Hoe u uw marketing analyseert: Google Analytics-strategie - DeLaatbusiness

Hoe u uw marketing analyseert: Google Analytics-strategie

8 min


114

Werken uw marketinginspanningen? Vraagt ​​u zich af hoe u uw marketing kunt verbeteren?

Om te onderzoeken hoe u uw marketing strategisch kunt analyseren met Google Analytics, interview ik Julian Juenemann op de Social Media Marketing Podcast .

Julian is een meetexpert en oprichter van Measure School , een populair YouTube-kanaal en site voor datagestuurde marketeers. Zijn lidmaatschapssite is Measure Masters en zijn online evenement, Measure Summit, vindt plaats in september 2020.

U leert hoe u uw meting instelt, hoe u uw gegevens analyseert en hoe u wat u leert in daden omzetten. U zult ook enkele gratis tools ontdekken om u te helpen bij uw meetanalyse.

Luister nu naar de podcast

Dit artikel is afkomstig van de Social Media Marketing Podcast , een topmarketingpodcast. Luister of schrijf je hieronder in.

Waar abonneren : Apple Podcast | Google Podcasts | Spotify | RSS

Scroll naar het einde van het artikel voor links naar belangrijke bronnen die in deze aflevering worden genoemd.

Julian’s achtergrondverhaal

Na de universiteit begon Julian te werken met een paar startups. Toen hij vanaf het begin de optimalisatie van sociale kanalen (SCO) en pay-per-click (PPC) leerde, realiseerde hij zich dat hij gegevens nodig had om zijn marketing effectief te schalen.

In het begin wist hij dat de ontwikkelaars wat code hadden ingebouwd en dat de gegevens vervolgens beschikbaar waren in de analysetools. Naarmate hij leerde en vorderde, raakte hij meer geïnteresseerd in hoe die gegevens in analyses terechtkomen en hoe deze kunnen worden gebruikt.

Ongeveer 6 jaar later werd Julian consultant die andere mensen hielp met het installeren en volgen van analyses, en ze aan de slag bracht met meetdekken, zodat ze iets uit hun gegevens konden halen.

Ongeveer 5 jaar geleden begon hij een geavanceerd YouTube-kanaal dat zich toelegt op analyse. Tegenwoordig geeft hij wekelijkse tutorials over meetinstrumenten zoals Google Tag Manager, Analytics en Data Studio.

screenshot van het meetschool youtube kanaal

Naast het YouTube-kanaal, de Measure School-website en -blog, evenals de lidmaatschapssite van Julian, helpen ze allemaal mensen te leren hoe ze alle gegevens die ze uit hun marketing kunnen halen, kunnen extraheren en die gegevens vervolgens kunnen gebruiken om hun optimalisatie te stimuleren.

Waarom is analyse van marketinggegevens cruciaal?

Als je vóór internet naar de oude manier van zakendoen kijkt, dan zouden we bijvoorbeeld een fysieke winkel hebben gehad en in de krant hebben geadverteerd. Als mensen onze winkel binnenkwamen, hadden we misschien het gevoel dat ze onze winkel via de krantenadvertentie hadden gevonden, maar we konden het niet zeker weten.

Tegenwoordig kunnen we alles heel precies meten. Als iemand onze eCommerce-winkel binnenkomt, kunnen we zien naar welke producten ze kijken, en vooral of en wat ze kopen. Dan kunnen we teruggaan en ontdekken waar die klant vandaan kwam.

Als we Facebook-campagnes hebben lopen, is het mogelijk om precies te weten van welke Facebook-campagne de klant afkomstig is en op welke advertentie hij heeft geklikt. We kunnen zeggen: “Deze advertentie heeft ons X verkopen, X conversies opgeleverd”, en vervolgens die advertentie optimaliseren of er meer budget aan toewijzen.

Dat is echt de kern van marketingoptimalisatie: gegevens verzamelen om uw campagnes, advertenties, website en algehele bedrijf te verbeteren.

Julian erkent dat het technische installatieaspect van trackingcodes, het vocabulaire dat is gekoppeld aan analyses en het enorme aantal tabellen en grafieken dat beschikbaar is in Google Analytics overweldigend kunnen aanvoelen. De sleutel om dat te vermijden, is weten wat uw doel is voordat u naar Google Analytics gaat.

Het proces voor gegevensgestuurde besluitvorming

Julian heeft een proces in drie stappen voor het volgen en toepassen van gegevens op besluitvorming: meten, analyseren en activeren.

Meting: wees strategisch

Om analytics strategisch te gebruiken, moet u beslissen wat u meet om gegevens in uw analysesysteem te plaatsen. Er is geen one-size-fits-all benadering; wat u meet, moet op uw bedrijf zijn afgestemd.

Om goede gegevens te krijgen die niet tot een verkeerde analyse leiden, moet u Google Analytics vertellen welke signalen u op uw website wilt bijhouden. Door doelen op te stellen, vertelt Google Analytics wat die signalen zijn.

voorbeeld van de optie om Google Analytics-gegevens te sorteren op conversies en doelen te stellen

Om dit te visualiseren, wilt u, als u een blog heeft, e-mailabonnees volgen. U stelt dus een doel in dat wordt geactiveerd wanneer iemand de bedankpagina bekijkt, die alleen wordt geserveerd wanneer iemand uw abonnee-formulier invult en verzendt.

Als u een eCommerce-website heeft, wilt u de aankopen van klanten en de inkomsten uit aankopen volgen. Hoewel sommige eCommerce-systemen een implementatie met één klik hebben voor dit type tracking, bieden deze oplossingen doorgaans geen waardevolle aanpassingen.

Deze aanpassingen zijn om verschillende redenen nodig. Bedankpagina’s worden bijvoorbeeld niet altijd meer weergegeven. Wanneer iemand tegenwoordig een abonnee-formulier of een aankoop invult, krijgt hij vaak een pop-upbevestigingsbericht te zien in plaats van een aparte webpagina.

Aanpassing kan bestaan ​​uit het bijhouden van interacties, het bijhouden van klikken, het bijhouden van formulierinzendingen, het volgen van scrollen en meer. De Google Tag Manager-tool maakt het gemakkelijk om dit soort aanpassingen voor doelen in te stellen. Het is de tool die Julian in de meeste gevallen gebruikt om tracking aan te passen.

Hoe Google Tag Manager het bijhouden van metingen vereenvoudigt

In het verleden was het installeren van een trackingcode of marketingtags van Facebook of Google Analytics op uw website een samenwerking met uw IT-afdeling. Het implementatieproces kon ingewikkeld en traag zijn, en het aanbrengen van wijzigingen in die tags omvatte hetzelfde ingewikkelde proces.

Met Google Tag Manager installeert u één centraal codefragment op uw website en beheert u vervolgens alle tracking voor die marketingtags vanuit een centrale interface.

voorbeeld van Facebook-pixelcode zoals deze zou moeten verschijnen in de koptekst van een website

U kunt Tag Manager dan snel vertellen om de Facebook-pixel , de Google Ads-tracking en de Google Analytics-code op uw hele website te installeren of misschien alleen op één bedankpagina. U kunt de Facebook-pixel vertellen om iedereen te volgen die op uw toevoegen aan winkelwagentje heeft geklikt, of om bij te houden wanneer iemand op uw website over een YouTube-video of een advertentie scrolt.

Hoewel Julian vindt dat een marketeer controle moet hebben over de tracking die naar zijn website gaat en het meetgedeelte ervan, en mensen aanmoedigt om zelfstandig met Tag Manager te leren werken, begrijpt hij ook dat het te ingewikkeld kan zijn voor mensen die doe deze tracking-implementatie niet voor de kost.

Het mooie van Tag Manager is dat uw PPC-marketeer of Facebook-marketeer begrijpt hoe u het moet gebruiken. Als u Tag Manager installeert, hoeft u ze alleen maar toegang te verlenen.

Analyse: stel de juiste vragen

Wanneer u de meting op orde heeft, kunt u beginnen met het extraheren van waarde uit de gegevens die u verzamelt. Je begint de kleine klompjes te onthullen die je vertellen: “Oké, ik moet iets op mijn website veranderen om dit beter te maken.”

Om een ​​van die klompjes te onthullen, moet je de juiste vraag stellen. Dat is echt wat analisten doen. Ze hebben een vraag en ze gebruiken de gegevens om een ​​antwoord te krijgen.

Om de vraag “Waar komen mijn klanten vandaan?” Te beantwoorden, zou u beginnen met het openen van de Google Analytics-acquisitierapporten. Julian gebruikt doorgaans gegevens uit het rapport Alle verkeer> Bron / medium. Als u uw URL’s correct tagt met UTM-parameters , laat dit rapport u zien waar elke gebruiker van uw website vandaan kwam.

voorbeeld van Google Analytics-gegevens met verkeer gesorteerd op bron / medium

Ter illustratie kunt u zien hoeveel mensen uw website hebben bezocht vanaf Facebook en hoeveel er later iets hebben gekocht. Als Facebook uw best presterende verkeersbron is, moet u daar misschien op ingaan en een andere vraag stellen, zoals welke producten mensen van Facebook kopen?

U kunt de functie Segment toevoegen boven de Explorer-grafiek gebruiken om alleen uw Facebook-verkeer te bekijken. Ga vervolgens naar uw eCommerce-rapporten en bekijk een productrapport om te zien welke het vaakst door uw Facebook-gebruikers zijn bekeken en welke zijn gekocht. Als u een product ziet dat opvalt, kunt u overwegen dat product aan uw volgende Facebook-advertentie toe te voegen.

U kunt uw verkeer segmenteren op mobiele Facebook-app versus Facebook-desktop, op klanten met een specifiek aantal sessies en andere parameters.

U stelt een vraag, segmenteert en filtert, filtert, filtert en filtert vervolgens opnieuw totdat u bij de “Aha!” moment dat een manier onthult om uw marketing te optimaliseren. En als u een analyseproces heeft dat u steeds weer gebruikt, kunt u dat rapport opslaan voor snelle toegang in Google Analytics.

Activering: tools om verandering door te voeren

In deze derde stap krijgt u de ROI op uw analyses en tracking. Op basis van wat uw analyse onthult, besluit u iets te veranderen in uw advertenties of op uw website, of om een ​​campagne te optimaliseren.

Google Optimize

Als u een wijziging op uw website wilt aanbrengen, implementeert u een A / B-test om twee varianten te bedienen. Vervolgens laat u de gegevens u vertellen welke beter presteert. Google Optimize is een gratis tool waarmee u gratis A / B- en multi-varianttests op uw website kunt uitvoeren. U kunt kleuren, koppen en kopieën testen.

screenshot van google optimaliseren met verschillende getoonde doelen of varianten

Terwijl u de test uitvoert, vertelt Google Optimize aan Google Analytics hoeveel mensen de A-variant van de pagina en de B-variant van de pagina hebben bezocht, en welke variant meer mensen heeft geconverteerd. U weet precies welke wijziging u moet aanbrengen.

U kunt Google Optimize ook gebruiken als personalisatietool, zodat bijvoorbeeld iedereen die vanaf Facebook naar uw site komt, een specifieke kop of banner te zien krijgt.

Google Data Studio

Als je in een groter bedrijf werkt, heb je misschien niet de mogelijkheid om een ​​A / B-test uit te voeren zonder toestemming van een belangrijke besluitvormer, zoals je baas of een klant. U moet de gegevens die u heeft verzameld, gebruiken om iemand te overtuigen om de wijziging die u voorstelt door te voeren.

U wilt uw baas of klant echter geen onbewerkte Google Analytics geven en hen door een reeks klikken leiden. U wilt het voor hen eenvoudig maken om de gegevens te begrijpen, eventueel in een mooie grafiek.

Google Data Studio is een gratis tool waarmee u belangrijke gegevens op een aantrekkelijke en gemakkelijk te begrijpen manier aan een besluitvormingsproces kunt leveren. Het maakt verbinding met Google Analytics, Google-advertenties, Facebook-advertentiegegevens en andere gegevensbronnen. Vervolgens worden de gegevens samengebracht in een dashboard, zodat u deze kunt visualiseren met grafieken, staafdiagrammen, cirkeldiagrammen, enzovoort.

voorbeeld van Google Data Studio gekoppeld aan Google Analytics

Data Studio-dashboards maken gegevens niet alleen toegankelijker, ze hebben ook een aantal krachtige machtigingen, zodat u bepaalde mensen toegang tot bepaalde rapporten kunt beperken en verlenen. Om dit te visualiseren, in plaats van volledige toegang tot Google Analytics te geven aan uw socialemediateam, kunt u de relevante gegevens in Google Data Studio organiseren en de toegang tot dat rapport beperken tot het socialemediateam.

Julian merkt op dat alle tools die hij vandaag noemt – Google Analytics, Google Tag Manager, Google Optimize en Google Data Studio – zakelijke tools zijn die door Google zijn ontwikkeld voor hun Google Marketing Platform. Terwijl bedrijven op ondernemingsniveau elke maand vele, vele duizenden dollars betalen om ze te gebruiken, kunnen kleine en middelgrote bedrijven de kleinere versies gratis gebruiken.

Datatracking in het tijdperk van GDPR, CCPA en het blokkeren van cookies

Hoewel de gegevens een beetje erger zullen worden, moeten we niet vergeten dat de gegevens die we tot nu toe hebben verzameld nooit 100% nauwkeurig zijn geweest; het is een abstractie van de echte wereld.

Wanneer een gebruiker naar uw website komt en rondklikt, weet u niet precies wie deze gebruiker is. U weet waar hij op klikt en die gegevens worden in Google Analytics samengevoegd tot formulieren, grafieken en tabellen.

Waar we mee werken en naar op zoek zijn, zijn trends, en we zullen nog steeds trends kunnen zien, toch? Als mensen een bepaald product kopen, zie je het in je analyses. Als mensen een bepaalde pagina op uw site bekijken en niet converteren, ziet u dat ook.

En de realiteit is dat je geen 100% perfecte data nodig hebt om slimme beslissingen te kunnen nemen. Ter illustratie: als u een onderzoek doet onder 100.000 klanten en 1.000 klanten reageren, kunt u trends uit die gegevens extrapoleren. Je kunt zeggen: “Hé kijk, we weten op basis van het percentage dat dit klopt. Er is hier iets aan de hand, ook al is het misschien niet 100%, in die zin dat we niet al onze klanten hebben ondervraagd. En we kunnen het nooit en we zullen het ook nooit doen. “

Wat we nu zien, is de evolutie van het volgen van cookies naar het volgen van meer serversites. Om een ​​eCommerce-site, een lidmaatschapssite of vele soorten online tools te gebruiken, moeten mensen zijn ingelogd. De informatie komt op de server en van daaruit kun je traceren.

Om dit te visualiseren, als je op Facebook bent via je desktop en op een advertentie klikt, maar je reis vervolgt op je mobiele apparaat, weet Facebook dat jij het bent omdat je op beide apparaten bent ingelogd en je een unieke ID hebt.

U moet er altijd rekening mee houden dat er een beetje ruis is in het verzamelen van gegevens en dat de technologie waarmee we werken niet perfect is. Concentreer je gewoon op wat je hebt en werk daar dan mee.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format