het ontdekken en rangschikken van nieuwe artikelen, wat vooral een uitdaging is in de uitgeverij omdat het veel inhoud oplevert. Hoewel Google beweert dat uitgevers met nieuwssitemaps niet de voorkeur genieten, helpt het wel om de nieuwe nieuwsranglijst sneller in Google Nieuws te krijgen.

Nieuws-sitemaps hebben speciale vereisten:

 • Neem artikelen op die niet ouder zijn dan 2 dagen.

 • Voeg niet meer dan 1000 nieuwe items tegelijk toe aan een bestaande sitemap.

 • Update bestaande sitemaps voor artikelupdates.

U kunt ook XML-sitemaps gebruiken om bepaalde metatags voor Google te definiëren en aan te geven. Een voorbeeld is hreflang; u kunt een extensie toevoegen aan een sitemap (volledige richtlijnen ):

<url> <loc>http://www.example.com/english/page.html</loc> <xhtml:link  rel="alternate"  hreflang="de"  href="http://www.example.com/deutsch/page.html"/> <xhtml:link  rel="alternate"  hreflang="de-ch"  href="http://www.example.com/schweiz-deutsch/page.html"/> <xhtml:link  rel="alternate"  hreflang="en"  href="http://www.example.com/english/page.html"/> </url>

Google negeert het prioriteitskenmerk in XML-sitemaps, maar let volgens John Mueller wel op de laatste mod. Google bepaalt de prioriteit van uw pagina’s zelf, waarschijnlijk op populariteit en autoriteit. Lastmod is echter een tag die aangeeft wanneer de URL de laatste keer is gewijzigd, wat echt interessant is voor Google.

 
 

Hulpmiddelen en generatoren voor XML-sitemap

De meeste inhoudbeheersystemen worden geleverd met voorverpakte functies waarmee u automatisch een XML-sitemap kunt maken. Maar sommige niet, en in dit geval hebt u een hulpprogramma van derden nodig.

Beste sitemapgenerators

Dit zijn mijn persoonlijke keuzes voor XML-sitemapgenerators.

Naam

Prijs

Limiet

Kenmerken

Gratis uitproberen

Slickplan

$ 8,99 / maand

n / a

 • Slepen en neerzetten builder
 • Opname van aangepast paginatype
 • Tekstbestand importeren
 • Klonen
 • Batchbewerking
 • Zeer aanpasbaar
 • Gebruikers machtigingen
 • Aangepaste branding

30 dagen

Dynomapper

$ 40 / maand

200.000 URL’s per crawl

 • Monitor URL’s in sitemaps in Google Analytics
 • Zeer aanpasbaar
 • Opname van aangepast paginatype
 • Workflow management
 • URL-tagging
 • Sitemap filteren
 • Gebruikers machtigingen
 • Aangepaste branding

14 dagen

Writemaps

$ 14,99 / maand

n / a

 • De klantgerichte
 • Aangepaste groepen
 • Slepen en neerzetten builder

3 sitemaps gratis

Schreeuwende Kikker

Gratis tot 500 URL’s

£ 149.00 / jaar

n / a

 • Niet gemaakt voor XML-sitemaps, maar goede oplossing voor technische beperkingen

n / a

Powermapper

$ 49 / maand

15K pagina’s

 • Niet gemaakt voor XML-sitemaps, maar kan een feed exporteren naar XML-indeling

30 dagen

XML-sitemaps

$ 4,99 voor 1K pagina’s

$ 189,99 voor pagina’s van 1,5 miljoen

1,5m pagina’s

 • Beeld- en videositemaps
 • E-mail notificaties
 • Mobiele app
 • Detecteert verbroken koppelingen

Gratis voor 500 pagina’s

Beste WordPress-plug-ins voor sitemaps

Naam

Prijs

Limiet

Kenmerken

Waarderingen

Eenvoudige Wp-sitemap

vrij

n / a

 • HTML- en XML-sitemap
 • Dynamische sitemaps

4,4 / 5

33 beoordelingen

Google Sitemap door BestWebSoft

vrij

n / a

 • Hreflang-ondersteuning
 • De klantgerichte

4.3 / 5

112

Google XML-sitemaps

vrij

n / a

 • Dynamische sitemaps
 • De klantgerichte

4,9 / 5

2090 beoordelingen

Yoast SEO

gratis (premium beschikbaar)

n / a

 • Eenvoudige, dynamische sitemap

4,9 / 5

26.745 beoordelingen

WordPress XML Sitemap Plugin

vrij

n / a

 • Zeer aanpasbaar

n / a

Alles in één SEO-pakket

vrij

n / a

 • Eenvoudige, dynamische sitemap

4,4 / 5

449 beoordelingen

XML Sitemap & Google Nieuws

vrij

n / a

 • Eenvoudige, dynamische sitemap
 • De klantgerichte
 • Werkt lastmod automatisch bij

4,4 / 5

59 beoordelingen


0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format