Checklist voor het starten van de website - DeLaatbusiness

Checklist voor het starten van de website

11 min


98

Het bouwen van een webpagina is nog nooit zo eenvoudig geweest met alle websitebouwers en IDE-software die tegenwoordig beschikbaar is. Het lanceren van een website met een sterke basis en zonder enige haperingen is echter een heel andere zaak. Om uw website een vliegende start te geven, moet u voor andere zaken zorgen dan het opzetten van een paar pagina’s en het schrijven van een kopie.

Veel site-eigenaren maken snel een nieuwe website en besteden vervolgens veel tijd aan het installeren van een SSL-certificaat, het schrijven van inhoud en het opzetten van analyses.

Idealiter zijn dit allemaal elementen die u moet aanpakken voordat  uw site wordt gelanceerd, zodat u zich kunt concentreren op wat belangrijk is: uw publiek vergroten en de best mogelijke inhoud publiceren.

In dit artikel zullen we je door een 17-punts checklist leiden met praktisch elk element dat je moet afhandelen voor de lanceringsdag.

Laten we ons klaarmaken om uw website te lanceren!

Startcontrole van de website in 17 stappen

 1. Uw SSL (HTTPS) controleren
 2. Uw CMS-systeem bijwerken naar de nieuwste versie
 3. Back-ups maken
 4. Analytics integreren
 5. Zorg ervoor dat alle pagina’s zijn toegevoegd
 6. Testen van uw sitenavigatie en links
 7. Inhoud proeflezen en kopiëren
 8. Zorg ervoor dat de site toegankelijk is
 9. Uw site controleren op mobiele apparaten
 10. Uw site testen in verschillende browsers
 11. Sitemap controleren
 12. Robots.txt genereren
 13. Metadata en titels toevoegen
 14. Schema-opmaak gebruiken
 15. De permalink-structuur van de website configureren
 16. Gezien AMP-integratie
 17. Aanmaken van social media profielen voor uw website

1.Zorg ervoor dat uw SSL-certificaat werkt (HTTPS)

Secure Sockets Layer (SSL) -certificaten valideren de identiteit van uw website en stellen u in staat HTTPS te gebruiken voor veilige gegevensoverdracht. Het is met name essentieel voor e-commercesites, hoewel er echt geen excuus is om deze stap over te slaan, ongeacht uw niche, vooral omdat u gratis een SSL-certificaat kunt genereren.

Veel goede webhosts zorgen voor het opzetten van een SSL-certificaat voor u.

Als dit niet het geval is, kunt u een service zoals Let’s Encrypt gebruiken om een ​​gratis certificaat te genereren en dit handmatig in te stellen.

Het Lets Encrypt-certificaat.

Houd er echter rekening mee dat voor sommige websites verschillende soorten certificaten nodig zijn. In dat geval moet u er mogelijk een aanschaffen. In beide gevallen wilt u uw certificaat vanaf het begin ophalen.

HTTPS-verkeer inschakelen

Zodra uw SSL-certificaat aanwezig is, kunt u al uw websiteverkeer omleiden via HyperText Transfer Protocol Secure (HTTPS). Als zodanig zorgt u voor de veiligheid van alle gegevens die heen en weer gaan vanaf uw site. Bovendien geven de meeste browsers weer of uw site HTTPS-ingeschakeld is:

Een voorbeeld van een versleutelde verbinding.

Als u uw website niet configureert om HTTPS te gebruiken, krijgen bezoekers een waarschuwing wanneer ze toegang proberen te krijgen, wat vreselijk is voor uw bedrijf en uw bezoekersaantallen:

Een waarschuwing voor een onbeveiligde verbinding.

Om deze grote, problematische waarschuwing te vermijden, raden we aan om de richtlijnen van Google voor het inschakelen van HTTPS te volgen . Als u een WordPress-gebruiker bent, hebben we ook een handleiding geschreven over hoe u uw site naar HTTPS kunt verplaatsen , die u zeker wilt bekijken.

2. Werk uw inhoudbeheersysteem (CMS) bij naar de nieuwste versie

Het gebruik van een CMS kan uw leven op veel manieren vereenvoudigen. Dit type software biedt u meestal een breed scala aan tools om uw pagina’s te maken, bij te werken en te beheren, zelfs als u geen kennis heeft van webontwikkeling.

Net als bij andere software, moet u uw CMS echter bijwerken om ervoor te zorgen dat deze stabiel blijft en u de nieuwste functies biedt. Zie WordPress voor een echt voorbeeld. Dit CMS rolt regelmatig updates uit en bevat om de paar maanden nieuwe functies.

Voordat u uw website start, wilt u controleren of u de nieuwste versie van uw CMS gebruikt en of deze goed werkt met uw site. Dit zorgt er praktisch voor dat je op de lanceringsdag en daarna niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

De meeste CMS’en laten u weten wanneer u de software moet bijwerken, dus het zou geen probleem moeten zijn om op de hoogte te blijven van de nieuwste releases. Zelfs nadat uw website live is gegaan, raden we u aan uw CMS altijd bij te werken wanneer er een nieuwe versie live gaat, dus let op mededelingen.

3. Stel een back-upoplossing in

Kortom, back-ups kunnen een redder in nood zijn. U moet een recente back-up van uw website hebben, die u kunt herstellen als het ergste met uw website gebeurt. Beschouw een back-up als laatste redmiddel. Het voorkomt niets, maar wordt van onschatbare waarde als er iets misgaat.

Er zijn veel manieren waarop u een back-up van uw site kunt maken. U kunt bestanden handmatig kopiëren en downloaden, een service van derden gebruiken of dit doen via uw webhost.

Een voorbeeld van een back-upoplossing voor webhosting.

Voor uw gemoedsrust raden we u aan een webhost te gebruiken die standaard een back-upoplossing biedt. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over het configureren van iets, en als er iets misgaat, kunt u uw site met een paar klikken herstellen. Het is echter altijd goed om een oplossing van een derde partij  beschikbaar te hebben, om een ​​externe back-up als extra bescherming te hebben.

4. Integreer een analyseoplossing

Website-analyse geeft u informatie over de bezoekers van uw website. Dit omvat verkeer, gedrag, demografische gegevens en nog veel meer. Het is niet overdreven om zonder analyse te zeggen dat je meestal blind vliegt. U weet misschien of uw website bezoekers trekt, maar u krijgt geen inzicht in wat uw bezoekers doen en waar ze vandaan komen.

Om u een voorbeeld te geven, kijkt u naar de bouncepercentage-analyse van uw website. Als de snelheid die u ziet te hoog wordt, kunt u concluderen dat er een probleem is met de UX of prestaties van uw website en actie ondernemen voordat het erger wordt.

Er zijn veel analyseplatforms om uit te kiezen, maar we zijn grote fans van Google Analytics . Het is niet alleen gratis, maar het werpt ook veel gegevens in uw gezicht.

Een blik op Google Analytics.

Hoewel het hebben van te veel gegevens intimiderend kan zijn, is het geen slecht probleem om te hebben. Het integreren van Google Analytics in uw website is eenvoudig, dus we raden u aan dit vanaf het begin te doen.

Het is echter de moeite waard om te benadrukken dat nieuwe websites vaak niet veel verkeer krijgen. Dit betekent dat het even kan duren voordat uw analysetool waardevolle informatie begint te verzamelen. Toch is het beter om het vanaf het begin aan de gang te hebben, zodat je later niet hoeft in te halen.

5. Zorg ervoor dat alle pagina’s die u nodig hebt aanwezig zijn

Wanneer u een site bezoekt met onvoltooide pagina’s, zullen bezoekers waarschijnlijk denken dat deze verlaten of onvolledig is. Geen van beide is een geweldige look voor een website, en het kan van invloed zijn op het niveau van gebruikersvertrouwen en de schijn van professionaliteit.

Een veelvoorkomend probleem bij het bouwen van websites is dat we in eerste instantie vaak te ambitieus denken. In plaats van na te denken over de kernpagina’s die uw site vanaf het begin nodig heeft, overweeg je uiteindelijk tientallen opties om het ideaal in je hoofd te realiseren. Dit ambitieniveau is geweldig, maar het kan (en vaak ook) de lancering van uw site vertragen.

Ons advies is om terug te keren naar de tekentafel en te schetsen welke pagina’s cruciaal zijn voor de functionaliteit van uw website. Blijf bij die voor je lancering en zorg ervoor dat ze allemaal klaar zijn voor het publiek. Als uw website eenmaal live is, kunt u erover nadenken om deze uit te breiden.

Een ander aspect dat een website er halfbakken uit kan laten zien, is de aanwezigheid van verbroken links. We kunnen een gebroken uitgaande link of twee vergeven, maar als we een navigatiemenu met fouten tegenkomen, kan dit een deal-breaker zijn.

Tenzij het aantal pagina’s van uw website echter klein is, kan het handmatig controleren van elke link ongelooflijk tijdrovend zijn. Gelukkig zijn er tal van online tools die de linkcontrole voor u uitvoeren:

Met behulp van een verbroken link checker

Laat de linkchecker zijn ding doen en repareer eventuele verbroken links in uw inhoud, wat slechts een paar minuten zou moeten duren.

7. Proeflees uw inhoud en kopieer deze

Laten we voor het eerste element bij de basis blijven. Niemand wil een website bezoeken die vol zit met typefouten, of met een kopie die leest alsof een machine ze heeft geschreven. Voordat uw website openbaar wordt, moet u er een fijne kam naar toe maken en ervoor zorgen dat u aspecten opmerkt zoals:

 • Grammatica en spelfouten
 • Inconsistenties met uw exemplaar
 • Overbodige inhoud

Als je wat hulp nodig hebt, kun je online grammaticacontrole-tools gebruiken , zoals Grammarly, om veelvoorkomende fouten te verwijderen:

Met behulp van de grammaticale editor.

Zelfs de beste grammaticacontrole-instrumenten kunnen slecht schrijven echter niet goedmaken. Als u denkt dat uw kopie zwak is, neem dan de tijd om de essentiële onderdelen te herschrijven voordat u deze start. Anders ziet uw website er onprofessioneel uit.

8. Zorg ervoor dat uw website toegankelijk is

Een geweldige website draait niet alleen om stijl of inhoud, het moet ook een geweldige gebruikerservaring (UX) bieden. Dit betekent dat u gemakkelijk kunt communiceren met, lezen en navigeren. We hebben al verschillende van deze stappen behandeld in de vorige punten. Er zijn echter nog enkele toegankelijkheidsrichtlijnen die u wilt volgen, waaronder:

 • Ervoor zorgen dat gebruikers met het toetsenbord op uw site kunnen navigeren
 • Alt-tekst aan uw afbeeldingen toevoegen
 • Headers correct gebruiken
 • Zorg ervoor dat uw formulieren werken

Al die kleine tweaks gecombineerd zorgen voor een zeer toegankelijke website. Dit betekent dat bijna 100 procent van uw bezoekers van uw site kan genieten en dat u ook mensen met een handicap een betere algehele ervaring biedt.

9. Controleer uw website op mobiele apparaten

Het grootste deel van de wereld communiceert met internet, voornamelijk via mobiele apparaten. Niet alle websites zijn echter gebouwd met het oog op mobiele apparaten. Enkele problemen waarmee uw website te maken kan krijgen, zijn onder meer:

 • Moeilijk zijn om mee om te gaan (bijv. Tekst die te groot of te klein is, moeilijk te klikken elementen, enz.)
 • Media gebruiken die niet zijn geoptimaliseerd voor kleine schermformaten

In een notendop, wilt u uw website om mobiel-vriendelijk vanaf de eerste dag. De eenvoudigste manier om dit te testen, is door een eigen mobiel apparaat te pakken, te controleren of navigatie eenvoudig is en door met de site te communiceren om eventuele problemen op te lossen:

Een responsive website testen.

Er is ook een schat aan tools en services die u kunt gebruiken om de mobiele gereedheid van uw site te testen. Google biedt bijvoorbeeld een mobielvriendelijke test die u gratis op uw site kunt uitvoeren. De test genereert een grondig rapport dat u vertelt wat u goed en fout doet en hoe u dit kunt oplossen. Het is perfect om snel uw geschiktheid voor een klein scherm te meten.

10. Test op problemen met verschillende browsers

U bent waarschijnlijk een website tegengekomen die in de ene browser werkt, maar niet in de andere (vooral als u een kind uit de jaren 90 bent). Onnodig te zeggen dat u niet wilt dat dit gebeurt met uw  website, dus het is essentieel dat u deze test verschillende browsers gebruiken voordat ze worden gestart.

Er zijn  honderden  browsers die u kunt testen, maar laten we eerlijk zijn, de meeste mensen gebruiken de grote vijf. Dit zijn Chrome, Safari, Internet Explorer / Edge, Firefox en Opera. Het is eenvoudig genoeg om ze allemaal te installeren en uw website handmatig te testen .

Als u een stapje extra wilt doen, zijn er ook online services die u veel meer obscure browseropties bieden om uw site te testen. In de meeste gevallen zouden enkele snelle interne tests met de big five echter voldoende moeten zijn.

11. Controleer uw XML-sitemap

XML-sitemaps zijn bestanden die alle URL’s bevatten die zoekmachines op uw site moeten indexeren. U kunt bijvoorbeeld sitemaps gebruiken om ervoor te zorgen dat Google geen belangrijke pagina’s mist, zodat ze op de SERP’s verschijnen zoals u zou verwachten:

Een voorbeeld van een XML-sitemap.

Om het anders te zeggen: sitemaps zijn eenvoudige verzamelingen URL’s. U kunt eenvoudig een online service gebruiken om uw website te crawlen en u helpen automatisch een sitemap samen te stellen. Zodra het klaar is, kunt u het indienen bij zoekmachines.

12. Genereer een robots.txt-  bestand

Hoewel ze niet helemaal hetzelfde zijn, lijken robots.txt- bestanden in sommige opzichten op sitemaps. Dit bestand vertelt zoekmachines welke pagina’s het wel en niet moet crawlen. Met dit bestand kun je crawlers ook vertellen hoe ze externe links moeten behandelen, specifieke agents moeten blokkeren en meer. Zo ziet een  robots.txt-  bestand eruit:

Een voorbeeld van een robots.txt-bestand.

Dit soort bestanden kan ongelooflijk ingewikkeld worden, dus we raden u aan de richtlijnen van Google te lezen over wat u moet opnemen en hoe u de uwe kunt formatteren.

13. Voeg metagegevens toe aan al uw berichten en pagina’s

Voor niet-ingewijden zijn metadata de verzameling informatie die zoekmachines gebruiken om te bepalen of uw inhoud relevant is. Er is een breed scala aan metadata-elementen die u aan uw berichten en pagina’s kunt toevoegen, maar de twee belangrijkste zijn:

 1. Titeltags:  dit is de titel die wordt weergegeven op de resultatenpagina’s van zoekmachines (SERP’s)
 2. Metabeschrijvingen: dit zijn de korte beschrijvingen onder uw title-tags.

Het doel is om combinaties van titels en metabeschrijvingen te maken die gebruikers verleiden om op uw site te klikken wanneer deze in SERP’s wordt weergegeven.

Een voorbeeld van een SERP-pagina.

Onthoud dat u metagegevens aan alle pagina’s van uw website moet toevoegen. Hetzelfde geldt ook voor nieuwe inhoud die u later publiceert. Hoe meer uw metadata ‘op punt’ is, hoe groter de kans dat organisch verkeer op uw pad komt.

14. Gebruik indien mogelijk schemamarkeringen

Er zijn veel meer gegevens die u aan uw pagina’s kunt toevoegen om zoekmachines een nog beter idee te geven van het soort inhoud waarmee ze te maken hebben. Bijvoorbeeld, Schema markup is een soort van code die u kunt opnemen op uw pagina’s, die kunnen helpen om drastisch verbeteren van uw click-through rate (CTR) binnen SERPs.

Twee appeltaartrecepten.

Met Schema kunnen uw pagina’s worden weergegeven als rich snippets. Dit zijn resultaten die meer contextuele informatie bieden waar gebruikers mogelijk in geïnteresseerd zijn. Als u bijvoorbeeld een recept online publiceert, kunt u schemamarkeringen gebruiken om een ​​fragment te genereren met een foto, calorie-informatie, kooktijd en meer:

Er zijn honderden soorten elementen die u kunt gebruiken met Schema-opmaak, dus het is de moeite waard om de code te leren kennen voordat u deze start. Het kan het verschil zijn tussen een langzame lancering en een succesvolle.

Op een gegeven moment bent u waarschijnlijk websites tegengekomen die complexe URL-structuren gebruiken, zoals uwwebsite.com/public/2018/post=3463452

Een snelle blik kan je vertellen met wat voor soort inhoud je te maken hebt, maar verder vertelt de URL je niet veel. Wat nog belangrijker is, URL’s zoals deze kunnen een beetje log en niet te onthouden zijn. Idealiter zou je kiezen voor een permalink zoals yourwebsite.com/blog/classic-carbonara-recipe

Een ‘mooie’ URL-structuur is niet alleen gedenkwaardiger, maar geeft bezoekers ook veel meer informatie. Idealiter wilt u een permalink-structuur aannemen die aan uw behoeften voldoet. Op die manier hoeft u niet over te schakelen als u al een brede bibliotheek met inhoud heeft gepubliceerd.

Net als bij veel andere WordPress-instellingen, is het wijzigen van uw permalink-structuur eenvoudig te doen. In feite heeft WordPress een volledig artikel over het onderwerp, en u zou het binnen enkele minuten moeten kunnen bereiken.

16. Overweeg AMP-integratie

De Accelerated Mobile Pages (AMP) van Google is een raamwerk dat de prestaties van internet wil verbeteren door middel van een reeks richtlijnen die volgens hen ‘betere’ websites opleveren. Zoals je van de naam mag verwachten, is er veel aandacht voor kleinere schermen, hoewel je deze pagina’s op elk formaat kunt bekijken.

Er is vanaf het begin veel controverse rond het project geweest, omdat het de stijl en ervaring van veel websites kan beïnvloeden. Het gebruik van AMP kan daarentegen uw pagina’s een boost in de SERP’s opleveren door boven organische inhoud te verschijnen.

Toch is AMP niet geschikt voor alle soorten websites, dus u wilt goed overwegen of u het wel of niet wilt gebruiken. Als we het hebben over blogs of inhoudspagina’s met veel tekst, kan AMP een goede keuze zijn. Over het algemeen is het geen vereiste (in tegenstelling tot de meeste elementen in deze checklist), maar het is het overwegen waard als je dat nog niet hebt gedaan.

17. Maak sociale mediaprofielen voor uw website

De meeste succesvolle websites zijn ook gezond aanwezig op sociale media. Met andere woorden, ze hebben actieve profielen die vaak nieuwe inhoud publiceren, in contact komen met volgers en wat ‘buzz’ genereren.

De beste tijd om te beginnen met het opbouwen van de aanwezigheid van uw site op sociale media, is vanaf de eerste dag. Voordat u echter aan de slag gaat, wilt u erachter komen welke platforms het beste bij uw inhoud passen.

Neem bijvoorbeeld een restaurant. Je wilt misschien geen Twitter-account, maar een aanwezigheid op Instagram is zeker een goed idee.

Een voedselgerelateerde Instagram-feed.

Door u te concentreren op de platforms waar uw publiek waarschijnlijk zal zijn, bespaart u veel tijd en moeite. Toch kan het opbouwen van volgers even duren. Hoewel u vanaf het begin misschien niet veel voordeel ziet, zal het op de lange termijn zijn vruchten afwerpen, omdat u die gebruikers terug kunt leiden naar uw site.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format