Currently set to Index
Currently set to Follow

Kannibalisatie van zoekwoorden: voorkomen dat dit uw SEO op locatie schaadt

7 min


132
chatbot bouwen

Het runnen van een website voor een langere periode kan leiden tot tal van problemen, waaronder kannibalisatie van zoekwoorden. Dit fenomeen wordt ook wel onderwerpduplicatie genoemd en doet zich voor wanneer u meerdere pagina’s of berichten heeft die zich richten op hetzelfde onderwerp of dezelfde woordgroep. 

Hoewel onderwerpduplicatie meestal iets is dat onbedoeld is en gebeurt wanneer u een constante stroom inhoud moet maken, is het iets waar alle marketeers op moeten letten, aangezien het slecht kan zijn voor SEO.

Om ervoor te zorgen dat uw website optimaal blijft presteren in Google en elders online, moet u ervoor zorgen dat dit probleem tot een minimum wordt beperkt of helemaal wordt geëlimineerd. Hier is wat u moet zoeken om te voorkomen dat dit probleem ooit zijn lelijke kop opsteekt.

Hoe kannibalisatie van zoekwoorden te identificeren

Gebruik een tool , zoals SEMrush, om de organische trefwoordenlijst van uw site te vinden en de lijst naar een spreadsheet te exporteren. Filter vervolgens de resultaten zodat de kolom met trefwoorden op alfabet staat. Wanneer dat gebeurt, kunt u bepalen of pagina’s en URL’s hetzelfde zoekwoord targeten. Als dit het geval is, is er mogelijk sprake van kannibalisatie van zoekwoorden. 

uw rankings en CTR’s vasthouden, waarom dan uw klikken weggeven naar een concurrerende pagina? Het is het beste om het met rust te laten en nauwlettend in de gaten te houden.

Wanneer kannibalisatie ertoe doet

U moet zich zorgen maken over de kannibalisatie van zoekwoorden wanneer u een webpagina van lagere kwaliteit scoort die hoger is dan u wilt. Stel dat u bijvoorbeeld een zeer omzettende bestemmingspagina heeft en een secundaire pagina die helemaal niet presteert, en beide zijn gericht op hetzelfde zoekwoord. Welke zou je hoger willen scoren? In dit geval moet de niet-presterende pagina worden gekanteld zodat de zeer omzettende pagina meer aandacht in de SERP’s kan trekken.

Het negatieve effect van kannibalisatie

Onbedoelde Rankings

Een van de grootste klachten over kannibalisatie is wanneer twee pagina’s voor hetzelfde sleutelwoord rangschikken en een slecht presterende pagina  hoger scoort op de SERP dan degene die wel presteert. In dit geval moet u onmiddellijk stappen ondernemen om het probleem te verhelpen. Maak je geen zorgen; aan het einde van het bericht hebben we u verschillende haalbare oplossingen gegeven om te voorkomen dat trefwoordkanibalisatie uw SEO in de toekomst schaadt. 

Verminderde autoriteit

 U zult niet alleen waardevol organisch verkeer naar uw kwaliteitspagina opgeven, maar pagina’s van lagere kwaliteit die hoger scoren, zullen uw CTR splitsen en u bent plotseling uw eigen concurrent geworden. Je verdunt ook de kracht van je links en ankertekst. 

Meerdere pagina’s die hetzelfde zoekwoord targeten, vertellen Google dat uw site mogelijk dunne inhoud heeft of op zijn minst inhoud die niet exact overeenkomt met het trefwoord op elke pagina.

Lijden aan omrekeningskoersen 

Als kannibaliserende pagina’s beter worden geconverteerd dan uw kwaliteitspagina’s, verliest u potentiële leads wanneer ze op minder relevante pagina’s van mindere kwaliteit terechtkomen. 

exacte trefwoord gebruiken als ankertekst , wat bijzonder lastig kan zijn, omdat trefwoordrijke ankertekst kan bijdragen aan de ranglijst van de kannibaliseerde pagina.

Een vergelijkbare Ctrl + F-zoekopdracht of Google ‘Exact’ zoeken kan helpen bij het lokaliseren van trefwoorden voor ankertekst. 

Voor interne links die naar een ongewenste pagina verwijzen (zoals in een pagina die een kwaliteitspagina kannibaliseert), kunt u deze links vervangen door andere of de bestemming wijzigen naar een andere pagina. 

Gebruik Google Search Console om uw interne koppelingsstructuur voor een audit of paginabewerking gemakkelijk te identificeren. Klik op Links in de linkerkolom en u kunt de interne links en ankertekst van uw site bekijken. Als een kannibaliserende pagina van lage kwaliteit daar wordt vermeld, overweeg dan om de pagina om te schakelen naar een waardevollere, meer conversiepagina. 

Je kunt ook alleen de aanstootgevende interne links verwijderen.

Verzoeken om inkomende links 

Richt nu uw aandacht naar die websites die naar uw site verwijzen met pagina’s die de aanstootgevende zoekwoorden gebruiken. Deze zijn niet zo gemakkelijk uit te wisselen als je interne links. U kunt deze verwijzende domeinen vinden via de SEMrush backlink checker .

de andere pagina naar de nieuwe URL of beide te sturen als u een nieuwe URL kiest om uw ‘link juice’ te behouden.

Een 301-omleiding stuurt bezoekers naar een live webpagina wanneer ze een pagina proberen te bezoeken die is verwijderd en dus een omleiding heeft gekregen. WordPress heeft plug-ins zoals Simple 301 Redirects , wat het proces eenvoudig maakt, zelfs als u niet weet hoe coderen. 

Overweeg helemaal te verwijderen 

Als een van de aanstootgevende pagina’s van lage kwaliteit is, steelt het in wezen verkeer van de juiste pagina (‘s). Als de pagina niet veel waarde biedt, moet deze worden verwijderd. Zorg ervoor dat u de pagina controleert op interne links voordat u verwijdert. Als de pagina wel interne links heeft, voegt u 301-omleidingen van die pagina toe aan een vergelijkbare (of de startpagina). 

Overweeg Noindexing

Als beide pagina’s nuttig zijn voor bezoekers en u wilt ze behouden, maar u wilt niet dat ze andere pagina’s rangschikken en kannibaliseren, dan kan indexering meestal werken. Noindexing vertelt Google dat u niet wilt dat die pagina’s worden weergegeven in de zoekresultaten. Deze optie is handig voor pagina’s met blogcategorieën, die bezoekers weinig waarde bieden. Bezoekers hebben er nog steeds toegang toe, maar dat doen ze niet via de SERP’s, en dus stelen de pagina’s uw waardevolle verkeer niet. 

Het implementeren van noindexing kan worden uitgevoerd door een <meta> tag of een HTTP Response Header toe te voegen. Beide opties zijn eenvoudig van opzet en worden gedetailleerd uitgelegd in Google Search Console. 

Canonicalize om hoofdpagina’s aan te geven

Deze optie is handig als u twee pagina’s hebt die ongelooflijk veel op elkaar lijken, maar u wilt beide behouden; dit kan het geval zijn als ze allebei nuttig zijn, maar u wilt dat Google de ene hoger scoort dan de andere. 

Een canonieke tag ( rel = “canonical” ) vertelt Google dat de URL de hoofdkopie van een bepaalde pagina vertegenwoordigt. Deze optie is handig om kannibalisatie te voorkomen en ook identieke of dubbele inhoud die op meerdere URL’s wordt weergegeven. En het vertelt Google in wezen welke versie van de URL u wilt weergeven in de SERP’s.

canonicalization correct gebruikt.

Conclusie 

Als de inhoud van uw site gedurende een lange periode is opgebouwd, kan het moeilijk zijn om kannibalisatieproblemen met zoekwoorden op te lossen. Om deze reden is preventie de beste oplossing. 

Een goede truc om te gebruiken, is een Google-zoekopdracht uitvoeren naar [site: www.yoururl.com “trefwoord”] voordat u een nieuwe pagina of blogpost maakt. Op deze manier kunt u bedenken welke zoekwoorden u wilt vermijden om verder te gaan. 

Omdat kannibalisatie van zoekwoorden zo’n populair SEO-onderwerp is, vinden sommigen dat het een groot probleem is, en anderen niet, omdat Google redelijk goed is in het begrijpen, ontcijferen en correct rangschikken van inhoud. Google is slim en kan meestal dingen uitzoeken. In die gevallen waarin Google het fout doet, weet u nu hoe u ervoor kunt zorgen dat uw pagina’s elkaar niet kannibaliseren. Houd het probleem in de gaten en u voorkomt dat kannibalisatie van zoekwoorden verder gaat. 


0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format