Chatbots marketing

Hoe de bruikbaarheid van een website te verbeteren

15 min


107

Bruikbaarheid is fundamenteel voor het succes van elke website. Als een site moeilijk te gebruiken is, zal het niet alleen frustrerend zijn voor gebruikers, maar ook uw bedrijf schaden.

Gebruikers zullen minder tijd doorbrengen op een site die ze moeilijk vinden en zullen het opgeven voordat ze uw call-to-action hebben voltooid. Ze zullen ook minder onthouden van wat ze hebben gelezen en zullen aanzienlijk minder snel terugkeren.

Kortom, een slechte bruikbaarheid van de site is vreselijk voor bedrijven. Maar wat kunt u eraan doen?

Het antwoord ligt in:

 • Begrijpen wat een website in de eerste plaats moeilijk te gebruiken maakt.
 • De technieken kennen om dingen te verbeteren.
 • Implementatie van een doorlopend programma van bruikbaarheidstests gedurende de levensduur van de website.

Het zijn deze drie componenten die we in dit bericht onderzoeken, te beginnen met wat een website in de eerste plaats moeilijk te gebruiken maakt.

Wat maakt een website moeilijk te gebruiken

Er zijn drie belangrijke redenen waarom iemand het moeilijk vindt om een ​​website te gebruiken.

De eerste reden is dat de site gewoon verwarrend is . Misschien heeft het veel te veel elementen op het scherm die de gebruiker moet verwerken. Als alternatief kunnen er veel afleidende animaties of afbeeldingen zijn. Hoe dan ook, de gebruiker raakt snel overweldigd.

De tweede reden is dat de website niet strookt met de verwachtingen . Als ik je bijvoorbeeld zou vragen hoe je op een website zou zoeken, is de kans groot dat je naar de rechterbovenhoek van de pagina gaat en daar je zoekopdracht in een invoerveld typt voordat je op de zoekknop drukt.

Als het invoerveld zich echter niet in de rechterbovenhoek bevindt of de knop ontbreekt, raakt u onmiddellijk in de war omdat de site zich niet gedraagt ​​zoals u had verwacht.

Wikipedia zoekt een voorbeeld
Wikipedia heeft gebruikers lange tijd verward met de positie en de aanduiding van de zoekfunctie.

De laatste reden waarom mensen worstelen met websites is dat ze er simpelweg teveel van vragen . Veel sites bieden de gebruiker in één keer te veel opties met lange lijsten met producten, talloze oproepen tot actie of opgeblazen navigatie.

Mensen raken overweldigd, lijden aan analyse-verlamming wanneer ze met te veel opties worden geconfronteerd. In feite, Hicks Law heeft een directe relatie tussen het aantal opties en de tijd die het kost om een keuze te maken gedemonstreerd. Dat is tijd dat de meeste gebruikers niet bereid zijn online te investeren.

Meer keuzes betekent een grotere reactietijd
Hicks Law laat ons zien dat hoe meer keuzes we een gebruiker bieden, hoe langer het duurt voordat ze een beslissing nemen, waardoor de kans groter wordt dat ze de site verlaten.

Als u naar uw website kijkt, lijkt het ongetwijfeld eenvoudig genoeg om te gebruiken. Helaas bent u slecht geplaatst om de bruikbaarheid van uw website te beoordelen. Hiervoor zijn twee redenen.

 • Ten eerste: hoe vertrouwder we met iets worden, hoe intuïtiever het wordt. U hoeft alleen maar terug te denken aan toen u leerde autorijden om te beseffen dat het waar is. Wanneer mensen voor het eerst leren autorijden, is het overweldigend met zoveel verschillende dingen om rekening mee te houden. Als u echter een paar jaar heeft gereden, is het gemakkelijk om op uw werk aan te komen zonder dat u zich de reis herinnert, laat staan ​​het rijden.
 • Ten tweede, als we naar onze website kijken, besteden we er meestal onze volledige aandacht aan. Gebruikers zijn dat echter zelden. Denk na over de manier waarop u door andere websites navigeert. U wordt vaak omringd door afleiding, of dat nu luidruchtige collega’s op kantoor zijn of uw kinderen die thuis aandacht vragen.

Het is nog erger op mobiele apparaten, waar we ze vaak gebruiken als we onderweg zijn of tijdens andere activiteiten, zoals tv kijken.

Dus als we ons oordeel met betrekking tot onze website niet kunnen vertrouwen, hoe beginnen we dan de bruikbaarheid ervan te verbeteren? Het antwoord is dat we moeten testen.

Hoe u de bruikbaarheid van uw website kunt testen

Velen beschouwen bruikbaarheidstesten als een luxe die ze zich niet kunnen veroorloven. Dat het tijdrovend en duur is. Hoewel het zeker beide kan zijn, hoeft het niet zo te zijn.

Om te beginnen zijn er veel misvattingen over testen. U hoeft niet met veel mensen te testen. Vijf of zes mensen zijn voldoende, aangezien meer niet significant meer problemen aan het licht brengen . Je hebt ook niet per se je echte publiek nodig. Hoewel het altijd beter is om te testen met uw daadwerkelijke gebruikers als het gaat om het testen van bruikbaarheid, zullen de meeste mensen met dezelfde uitdagingen worstelen. Alleen als u werkt met mensen met specifieke behoeften (zoals ouderen of kinderen), is demografie van belang.

Meer testers betekent niet dat er meer problemen worden gevonden
Het aantal gevonden bijkomende problemen neemt drastisch af bij testen met meer dan 5 of 6 gebruikers.

Er zijn veel eenvoudige tests die u kunt uitvoeren en die gratis of hooguit voor een paar dollar kunnen worden uitgevoerd. Bovendien kunt u de resultaten vaak binnen een uur terugkrijgen. U kunt langer blijven discussiëren over de juiste aanpak, terwijl u net had kunnen testen en een definitief antwoord had gekregen.

De beste benadering is om een ​​’laten we dat testen’-mentaliteit aan te nemen. Met andere woorden, wanneer u een beslissing moet nemen over welke strategie u moet kiezen, raad dan niet, maar test.

Wacht niet tot het einde van het herontwerp van uw website voordat u gaat testen. In dat stadium is het te laat. Als u problemen ondervindt, is het te tijdrovend en duur om het probleem op te lossen.

Als het gaat om het testen van de bruikbaarheid van uw website, kunt u nooit te vroeg beginnen met testen. Het is zelfs mogelijk om te testen met een schets of een wireframe. U moet echter ongetwijfeld het ontwerpmodel testen voordat u iets gaat bouwen.

Of het nu gaat om een ​​schets, een draadframe of een ontwerpconcept, er zijn twee eenvoudige tests die u kunt uitvoeren met gebruikers die u zullen vertellen of u de goede kant op gaat.

1) De eerste-kliktest

Bij het bezoeken van een website kan de eerste klik die een gebruiker maakt, bepalen of hij erin slaagt zijn taak te voltooien.

Uit een gerespecteerd onderzoek naar de bruikbaarheid van websites door Bob Bailey en Cari Wolfson bleek dat als een gebruiker de eerste klik goed kreeg, hij 87% kans had om zijn taak correct uit te voeren. Als ze die eerste klik echter verkeerd krijgen, daalt dat tot 46%.

We kunnen testen hoe waarschijnlijk het is dat een gebruiker zijn eerste klik goed krijgt door hem een ​​ontwerpconcept te laten zien en te vragen waarop hij zou klikken om een ​​specifieke taak te voltooien die we hem geven.

U kunt dit persoonlijk doen of een enquête houden die u naar mensen stuurt via e-mail, sociale media of uw website. Er zijn ook veel diensten die namens u deelnemers werven voor slechts een dollar per persoon.

Als u besluit om het als een enquête uit te voeren, heeft u speciale software nodig die kan bijhouden waar gebruikers op een statische afbeelding van uw website klikken. Een goed voorbeeld van dit soort software is Usability Hub . Ze stellen je niet alleen in staat om ongefaciliteerde eerste kliktests uit te voeren, maar ze ondersteunen ook de tweede test die ik zou aanbevelen – een test van vijf seconden.

Bruikbaarheid Hub image heatmap
Met de Usability Hub kunt u first-click-tests uitvoeren en zelfs deelnemers helpen werven.

2) Een test van vijf seconden

Terwijl een eerste kliktest u helpt te begrijpen hoe effectief uw navigatie is, test een test van vijf seconden de visuele hiërarchie van uw site. Met andere woorden, het stelt u in staat te begrijpen of gebruikers de essentiële elementen op de pagina zien.

Zoals de naam al aangeeft, laat u de gebruiker in een test van vijf seconden de pagina vijf seconden zien voordat u deze verbergt. Op dit punt vraagt ​​u de gebruiker zich te herinneren wat hij heeft gezien.

Let niet alleen op wat ze zich hebben herinnerd, maar ook op de volgorde waarin ze die elementen herhalen. Mensen noemen meestal eerst de dingen die de grootste impact hadden. Als mensen moeite hebben om zich uw oproep tot actie of kritieke berichten te herinneren, weet u dat u een probleem heeft dat moet worden opgelost.

U kunt gebruikers ook vragen waar de website volgens hen over gaat. De antwoorden zullen u wellicht verbazen. Wat ons duidelijk lijkt, is vaak niet voor uw gebruikers. Het is niet ongebruikelijk dat gebruikers het onderwerp van een website of wat uw organisatie aanbiedt volledig verkeerd begrijpen.

Niet dat uw testen beperkt zijn tot ontwerpconcepten. U kunt ook een bestaande website of prototype testen door bruikbaarheidstests uit te voeren.

3) Lichtgewicht testen op bruikbaarheid

Er zijn veel manieren om bruikbaarheidstests uit te voeren, maar voor onze doeleinden stel ik de lichtste van alle testopties voor. Dat zal helpen om de waarde van bruikbaarheidstests in je hoofd vast te stellen en je misschien aanmoedigen om in de toekomst ambitieuzer te worden.

Het type bruikbaarheidstests waarnaar ik verwijs, staat bekend als ongefaciliteerd testen op afstand. Met andere woorden, u zult niet persoonlijk testen en u hoeft niet aanwezig te zijn wanneer het experiment plaatsvindt.

Om dit soort tests uit te voeren, hebt u een manier nodig om de test online te plaatsen en te registreren welke personen deze hebben voltooid. Gelukkig zijn er veel tools beschikbaar, zoals UserBrain .

UserBrain bruikbaarheidstesten
UserBrain is een van de vele tools waarmee u een ongefaciliteerde bruikbaarheidstest op afstand kunt uitvoeren.

De installatie is eenvoudig. U definieert een taak die u wilt dat gebruikers op uw website voltooien en nodigt vervolgens mensen uit om deze te voltooien.

Wat u terugkrijgt, is een korte video van de gebruiker die uw taak probeert te voltooien, inclusief audiocommentaar waarin de gebruiker uitlegt wat hij denkt en waarom hij de beslissingen neemt die hij op uw site doet.

Nogmaals, tools zoals UserBrain zullen vaak namens u gebruikers werven met kosten vanaf ongeveer $ 15. U kunt echter ook uw deelnemers van vrienden, familie of collega’s aanmelden. Dat gezegd hebbende, probeer het gebruik van mensen binnen uw bedrijf te vermijden, omdat ze te veel weten om goede deelnemers te zijn.

Zoals u kunt zien, hoeft testen niet moeilijk te zijn, en als u besluit een derde partij in te schakelen om te helpen bij werving, krijgt u de resultaten vaak binnen een uur terug. Als resultaat kunt u testen tijdens het herontwerpproces en zelfs regelmatig op uw live site. Dat is een goed idee, want hoe meer testrondes u uitvoert, hoe meer problemen u ontdekt.

Meer testen met minder testers is beter
Meerdere testrondes zijn effectiever dan een enkele testronde met veel mensen.

Dat betekent dat u snel problemen met uw website zult ontdekken die moeten worden verholpen. Hoe u deze problemen aanpakt, hangt af van wat ze zijn. In de rest van dit artikel wil ik echter enkele veelvoorkomende manieren met u delen waarop u de meeste bruikbaarheidshindernissen op uw website kunt overwinnen.

Hoe de bruikbaarheid van de website te verbeteren

Er zijn veel manieren waarop u de bruikbaarheid van uw website kunt verbeteren . Er zijn echter drie gebieden die bijzondere aandacht verdienen. Dit zijn:

 • De eenvoud van uw interface.
 • De zichtbaarheid van kritieke inhoud en oproepen tot actie.
 • De relevantie en duidelijkheid van inhoud.

Dus laten we deze drie in meer detail bekijken.

1) Vereenvoudig uw interface en inhoud

In de meeste gevallen is het vereenvoudigen van uw gebruikersinterface en inhoud de meest effectieve manier om de bruikbaarheid van uw website te verbeteren.

Vaak zitten websites vol met onnodige elementen, zoals nietszeggende stockafbeeldingen, secundaire navigatielinks en irrelevante inhoud waar de gebruiker niet om geeft.

Te vaak hebben we de houding dat iemand het misschien nuttig vindt, dus laten we het online zetten. Het resultaat is dat onze websites zo rommelig worden dat mensen de elementen waarin ze geïnteresseerd zijn niet kunnen vinden.

Gelukkig kun je dat oplossen met een eenvoudig proces in drie stappen.

Stap één is om elk element op een bepaalde pagina te evalueren en ons af te vragen of u dat element zou kunnen verwijderen . Welke negatieve impact zou het hebben en zijn die kosten het waard om te betalen voor een beter bruikbare website?

Stap twee is kijken naar de overige schermelementen en vragen of een van die elementen een ondergeschikte rol vervult . Misschien spelen ze in op de behoeften van een secundair publiek of stellen ze de gebruiker in staat een minder belangrijke taak aan te pakken.

Als dat het geval is, vraag jezelf dan af of je dat element zou kunnen verbergen om mensen niet af te leiden van belangrijkere taken. Kan het meer verborgen zijn in de website of misschien onder een tabblad of accordeon? Dat betekent dat het nog steeds toegankelijk is voor mensen, maar de ervaring voor de meeste gebruikers niet ingewikkeld maakt.

Eindelijk is het tijd om te kijken naar wat we nog op de pagina hebben staan. We moeten een aantal beslissingen nemen over waar we willen dat de gebruiker de meeste aandacht aan besteedt .

Wat is bijvoorbeeld uw primaire oproep tot actie? Wordt daar beduidend meer aandacht aan besteed dan aan een volgende actie zoals ‘volg ons op sociale media’?

Hoe zit het met de inhoud? In welke volgorde zullen mensen uw inhoud waarschijnlijk zien? Zal het logisch zijn? Zullen mensen je strapline zien uitleggen wat je doet voordat ze iets minder kritisch zien, zoals je postadres?

Dat is waar de test van vijf seconden van pas kan komen. Het zal je helpen ontdekken of je de visuele hiërarchie van een pagina goed hebt.

Om te beoordelen of je alles goed hebt, moet je natuurlijk een duidelijk idee hebben van welke elementen het belangrijkst zijn op de pagina.

Een manier om dat te doen, is door aandachtspunten aan elementen toe te kennen. Geef jezelf 25 aandachtspunten. Elk pagina-element moet minstens één punt hebben, maar als je wilt dat mensen meer aandacht aan het ene punt besteden dan aan het andere, moet het meer punten hebben. Uw primaire call-to-action kan bijvoorbeeld zes punten hebben, terwijl het privacybeleid er één zou hebben.

Als je dat eenmaal hebt gedaan, kun je de pagina ontwerpen om die relatieve prioriteiten te weerspiegelen. Dat roept de vraag op hoe je een pagina ontwerpt om ervoor te zorgen dat je de aandacht vestigt op de juiste elementen.

2) Ontwerp voor maximale zichtbaarheid

Er zijn veel technieken die ontwerpers gebruiken om de aandacht van de gebruiker te vestigen op meer essentiële schermelementen zoals straplines of oproepen tot actie. Er zijn er echter vijf die bijzonder krachtig blijken te zijn. Dit zijn:

 • Positie.
 • Beelden.
 • Negatieve ruimte.
 • Kleur.
 • Grootte.

1) Overweeg positie

Vanwege hoe we webpagina’s lezen en hoe we verwachten dat ze zich gedragen, zullen sommige posities op een pagina eerder de aandacht trekken dan andere.

Omdat we bijvoorbeeld in het westen van links naar rechts lezen, geven we de voorkeur aan de linkerkant van pagina’s. We hebben ook geleerd dat op de meeste websites de rechterkolom de neiging heeft om secundaire inhoud te bevatten. Samen zorgen deze twee factoren ervoor dat het plaatsen van waardevolle inhoud in de rechterkolom de kans verkleint dat de gebruiker deze ziet.

Gebruikers geven prioriteit aan de linkerkant
De aandacht van de gebruiker is een neiging naar de linkerkolom.

Gebruikers hebben ook de neiging om meer aandacht te besteden aan inhoud hoger op de pagina, dus als je wilt dat mensen iets zien, is het vaak beter om het bovenaan te plaatsen.

Maar timing is ook essentieel. Als u bijvoorbeeld wilt dat iemand zich aanmeldt voor uw nieuwsbrief, is het misschien beter om die call-to-action lager op de pagina te zetten zodra zij de kans hebben gehad om de kwaliteit van uw inhoud te beoordelen.

Daarom adviseer ik om te testen als het erom gaat te weten of je elementen het beste kunt positioneren. Ja, als algemene vuistregel is het het beste om een ​​oproep tot actie hoog op de pagina en links of in het midden te plaatsen. Er zijn echter veel uitzonderingen, niet in de laatste plaats de invloed van beeldspraak.

2) Wees voorzichtig met het gebruik van afbeeldingen

Beeldspraak trekt onze aandacht. Onze ogen worden aangetrokken door beelden, vooral als het beeld een gezicht bevat. We zijn biologisch geprogrammeerd om aandacht te schenken aan mensen.

Dat kan een hulp of belemmering zijn voor de bruikbaarheid van uw site, afhankelijk van hoe u afbeeldingen gebruikt.

Het is bijvoorbeeld gemakkelijk voor de aandacht van een gebruiker om een ​​call-to-action over te slaan als er een afbeelding in de buurt is om zijn aandacht te trekken.

Afbeeldingen kunnen de effectiviteit van CTA verminderen
De aandacht kan gemakkelijk oproepen tot actie overslaan naar afbeeldingen in de buurt.

We kunnen echter ook een afbeelding gebruiken om de aandacht van de gebruikers te trekken. We hebben bijvoorbeeld de neiging om de ooglijn van gezichten te volgen die we op foto’s zien. Als de persoon naar je call-to-action of een ander belangrijk stuk inhoud kijkt, is de kans groter dat we het opmerken.

Afbeeldingen die aan CTA zijn gekoppeld, zijn beter
Door afbeeldingen aan een oproep tot actie te koppelen, kan de aandacht van de gebruikers worden getrokken.

Niet dat het alleen de ooglijn is die we neigen te volgen. We kunnen pijlen of richtingslijnen gebruiken om de aandacht naar of weg te trekken van andere inhoud.

Ook zal de relatieve afstand tussen een kritiek stuk inhoud en bijbehorende afbeeldingen van invloed zijn op wat mensen zien. Wanneer twee elementen dicht bij elkaar staan, hebben ze de neiging om met elkaar te worden geassocieerd. Een afbeelding naast een oproep tot actie zal dus meestal onze aandacht vestigen op die oproep tot actie .

Subtiel ontwerp roept op tot actie
Subtiele ontwerpwachtrijen kunnen de aandacht van de gebruiker trekken naar kritische oproepen tot actie.

De relatie tussen elementen kan ook op een andere manier helpen. Het kan ons in staat stellen om negatieve ruimte in ons voordeel te gebruiken.

3) Maak gebruik van negatieve ruimte

Ik weet zeker dat je Where’s Wally in het verleden hebt gezien . Wat het zo moeilijk maakt om Wally te herkennen, is niet dat het personage bijzonder gecamoufleerd is. In feite heeft hij een heldere en onderscheidende outfit. Hij is moeilijk te zien omdat hij wordt omringd door zoveel elementen op de pagina die strijden om onze aandacht.

We hebben het al gehad over het terugdringen van het aantal elementen dat op een pagina om onze aandacht strijden. Maar een andere techniek die we kunnen gebruiken, is onze kritische inhoud met ruimte omringen. Zonder iets anders om in de buurt aan vast te houden, zal ons oog in plaats daarvan op dat stukje inhoud focussen. Om dezelfde reden zien we de kleinste markering op een witte muur.

Negatieve spaties
Negatieve ruimte vestigt de aandacht op eventuele schermelementen in de buurt.

Niet dat negatieve ruimte de enige manier is om uw kritische inhoud te onderscheiden van andere elementen. We kunnen de kleur ook gebruiken.

4) Verbeter met kleur

We weten allemaal hoe vogels en bloemen heldere contrasterende kleuren gebruiken om zich te onderscheiden van hun omgeving. We kunnen dezelfde techniek op onze websites gebruiken door een andere kleur exclusief te reserveren voor kritieke inhoud, zoals onze oproepen tot actie.

Markeer kleuren
Creative Digital Designer, Andy Clarke, gebruikte accentkleuren effectief in zijn werk met WWF.

We moeten echter oppassen dat we niet alleen op kleur vertrouwen, omdat we het allemaal net even anders zien.

Dat gezegd hebbende, kan kleur een krachtig hulpmiddel zijn om de aandacht te trekken in combinatie met andere technieken, zoals het gebruik van grootte in ons voordeel.

5) Gebruik relatieve grootte

Een manier waarop we het relatieve belang van elementen beoordelen, is op grootte. We weten instinctief dat een grote call-to-action-knop belangrijker is dan de kleine link naar het privacybeleid.

Het is echter niet zozeer de maat zelf die er toe doet, als de relatieve maten tussen items. Als alles groot is, is niets dat. Alles heeft evenveel belang in de hoofden van mensen.

Ook, hoe groter het verschil tussen elementafmetingen, hoe meer onderscheid er tussen hen wordt gemaakt. Het contrast tussen ons privacybeleid en de primaire oproep tot actie is dus duidelijk.

Maar al te vaak is de relatieve grootte tussen elementen op een website niet groot genoeg, en dus is het onderscheid niet duidelijk genoeg om een ​​verschil te maken.

Zoals u kunt zien, is het ontwerp een krachtig hulpmiddel om de aandacht te trekken, maar we moeten ook rekening houden met de inhoud van onze site.

3) Houd rekening met de gebruiker bij het maken van inhoud

Het belangrijkste probleem met de inhoud op websites is dat we deze niet met de gebruiker in gedachten maken. We gaan uit van het uitgangspunt ‘wat willen we over onszelf zeggen’. In plaats daarvan moeten we ons afvragen ‘wat wil de gebruiker weten’.

Dat betekent dat we vanuit het oogpunt van bruikbaarheid de juiste informatie op het juiste moment voor de gebruikers moeten plaatsen.

1) Laat de gebruiker niet zoeken naar antwoorden

Te vaak moeten gebruikers op zoek gaan naar de informatie die ze nodig hebben. Stel je voor dat je je aanmeldt voor een nieuwsbrief. Net voordat u dit doet, gaat er een hele reeks vragen door uw hoofd over de vraag of ze u zullen spammen of hoe veilig uw e-mailadres zal zijn. Maar al te vaak zou u naar antwoorden moeten zoeken in een of ander privacybeleid dat diep in de website is begraven. In plaats daarvan zouden we die vragen moeten beantwoorden in het ontwerp van ons aanmeldingsformulier voor de nieuwsbrief .

Richt de vragen van gebruikers
Beantwoord de vragen van gebruikers waar hun aandacht momenteel is. Laat ze niet op zoek gaan naar antwoorden.

Niet dat dit het enige probleem is met hoe we inhoud benaderen. We hebben ook de gewoonte om inhoud te structureren rond onze kijk op de wereld. We vergeten dat de gebruiker de wereld anders ziet.

2) Pas het mentale model van de gebruiker aan

We hebben allemaal een mentaal model van de wereld. Dat heeft invloed op hoe we de wereld zien en de verbanden die we leggen tussen concepten of dingen.

Het probleem is dat hoe meer gespecialiseerd we worden, hoe meer ons mentale model verschilt van die om ons heen. Als ik je bijvoorbeeld zou vragen wat je zou doen als je naar de bank zou gaan, zou je waarschijnlijk aan een soort financiële transactie denken. Als ik echter dezelfde vraag zou stellen als een professionele sportvisser, denken ze misschien aan een rivieroever.

Deze verschillende mentale modellen kunnen een grote uitdaging zijn bij het maken van uw sitestructuur, omdat uw mentale model waarschijnlijk heel anders is dan uw publiek. U bent een specialist in uw onderwerp en daarom zal de manier waarop u naar de wereld kijkt anders zijn dan die van uw gebruikers.

Daarom moeten we ofwel de gebruiker betrekken bij het creëren van de sitestructuur, met behulp van een techniek zoals kaartsortering , of op zijn minst elke informatiearchitectuur testen die we bedenken.

Het andere probleem dat u kunt tegenkomen met uw informatiearchitectuur is het aantal navigatie-items dat u weergeeft.

3) Beperk opties en maak ze onderscheidend

Een belangrijk obstakel op het gebied van bruikbaarheid op veel websites is de complexiteit van navigatie. Veel sites hebben simpelweg te veel elementen op elk niveau van hun navigatie. Dat is om twee redenen een probleem.

 • Ten eerste zijn we vreselijk in het vasthouden van veel informatie in ons korte-termijngeheugen . We kunnen doorgaans ongeveer vier elementen tegelijk bevatten, daarom is uw creditcardnummer gegroepeerd in vier groepen van vier cijfers.
 • Ten tweede, hoe meer navigatie-elementen we hebben, hoe groter de kans dat ze op elkaar lijken . Wanneer opties niet van elkaar verschillen, worden gebruikers onzeker en maken ze eerder fouten.
Maak onderscheidende keuzes
Als u meer dan één keuze heeft, zorg er dan voor dat ze verschillend zijn. Als ze te veel op elkaar lijken, zullen gebruikers niet kiezen.

Daarom moeten we het aantal opties dat we gebruikers op een bepaald moment laten zien, beperken en ervoor zorgen dat elke optie zo verschillend en duidelijk mogelijk is gemarkeerd. Dat is van toepassing of u het nu hebt over navigatie-items, e-commerce productcategorieën of oproepen tot actie.

Een kleine investering kan een groot verschil maken

De bruikbaarheid van websites is een enorm en ingewikkeld onderwerp. Het is echter gemakkelijk om te beginnen en het zal met slechts een kleine inspanning een aanzienlijk verschil maken.

U zult niet alleen gelukkiger gebruikers hebben, maar u zult ook verbeteringen zien in de conversieratio’s en het aantal terugkerende bezoekers, om nog maar te zwijgen van mond-tot-mondreclame.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format