Maak een e-commerce businessplan canvas - DeLaatbusiness
chatbots marketing

Maak een e-commerce businessplan canvas

4 min


96
Dummy image 6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

Bij het starten van een nieuw bedrijf is het (uiteraard!) Belangrijk om een ​​plan te hebben. Het opstellen van een volledig bedrijfsplan kost veel tijd en werk, maar u heeft niet altijd de tijd of middelen om een ​​volledig bedrijfsplan te voltooien voordat u besluit of u uw bedrijf wilt starten. Hier komt het businessmodelcanvas om de hoek kijken . Het businessmodelcanvas helpt u bij het plannen van de belangrijkste onderdelen van uw e-commercebedrijf op slechts één vel papier. Als u op zoek bent naar een grondiger businessplan-model, bekijk dan onze sjabloon voor een volledig e-commerce businessplan .

Het Business Model Canvas werd oorspronkelijk voorgesteld door Alexander Osterwalder en werd verfijnd met de hulp van meer dan 400 ondernemers in 45 landen. Het bevat negen belangrijke zakelijke bouwstenen in een lay-out van één pagina, zodat u alle belangrijke informatie op één plek kunt zien en wijzigingen kunt aanbrengen terwijl u leert en groeit. Het is geweldig voor ondernemers die aan de slag willen met het plannen van hun bedrijf zonder de weken (of maanden) te hoeven besteden die nodig zijn om een ​​volledig bedrijfsplan te maken.

De onderstaande afbeelding is de lay-out voor het Business Model Canvas en kan worden gemaakt op één vel papier, whiteboard of krijtbord. Het belangrijkste is dat u de negen verschillende secties begrijpt en begrijpt hoe u ze voor uw bedrijf kunt invullen.

E-commerce Business Model Canvas-sjabloon

Businessplan Canvas

Het canvas van het bedrijfsmodel voor e-commerce zal zich richten op het identificeren van negen belangrijke aspecten van uw bedrijf: 

  1. Waarde voorstel
  2. Klantsegmenten
  3. Kanalen
  4. Klanten relaties
  5. Inkomstenstromen
  6. Essentiële bronnen
  7. Essentiële partners
  8. Belangrijkste activiteiten
  9. Kostenstructuren

Elk van deze elementen is van cruciaal belang bij het plannen van een e-commercebedrijf. Een van de grootste fouten die de meeste e-commercebedrijven maken, is het openen van hun winkel zonder een solide businessplan. Het canvas van het bedrijfsmodel helpt u een voorsprong te nemen op de concurrentie en ervoor te zorgen dat u vanaf het begin strategische beslissingen neemt over uw bedrijf.

Waardeproposities

Uw waardepropositie vormt het hart van het businessmodelcanvas. Het is het allerbelangrijkste onderdeel, want daarom zullen klanten zich aangetrokken voelen tot uw bedrijf en ervoor kiezen om geld bij u uit te geven.

Denk na over wat u uniek maakt en hoe u zich specifiek richt op uw ideale klantsegmenten. Welk product of welke dienst biedt u aan? Welk probleem lost uw bedrijf op en waarom is het belangrijk voor potentiële klanten?

Klantsegmenten

Dit zijn de details over wie uw klanten zijn, inclusief hun demografische en psychografische gegevens . Neem uw nicheklantsegmenten op en uw brede doelmarkt als u die heeft.

Als u van plan bent om meerdere segmenten aan te boren, kan dit deel van het businessmodelcanvas meerdere verschillende groepen mensen bevatten. U moet de verschillende producten en diensten die u aan elk uniek klantsegment aanbiedt, opnemen.

Vergeet niet om in de loop van de tijd te meten en te rapporteren om te bepalen welke kanalen het meest effectief zijn.

Kanalen

Kanalen zijn de methoden die u zult gebruiken om uw waardepropositie onder de aandacht van uw klantsegmenten te verspreiden. Enkele voorbeelden van veelgebruikte kanalen zijn sociale media, mond-tot-mondreclame, borden en posters, evenementen, telefoontjes, enz.

Hoe bereikt u nieuwe potentiële klanten en welke kanalen zijn het meest kosteneffectief? Vergeet niet om in de loop van de tijd te meten en te rapporteren om te bepalen welke kanalen het meest effectief zijn.

Klanten relaties

Er zijn veel verschillende bedrijfsmodellen die er zijn, en velen maken gebruik van verschillende klantrelaties. Als u dingen uitsluitend online verkoopt, zult u uw klanten misschien nooit zien of met hen praten, maar als u een fysieke winkel heeft, zult u vaker persoonlijk contact hebben en met uw klanten communiceren. Dit gedeelte van het canvas van het e-commercebedrijfsmodel wordt gebruikt om uw ideale klantinteracties en relaties te definiëren die u zou willen cultiveren.

Hoe ga je om met je klanten? Wat voor soort relatie willen of verwachten ze voor elk klantsegment van uw type bedrijf?

Inkomstenstromen

Dit is een leuke: zo wordt u daadwerkelijk betaald. Hoe betalen klanten en welke systemen gebruiken ze om geld uit hun zak op uw rekening te krijgen? Bedenk hoeveel u in rekening kunt brengen, zodat klanten tevreden blijven en terugkomen voor meer. Als je meerdere streams hebt, tel ze dan allemaal op om je totale inkomsten te zien.

Essentiële bronnen

Er zijn veel verschillende soorten bronnen die u kunt gebruiken, waaronder fysieke materialen, intellectueel eigendom, softwareproducten, menselijk kapitaal, enz. Kijk eerst naar uw waardeproposities en klantrelaties en zoek uit wat u allemaal nodig hebt om deze items op de juiste manier te bereiken.

Essentiële partners

Uw belangrijkste partners zijn bedrijven of individuen waarmee u samenwerkt om waarde te leveren aan uw klantsegmenten. Welke belangrijke bronnen koopt u bij partners? Welke kernactiviteiten zullen partners uitvoeren?

Belangrijkste activiteiten

Dit omvat het feitelijke dagelijkse werk dat moet worden gedaan om uw bedrijf te runnen. Wat moet u doen om uw waardepropositie te realiseren? Kijk naar uw waardeproposities, klantrelaties, inkomstenstromen en distributiekanalen en zoek uit wat u of een medewerker moet doen om ervoor te zorgen dat al die dingen soepel verlopen.

Kostenstructuur

Hoeveel kosten uw belangrijkste middelen en activiteiten? Zijn die kosten vast of variabel? Dit gedeelte kan erg lang worden, maar het is belangrijk om 100% van al uw kosten te begrijpen, zodat u dienovereenkomstig kunt plannen. U moet precies weten hoeveel contant geld er nodig is om uw bedrijf te runnen en hoeveel minimuminkomsten u elke week of maand moet hebben om uw deuren open te houden.

Dit gedeelte kan erg lang worden, maar het is belangrijk om 100% van al uw kosten te begrijpen, zodat u dienovereenkomstig kunt plannen.

Een businessmodelcanvas maken voor uw eigen e-commerce winkel

Als u de tijd neemt om alle negen secties van het canvas van het bedrijfsmodel te plannen voordat u aan een nieuw bedrijfsidee begint, bent u veel beter voorbereid dan de meeste van uw concurrenten. Het doel van dit canvas is om een ​​bepaald niveau van strategie voor uw bedrijf te creëren zonder al te veel tijd te kosten. Als u de tijd neemt om uw canvas te voltooien, kunt u uw bedrijf sneller starten, zodat u kunt leren wat werkt (en wat niet) en wijzigingen kunt aanbrengen in uw canvas. Dit is een live document dat altijd verandert en evolueert. Vergeet niet terug te komen en het bij te werken als u eenmaal een succesvolle bedrijfseigenaar bent!


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *