Wat is het verschil tussen een webdesigner en een web developer - DeLaatbusiness

Wat is het verschil tussen een webdesigner en een web developer

8 min


120
Dummy image 6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

Mensen kunnen tegenwoordig gemakkelijk naar websites kijken en denken: “Dat kan iedereen bouwen.” Dankzij contentmanagementsystemen zoals WordPress en voorgecodeerde thema’s en plug-ins kunnen sommige mensen dat wel.

Maar het feit is dat het een combinatie van sterke codering en slimme ontwerpvaardigheden vereist om een ​​website te bouwen die mensen willen bezoeken, kopen, zich op willen abonneren, enzovoort.

Dit maakt webdesigners en webontwikkelaars op deze dag onmisbaar.

Als u overweegt websites te bouwen voor de kost, dan is het belangrijk om erachter te komen welke van deze rollen u wilt vervullen. Het zal het uitzetten van je carrièrepad, training en positionering veel gemakkelijker maken.

Bijvoorbeeld:

 • Schrijft u liever code die resulteert in de hoogwaardige functionaliteit en innovatieve functies die websites succesvol maken?
 • Of ontwerp je liever mooie en gebruiksvriendelijke trajecten die de doelgroep direct naar de oplossing brengen die ze zoeken?

Dit zijn de dingen waarmee u rekening moet houden bij het afwegen van de opties.

Wat is het verschil tussen wat webdesigners doen en wat webontwikkelaars doen?

Simpel gezegd:

 • Webontwerpers bepalen het algehele uiterlijk van een website.
 • Webontwikkelaars zetten die visie om in een volledig functionerende website.

Maar meer specifiek:

Wat doen webontwikkelaars?

Webontwikkelaars nemen alle elementen die zijn gemaakt – de sitestructuur, ontwerpmodellen en prototypes, evenals de kopie – en zetten deze om in code.

Hoewel webontwikkelaars meestal geen ontwerpwerk doen, werken ze tijdens het hele proces vaak nauw samen met webontwerpers.

Deze samenwerking kan al vroeg in het webontwerpproces beginnen, waardoor de ontwikkelaar in de positie van adviseur komt. Nadat een webdesigner heeft geconceptualiseerd hoe hij wil dat een website eruitziet en werkt, beoordeelt de ontwikkelaar of wat hij voor ogen had, technisch en kosteneffectief kan worden geprogrammeerd.

Webontwikkelaars en ontwerpers werken later ook samen wanneer ontwerpers door de klant goedgekeurde ontwerpen en redlines (specificaties voor het bouwen van een pagina) doorgeven om te worden gecodeerd.

Wat doen webdesigners?

Net als webontwikkelaars hebben webontwerpers geen enkele taak of een deel van een website waarvoor ze verantwoordelijk zijn.

Ja, webontwerpers hebben de taak om digitale interfaces te ontwerpen die zowel aantrekkelijk als effectief zijn om bezoekers te laten converteren (bijvoorbeeld om iets te kopen of zich erop te abonneren).

Een groot deel van het webontwerpproces brengt ze echter ook naar onderzoeks- en testgebieden. Het is dus meestal niet voldoende om alleen te weten hoe u een esthetisch aantrekkelijk kleurenpalet kiest.

Webontwerpers moeten in staat zijn om op maat gemaakte ervaringen te ontwerpen die inspelen op de behoeften en motivaties van eindgebruikers. Ze moeten dat ook in evenwicht brengen met een goed begrip van hoe hun ontwerpbeslissingen de codering van een website beïnvloeden.

Dit betekent vaak dat u een uitgebreid proces van onderzoek en planning doorloopt voordat u zich toelegt op het definitieve ontwerp van een website.

Zijn er verschillende soorten webdesigners en ontwikkelaars?

Net zoals er verschillende soorten mensen en bedrijven zijn die websites nodig hebben, zijn er verschillende soorten webontwikkelaars en ontwerpers om ze te bouwen.

Wat voor soort webontwikkelaars zijn er?

Back-end-ontwikkelaarsFront-end ontwikkelaarsFull-stack ontwikkelaars
Gebruik geavanceerde programmeertalen zoals PHP, Java en SQLVerantwoordelijk voor het coderen van de database en serverBehandel alle complexe functionaliteit op een websiteVerantwoordelijk voor testen en debuggenCode met talen zoals CSS, HTML en JavaScriptVerantwoordelijk voor het coderen van de website zelfBouw alle gebruikersgerichte functionaliteit en functies uitKan gespecialiseerd zijn in CMS-ontwikkeling (bijv. WordPress)Code met basis- en geavanceerde programmeertalenVerantwoordelijk voor het coderen van alles: front- en back-ends van een site

Wat voor soort webdesigners zijn er?

WebontwerpersUX-ontwerpersUI-ontwerpersUX / UI-ontwerpers
Ontwerp vaak met behulp van contentmanagementsystemen zoals WordPressFocus op ontwerpen voor kleinere websites en klantenOntwerp met professionele ontwerpsoftwareFocus op op gegevens gebaseerd en mensgericht ontwerpHet proces omvat uitgebreid onderzoek, testen en validatie om de ideale gebruikerservaring te creërenOntwerp met professionele ontwerpsoftwareFocus op bruikbaarheidsontwerpHet proces omvat het ontwerpen van een interface die wrijvingsvrij is en waarschijnlijk goed kan worden omgezetOntwerp met professionele ontwerpsoftwareFocus op zowel de gebruikerservaring als de gebruikersinterface

Welke vaardigheden moeten ontwerpers en ontwikkelaars hebben?

Hoewel er enige overlap is tussen de administratieve verantwoordelijkheden die webontwerpers en ontwikkelaars hebben, verschillen hun functiespecifieke vaardigheden enorm:

Welke vaardigheden hebben webontwikkelaars nodig?

Webontwikkelaars hebben de technische kant van een website in handen, wat betekent dat ze vloeiend moeten kunnen programmeren.

Zoals we echter al hebben vermeld, zijn er verschillende delen van een website waarvoor ontwikkelaars mogelijk verantwoordelijk zijn voor het programmeren. Daarom is de volgende lijst met vaardigheden niet van toepassing op iedereen die webontwikkelaar wil worden.

Zorg ervoor dat je uitzoekt op welk nummer je wilt gaan, zodat je de juiste vaardigheden onder de knie krijgt:

HTMLEen eenvoudige opmaaktaal waarmee ontwikkelaars tekst kunnen opmaken voor webbrowsers (front-end).
CSSEen standaard stylesheet-taal waarmee ontwikkelaars de elementen op een webpagina (front-end) kunnen opmaken.
JavaScriptEen basisscripttaal waarmee ontwikkelaars een webpagina kunnen omzetten van iets statisch in iets interactiefs (front-end).
PhpEen geavanceerde programmeertaal aan de serverzijde waarmee ontwikkelaars werken via een opdrachtregelinterface (CLI) om de kern van een website (back-end) te coderen.
CSS-pre-processors zoals SASS of LESSEen tool die codering met CSS efficiënter maakt.
JavaScript-frameworks zoals jQueryEen tool die vereenvoudigt wat ontwikkelaars moeten doen om JavaScript-code uit te voeren.
CSS- en JavaScript-bibliothekenVoorgecodeerde bronnen die ontwikkelaars kunnen gebruiken om tijd te besparen bij het vanaf nul schrijven van elk onderdeel of elke interactie.
GitEen versiebeheerplatform dat het voor ontwikkelaars gemakkelijk maakt om met verschillende iteraties van een website te werken en deze te beheren.

Naast programmeervaardigheden kunnen webontwikkelaars ook profiteren van:

 • Goed project- en tijdmanagement
 • Responsive webdesign
 • Zoekmachineoptimalisatie (SEO)
 • Probleemoplossing (vooral handig voor foutopsporing)
 • Communicatie- en samenwerkingsvaardigheden

Welke vaardigheden hebben webontwerpers nodig?

Webontwerpers bezitten alles wat te maken heeft met de interface van een website. Dat gezegd hebbende, hun vaardigheden moeten verder gaan dan basisontwerpconcepten of kleurentheorie.

Houd er rekening mee dat als je besluit om een ​​van de UX- of UI-tracks te volgen, je een bredere reeks vaardigheden nodig hebt. Zorg er dus voor dat je uitzoekt wat voor soort ontwerper je wilt zijn, zodat je vanaf het begin de juiste vaardigheden kunt pakken:

BrandingZelfs als u geen branding (zoals logo’s ) voor klanten ontwikkelt, is het toch nuttig om het “waarom” achter het merk van een bedrijf te begrijpen en hoe dit het ontwerp en de berichtgeving beïnvloedt.
KleurentheorieHet is niet genoeg dat kleurenpaletten esthetisch aantrekkelijk zijn. Kleuren betekenen psychologisch en cultureel verschillende dingen en hiermee moet rekening worden gehouden.
Layout / formaatNaarmate schermen kleiner worden, is de lay-out van een website een belangrijke factor geworden in het ontwerpproces.
Toewijzing van gebruikersreizenWebontwerpers moeten in staat zijn om het pad te visualiseren dat klanten zullen volgen om het uit te bouwen (UI / UX-ontwerp).
TrechterontwikkelingDit gaat allemaal over de intentie van de gebruiker en het begrijpen hoe verschillende denkwijzen gebruikers ertoe aanzetten verschillende acties te ondernemen. Het ontwerp moet rekening houden met deze verschillende trechters (UI / UX-ontwerp).
Emotie ontwerpEmpathie speelt een grote rol in het webontwerpproces – voor alle soorten ontwerpers.Zonder dit ontwerp je voor de verkeerde persona.
Reagerend ontwerpHoewel platforms zoals WordPress dit voor u een deel van het werk uit handen nemen, net als een webontwikkelaar, is het belangrijk om te overwegen hoe uw ontwerpkeuzes van invloed zijn op gebruikers op verschillende apparaten en browsers.
Interactie-ontwerpDit segment richt zich op het vergroten van de klikbaarheid en betrokkenheid bij de belangrijkste elementen van een website.

Bovendien zouden webontwerpers baat hebben bij het hebben van deze vaardigheden:

 • Goed project- en tijdmanagement
 • Best practices voor webtoegankelijkheid
 • HTML- en CSS-codering
 • Zoek machine optimalisatie
 • Conversie optimalisatie
 • Klantcommunicatie
 • Teamsamenwerking

Welke tools gebruiken ontwerpers en ontwikkelaars?

Omdat webontwikkelaars en ontwerpers zich richten op totaal verschillende onderdelen van een website, is er niet veel overlap in de tools die ze gebruiken om de klus te klaren.

Welke tools gebruiken webontwikkelaars?

Naast het kunnen manipuleren van coderingstalen, moeten webontwikkelaars de volgende tools beheersen:

WebontwikkelaarstoolsVoorbeelden
Geïntegreerde ontwikkelomgeving (IDE)Visuele studioAtoom
VersiebeheerplatformGitHub
Browser-ontwikkelaarstoolsChrome DevToolsFirefox DevTools
Webhosting, configuratiescherm en FTPBluehost
Contentmanagement systeemWordPressJoomlaDrupal
Tools voor het testen van websitesVuurtorenSeleniumPingdom
Hulpprogramma voor het volgen en beheren van problemenJira

Welke tools gebruiken webdesigners?

WebontwerptoolsVoorbeelden
Webontwerpsoftware en -toolsPhotoshopSchetsen
Bronnen voor stockfotografieUnsplashiStock
Hulpmiddelen voor beeldoptimalisatie (compressie / formaat wijzigen)ResizeImage.netTinyPNG
Wireframing-toolsBalsamiqMockFlow
Prototyping softwareAdobe XDInVision

Wat voor soort tools moeten webontwerpers en ontwikkelaars beide gebruiken?

Omdat ontwerpers en ontwikkelaars nauw samenwerken, is het belangrijk dat ze een bepaalde set tools delen voor eenvoudigere communicatie en overdracht. Bijvoorbeeld:

Designer-ontwikkelaarstoolsVoorbeelden
Tool voor samenwerking tussen ontwerper en ontwikkelaarFigmaInVision
Software voor projectbeheerTeamwerkTrello
TeamchatsoftwareSkypeSlap

Hoeveel verdienen webdesigners en webontwikkelaars gemiddeld?

Er zijn een aantal factoren die van invloed zijn op hoeveel u kunt verdienen als webdesigner of webontwikkelaar. Zoals wat voor soort ontwerper of ontwikkelaar je bent, voor wat voor soort bedrijven je werkt en hoeveel ervaring je hebt.

BronSalaris voor webdesignerSalaris voor webontwikkelaar
Glazen deur$ 52.691$ 68.524
Loonschaal$ 49.707$ 59.229
ZipRecruiter$ 60.136$ 74.678
Algemeen gemiddeld salaris$ 54.178$ 67.477

Notitie:

Hoewel het lijkt alsof webontwerpers aanzienlijk minder verdienen, moet u er rekening mee houden dat dit de gemiddelden zijn voor webontwerpers . U kunt meer verdienen als u zich specialiseert in UX- of UI-ontwerp of als u een bijzonder lucratieve niche vindt.

Waar kun je leren over webdesign en webontwikkeling?

Er zijn twee verschillende benaderingen die u kunt volgen om een ​​opleiding te volgen in webdesign of webontwikkeling.

Optie 1: haal een diploma of certificaat

Voor webontwikkelaars

Veel webontwikkelaars betreden het veld met een graad in informatica of programmeren.

Toptechnologiescholen zoals Stanford en MIT in de VS bieden hiervoor opleidingen aan. Er zijn echter ook meer betaalbare en handige opties.

Colorado State University biedt bijvoorbeeld online certificaten voor computerprogrammering en ontwikkeling van webapplicaties.

Southern New Hampshire University is een andere school die online programma’s aanbiedt – voor graden van alle niveaus – in informatietechnologie.

Als je niet zeker weet waar je wilt trainen, ga dan naar Coursera . U kunt daar universitaire cursussen vinden die bij uw behoeften passen.

Voor webdesigners

De opleiding en het programma dat u kiest, hangt allemaal af van wat u voor ogen heeft voor uw carrière. Bijvoorbeeld:

Als je je liever uitsluitend op webdesign richt, dan is een kunstinstituut als The Academy of Art University wellicht de beste optie.

Als je echter een volledig begrip wilt hebben van hoe het internet werkt terwijl je een meester in design wordt, zul je merken dat veel scholen gecombineerde graden aanbieden, zoals het digitale media- en webtechnologieprogramma van de University of Maryland.

Er zijn ook goedkopere en gemakkelijkere online programma-opties waarmee u kunt kiezen uit een breed scala aan graden en certificaten op het gebied van webdesign of informatica. Full Sail University en Franklin University zijn slechts enkele van hen.

Pro-tip: houd er rekening mee dat een diploma of certificaat alleen geen nieuwe klanten oplevert – voor een van deze velden. Je hebt een ijzersterke portfoliosite nodig om ze te laten zien, dus concentreer je erop om deze zo snel mogelijk op te bouwen.

Optie 2: leer jezelf

Voor webontwikkelaars

Als je van plan bent om voor jezelf te werken en geen bureau nodig hebt of wilt hebben, dan heb je misschien geen diploma of certificaat nodig.

Dat betekent niet dat u zonder enige training een eigen webontwikkelingsbedrijf kunt starten. Je zult tijd moeten besteden aan het leren coderen.

Er zijn tal van gratis bronnen online waar u kunt leren coderen – waarvan sommige certificaten bieden wanneer u de training voltooit.

U moet zich ook abonneren op een blog of website die regelmatig webontwikkelingstips en tutorials produceert. U kunt beginnen met een bladwijzer voor de website websitesetup.org.

Er zijn ook meer formele opties, zoals het volgen van (betaalde) cursussen via websites als EdX en Udemy.

Voor webdesigners

Er is veel dat je moet leren om een ​​volwaardige webdesigner te worden, dus je kunt het beste een alomvattende maar diverse aanpak volgen.

Abonneer je om te beginnen op platforms zoals Dribbble en Behance. Om de concurrentie bij te houden, moet je bekend zijn met hoe ze ontwerpen en wat er momenteel op het gebied van design is.

Ten tweede, doorloop alle tutorials die door uw favoriete ontwerpsoftware worden geleverd. Photoshop en Sketch hebben een fantastische reeks tutorials om u op weg te helpen.

Abonneer je vervolgens op blogs en YouTube-kanalen die gespecialiseerd zijn in webontwerptips en tutorials. Smashing Magazine en WebDesignerDepot publiceren regelmatig nieuwe content voor ontwerpers op alle niveaus.

Hoe meer u een website kunt bekijken die in realtime wordt ontworpen (of het nu in een video is of met schermafbeeldingen), hoe beter u de vaardigheid zelf leert.

Er zijn talloze gratis bronnen online waar u webdesign kunt leren. U hoeft alleen maar de bron te vinden die het beste bij u past.

En als je een specifieke vaardigheid onder de knie wilt krijgen, vergeet dan niet om betaalde cursussen te bekijken op de beste e-learningplatforms zoals Alison, EdX of Skillshare.

Webdesigner versus webontwikkelaar: wat is het juiste pad voor u?

Houd er rekening mee dat webdesign en ontwikkelingstraining geen lachertje is, vooral als je meer wilt verdienen dan het gemiddelde salaris van je leeftijdsgenoten.

Voordat u tijd of geld in een van beide velden investeert, moet u erachter komen wat u enthousiast maakt.

Vind je het leuk om achter de schermen code te schrijven die aangeeft hoe goed of slecht een website presteert?

Of wil je liever de visuele uitstraling van een website ontwerpen en de gebruikerservaring actiever vormgeven?

Terwijl we het hier over hebben als een kwestie van webontwikkeling versus webontwerp, is de waarheid natuurlijk:

Geen van beide kan bestaan ​​zonder de ander. Het zijn twee helften tot één geheel.

Zelfs als u besluit dat webdesign iets voor u is of omgekeerd, is het belangrijk om te begrijpen hoe u een webontwikkelaar wordt, en gaat u hand in hand werken om vlekkeloze oplossingen voor klanten te ontwikkelen.

Dus hoe beter u begrijpt hoe uw creatieve visie zich vertaalt in code of andersom, hoe effectiever en efficiënter u websites kunt bouwen.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *