Currently set to Index
Currently set to Follow

Wat is een schema? Beginnershandleiding voor gestructureerde gegevens

10 min


126
Knowledge graph (kennisgrafiek)

Schema ( schema.org ) is een gestructureerde gegevensvocabulaire die entiteiten, acties en relaties op internet (webpagina’s, e-mails, enz.) Definieert.

Deze woordenschat maakt het mogelijk voor zoekmachines om de betekenissen achter het onderwerp (entiteiten) op het web te begrijpen en op zijn beurt een betere gebruikerservaring voor internetgebruikers te bieden.

Naarmate Google een meer semantisch web blijft bouwen, worden deze markeringen steeds waardevoller in effectieve internetcommunicatie.

Als gevolg van het toevoegen van schematags aan uw website, kan Google de zoekresultaten van uw website aanvullen met aanvullende informatie in de vorm van rich snippets, waarvan bewezen is dat ze de klikfrequentie in organische zoekresultaten helpen. Hieronder staan ​​enkele voorbeelden van screenshot van hoe deze rich snippets eruit zullen zien. 

Soorten schemamarkeringen

De vocabulaire van schema.org bevat indelingen voor het structureren van gegevens rond allerlei soorten mensen , plaatsen en dingen op internet. De volledige lijst met items die schema markeringen kan bepalen is te vinden op de website van schema’s hier .

Schemamarkeringen worden vaak gebruikt om aan te geven:

Nadat deze markeringen aan uw site zijn toegevoegd, kunnen ze een zoekmachine begrijpen waar uw site over gaat. De zoekmachine kan deze informatie vervolgens weergeven via rich snippets. 

Hier is bijvoorbeeld het resultaat van een pagina die de schemamarkeringen voor evenementen implementeert – we kunnen de datums en locaties zien van verschillende evenementen die dienovereenkomstig zijn gemarkeerd. 

En hier is een voorbeeld van een recensie-rich snippet als gevolg van het schema:

Creatieve werken 

Een populaire tak van het schema vocabulaire is Creative Works , een bibliotheek met markups voor creatieve inhoud zoals films, boeken, videogames en muziek onder andere vormen.

Hier is een voorbeeld van een resultaat met de opmaak “Film”. Merk op hoe het filmspecifieke details heeft, zoals Rating, Genre en In Theaters-datum.Deze markeringen kunnen worden geïmplementeerd met behulp van verschillende codetalen – inclusief RDFa, Microdata en JSON-LD.

Wat zijn RDFa, Microdata en JSON-LD?

Dit zijn alle codetalen die aan HTML kunnen worden toegevoegd om metagegevens (bijvoorbeeld schema) in een webdocument in te sluiten.

RDFa staat voor Resource Descriptive Framework in Attributes. Het is een vorm van code die kan worden toegevoegd aan elk HTML-, XHTML- en XML-document.

Kenmerken van RDFa zijn onder meer:

 • about – om de bron aan te geven waar de metadata over gaat
 • rel en rev – om een ​​relatie en omgekeerde relatie met een andere resource te specificeren
 • src , href en resource – om een ​​partnerresource op te geven
 • content – om de inhoud van het element te overschrijven bij gebruik van de eigenschapskenmerk
 • datatype – om het datatype van de tekst op te geven die is opgegeven voor gebruik met het eigenschapkenmerk
 • typeof – om het RDF-type van het onderwerp of de partnerresource op te geven

Microdata- implementatie is vergelijkbaar met RDFa en de kenmerken ervan zijn onder meer:

 • itemscope – om het item te maken en aan te geven dat de rest van het element informatie hierover bevat

 • itemtype – om het item en de eigenschappen te beschrijven met een geldige URL van een vocabulaire (bijvoorbeeld ‘ https://schema.org ‘)

 • itemprop – om aan te geven dat de bevattende tag de waarde heeft van een opgegeven itemeigenschap (ex, itemprop = “name”)

 • itemid – om een ​​unieke identificatie van het item aan te geven

 • itemref – om te verwijzen naar eigenschappen van een element die niet zijn opgenomen in de itemscope. Dit biedt een lijst met element-ID’s met meer eigenschappen elders in het document

JSON-LD staat voor Javascript Object Notation for Linked Objects. Deze annotatiestijl kan een schema implementeren door deze rechtstreeks in de tag <head> of <body> van een webdocument te plakken. De notatie gebruikt de kenmerken “@context” en “@type” om de woordenschat op te geven (schema.org). Omdat het direct in de tag <head> kan worden geplaatst, wordt JSON-LD beschouwd als de gemakkelijkste manier om schema’s voor beginners te implementeren. 

Hier is een  Google-beschrijving en merk op dat het aanbeveelt JSON-LD te gebruiken “waar mogelijk”.

Voorbeelden:

Hier is een eenvoudig voorbeeld van hoe het opmaaktype ‘ Boek ‘ er op een webpagina zou uitzien met behulp van microdata:

Zonder opmaak:

 <div> <h3>Harry Potter and the Chamber of Secrets</h3> <table summary="Bibliographic Details"> <tr> <th>Main Author: </th> <td>Rowling, JK</td> </tr> </table> </div> <table summary="Holdings details">

Met Microdata-markeringen: 

 <div itemscope itemtype="http://schema.org/Book"> <h3 itemprop="name">Harry Potter and the Chamber of Secrets</h3> <table summary="Bibliographic Details"> <tr> <th>Main Author: </th> <td itemprop="author">Rowling, JK</td> </tr> </table> </div> <table summary="Holdings details">

En hier is hetzelfde voorbeeld in JSON-LD:

<script type="application/ld+json"> {"@context":"http://schema.org/", "@type": "Book", "name": "Harry Potter and the Chamber of Secrets", "author": "Rowling, JK", "offers":{"itemOffered": "#record"}} </script>

Hoe u uw eigen schema voor uw HTML kunt genereren

Er zijn een handvol tools zoals de gestructureerde gegevensopmaakhulp van Google (hieronder gelinkt) waarmee u eenvoudig schema’s in JSON-LD of Microdata op uw bestaande pagina’s kunt genereren en implementeren. Hier is hoe deze tool werkt:

Het enige dat u hoeft te doen, is de elementen op uw pagina die u wilt markeren markeren, deze dienovereenkomstig labelen en vervolgens op HTML maken klikken en de code wordt gegenereerd (kies JSON-LD of Microdata) die u op uw site kunt plaatsen. 

Hieronder ziet u het automatisch gegenereerde JSON-LD-script dat naar de code van dit artikel kan worden gekopieerd om de belangrijke elementen te markeren.

Dus als u klaar bent om te beginnen met het toevoegen van schema’s aan uw site, zijn hier enkele van de beste gratis schemagegeneratietools die u kunt uitproberen.

 1. Met Hall Analysis schema markup generator kunt u informatie invoeren over een lokaal bedrijf, persoon, product, evenement, organisatie of website om een ​​stuk JSON-LD-code te maken om in de HTML van uw website te plakken. Deze generator is eenvoudig en gemakkelijk te gebruiken, perfect voor website-eigenaren van alle soorten.

 2. Google Structured Data Markup Helper – een interactief hulpmiddel waarmee u rond uw webpagina of e-mail kunt klikken en elk item op uw pagina kunt selecteren en labelen dat u wilt markeren.

 3. Microdata Generator.com – nog een geweldig eenvoudig hulpmiddel dat vooral handig is voor lokale bedrijven.

 4. Merkle Schema Markup Generator – kan exporteren in JSON-LD of microdata-formaten 

Hulpmiddelen voor het testen van schema’s

Als u wilt controleren of u het goed doet, zijn er ook een aantal handige schematesttools om uw site te kammen en u te waarschuwen voor misbruik van de opmaaktaal. 

Schema Markup Validator

Nadat u schema aan uw HTML hebt toegevoegd, kunt u de markeringen testen met het hulpprogramma voor het testen van gestructureerde gegevens van Google Sleep eenvoudig uw webpagina of coderegel om te testen op fouten of waarschuwingen.

SEMrush Site Audit Tool

De SEMrush Site Audit-tool controleert op markeringen en vertelt u welk percentage van uw website Schema gebruikt (alleen microdata), Open Graph, Twitter Cards en Microformats.

Meer tools

Content Markup Guide

Google heeft een gids voor het markeren van inhoud voor het implementeren van het Creative Work-schema om rich snippets te verkrijgen. Deze markeringen zijn van toepassing op “alle inhoud die is geproduceerd om te lezen, bekijken of luisteren” Dingen zoals video’s, recepten of muziek kunnen allemaal worden gemarkeerd met het Creative Work-schema.

Nieuwe schema-ontwikkelingen

Om up-to-date te blijven met alles over schema-opmaak, kunt u een bladwijzer maken voor hun releases-pagina – waar ze alle updates en nieuwe vocabulaires in hun index vermelden. De meest recente release, release 3.1 (augustus 2016), voegde een substantiële vocabulaire toe met betrekking tot hotels en bijbehorende accommodatie.

Gestructureerde gegevens en semantisch zoeken: waarom is Schema.org zo belangrijk?

Het hele punt van het structureren van uw gegevens is om beter te communiceren met zoekmachines zoals Google. Wanneer Google entiteiten op een dieper niveau begrijpt, levert dit betere resultaten op voor gebruikers. Items zoals rich cards , rich snippets en de kennisgrafiek verschijnen op SERP’s na het verzamelen van informatie uit gestructureerde gegevens.

Hoe doet het dat?

Zie het op deze manier – terwijl uw inhoud Google vertelt wat er op uw site staat, helpt het schema Google te vertellen wat de inhoud op uw site betekent. Hoe vertelt het Google wat uw inhoud betekent? Omdat de opmaaktaal relaties aangeeft tussen de concepten en entiteiten in een document of webpagina. 

Maakt schema u beter?

Dit is een vraag die SEO onvermijdelijk altijd stelt, en het korte antwoord is in dit geval iets van een “nou, niet precies, maar …” Search Engine Journal concludeerde eind 2019 dat er nog bewijs moet zijn dat microdata een directe invloed op organische zoekresultaten.

Dat betekent echter niet dat microdata geen invloed hebben op de zichtbaarheid. Met rich snippets kan uw website wat meer zichtbaarheid krijgen op de resultatenpagina en is bewezen dat het helpt bij de klikfrequentie. 

Dus hoewel u misschien geen directe boost ziet in de organische rangschikking van uw pagina als gevolg van het toevoegen van een schema, zou u meer verkeer kunnen zien van de zoekopdracht, en dat is waar u eigenlijk naar op zoek bent. 

Voordelen van gestructureerde gegevens

Google heeft verklaard dat goed gestructureerde gegevens uw uiterlijk in zoekresultaten kunnen verbeteren. Met gestructureerde beoordelingen kan Google bijvoorbeeld recepten met de meeste vijfsterrenbeoordelingen bovenaan hun resultaten weergeven.

‘Rich snippets’ verschijnen onder de receptresultaten

Of, met gestructureerde gegevens over nummers en albums, kan Google laten zien welke nummers een artiest zingt als een reeks rijke kaarten.

“Rich-kaarten” verschijnen voor muziekgerelateerde zoekopdrachten

Dit zal niet alleen uw visuele weergave in de resultaten helpen, maar het toevoegen van gestructureerde gegevens ‘toekomstbestendig’ uw inhoud naarmate er meer zoekgerelateerde technologie uitkomt. 

Search Engine Roundtable legt bijvoorbeeld uit dat spraakgestuurde apparaten zoals Google Assistant sterk afhankelijk zijn van gestructureerde gegevens om informatie te identificeren en op te halen die relevant is voor gesproken zoekopdrachten.

In een onderzoek naar gesproken zoekopdrachten dat we in 2019 hebben uitgevoerd, hebben we geconstateerd dat de meeste antwoorden die via gesproken zoekopdrachten werden gegeven, waren gemarkeerd met een schema. 

Voor SEO’s en marketeers betekent dit dat hoe meer gestructureerde markups, hoe beter. Het benutten van deze trend door gestructureerde gegevens te implementeren, wordt ‘semantische SEO’ genoemd.

Wat is Semantic Search?

Wat zijn semantiek?

“Semantiek” wordt gedefinieerd als de tak van taalkunde en logica die met betekenis te maken heeft .

“Semantisch zoeken” of “semantische SEO” is een term die mensen gebruiken om te praten over het optimaliseren van een pagina voor zoeken door een volledig onderwerp volledig te behandelen, in plaats van slechts een enkel trefwoord. 

Inhoud die dieper is, met meer een grote beeldfocus en betekenis achter, helpt mensen om een ​​concept te begrijpen, en Google geeft de voorkeur aan die stijl boven kortere blogposts gericht op één trefwoord. 

Waarom zijn gestructureerde gegevens / schema’s belangrijk voor semantisch zoeken?

Door gestructureerde gegevens toe te voegen aan uw langwerpige inhoud, krijgt de zoekmachine een ander contextniveau, zodat deze de relaties tussen de concepten op een pagina kan begrijpen, op dezelfde manier waarop mensen verbindingen leggen terwijl ze nieuwe concepten leren die gerelateerd zijn. 

Hoe meer Google op semantisch niveau kan werken, hoe meer het op een logische manier kan communiceren met zoekers.

Naarmate technologiebedrijven de webervaring gestroomlijnder blijven maken voor gebruikers – snellere laadtijden, meer directe antwoorden, relevantere suggesties – zullen zoekmachines de voorkeur geven aan het aanbieden van inhoud die hen een beter inzicht biedt.

Als u langere, meer diepgaande inhoud maakt die meerdere concepten en conceptniveaus op een pagina introduceert, is dat geweldig! Mensen kunnen de pagina lezen en opnieuw lezen om het concept volledig te begrijpen, en Google kan het onderwerp ook vanuit meerdere invalshoeken begrijpen. 

Hittail.com beschrijft het semantische web als een verschuiving naar een “coherente informatiestroom.”

Google gaat niet alleen over het eenvoudigweg ontdekken van informatie – het gaat erom het web te ordenen in een samenhangende informatiestroom; hoe onderwerpen, thema’s, ideeën, tekst, video, audio – alles – met elkaar verbonden zijn en zich tot elkaar verhouden. “

– Damian Thompson, wat is in hemelsnaam semantische SEO & moet je überhaupt iets schelen?

Naarmate het internet blijft groeien, zal de behoefte aan een meer coherente stroom van deze informatie natuurlijk ook toenemen.

Semantic Web, EAT en YMYL

Heeft uw website te maken met het geld van een zoeker (producten online verkopen en transacties afhandelen) of het leven (medische informatie, advies, kennis, etc.)? Als dit het geval is, is het van cruciaal belang om de richtlijnen van uw website voor meer zichtbaarheid te volgen bij het integreren van schemamarkeringen in uw inhoud . 

EAT staat voor expertise, gezag en betrouwbaarheid: drie kwaliteiten die Google in haar eigen kwaliteitsrichtlijnen heeft gezegd, zijn belangrijker dan ooit voor hun voorkeur, en dit is vooral 

YMYL staat voor “uw geld of uw leven” en geeft webpagina’s aan die omgaan met informatie over het leven en geld van mensen. 

In het hierboven genoemde richtlijnen-document heeft Google zelf gezegd dat onvoldoende EAT een belangrijke indicator is voor een webpagina van lage kwaliteit. Het is nu de verantwoordelijkheid van SEO’s en website-eigenaren om deze verschuiving bij te houden door de juiste gestructureerde gegevens op hun websites te implementeren.

Google raadt met name aan om gestructureerde gegevensmarkeringen toe te voegen voor twee soorten dingen:

 • Inhoudsitems , zoals artikelen, recepten of films.

 • Lijsten met items , zoals recepten en evenementen.

Dus, hoeveel wordt het schema gebruikt door de topbedrijven ter wereld?

Microdata-schema gebruiken bij Fortune 500-bedrijven

We hebben een snelle studie uitgevoerd bij de Fortune 500-bedrijven met behulp van SEMrush-gegevens van de Site Audit-tool om te zien hoeveel microdata-schemaopmaak door deze bedrijven wordt gebruikt.

Na een site-audit met een crawllimiet van 20.000 pagina’s op elke site, bleek dat 286 (57,2%) van de 500 domeinen helemaal geen microdata-schema-opmaak gebruikten. Aan de andere kant gebruikte 214 (42,8%) van de domeinen een schema-opmaak op ten minste één pagina van hun website.

Vervolgens hebben we de 214 domeinen bekeken die het schema gebruikten en gemeten welk percentage schemamarkeringen op hun sites verschenen.

Uit deze groep vonden we 86 domeinen in de Fortune 500 met een schema op minder dan 1% van hun pagina’s, en slechts 12 domeinen met een schema op 80-100% van hun websites. 

De 5 domeinen waar we het hoogste percentage van het schema zagen, waren Progressive.com, BedBathandBeyond.com, Nordstrom.com, Dish.com en HomeDepot.com, die allemaal op minstens 90% van de gecrawlde pagina’s schemamarkeringen gebruikten.

De meeste schemagebruikende domeinen in de Fortune 500

Ten slotte hebben we de populariteit van het schema vergeleken met andere vormen van markups waarop de SEMrush Site Audit controleert; Twitter-kaarten, open grafiek en microformats.


0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format