Currently set to Index
Currently set to Follow

Wat zijn de controleerbaarheid en indexeerbaarheid van een website?

5 min


124

Vertel me, wat is het eerste waar je aan denkt als je overweegt een website te rangschikken?

Inhoud? Of misschien backlinks?

Ik geef toe dat beide cruciale factoren zijn voor het positioneren van een website in zoekresultaten. Maar zij zijn niet de enigen.

In feite spelen twee andere factoren een belangrijke rol bij SEO: kruipbaarheid en indexeerbaarheid. Toch hebben de meeste website-eigenaren er nog nooit van gehoord.

Tegelijkertijd kunnen zelfs kleine problemen met indexeerbaarheid of doorzoekbaarheid ertoe leiden dat uw site zijn ranglijst verliest. En dat is ongeacht welke geweldige inhoud of hoeveel backlinks u heeft.

 

Wat zijn kruipbaarheid en indexeerbaarheid?

Laten we eerst eens kijken hoe zoekmachines pagina’s ontdekken en indexeren om deze termen te begrijpen. Voor meer informatie over een nieuwe (of bijgewerkte) pagina gebruiken ze zogenaamde webcrawlers, bots met als doel links op internet te volgen met één doel voor ogen:

Nieuwe webinhoud zoeken en indexeren.

Zoals Google uitlegt :

“Crawlers kijken naar webpagina’s en volgen links op die pagina’s, net zoals u zou doen als u door inhoud op internet bladerde. Ze gaan van link naar link en brengen gegevens over die webpagina’s terug naar de servers van Google. “

Matt Cutts, voorheen van Google, plaatste een interessante video waarin het proces in detail werd uitgelegd. Je kunt het hieronder bekijken:

 

Kort gezegd hebben beide termen betrekking op het vermogen van een zoekmachine om pagina’s op een website te openen en te indexeren om ze aan de index toe te voegen.

Crawlability beschrijft het vermogen van de zoekmachine om inhoud op een pagina te openen en te crawlen.

Als een site geen problemen heeft met de kruipbaarheid, hebben webcrawlers eenvoudig toegang tot alle inhoud door links tussen pagina’s te volgen.

Gebroken links of doodlopende wegen kunnen echter leiden tot problemen met de kruipbaarheid – het onvermogen van de zoekmachine om toegang te krijgen tot specifieke inhoud op een site.

Indexeerbaarheid daarentegen verwijst naar het vermogen van de zoekmachine om een ​​pagina te analyseren en aan zijn index toe te voegen.

Hoewel Google een site zou kunnen crawlen, is het mogelijk dat het niet noodzakelijkerwijs alle pagina’s kan indexeren, meestal vanwege problemen met de indexeerbaarheid.

Wat beïnvloedt de kruipbaarheid en indexeerbaarheid?

1. Sitestructuur

De informatiestructuur van de website speelt een cruciale rol in de doorzoekbaarheid.

Als uw site bijvoorbeeld pagina’s bevat waarnaar nergens anders wordt gelinkt, hebben webcrawlers mogelijk moeite om er toegang toe te krijgen.

Natuurlijk konden ze die pagina’s nog steeds vinden via externe links, op voorwaarde dat iemand ernaar verwijst in hun inhoud. Maar over het algemeen kan een zwakke structuur problemen met de kruipbaarheid veroorzaken.

2. Interne linkstructuur

Een webcrawler reist door het web door links te volgen, net zoals u op elke website zou doen. En daarom kan het alleen pagina’s vinden waarnaar u linkt vanuit andere inhoud.

Dankzij een goede interne linkstructuur kan het zelfs die pagina’s diep in de structuur van uw site snel bereiken. Een slechte structuur kan het echter doodlopen, waardoor een webcrawler een deel van uw inhoud mist.

3. Doorgeluste omleidingen

Omleidingen met verbroken pagina’s stoppen een webcrawler in zijn tracks, wat leidt tot problemen met de crawlbaarheid.

4. Serverfouten

Evenzo kunnen verbroken serveromleidingen en vele andere servergerelateerde problemen ervoor zorgen dat webcrawlers geen toegang hebben tot al uw inhoud.

5. Niet-ondersteunde scripts en andere technologische factoren

Ook kunnen problemen met de bruikbaarheid ontstaan ​​als gevolg van de technologie die u op de site gebruikt. Omdat crawlers bijvoorbeeld geen formulieren kunnen volgen, leidt het openen van inhoud achter een formulier tot problemen met de crawlbaarheid.

Verschillende scripts zoals Javascript of Ajax kunnen ook de inhoud van webcrawlers blokkeren.

6. Toegang tot webcrawler blokkeren

Ten slotte kunt u opzettelijk webcrawlers blokkeren voor het indexeren van pagina’s op uw site.

En er zijn enkele goede redenen om dit te doen.

U hebt bijvoorbeeld een pagina gemaakt waartoe u de toegang van het publiek wilt beperken. En als onderdeel van het voorkomen van die toegang, moet u deze ook blokkeren voor de zoekmachines.

Het is echter ook eenvoudig om per ongeluk andere pagina’s te blokkeren. Een eenvoudige fout in de code kan bijvoorbeeld het hele gedeelte van de site blokkeren.

De hele lijst met problemen met de kruipbaarheid die u in dit artikel kunt vinden – 18 redenen waarom uw website niet rupsen: gids voor problemen met de kruipbaarheid . 

Hoe kan een website gemakkelijker worden gecrawld en geïndexeerd?

Ik heb al enkele van de factoren opgesomd die kunnen leiden tot problemen met de kruipbaarheid of indexeerbaarheid van uw site. En dus, als eerste stap, moet u ervoor zorgen dat ze niet gebeuren.

Maar er zijn ook andere dingen die u kunt doen om ervoor te zorgen dat webcrawlers uw pagina’s gemakkelijk kunnen openen en indexeren.

1. Verzend sitemap naar Google

Sitemap is een klein bestand dat zich in de hoofdmap van uw domein bevindt en dat directe koppelingen naar elke pagina op uw site bevat en met de Google Console naar de zoekmachine verzendt .

De sitemap geeft Google informatie over uw inhoud en waarschuwt deze voor eventuele updates die u eraan hebt aangebracht.

2. Versterken van interne links

We hebben al gesproken over hoe interlinking de crawlbaarheid beïnvloedt. En dus, om de kansen te vergroten dat de crawler van Google alle inhoud op uw site vindt, verbetert u de koppelingen tussen pagina’s om ervoor te zorgen dat alle inhoud is verbonden.

3. Update en voeg regelmatig nieuwe inhoud toe

Inhoud is het belangrijkste onderdeel van uw site. Het helpt u bezoekers aan te trekken, uw bedrijf aan hen voor te stellen en om te zetten in klanten.

Maar inhoud helpt u ook om de vindbaarheid van uw site te verbeteren. Ten eerste bezoeken webcrawlers sites die hun inhoud voortdurend vaker bijwerken. En dit betekent dat ze uw pagina veel sneller zullen doorzoeken en indexeren.

4. Vermijd dubbele inhoud

Met dubbele inhoud kunnen pagina’s met dezelfde of zeer vergelijkbare inhoud leiden tot verlies van ranglijsten.

Maar dubbele inhoud kan ook de frequentie verminderen waarmee crawlers uw site bezoeken.

Dus inspecteer en los eventuele dubbele inhoudsproblemen op de site op.

5. Versnel de laadtijd van uw pagina

Webcrawlers hebben meestal maar een beperkte tijd die ze kunnen besteden aan het crawlen en indexeren van uw site. Dit wordt het crawlbudget genoemd. En in principe verlaten ze uw site zodra die tijd om is.

Dus hoe sneller uw pagina’s worden geladen, hoe meer pagina’s een crawler kan bezoeken voordat ze geen tijd meer hebben.

Hulpmiddelen voor het beheren van kruipbaarheid en indexeerbaarheid

Maak je geen zorgen als al het bovenstaande intimiderend klinkt. Er zijn hulpmiddelen die u kunnen helpen bij het identificeren en oplossen van problemen met de kruipbaarheid en indexeerbaarheid.

Log File Analyzer

Log File Analyzer  laat u zien hoe desktop- en mobiele Google-bots uw site crawlen en of er fouten zijn om het budget op te lossen en te crawlen. Het enige wat u hoeft te doen is het access.log-bestand van uw website uploaden en het hulpprogramma zijn werk laten doen.

Een toegangslogboek is een lijst met alle verzoeken die mensen of bots naar uw site hebben verzonden; Met de analyse van een logbestand kunt u het gedrag van crawl-bots volgen en begrijpen.

 

Site Audit

Site Audit  is een onderdeel van de SEMrush-suite die de gezondheid van uw website controleert. Scan uw site op verschillende fouten en problemen, waaronder die welke de doorzoekbaarheid en indexeerbaarheid van een website beïnvloeden.

Google tools

Google Search Console  helpt u bij het bewaken en onderhouden van uw site in Google. Het is een plaats voor het indienen van uw sitemap en het geeft de dekking van de webcrawlers van uw site weer.

Met Google PageSpeed ​​Insights  kunt u snel de laadsnelheid van een website controleren. 

Conclusie

De meeste webmasters weten dat ze voor het rangschikken van een website op zijn minst sterke en relevante inhoud en backlinks nodig hebben die de autoriteit van hun website vergroten.

Wat ze niet weten, is dat hun inspanningen tevergeefs zijn als de crawlers van zoekmachines hun sites niet kunnen crawlen en indexeren.

Daarom moet u, naast het concentreren op het toevoegen en optimaliseren van pagina’s voor relevante zoekwoorden en het bouwen van links, voortdurend controleren of webcrawlers toegang hebben tot uw site en rapporteren wat ze vinden aan de zoekmachine.


0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format