customer servcice chatbots

Hoe organisch verkeer naar een pagina te vergroten via UX-analyse

11 min


122

Als UX- en CRO-analist ben ik, na mijn voorgaande jaren in de acquisitie van klanten te hebben doorgebracht, een voorstander van analyse en gebruikerservaring geworden. In dit artikel zal ik de volgende vragen beantwoorden:

 • Kan een betere UX de rangorde voor een pagina beïnvloeden?
 • Hoe kun je het meten?
 • En zo ja, wat moeten we doen?

Hopelijk kan ik je ervan overtuigen dat UX noodzakelijk is voor SEO. 

Als u een SEO-bureau bent, is er iets voor u in deze post – welke kunsten u moet beheersen voor het uitbreiden van SEO-diensten naar UX en data-analyse . Op dezelfde manier hoop ik dat als je een kleine website hebt, dit artikel nuttig blijft door uit te leggen hoe je het meeste uit je bezoekers en zoekmachines kunt halen.

Wat is UX?

UX is de kunst en wetenschap om de tevredenheid en loyaliteit van klanten te verbeteren door het nut, het gebruiksgemak en de waarde die wordt geboden in de interactie met een website.

UX, conversieratio en pagina-optimalisatie

Voordat we ingaan op de vraag of UX een rangorde-factor is of niet, wil ik eerst de definitie verduidelijken:

 • UX: Analyse van gebruikerservaringen helpt u te begrijpen hoe bezoekers uw site gebruiken.

 • CRO: Het is het proces van het optimaliseren van uw site om de kans te vergroten dat bezoekers die specifieke actie zullen voltooien.

 • SEO-pagina-optimalisatie: het is de praktijk om afzonderlijke webpagina’s te optimaliseren om hoger te scoren en relevanter verkeer in zoekmachines te verdienen.

Het is vermeldenswaard dat de drie elementen met elkaar verbonden zijn.

Gianluca Fiorelli , Strategic International senior SEO Consultant, Moz Associate en “State of Digital” blogger. Hij is ook de oprichter van The Inbounder Conference. Hij antwoordde mij: 

Eerlijk gezegd denk ik niet dat Google solide UX- en CRO-elementen als rangschikkingsfactoren in overweging zal nemen. Google zal zeker sites belonen die de bedoelingen en vragen van gebruikers beter beantwoorden, dit betekent niet dat UX altijd uitzonderlijk moet zijn, maar het doet duidelijk geen pijn.

Gianluca Fiorelli ondersteunt zijn verklaring met een voorbeeld. Als u op “google.co.uk” naar verzekeringstarieven zoekt, komt u op een formulierpagina.

Sean Work , VP van Inbound Marketing voor Crazyegg.com, een heatmap-tool, te zeggen heeft:

Oh zeker. We weten al dat Google de voorkeur geeft aan mobielvriendelijke sites boven niet-mobielvriendelijke sites. Dat is echt een rangordefactor voor gebruikerservaringen daar.

Als u denkt als een zoekmachine, hebben zoekmachines ook klanten. Hun klanten willen de beste resultaten voor hun zoekopdracht. Ze willen dus niet alleen de meest relevante informatie, ze willen er ook toegang toe hebben.

Het lijkt er dus op dat er verschillende theorieën zijn over de vraag of een goede UX een rangfactor is. Bijna elke rangschikkingsfactor heeft een prominente theorie over hoe het moet worden gedaan (inhoud, op-pagina, backlinks, enz …). Niet voor UX omdat we het niet echt een factor kunnen noemen, het komt dichter bij een discipline. Er is dus geen afgesproken best practice.

Als ik als UX- en CRO-analist werk aan het verbeteren van UX, denk ik niet eens aan SEO-rankings. Mijn succes is de gebruikers op de eerste plaats zetten en het aantal conversies verhogen op basis van gegevensgestuurde wijzigingen en tests.

Wat ik me echter niet had gerealiseerd, was dat toen ik SEO-succes ervoer, dit kwam omdat ik er per ongeluk op stuitte. Ik was erin geslaagd om organisch verkeer van Google naar de startpagina te vergroten vanwege UX-verbeteringen op basis van gegevensgestuurde beslissingen om een ​​sectie op de startpagina te implementeren. 

De voordelen van UX-analyse

Voordat we mijn casestudy bespreken, wil ik je enkele voordelen laten zien van het doen van UX-analyse, of het nu wordt gedaan om de ranglijst te verhogen of niet:

 • Je verlaagt een pogo-stick-snelheid. Gebruikers belanden op de resultatenpagina en ze communiceren met uw website in plaats van gewoon terug te gaan naar SERP’s omdat u hen aanbiedt waarnaar ze op zoek zijn.

Voor elk zoekresultaat is er een andere pogo-stick-snelheid. Maar geweldige pagina’s en sites hebben meestal de eigenschap dat ze echt lage pogo-stick tarieven hebben.

– Rand Fishkin

Gebruikerservaring is nu een groot probleem. U moet echt nadenken over hoe gebruikers omgaan met uw pagina en hoe dat uw algehele paginakwaliteit laat zien. Denk aan de procentuele tevredenheid. Als ik honderd gebruikers naar uw pagina stuur vanuit mijn zoekmachine, hoeveel van die gebruikers zullen tevreden zijn met de inhoud of de producten […]?

Laten we niet vergeten dat gebruikerservaring ook bijdraagt ​​aan het volgende:

 • Als gebruikers naar uw website komen om een ​​taak uit te voeren die commerciële waarde voor u heeft; ziet u mogelijk een toename van voltooide taken.

 • Omdat u de pagina’s van uw website rond uw gebruikers bouwt met een betere UX, zullen ze zich meer welkom voelen en zullen uw analyses een toename van terugkerende bezoekers laten zien.

De reden achter het verbeteren van UX op de startpagina

Voordat ik het heb over de details van mijn case study, wil ik eerst de reden achter het verbeteren van onze homepage toelichten.

Toen ik een paar maanden geleden begon te werken op de startpagina, met behulp van heatmaps, video-opnamen en GTM-evenementen, heb ik vier grote problemen geïdentificeerd:

 1.  Een vrij groot deel van de startpagina met “nep-links”: 31% van de mensen klikte waar er niets was om op te klikken, op tekst die op een link leek. In UX-statistieken vertaalt dit zich in een hoog bouncepercentage (46%), hoge gem. tijd op pagina (omdat gebruikers niet snel vonden wat ze zochten), en hoge exit-tarieven. 
 2. De werkelijke links waren verborgen in een soort slecht gebouwde accordeon, en dit creëerde een navigatie-nachtmerrie. Op deze accordeon vermeldden we 14 servicetitels (niet klikbaar) en 15 subservices binnen elk van die titels.
 3. Om het probleem nog ingewikkelder te maken, moest je je muis over elke servicetitel bewegen om de subservices te vinden en er uiteindelijk op te kunnen klikken. Als u bijvoorbeeld de sublijst onder ‘Zakelijk’ wilt kunnen zien, moet u naar de titel en vervolgens naar het open gebied navigeren waar nog een lijst met 15 subservices onder Zakelijk wordt weergegeven.
 4. Elke linksectie had geen enkele koptekst, dus de sectie was zelfs niet gebouwd volgens de HTML-best practices. 

Hier is de screenshot van onze heatmap-klikken. Aan de linkerkant, niet klikbare link, maar gebruikers klikten erop.

Aan de rechterkant de subsecties van elke Service, die alleen klikbare links toont wanneer uw muis daar naartoe gaat.

SEMrush Audit Tool identificeerde en voegde ik H3-headers toe aan elke servicesectie en voegde ik een betere semantische markup toe. 

Waarom zijn deze belangrijk? Zoals Jason Barnard in deze SEMrush-post zei : 

De bots van Google en Bing (spinnen) zijn, zo niet blind, ernstig slechtziend. Voor hen zijn de visuele aanwijzingen fenomenaal moeilijk te zien en te begrijpen.
Ze hebben jouw hulp nodig. Als u met succes kunt communiceren met Google en Bing welk deel van de pagina de kop is, welk voettekst en welk voor navigatie is, danken zij u.

Sectie Navigatiestructuur

Ik heb het aantal van de 14 services in de sectie teruggebracht tot slechts 8 services en een knop “Meer services” toegevoegd aan een nieuwe merkpagina; die ik / all-services heb genoemd. Dit betekent dat ik feitelijk minder links op internet heb dan voorheen. 

Waarom heb ik dit gedaan? Ik verzette me tegen de drang om 14×15 links te tonen in het gedeelte Services. De startpagina is al bezig met taken, nieuws, evenementen en contacten. Wat het nodig had, was om een ​​duidelijke categorisatie van de services en subservices erin te tonen. Dit hielp gem. tijd op pagina omdat mensen veel sneller vonden wat ze zochten. 

Verborgen links openen

Ik opende de verborgen links van elk van de 8 genoemde diensten. Vóór de wijzigingen moesten gebruikers hun muis over de servicetitel bewegen om de links naar de subservices te zien. Dit is niet erg duidelijk voor de meeste mensen. 

Waarom heb ik dit gedaan? Ik wilde het bouncepercentage verlagen en de CTR op de pagina verhogen naar servicelinks door het voor gebruikers gemakkelijker te maken erop te klikken.

De veelbelovende resultaten

Laten we de paginaweergaven en weigeringspercentages van Google Analytics bekijken: 

Wat als Google de startpagina beloont met meer organisch verkeer? Een betere UX is immers wat ze altijd prediken!

Dus mijn vraag was: bracht deze UX-verbetering op de startpagina meer organisch organisch verkeer naar dezelfde pagina? Ja!

Hotjar vaak voor heatmaps zoals deze simpelweg omdat het gratis komt (ja, het is gratis!) Voor het leven met beperkte functionaliteiten en het kost slechts $ 29 / maand om de professionele versie te gebruiken.

Een eenvoudige manier om een ​​slechte gebruikerservaring te identificeren, is met warmtekaarten en door de klikrapporten te kiezen, zodat u kunt zien waar mensen het meest klikken. Zoals we hierboven in mijn voorbeeld hebben gezien, vertelde dit rapport ons dat er iets mis was op de startpagina: mensen klikten waar er geen plaats was om te klikken!

Fase 2: Feedbackgegevens

Nadat u de problemen met warmtekaarten hebt geïdentificeerd, kunt u uw gebruikers vragen welke problemen ze hebben met uw site met behulp van feedbacktools. Vragen kunnen variëren, afhankelijk van wat uw doelen zijn. In ons geval hebben we vragen gesteld over klanttevredenheid (CSAT):

 • Heb je gevonden wat je zocht?

 • Zo nee, kunt u uitleggen waarom?

U wilt met een heel eenvoudig rapport als dit komen:

Google Optimize omdat het gratis is en u tegelijkertijd maximaal 3 A / B-tests kunt uitvoeren.

De hypothese

De hypothese is dat door X te veranderen, uw analyses betere cijfers zullen tonen voor specifieke belangrijke statistieken. Ik zeg altijd graag in de hypothese wat de verwachte verandering is en hoe deze wordt gemeten. 

Na 2-3 weken gegevens verzamelen, heb je waarschijnlijk een duidelijke winnaar. Zo niet, blijf dan nog een week doorgaan totdat Google Optimize zegt dat u voldoende gegevens heeft om de winnaar te bepalen en u eindelijk uw nieuwe pagina kunt publiceren.

Conclusie

Ga er niet alleen van uit dat UX de ranglijst niet verbetert en dat het geen rangfactor is. Gebruik analyse- en feedbacktools om de gebruikerservaring te verbeteren en uw pagina’s op te bouwen rond mensen, niet rond meningen. Zij zullen het verschil voelen, en u zult ook een toename van terugkerende bezoekers zien (waardoor uw re-marketinginspanningen tijdens het proces worden verminderd).

Als u gebruikers op de eerste plaats zet, komen alle voordelen van UX-analyse en -implementatie ook naar voren bij rankings. Er is geen garantie dat u meer verkeer zult zien naar de pagina waaraan u hebt gewerkt, maar u zult uw kansen zeker verbeteren. 


0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format