Een 5c-analyse uitvoeren: sjablonen, voorbeelden en wat u moet vragen - DeLaatbusiness
e-commerce chatbots

Een 5c-analyse uitvoeren: sjablonen, voorbeelden en wat u moet vragen

9 min


126
Dummy image 6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

De 5c’s van marketing zijn een veelgebruikte techniek voor situatieanalyse die wordt gebruikt om marketeers te helpen weloverwogen zakelijke beslissingen te nemen. De “5 C’s” staan ​​voor bedrijf, klanten, concurrenten, medewerkers en klimaat. Kortom, een 5c-analyse helpt u bij het evalueren van de belangrijkste factoren waarmee uw bedrijf wordt geconfronteerd. Het is vergelijkbaar met een gezondheidscontrole voor uw bedrijf: door u te concentreren op de belangrijkste onderdelen van uw bedrijf en te bepalen wat goed werkt en wat niet, kunt u beter geïnformeerde en winstgevendere beslissingen nemen.

De 5c-analyse is een van de meest populaire situationele analysemodellen vanwege zijn effectiviteit en eenvoud, en is een uitstekende keuze voor kleine tot middelgrote bedrijven. We raden u aan om minstens één keer per jaar een 5c-analyse uit te voeren – dit duurt niet lang en helpt u een up-to-date overzicht te houden van de grootste en belangrijkste factoren die van invloed zijn op uw bedrijf.

De 5c-analyse maakt deel uit van een familie van situationele analysemodellen. Er zijn verschillende manieren om een ​​marketingsituatieanalyse uit te voeren – u bent wellicht bekend met het basale maar effectieve SWOT- model (Strengths, Weaknesses, Opportunities, Threats). Vandaag gaan we kijken naar een andere situatieanalysestrategie die iets dieper gaat dan het SWOT-model: de 5 C’s van marketing . We zullen uitsplitsen wat dit model inhoudt, hoe u er een kunt uitvoeren voor uw eigen online bedrijf, en kijken naar een voorbeeld van een 5c-analyse.

Het 5c-marketinganalysemodel

Zoals de naam al aangeeft, concentreert het 5c-model zich rond 5 toets “C’s”. Elke C vertegenwoordigt een belangrijk element dat betrekking heeft op uw algehele bedrijfsmodel.

De 5c’s van marketing

 1. Bedrijf
 2. Medewerkers
 3. Klanten
 4. Concurrenten
 5. Klimaat

Door deze aspecten van uw bedrijf te evalueren, krijgt u een goed overzicht van uw bedrijf op hoog niveau. Wanneer het tijd is om beslissingen te nemen over uw marketing, heeft u een spiekbriefje waarmee u betere beslissingen kunt nemen.

5 C's van marketing infographic

Hoe een 5c-analyse uit te voeren – Vragen om te stellen

Bedrijf

Stel uzelf eerst vragen over uw eigen bedrijf:

 1. Wat verkoopt mijn bedrijf? Maak een lijst van uw belangrijkste productlijnen of -typen.
 2. Verschillen onze producten van de producten van concurrenten? Zo ja, op welke manieren?
 3. Welk concurrentievoordeel heeft mijn bedrijf?
 4. Wat maakt mijn merk uniek of gedenkwaardig?
 5. Wat doet mijn bedrijf beter dan andere?
 6. Wat doet mijn bedrijf erger dan andere?
 7. Hoe zien klanten mijn bedrijf?
 8. Als ik plotseling $ 10.000 verdiende om in mijn bedrijf te investeren, waar zou ik dat dan investeren?
 9. Als ik plotseling 10% in mijn budget zou moeten snijden, waar zou ik die bezuinigen?
 10. Wat zijn mijn doelstellingen voor 1, 3 en 5 jaar voor dit bedrijf?

Als u sommige van deze vragen moeilijk te beantwoorden vindt, overweeg dan om te beginnen met een eenvoudigere SWOT- analyse. Hoewel het in het algemeen niet zo nuttig is als een 5c-model, kan het een goed startpunt zijn om u te helpen betere inzichten in uw bedrijf te krijgen.

Het is ook erg belangrijk om tijdens dit proces op voorhand en eerlijk te zijn, vooral over uw zwakke punten en waar uw concurrenten beter presteren dan u. Als je deze vragen eenmaal hebt beantwoord, neem dan even de tijd en vraag jezelf af hoe de antwoorden op deze vragen je voelen. Zijn er waar je zou willen dat je anders zou kunnen antwoorden? Als dat het geval is, noteer dan wat uw ideale antwoord zou zijn – dit is een geweldige manier om zowel korte- als langetermijndoelen voor uw bedrijf te creëren.

Medewerkers

Vermeld in dit gedeelte alle personen of services waarmee uw bedrijf samenwerkt om te kunnen werken. Zie het als een adresboek of telefoonboek voor uw bedrijf. Als een leverancier bijvoorbeeld te laat is met een bestelling, kunt u de lijst met medewerkers raadplegen om er snel achter te komen wie u moet bellen om het probleem op te lossen. Noteer voor elke medewerker de primaire contactpersoon, zijn e-mailadres, telefoonnummer en andere relevante informatie.

Hier zijn enkele vragen die u kunt stellen en voorbeelden van de medewerkers waarmee bedrijven het meest samenwerken:

 1. Wie beheert de dagelijkse activiteiten van het bedrijf?
 2. Heb ik een partner die het bedrijf helpt runnen?
 3. Heb ik investeerders of belanghebbenden?
 4. Wie maakt of levert de producten die ik verkoop?
 5. Wie is mijn koerierdienst?
 6. Wie verwerkt mijn creditcardbetalingen ?
 7. Wie levert mijn e-commerceplatform?
 8. Wie behandelt mijn voorraad- of magazijnactiviteiten?
 9. Bij wie heb ik mijn domein geregistreerd?
 10. Is er iemand die me helpt bij het maken van mijn website?
 11. Moet ik iemand productbeschrijvingen, artikelen of andere teksten voor mij schrijven?
 12. Is er iemand die me helpt met marketing of reclame?
 13. Werk ik doorlopend met een fotograaf?
 14. Is er iemand die mijn producten voor mij distribueert of verkoopt?
 15. Heb ik iemand die mijn social media-accounts beheert?
 16. Werk ik met freelancers of aannemers?
 17. Is er iemand anders met wie ik regelmatig werk?

Nadat u het gedeelte met medewerkers heeft ingevuld, realiseert u zich waarschijnlijk dat er meer mensen (of services) nodig zijn om uw bedrijf te runnen dan u aanvankelijk besefte. Als u al uw bijdragers hier vermeldt, kunt u bijhouden wie waarvoor verantwoordelijk is. Het geeft je ook een plek om te beginnen wanneer je je bedrijf productiever of efficiënter wilt maken – je realiseert je misschien dat er een aannemer op de loonlijst staat die je al maanden geen e-mail heeft gestuurd.

Klanten

Een van de belangrijkste onderdelen van elk bedrijf zijn de klanten die uw producten kopen. Door een goed beeld te krijgen van wie uw klanten zijn, wat ze willen en hoe goed uw product aan hun behoeften voldoet, kunt u veel effectiever producten leveren die uw klanten willen kopen (en blijven kopen). U bent ook beter voorbereid als het gaat om uw marketinginspanningen – u promoot niet alleen uw producten bij de juiste doelgroep, u weet ook welke taal en afbeeldingen resoneren met uw potentiële klanten. Ten slotte is klantanalyse een van de beste manieren om meer te weten te komen over uw producten en bedrijf – door erachter te komen wat klanten wel en niet leuk vinden aan uw producten en bedrijf, krijgt u uit de eerste hand inzicht in wat het belangrijkst is. Begin uw klantanalyse door de volgende vragen te stellen.

 1. Hoe ziet de ideale klant (en) eruit voor mijn producten?
 2. Wie is mijn doelgroep?
 3. Wie koopt momenteel mijn producten?
 4. Welke soorten producten worden het meest / minst vaak verkocht?
 5. Welke van mijn producten hebben zeer goede recensies? Slechte recensies? Geen beoordelingen?
 6. Hoe gedragen mijn klanten zich op mijn website? Welke pagina’s bezoeken ze het vaakst?
 7. Hoe vinden mijn klanten mijn site of producten?
 8. Groeit of krimpt mijn totale publiek?
 9. Hoeveel herhalingsaankopen doen mijn klanten? Hoe belangrijk zijn herhaalaankopen voor mijn bedrijfsmodel?
 10. Welke promoties of campagnes zijn in het verleden het meest effectief geweest om de verkoop te stimuleren?
 11. Is er sprake van seizoensgebondenheid of trends in de aankopen van klanten?
 12. Doen klanten zorgvuldig onderzoek voordat ze kopen, of kopen ze impulsief?
 13. Wat motiveert mijn klanten om te kopen? (Prijs, kwaliteit, gemak, uniek productvoordeel, etc.)
 14. Waar gaat mijn klant heen om meer informatie over mijn producten te krijgen?
 15. Wat zijn mijn communicatiekanalen met mijn klanten?
 16. Welke bronnen van klantfeedback heb ik beschikbaar?
 17. Wat is de meest voorkomende klacht of probleem van de klant?
 18. Wat is de meest voorkomende complimenten of positieve feedback?
 19. Wat voor dingen vinden mijn klanten het meest interessant? Minst interessant?
 20. Als ik mijn klanten maar één ding over mijn bedrijf kon vertellen, wat zou dat dan zijn?

Het doel van deze vragen is om uw klanten, hun gedrag en hun onderliggende motivaties te begrijpen. Als je problemen hebt met dit gedeelte, ben je niet de enige – het moeilijkste en belangrijkste onderdeel van marketing is het echt begrijpen van de klant. Als je die puzzel oplost, heb je een concurrentievoordeel verkregen dat moeilijk te verslaan is voor de concurrenten. Gebruik elke bron van klantfeedback die tot uw beschikking staat om u te helpen bij het formuleren van uw antwoorden op deze vragen, en zorg ervoor dat u uw klantanalyse regelmatig herzien naarmate u er meer over te weten komt of naarmate uw doelgroep verandert.

Concurrenten

Inzicht in uw concurrenten is net zo belangrijk als inzicht in uw eigen bedrijf. Bekijk onze gids voor concurrentieanalyse voor e-commerce en beantwoord vervolgens de volgende vragen over uw concurrenten:

 1. Wie zijn uw directe concurrenten?
 2. Welke zijn mijn gevestigde concurrenten? Wat zijn nieuwe of opkomende concurrenten?
 3. Wat bieden mijn concurrenten dat ik niet doe?
 4. Wat zijn de grootste sterke punten van elk van mijn concurrenten?
 5. Wat zijn elk van de grootste zwakke punten van mijn concurrenten? (Hint – controleer hun product- en bedrijfsrecensies)
 6. Welke strategieën gebruiken mijn concurrenten om klanten te werven?
 7. Is er iets dat mijn concurrenten doen wat ik niet kan?
 8. Is er iets dat mijn bedrijf kan doen dat mijn concurrenten niet kunnen?
 9. Op welke doelgroepen richten mijn concurrenten zich?
 10. Wat voor soort inhoud produceert elke concurrent?
 11. Wat voor soort aanwezigheid op sociale media heeft elke concurrent?

Als u de algehele marktpositie, sterke en zwakke punten van uw concurrent kent, krijgt u een enorm voordeel – u kunt tenslotte niet effectief concurreren als u niet weet wie uw echte tegenstanders zijn. U wilt zich waarschijnlijk concentreren op bedrijven die qua grootte vergelijkbaar zijn met die van u, maar het is oké als uw concurrenten groter of beter gevestigd zijn dan u – hoewel dat in eerste instantie misschien niet zo lijkt, hebben kleinere bedrijven een aantal voordelen ten opzichte van grotere bedrijven. Omdat ze niet worden bestuurd door een commissie of ondergeschikt zijn aan belanghebbenden, kunnen kleine bedrijven veel flexibeler en inventiever zijn in hun marketing, wat een gigantisch advertentiebudget meer dan goed kan maken. Zoals Sun Tzu zegt: “Als je de vijand kent en je kent jezelf, dan hoef je niet bang te zijn voor het resultaat van honderd veldslagen.” Zoek naar zwakke punten, hiaten en andere kansen, in plaats van met grotere concurrenten te praten over de dingen waar ze het beste in zijn. De sleutel tot het verslaan van een grotere concurrent is om je te concentreren op kleine, haalbare overwinningen, en deze in de loop van de tijd te laten accumuleren.

Klimaat

Als u naar het klimaat kijkt, concentreer u dan op factoren buiten uw eigen bedrijf die van invloed kunnen zijn op hoe u werkt. Dit omvat trends in de branche, maatschappelijke trends, juridische trends en nieuwe of ontwikkelende technologieën. Stel uzelf de volgende vragen:

 1. Zijn er nieuwe of voorgestelde wetten of voorschriften die van invloed kunnen zijn op mijn bedrijf? Zo ja, hoe ga ik ze aanpakken?
 2. Zijn er sociale trends die van invloed kunnen zijn op de dingen die mensen kopen of de manier waarop mensen ze kopen?
 3. Zijn er economische trends die het winkelgedrag van klanten kunnen beïnvloeden?
 4. Zijn er nieuwe of opkomende technologieën die de manier waarop mijn klanten handelen of de manier waarop mijn bedrijf werkt, kunnen veranderen?
 5. Wat voor soort dingen of meningen worden populair of impopulair?

Met deze vragen probeer je niet de toekomst te voorspellen, maar probeer je een algemeen idee te krijgen van waar de markt naartoe gaat. Bedenk bijvoorbeeld bij het bekijken van maatschappelijke trends hoe mensen denken of voelen, en wat voor soort dingen belangrijk voor hen zijn. Als uw doelgroep zich bijvoorbeeld steeds meer zorgen maakt over milieuvriendelijkheid, eerlijke handelspraktijken of het land van fabricage, moet u zich van deze gevoelens bewust zijn. Dit helpt u niet alleen om uw bedrijf naar succes te leiden, het helpt u ook om mogelijke rampen te voorkomen. Een goed voorbeeld van een bedrijf dat technologische trends niet kan voorspellen, is Blockbuster, die in 2000 de beroemde weigering Netflix aan te schaffen voor $ 50 miljoen dollar – Blockbuster is nu opgeheven (behalve een enkele overgebleven winkel met mogelijk de‘s werelds beste Twitter-account ), en Netflix is ​​bijna 4 miljard dollar waard. Als Blockbuster beter geïnformeerd was over trends in de branche, hadden ze een winststijging van 8.000% kunnen behalen (en nog steeds actief zijn!).

5c Voorbeeld van marketinganalyse

Om de zaken af ​​te ronden, volgt hier een kort 5c-analysevoorbeeld met de Britse retailgigant Tesco. Het punt van een 5c-analyse is om je bevindingen samen te vatten in korte, verteerbare paragrafen, dus nadat je jezelf de bovenstaande vragen hebt gesteld, is het tijd om die informatie samen te vatten tot de belangrijkste afhaalrestaurants:

5c Analysevoorbeeld: Tesco

 1. Bedrijf: Tesco biedt voornamelijk boodschappen aan, maar is gediversifieerd naar meerdere andere productcategorieën. Tesco is al meer dan 100 jaar actief en voor veel mensen in het VK is de naam Tesco synoniem voor supermarkten. Tesco is een early adopter geweest van nieuwe technologieën en is actief geweest in de uitbreiding van zijn fysieke winkels. Tesco streeft ernaar zijn aanwezigheid in niet-supermarkten te verbeteren en zijn online aanwezigheid te versterken.
 2. Medewerkers: Tesco werkt samen met een enorm scala aan voedselaanbieders en productfabrikanten over de hele wereld, en beheert ook een volledig intern personeel en externe freelancers en aannemers.
 3. Klanten: Tesco’s klanten zijn voornamelijk gevestigd in Engeland en het VK, maar bedienen klanten van over de hele wereld. Tesco’s klanten verwachten gemak, waarde en kwaliteitsservice.
 4. Concurrenten: Tesco’s belangrijkste concurrenten zijn Asda, Sainsbury en Morrisons, die allemaal strijden om Tesco’s plek als de grootste supermarktketen van het VK. Asda is een WalMart-dochteronderneming en profiteert van penetrerende prijzen. Sainsbury heeft een groter aantal winkels dan veel concurrenten, maar opereert voornamelijk op de markt voor gemakswinkels in plaats van de grote supermarktmarkt. Morrison profiteert van een verticaal geïntegreerde toeleveringsketen en vervaardigt veel van de producten die het via zijn winkels verkoopt.
 5. Klimaat: Nu winkeltrends richting online winkelen gaan, werkt Tesco aan het uitbreiden van zijn aanwezigheid in de online detailhandel en diversifiëren naar andere productaanbiedingen. Het toegenomen gebruik van apps om boodschappen te doen en de introductie van ‘kassierloze’ detailhandel zet Tesco ook onder druk om een ​​early adopter van nieuwe technologieën te zijn.

5c-analyse: een jaarlijkse gezondheidscontrole van het bedrijf

Op dit punt zouden de voordelen van een 5c-analyse voor uw eigen bedrijf duidelijk moeten zijn. Het is niet alleen een geweldige manier om een ​​holistische controle uit te voeren van de algehele gezondheid en positionering van uw bedrijf, het zal ook van onschatbare waarde zijn bij het nemen van marketingbeslissingen in de toekomst. De waarde ervan zit in de eenvoud, waarbij de ‘grote’ problemen waarmee uw bedrijf te maken heeft, zo worden samengevat dat ze gemakkelijk te conceptualiseren zijn. Door minimaal één keer per jaar een 5c- of andere situatieanalyse uit te voeren, blijft u op de hoogte van uw zakelijke en concurrerende omgeving.

Als je net begint met online verkopen, kan een 5c-analyse nog steeds erg handig zijn. Het invullen van de externe elementen (zoals concurrenten) zal u helpen de competitieve omgeving te begrijpen, wat u zal helpen uw aanstaande winkel strategischer te ontwerpen en te positioneren. Nadat u een situatieanalyse voor uw eigen bedrijf heeft voltooid, is het tijd om uw lessen in de praktijk te brengen met uw eigen online winkel. Probeer een gratis proefperiode van 14 dagen van de alles-in-één e-commercesoftware van Volusion en ontdek zelf waarom verkopers van Volusion gemiddeld 2,8x meer verkopen dan verkopers die andere platforms gebruiken.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *