Messenger bots
google analytics tag manager

Mobiele SEO is een must: concurrerend blijven in een mobielvriendelijke wereld

10 min


135

Het is absoluut noodzakelijk om vandaag een goede mobiele versie van uw website te hebben.

Sinds Google aankondigde dat het was begonnen met experimenten om pagina-indexering eerst naar mobiel te verschuiven, is er veel gepraat en veel speculatie. Na anderhalf jaar experimenteren, eindelijk en officieel, wordt eerst mobiel indexeren uitgerold . 

Uw klanten hebben waarschijnlijk toegang tot uw site vanaf verschillende apparaten en om de doelen van uw website te bereiken, is het uw verantwoordelijkheid om hen de best mogelijke ervaring te bieden. Dit is waar mobiele optimalisatie om draait: uw site, het ontwerp en uw inhoud aanpassen voor verschillende schermformaten en platforms.

Meer dan de helft van alle zoekopdrachten wordt tegenwoordig via mobiel uitgevoerd en dat aantal groeit.

Een eenvoudige analyse van het verkeer helpt u de apparaatvoorkeuren van uw doelgroep te begrijpen. Met Google Analytics hebt u toegang tot sommige van deze gegevens en kunt u zien of wat u doet, werkt met mobiele gebruikers of dat u uw methoden moet aanpassen. Maar houd er rekening mee dat een “mobile-first” -mentaliteit nooit de “customer-first” -aanpak moet overnemen.

Belangrijke SEO-aspecten bij het ontwikkelen van een mobiele website:

 

Kies mobielvriendelijke configuratie 

De eerste stap van mobiele optimalisatie is het bepalen welke websiteconfiguratie moet worden gebruikt. Als uw site al een mobiele versie heeft met dezelfde opmaak en inhoud als op de desktopversie, bent u helemaal ingesteld.

 U kunt doorgaan en doorgaan naar het volgende gedeelte , waar u tips vindt over het beoordelen van mobiele vriendelijkheid, het evalueren van inhoud en ontwerp, hoe u zoekwoorden en concurrenten kunt onderzoeken en welke hulpmiddelen u kunnen helpen.

Als u nog geen mobiele versie heeft, raden we u aan te beginnen met het bepalen van de doelen voor uw mobiele website. Wat willen uw bezoekers doen? Wat wil je dat ze kunnen doen? Zoek uit wat je wilt en moet doen om je doelen te bereiken. Bepaal vervolgens hoeveel tijd en middelen u erin kunt steken. Het doel is om alles mobiel en gebruiksvriendelijk te maken. Laten we eens kijken hoe u dat kunt doen. 

Reagerend ontwerp

Google verklaarde openlijk dat deze benadering gunstig is. Het is een goede optie voor elke website, maar je moet het niet als de enige manier zien. 

Als u responsief ontwerp implementeert, moet u de site opnieuw opbouwen op een manier die er zowel op mobiel als desktop goed uitziet. Als u een grote site heeft, kan dit veel tijd en geld kosten. Om op bronnen te besparen, kunt u het responsieve ontwerp stapsgewijs toepassen, te beginnen met pagina’s met de hoogste percentages mobiel verkeer. Voor uitgebreide informatie over het ontwikkelen van stappen kunt u dit artikel lezen over het maken van uw eerste site voor meerdere apparaten .

Dynamisch ontwerp

user-agentapparaat  . Dit geeft u de mogelijkheid om versies van uw website te differentiëren, waardoor een meer aangepaste ervaring wordt geboden terwijl u zich op verschillende doelgroepen richt. Dynamische weergave vereist geen volledig herontwerp van de site, maar verhoogt wel de werklast van onderhoud en updates.

U moet een Vary HTTP-header gebruiken om apparaten van user-agents correct te detecteren en de crawler te vertellen dat u een alternatieve mobiele pagina hebt. Hier zijn de richtlijnen van Google voor het implementeren van een  dynamische website .

Afzonderlijke URL voor mobiele versie

mobiele website op een afzonderlijke URL om veelgemaakte fouten te voorkomen  .

Alleen-desktopversie

Geloof het of niet, het hebben van alleen een desktopversie is nog steeds een optie in een mobiele wereld. Het is duidelijk dat dit niet aan te raden is, omdat je geen boost krijgt in de mobiele vriendelijkheid en mogelijk een deel van je klanten verliest. Dat gezegd hebbende, is het beter om een ​​volledig functionerende website met alleen een desktop te hebben dan een slecht geïmplementeerde mobiele versie. Je desktopsite zal immers nog steeds doorzoekbaar zijn vanaf mobiel. U kunt controleren of uw inhoud toegankelijk is met het rapport Mobiele bruikbaarheid in Google Search Console.

Zorg ervoor dat uw inspanningen vruchten afwerpen

Welke optie u ook kiest, het is een goed idee om te zien of uw website kan worden gecrawld en of alles naar behoren werkt. U kunt een  SEMrush Site Audit met mobiele crawler instellen als user-agent om te kijken of er technische problemen zijn die u moet oplossen, zoals verbroken links en afbeeldingen, dubbele inhoud en metabeschrijvingen, omleidingsketens en nog veel meer.

Opzetten van SEMrush Site Audit

Een goede manier om erachter te komen of Google van mening is dat uw pagina past, is deze mobielvriendelijke test. Het toont een lijst met mogelijke problemen met mobiele bruikbaarheid en een afbeelding van hoe de pagina eruitziet op een mobiel apparaat.

Onderzoek mobiele zoekwoorden

U kunt het belang van zoekwoordonderzoek voor SEO niet overschatten. Er zijn tonnen artikelen over de voordelen en over hoe het uit te voeren, dus ik zal het hier niet veel bespreken. Maar wat uw huidige strategie voor het vinden van de juiste zoekwoorden ook is, u moet niet vergeten dat u op twee fronten concurreert: mobiel en desktop. 

Tenminste voor nu. Uiteindelijk moet je misschien een volledige overstap maken naar mobiel. Hoe u wordt weergegeven voor mobiele zoekwoorden versus desktopzoekwoorden kan verschillen – en dit kan ook verschillen voor elke locatie waarvoor  u bent geoptimaliseerd. Dus als u niet bent gefocust op mobiele SEO, moet u er meteen naar gaan kijken, vooral omdat uw concurrenten dit waarschijnlijk al doen.

SEMrush biedt nu een optie om mobiele zoekwoorden afzonderlijk te onderzoeken en te vergelijken met desktopzoekwoorden. U kunt ook gemakkelijk meer te weten komen over uw concurrenten in een mobiel segment. Controleer welke zoekwoorden ze nastreven en zoek uit welke zoekwoorden u voor uw site moet gebruiken met behulp van Domain Analytics – waar u nu ook gegevens per apparaat kunt selecteren.

SEMrush Domain Analytics

Bovendien kunt u positiebepaling met meerdere doelen instellen om de correlatie van zoekopdrachten tussen mobiel en desktop te ontdekken. Bekijk posities van uw domein op meerdere apparaten, volg veranderingen om inzicht te krijgen in algemene trends en de weg vrij te maken voor efficiënt resourcebeheer.

Inhoud optimaliseren voor mobiele apparaten

Een eerste benadering op mobiel in gedachten kan de desktopversie van uw site ten goede komen. Het voorstellen van een website op een kleiner scherm is een goede manier om alle onbelangrijke delen af ​​te schaffen en de informatiearchitectuur opnieuw op te bouwen op een manier die gemakkelijke toegang biedt tot de antwoorden en informatie waarnaar mensen op zoek zijn. Het helpt je ook om prioriteiten te stellen en inhoud te maken die beter en sterker is dan ooit.

Goede inhoud is goede inhoud en richtlijnen voor het maken ervan zijn universeel op alle platforms. Het moet gestructureerd, informatief, gemakkelijk scanbaar zijn en goede, klikwaardige koppen hebben. Lange vorm inhoud wordt algemeen beschouwd als waardevoller vanuit een SEO-perspectief, maar er is momenteel geen consensus over mobiel.

Kortere inhoud op mobiel is logisch omdat kleine schermen minder informatie kunnen weergeven. Aan de andere kant is minder hebben niet noodzakelijk goed, vooral als er een ongelijkheid is tussen desktop- en mobiele versies. Wanneer mobiele indexering voor het eerst wordt uitgerold, kan dat een enorm probleem worden.

Wat u dus moet doen, is proberen beknopter te zijn. Dat omvat kortere titels, URL’s en metabeschrijvingen. Breek de inhoud in verteerbare porties door kortere alinea’s te maken die een consistent ritme hebben. Geef prioriteit aan nuttig en aantrekkelijk materiaal en plaats het boven de vouw zodat het eerst wordt geladen.

Deze tool kan helpen

Om het aanbevolen aantal woorden voor uw artikel te vinden, kunt u SEMrush SEO Content Template gebruiken met een telefoon die is geselecteerd als apparaat voor Google-targeting. Daar, door eenvoudig gerichte trefwoorden in te voeren, krijgt u aanbevelingen op basis van de lijst van uw top 10 Google-rivalen voor die zoekopdracht. 

Deze tool laat ook zien hoe uw concurrentie de doelsleutelwoorden al in context gebruikt en biedt suggesties voor het diversifiëren van de semantische kern.

Inhoud maken voor een minder gericht publiek 

Het is belangrijk om het gedrag van uw publiek te leren kennen en te begrijpen en de inhoud dienovereenkomstig te beheren. Kijk wat ze doen en nodig hebben om te bepalen wat voor soort inhoud je moet maken. 

Vergeet niet dat mensen die mobiele versies van websites gebruiken, zelf mobiel zijn. Ze zijn gemakkelijker afgeleid en besteden meestal minder tijd aan het kijken naar het scherm, dus doe meer moeite om hun aandacht te grijpen en vast te houden. Geef ze snel de informatie die ze nodig hebben. 

Sneller ter zake komen, laat uw gebruikers gemakkelijk door de inhoudsgedeelten navigeren en degenen overslaan die voor hen niet belangrijk zijn. 

Uitbreidbare inhoud is een manier om dit te doen, en het is een goede manier om alle informatie beschikbaar te hebben zonder de pagina te overbelasten. Volgens Gary Illyes zal dit soort inhoud niet worden gedevalueerd op mobiel. 

Inhoud verbeteren

Het is goed om richtlijnen te hebben voor het maken van nieuwe inhoud, maar de meeste mensen hebben al inhoud op hun site. Hoe het beter te maken is vaak de vraag. Om manieren te vinden om uw bestaande inhoud te verbeteren, kunt u SEMrush On Page SEO Checker instellen met een “telefoon” als doelapparaat. 

Deze tool geeft u ideeën voor optimalisatie op basis van uw top 10 rivalen van de pagina met zoekresultaten van Google. U vindt er ook een lijst met aanbevelingen voor het oplossen van de inhoud, semantiek, gebruikerservaring en technische problemen van uw pagina. De verstrekte gegevens helpen u te bepalen of u de juiste zoekwoorden hebt gebruikt om u te helpen bij het zoeken in ranglijsten, of u meer moet toevoegen of integendeel te veel moet bevatten, en of er gevallen van kannibalisatie zijn. 

SEMrush On page SEO Checker instellen

Belangrijkste elementen die u niet kunt vergeten 

Vergeet niet om gestructureerde gegevens aan uw site toe te voegen. Rich snippets zijn nog beter op mobiel omdat ze meer schermruimte innemen (Google kan dit natuurlijk in de toekomst veranderen). 

Maar kijk voor nu zeker uit naar mogelijkheden om uitgelicht te worden. Houd uw microdata relevant, maar overdrijf het niet. U kunt uw pagina controleren met het gestructureerde gegevenstestprogramma van Google .

Laadtijdoptimalisatie is cruciaal voor mobiele SEO. Vergeet niet dat iedereen haast heeft. Gebruik geen Flash en meer dan JavaScript. Opdringerige pop-ups, PDF’s en infographics zijn ook niet aan te raden. Paginasnelheid is een hogere prioriteit op mobiele apparaten, omdat de verbindings- en hardwaremogelijkheden variëren. 

Probeer code en omleidingen te verminderen en browsercaching toe te voegen. Optimaliseer afbeeldingen en video’s en bepaal of ze essentieel zijn om uw inhoud te begrijpen; als ze dat niet zijn, wilt u ze misschien verwijderen. Google’s PageSpeed ​​Insights kunnen wijzen op optimalisatie voor zowel desktop als mobiel.

Een ander ding dat je misschien in gedachten wilt houden, is het optimaliseren voor lokaal zoeken en gesproken zoekopdrachten. Veel mobiele gebruikers zoeken onderweg naar lokale bedrijven en u wilt dat ze u gemakkelijk kunnen vinden. Dus standaardiseer uw naam, telefoon en adres en houd deze consistent en bijgewerkt met betrekking tot on-page en metadata. Vergeet niet om werkuren toe te voegen, zodat mobiele bezoekers weten wanneer je open bent, en het is altijd leuk om een ​​click-to-call-optie op het telefoonnummer te hebben.

Gesproken zoekopdrachten worden steeds populairder, dus het is een goed idee om te streven naar longtail-zoekwoorden die op conversatievragen lijken. Maak een pagina met veelgestelde vragen of zoek een andere manier om zoekwoorden op te nemen die lijken op zoekopdrachten in de natuurlijke taal.

Zorg voor een goede gebruikerservaring

Als u alle bovenstaande tips hebt gevolgd, technische problemen en geoptimaliseerde inhoud heeft opgelost, moet u een mobielvriendelijke website hebben. Maar het is nog steeds niet voldoende; u moet zorgen voor een goede gebruikerservaring. Kijk naar uw site door de ogen van een mobiele gebruiker en denk aan de reis die een bezoeker maakt.

Zorg ervoor dat u een lettertype groot genoeg hebt en dat de tekst leesbaar is zonder te zoomen. Knoppen en koppelingen moeten op een afstand van elkaar worden geplaatst die niet frustrerend is voor de gebruiker. Vingers verduisteren het zicht en bieden niet de precisie van een muis. 

Het is het beste om klikbare items te definiëren en gebruikers feedback te geven over hun acties. U kunt bijvoorbeeld aangeven dat knoppen zijn ingedrukt en links markeren om aan te geven dat er al op is geklikt; dit helpt in het geval van een langzame verbinding, zodat mensen niet woedend blijven tikken.

Houd er rekening mee dat typen op mobiel langzamer is en toetsenborden op het scherm het zichtbare gebied halveren. Dus, vereenvoudig manieren van communicatie, maak checklists en vooraf ingevulde formulieren als je kunt. Probeer de lay-out gestroomlijnd te houden, zodat u niet veel pagina’s hoeft te doorlopen om op een bestemming te komen.

Er is geen enkele conclusie of HTTPS een grote rangordefactor is of niet, maar het toevoegen van uw website maakt uw website betrouwbaarder. U kunt deze  expert-round-up hierover lezen voor meer informatie. HTTPS voegt een beveiligingslaag toe door een verbinding tussen server en webbrowser te coderen. Het is een absolute noodzaak als u een e-commercebedrijf runt of als u persoonlijke informatie van uw gebruikers moet verzamelen. Bovendien gaat HTTPS niet alleen over het verzamelen van namen, creditcards en datums; sommige browsers verbieden bepaalde functies voor niet-beveiligde websites. Chrome staat bijvoorbeeld het gebruik van geolocatie en pushmeldingen zonder dit niet toe.

U kunt uw website gemakkelijk controleren op problemen met de mobiele bruikbaarheid in Google Search Console . Daar zie je alle problematische pagina’s en een lijngrafiek die laat zien hoe hun hoeveelheid in de loop van de tijd veranderde.

Conclusie

Mobiele optimalisatie van een website lijkt veel hard werk, en dat is het ook, maar de voordelen die het biedt, kunnen potentieel een spel veranderen. Als u erover denkt om in mobiele optimalisatie te komen, of al bent gezegend met een dergelijke ervaring, deel uw mening over het onderwerp in het commentaargedeelte.


0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format