Hoe u een TikTok Influencer-marketingcampagne opzet en meet - DeLaatbusiness
Knowledge graph (kennisgrafiek)

Hoe u een TikTok Influencer-marketingcampagne opzet en meet

12 min


116

Wilt u uw product onder de aandacht brengen van het groeiende publiek van TikTok? Vraagt ​​u zich af hoe u op TikTok kunt samenwerken met invloedrijke videomakers?

In dit artikel ontdek je tips en tools om een ​​TikTok influencer-marketingcampagne op te zetten en te analyseren.

Hoe TikTok-beïnvloedingscampagnes werken

Hoewel TikTok nog in de kinderschoenen staat, is het rijp geworden voor bedrijven die geïnteresseerd zijn in samenwerking met influencers. Met tools zoals de TikTok Creator Marketplace kun je eenvoudig geschikte influencer-partnerschappen zoeken om gesponsorde inhoud te promoten.

Hoewel inhoud op TikTok het potentieel heeft om miljoenen gebruikers te bereiken, vereist de dynamiek van het opzetten van een succesvolle influencer-campagne een hoger niveau van strategische planning in vergelijking met platforms zoals Instagram of Facebook.

Wanneer je samenwerkt met een influencer op Instagram, kan een contentstrategie vaak bestaan ​​uit het publiceren van foto’s van een product, enkele aanvullende verhalen of misschien een video van een videomaker die het product gebruikt.

Op TikTok is het doel van een gesponsord partnerschap echter om samen te werken met één influencer en vervolgens meer betrokkenheid van de community van videomakers als geheel te stimuleren. TikTok-influencer-posts zullen vaak een product promoten en tegelijkertijd de rest van de community aanmoedigen om mee te doen aan de ervaring.

Om dit te visualiseren: toen winkels begin 2020 werden gesloten, wendde Levi’s zich tot TikTokals een manier om verkeer naar hun eCommerce-site te leiden. Door samen te werken met populaire makers, hebben ze met succes hun nieuwe lijn van gepersonaliseerde denimproducten gepromoot. Als resultaat van deze samenwerking tussen makers, verdubbelde het merk het websiteverkeer naar deze productpagina’s.

Wanneer het publiek van een influencer actief deelneemt aan een gepromote uitdaging, worden ook zij een onderdeel van de influencer-campagne en promoten ze deze inhoud bij hun eigen publiek. Geen enkel ander platform heeft het raamwerk om virale betrokkenheid te creëren zoals TikTok dat doet.

Nu gaan we kijken hoe we een TikTok-influencer-campagne kunnen opzetten.

# 1: Kies een campagnetype voor TikTok-beïnvloeder

Voordat uw bedrijf begint met het zoeken naar TikTok-influencer-partnerschappen, is het belangrijk om de verschillende TikTok-campagnes te begrijpen die u via deze samenwerkingen kunt creëren.

TikTok-uitdagingen

Enkele van de meest populaire video’s op TikTok zijn door gebruikers gegenereerde uitdagingen. TikTok-uitdagingen zijn een snelle manier om virale tractie te krijgen, aangezien miljoenen gebruikers actief deelnemen door een originele video opnieuw te maken.

Wanneer een influencer een merkuitdaging creëert, moet deze een speciale hashtag bevatten, zodat gebruikers elke inzending kunnen labelen en volgen. TikTok toont een lijst met trending hashtags op de Discover-pagina, zodat deze uitdagingen op organische wijze binnen de community worden gepromoot.

ALT

Dansen

Net als bij hashtag-uitdagingen, zijn dansroutines zo gestructureerd dat ze door elke gebruiker opnieuw kunnen worden gecreëerd. Dit soort berichten wordt mogelijk gemaakt door een consistent themalied met een pakkende hook of ritme.

Duetten

Duets moedigen elke TikTok-gebruiker aan om rechtstreeks samen te werken met een bestaand bericht door een side-by-side video te maken met een origineel stuk inhoud. Je kunt dit zien als reactievideo’s op YouTube, alleen kunnen ze op allerlei creatieve manieren worden gebruikt.

Zoals bij alle marketingcampagnes met influencers , is het belangrijk om nauw samen te werken met videomakers om een ​​contentstrategie te ontwikkelen die consistent is met hun bestaande profiel. Wanneer de inhoud van een TikTok-influencer resoneert met zijn publiek, zal de post vaak resulteren in hogere betrokkenheidspercentages.

# 2: Gebruik TikTok’s Creator Marketplace om mogelijke influencer-partners te identificeren

Zodra je een eerste contentstrategie hebt ontwikkeld voor je TikTok-influencer-campagne met merknaam, is het tijd om op zoek te gaan naar geschikte influencers om mee samen te werken.

Nu TikTok’s Creator Marketplace nu beschikbaar is voor vroege toegang, kun je naadloos zoeken naar en samenwerken met geschikte influencers voor je bedrijf. Als u geïnteresseerd bent in het vinden van influencers voor een campagne, kunt u toegang tot het platform aanvragen.

ALT

Zodra je toegang hebt gekregen tot de markt, is het tijd om te beginnen met zoeken in de catalogus met potentiële TikTok-makers. Met behulp van de beschikbare zoekfilters kun je gegevens achterhalen over het profiel van een videomaker en de demografie van zijn publiek.

Bij het starten van uw zoektocht zijn er talloze filters om u te helpen de meest geschikte maker voor uw behoeften te vinden.

Gegevens van de maker

Met deze filters kun je je zoekopdracht verfijnen op basis van het profiel van de maker.

Land : dit is het land waarin de influencer is gevestigd.

Onderwerp : dit is de categorie met inhoud die een maker publiceert. Omdat het platform van TikTok in staat is om de context en objecten in een video te identificeren , stelt het de Creator Marketplace in staat om makers nauwkeurig in inhoudscategorieën te segmenteren.

Bereik : de meting van het bereik is een weergave van het totale aantal volgers van een videomaker. Onthoud dat, in tegenstelling tot bestaande sociale platforms, het werkelijke potentiële bereik van de inhoud van een maker vaak ver buiten zijn eigen publiek ligt. Als er een stukje inhoud op de For You-pagina staat, kan de inhoud snel worden verspreid onder een miljoenenpubliek.

Gemiddeld aantal weergaven : dit is een nuttige statistiek om een ​​historisch ijkpunt van de eerdere inhoud van een maker te begrijpen. Omdat het aantal volgers vaak niet de beste weergave is van het potentiële bereik van een videomaker, kan dit gegevenspunt helpen bij het voorspellen van de toekomstige prestaties van een stukje content.

ALT

Doelgroepgegevens

Het selecteren van een TikTok-influencer wiens publiek het beste is afgestemd op uw doelgroep, kan de beste resultaten opleveren tijdens een influencer-campagne.

Je kunt deze filters gebruiken om je zoekopdracht voor videomakers te verfijnen op basis van beschikbare doelgroepgegevens.

Land of regio : filter je zoekopdracht op basis van waar de meerderheid van het publiek van een videomaker is gevestigd. Hoewel een videomaker in de VS woont, kan zijn publiek in het VK zijn gevestigd. Dus als uw bedrijf alleen gebruikers in de VS wil targeten, is deze videomaker niet geschikt.

Geslacht en leeftijd : met deze filters kun je je zoekopdracht verfijnen op basis van de gemiddelde demografische gegevens van het publiek van de maker. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat uw merk de gebruikers bereikt die het meest waarschijnlijk met uw gesponsorde product zullen werken.

Pro-tip : u kunt een filter aan dit zoekveld voor geslacht toevoegen om aan te passen welk percentage van een doelgroep een specifiek geslacht is. Dit zou handig zijn als je bijvoorbeeld wilt samenwerken met een videomaker met een publiek voor meer dan 50% uit vrouwen.

ALT

Apparaten : met dit filter kunt u zoeken op doelgroepen die een specifiek besturingssysteem gebruiken (Android of iOS). Dit kan handig zijn als u reclame maakt voor een advertentie voor app-downloads of zelfs voor een podcast. Ook hier kunt u minimum- en maximumfilters aan dit zoekcriterium toevoegen.

e-commerce-anker: terwijl TikTok doorgaat met het introduceren van e-commerce-functies voor gesponsorde inhoud, kunt u met dit filter identificeren welke makers toegang hebben tot deze shoppable-functies. Deze functies zijn essentieel voor eCommerce-merken die productaankopen willen stimuleren via hun influencer-partnerschappen.

ALT

# 3: Evalueer individuele TikTok-beïnvloeders op de Creator Marketplace

Nadat u een eerste zoekopdracht heeft gemaakt met behulp van de beschikbare filters, toont de marktplaats een lijst met makers die voldoen aan uw geselecteerde criteria.

Op het eerste gezicht zal elke videomaker een overzicht geven van hun belangrijkste statistieken, inclusief hun land, bereik, gemiddelde weergaven en uitsplitsing van kijkers naar geslacht.

ALT

Wanneer u doorklikt naar het profiel van een individuele maker, ziet u een volledig dashboard met hun kernstatistieken, zodat u meer inzichten kunt verzamelen uit hun profielprestatiegegevens. Het is belangrijk op te merken dat deze statistieken een gemiddelde zijn van de laatste 30 video’s van de maker.

Deze gegevens omvatten:

 • Totaal aantal weergaven
 • Houdt van
 • Opmerkingen
 • Aandelen
 • Gemiddeld betrokkenheidspercentage
ALT

Onder deze kernstatistieken toont het profiel van de maker een raster met voorbeeldvideo’s van de meest recente uploads. Je kunt deze video’s filteren om eerdere gesponsorde video’s weer te geven die de maker heeft gepubliceerd. Hierdoor kun je als bedrijf de kwaliteit van die gesponsorde video’s beoordelen.

ALT

Onder deze lijst met video’s zie je een volledig overzicht van de kijkersinzichten van de videomaker. Deze gegevens worden weergegeven door middel van een reeks boeiende visualisaties, waardoor het gemakkelijk is om zinvolle inzichten te ontdekken.

ALT

Een van de belangrijkste gegevenspunten die ik sterk aanbeveel om te analyseren, is het meten van het gebruik van een publiek. De gebruiksstatistiek geeft aan welk totale percentage van het publiek van een videomaker momenteel actief is op het platform. Als een maker een bereik heeft van 1 miljoen volgers, maar het gebruik van zijn publiek is slechts 55% actief, dan is het potentiële bereik in feite 550.000.

Als bedrijf is het uiteraard in uw eigen belang om influencers te vinden met het laagste aantal inactieve gebruikers, zodat uw gepromote inhoud zoveel mogelijk mensen kan bereiken. Deze statistiek is ook van invloed op de kosten van videomakers tijdens alle betaalde partnerschappen.

ALT

Een andere belangrijke visualisatie is de uitsplitsing van het publiek van de maker naar geografische locatie. De Creator Marketplace biedt twee visualisaties voor elk profiel: een voor een uitsplitsing op landniveau en een voor de best presterende staten.

Deze gegevens kunnen handig zijn om te bepalen welke steden u wilt targeten. Ter illustratie: als uw merk fysieke winkels heeft in Californië, Texas en Florida, is het essentieel om samen te werken met videomakers die de grootste spreiding van hun publiek over die staten hebben.

ALT

Het laatste belangrijke gegevenspunt dat ik aanbeveel om te analyseren, is de historische weergave, waarin prestatietrends in het profiel van de maker worden weergegeven. Deze gegevens visualiseren een grafiek van het aantal volgers, de videoweergaven en het betrokkenheidspercentage van de maker op een dagelijkse tijdlijn.

ALT

Door deze gegevens te bekijken, kun je videomakers identificeren die in de loop van de tijd steeds meer publiek hebben. Omdat nieuw opgerichte makers een groot publiek kunnen vergaren na het publiceren van een handvol TikTok-video’s , identificeren deze gegevens degenen die langdurige betrokkenheid hebben getoond.

Wanneer een videomaker gedurende een langere periode een gevestigd profiel heeft, is de kans groter dat een publiek hen als een opinieleider vertrouwt. Vanuit een merkperspectief kan samenwerking met gevestigde videomakers resulteren in hogere betrokkenheidspercentages, omdat hun publiek ontvankelijker zal zijn voor hun gesponsorde inhoud.

Als je eenmaal de perfecte influencer voor je campagne hebt ontdekt, kun je die persoon toevoegen aan een aangepaste shortlist, zodat je een bladwijzer kunt maken voor hun profielen voor later gebruik.

ALT

Opmerking: de Creator Marketplace staat nog in de kinderschoenen, dus op het moment van schrijven bevat het enkele van de meest gerenommeerde makers van het platform. Omdat deze influencers vaak de meest populaire accounts zijn, kunnen sommige bedrijven met een kleiner budget moeite hebben om een ​​partnerschap te vinden. Als uw bedrijf geïnteresseerd is in samenwerking met micro-influencers, is de Creator Marketplace misschien niet de beste oplossing.

# 4: Uw TikTok-influencercampagne opzetten en uitvoeren met uw gekozen influencer-partners

Als je eenmaal een influencer hebt ontdekt waarmee je wilt samenwerken, kun je een shortlist maken en een bladwijzer maken voor zijn profiel binnen deze groep.

ALT

Klik vervolgens op de knop Nieuwe campagne om het campagneframework zelf in te stellen.

Vanaf hier moet u de details over uw merk en een overzicht van de campagne toevoegen, inclusief het campagnedoel, datums en een aangepast bericht om naar videomakers te sturen. U kunt zelfs een aangepast bestand toevoegen om het volledige campagneoverzicht te laten zien.

ALT

Pro-tip : wanneer u een aangepast bericht schetst voor uw campagnebereik, kunt u een van de TikTok-sjablonen gebruiken om het onboarding-proces te stroomlijnen.

ALT

Nadat u het raamwerk van uw campagne heeft opgebouwd, selecteert u influencers uit uw opgeslagen lijsten aan de rechterkant van de pagina.

ALT

Zodra je de details van je campagne hebt afgerond en een volledige lijst hebt toegevoegd van de makers waarmee je wilt samenwerken, kun je je campagne indienen. Op dit punt zullen de makers op de shortlist je campagne-uitnodiging ontvangen en kunnen ze kiezen of ze het partnerschap willen accepteren.

# 5: meet de prestaties van uw TikTok-influencercampagne

Als je een kleinere TikTok-influencer hebt ontdekt waarmee je wilt samenwerken, maar die nog niet op de Creator Marketplace staat, kan het moeilijk zijn om inzicht te krijgen in de prestaties van zijn account.

Naarmate influencer-marketing meer gegevensgestuurd wordt, zal het begrijpen van de statistieken van het account van een influencer helpen bij het bepalen van het succes van uw algehele campagne. Een tool van derden, zoals Pentos , helpt je de prestaties van elk TikTok-profiel bij te houden en te meten, evenals individuele video’s, hashtags en liedjes.

Als marketeer voor sociale media gebruik ik Pentos niet alleen om de prestaties van de TikTok-inhoud van mijn klanten te meten, maar ook om de inhoud te volgen die door hun concurrenten wordt gepubliceerd.

Een Pentos pro-account begint bij € 29 / maand, maar je kunt je aanmelden voor een gratis proefperiode van 14 dagen om meteen potentiële influencers te volgen.

ALT

Meet de prestaties van influencer-profielen

Hoewel de Creator Marketplace van TikTok een effectief platform is om influencers te ontdekken, is er nog ruimte voor verbetering als het gaat om de prestatiegegevens die na de campagne worden gerapporteerd. Zonder directe toegang tot de profielanalyses van een maker, zijn bedrijven beperkt tot de weinige inzichten die beschikbaar zijn op het tabblad Rapportage.

Nadat ik een campagne heb gelanceerd, vertrouw ik op Pentos om inzichten te verzamelen uit het profiel van een maker, zijn video’s en alle gerelateerde muziek of hashtags die aan de campagne zijn gekoppeld.

Nadat u een TikTok-handle aan uw Pentos-dashboard heeft toegevoegd, kunt u beginnen met het opnemen van gegevens over kernaccountstatistieken, waaronder:

 • Totaal aantal volgers en nieuwe volgers
 • Totaal aantal account-likes en nieuwe likes
 • Totaal aantal videoweergaven en nieuwe weergaven
 • Totaal aantal accounts dat de maker volgt
 • Totaal aantal gepubliceerde video’s en gepubliceerde video’s in de afgelopen zeven dagen
ALT

Het is ook mogelijk om een ​​uitsplitsing van elk account te bekijken om meer bruikbare gegevens te ontdekken, waaronder hun:

 • Gemiddeld betrokkenheidspercentage
 • Gemiddeld aantal reacties per post
 • Gemiddelde likes
 • Totaal aantal reacties op hun berichten
 • Totaal aantal aandelen
 • De meest gebruikte hashtags
ALT

Aangezien de Creator Marketplace van TikTok alleen kernstatistieken toont over de meest recente periode van 30 dagen, heb ik gemerkt dat Pentos effectiever is in het benchmarken van gemiddelden voor statistieken over accounts van creators.

Meet de prestaties van TikTok Influencer-inhoud

Een ander belangrijk voordeel van Pentos is de mogelijkheid om gegevens van afzonderlijke video’s te meten. Dit is perfect om de prestaties van uw gesponsorde inhoud te identificeren. Door de URL van een TikTok-video in te dienen, kunt u alle bovenstaande kernstatistieken bekijken.

ALT

Pentos zal deze gegevens zelfs visualiseren in een historische grafiek, zodat u belangrijke datums kunt identificeren waarop een video viraal ging of momentum begon te verliezen.

ALT

Telkens wanneer ik de TikTok-influencer-post van een concurrent tegenkom, zal ik altijd de URL toevoegen aan mijn Pentos-dashboard. Door deze video’s te volgen, kan ik beginnen met het vergelijken van algemene prestatietrends. Deze gegevens worden nuttig wanneer ik een nieuwe influencer-campagne maak. Op dit punt kan ik analyseren welke eerdere video’s goed hebben gepresteerd en vervolgens proberen een vergelijkbare strategie te repliceren.

Bewaak uw gesponsorde hashtag

Omdat hashtag-uitdagingen een van de krachtigste manieren zijn om virale betrokkenheid binnen TikTok te krijgen, beginnen bedrijven samen te werken met influencers om hun eigen virale uitdagingen op gang te brengen.

Traditioneel was het moeilijk om de impact van het bericht van een TikTok-influencer op een algehele hashtag te meten. Omdat het meten van succes voor een hashtag niet afhankelijk is van slechts één video, is het belangrijk om te begrijpen hoe goed de hele campagne daardoor heeft gepresteerd.

Met de hashtag-analysetool binnen Pentos kunt u alle gesponsorde hashtags die u volgt of maakt, controleren.

ALT

Nogmaals, u kunt in elke individuele hashtag duiken en de prestatiegegevens bekijken als een tijdlijnreeks. Hiermee kun je de tastbare impact identificeren die je gesponsorde influencer-berichten hadden op je algehele TikTok-campagne.

ALT

In het verleden hebben deze gegevens me geholpen de algehele prestaties van een influencercampagne op peil te houden, waardoor ik kan bepalen wanneer extra middelen moeten worden toegewezen.

Wanneer ik een afname in de prestaties van een hashtag begin te zien, weet ik dat ik moet gaan samenwerken met een andere influencer om de betrokkenheid opnieuw op te starten. Dit vermogen om flexibel te blijven tijdens je TikTok-influencer-campagne, zal je helpen om je concurrenten te overtreffen.

Pro-tip : met Pentos kunt u alle gegevens naar een CSV-bestand exporteren. Deze functie is handig bij het rapporteren van de prestaties van een influencer-campagne aan een klant. Of u nu Data Studio of handmatige draaitabellen gebruikt, u kunt deze gegevens eenvoudig importeren om uw eigen merkvisualisaties te maken.

ALT

Gevolgtrekking

Nu het gemiddelde TikTok-engagement hoger is dan Instagram , beginnen merken prioriteit te geven aan het platform als een waardevol hulpmiddel om hun eigen publiek op te bouwen. Enkele van ‘s werelds populairste merken, zoals Chipotle, Calvin Klein en Levi’s, gebruiken TikTok op creatieve manieren om virale betrokkenheid te stimuleren. Hoewel merken succes boeken bij het publiceren van native content op het platform, hebben ze ook waarde gevonden in samenwerking met populaire videomakers om hun publiek te benutten.

Het valt niet te ontkennen dat TikTok hier is om te blijven, dus als je merk met influencers werkt, is het belangrijker dan ooit om je strategie te diversifiëren met TikTok. Met een ongekend bereik kan TikTok een krachtige manier zijn om niet alleen de betrokkenheid van uw bedrijf te vergroten, maar ook om gebruikers om te zetten in klanten via de nieuwe e-commercefuncties.

Met behulp van beide tools die in dit artikel worden genoemd, kunt u gemakkelijk beginnen met het zoeken naar geschikte influencers voor uw merk en vervolgens de prestaties van deze campagnes op de juiste manier toeschrijven.

Zoals bij alle marketingcampagnes voor influencers, is het essentieel om zinvolle relaties op te bouwen met videomakers en deze tijdens het campagneproces op te nemen. Niemand begrijpt de nuances van hun publiek beter dan de makers zelf.

Wat denk je? Ben je begonnen met het werken met TikTok-influencers? Welke strategieën en tools hebben goed voor u gewerkt? Deel uw mening in de reacties hieronder.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format