Hoe u uw sociale berichten kunt optimaliseren voor slechtzienden - DeLaatbusiness

Hoe u uw sociale berichten kunt optimaliseren voor slechtzienden

10 min


121

Wilt u dat een groter publiek uw sociale media-inhoud consumeert? Vraagt ​​u zich af hoe u inhoud kunt maken die toegankelijker is voor mensen met een beperking?

In dit artikel ontdek je tips en tools om jouw social media content voor iedereen toegankelijk te maken.

Waarom toegankelijkheid belangrijk is voor marketeers

Veel mensen gaan ervan uit dat toegankelijkheid onmogelijk gespecialiseerd is en niet voor hen – de ontwikkelaars zullen ervoor zorgen, de sociale netwerken zullen ervoor zorgen, of mensen met toegankelijkheidsbehoeften zullen zelf iets bedenken. Maar dat is niet het geval.

Toegankelijkheid online is een complex lappendeken van website-ontwerp, browserfuncties, toegankelijkheidstools en ja, de manieren waarop individuele gebruikers inhoud delen. U kunt een verschil maken in termen van toegankelijkheid door slechts een paar regels en tools toe te passen op uw sociale media-inhoud.

Anders gezegd: als u deze regels en hulpmiddelen niet gebruikt, sluit u een groot aantal mensen van uw merk af. Volgens de Britse regering heeft minstens één op de vijf mensen een handicap, handicap of langdurige handicap. Dat is 20% van uw potentiële publiek daar. U kunt het zich niet veroorloven – ethisch of zakelijk – om toegankelijkheid online te verwaarlozen.

Infographic met de titel Toegankelijkheid: de basis. 1 op de 5 mensen geeft aan een handicap te hebben. 705 van de websites zijn niet volledig toegankelijk. Een derde van de gehandicapten heeft moeite om toegang te krijgen tot goederen en diensten. Gegevens afkomstig uit statistieken van de Britse regering en A Bright Clear Web.

Het goede nieuws is dat op sociale media een deel van het werk al voor je is gedaan. Platformen zoals LinkedIn, Facebook en Twitter zijn begonnen met het introduceren van meer toegankelijkheidsfuncties om gemakkelijker toegang tot tekst, afbeeldingen en video te bieden. Terwijl u zich op die platforms bevindt, hoeft u zich geen zorgen te maken over ontwikkelaarsdetails, zoals of de paginanavigatie correct is gemarkeerd.

Hier is waar u zich zorgen over hoeft te maken: de media en het ontwerp van uw inhoud hebben ook invloed op de toegankelijkheid, soms op vrij onverwachte manieren. Als u nog nooit over toegankelijkheid heeft hoeven nadenken, mist u misschien enkele zeer eenvoudige oplossingen. In de onderstaande secties heb ik enkele basistips en hulpmiddelen geschetst voor het plaatsen van toegankelijke tekst, afbeeldingen, video en links op sociale media.

Opmerking: Dit advies is ontworpen om uw social media-inhoud te maken meer toegankelijk. Het zal niet perfect toegankelijk zijn omdat sociale netwerken nog steeds niet perfect zijn en het moeilijk is om op elk toegankelijkheidsprobleem te anticiperen dat iemand zou kunnen hebben. Maar dit is een goede plek om te beginnen.

# 1: maak tekst toegankelijk

Tegenwoordig hebben we de neiging om sociale media te zien als foto’s en video’s, maar het begon allemaal met tekst. Hier zijn een paar manieren waarop u tekst op sociale media kunt delen:

 • Updates van Facebook-pagina’s
 • Tweets
 • Tekst in Instagram- of Facebook-verhalen
 • LinkedIn-berichten
 • LinkedIn-artikelen
 • Reacties op Facebook- of Instagram-berichten
 • Twitter antwoordt
 • Directe berichten
 • Sociale advertenties
 • Profiel bios

Elke keer dat u een stuk online deelt, moet u op twee manieren nadenken over de toegankelijkheid ervan. Ten eerste: is de tekst visueel toegankelijk? En ten tweede, is het gemakkelijk te lezen?

Laten we beginnen met het eerste punt. Als ik zeg “visueel toegankelijk”, bedoel ik letterlijk: kunnen mensen het zien? Het is moeilijker om tekst te lezen in een ongebruikelijk lettertype, erg klein of in een kleur die te dicht bij de achtergrondkleur ligt.

Hier is een korte popquiz: zoek het probleem op met elk van deze Instagram-verhalen die ik heb opgesteld.

Screenshots van 3 Instagram-verhalen. In het eerste verhaal is de tekst te klein om te lezen. De tweede toont groene tekst tegen een achtergrondfoto van een kat die in wat gras zit. Het derde is een verhaal met alleen tekst, geschreven in zeer kleine cursieve tekst.

Er is een reden dat de meeste sociale netwerken standaard een schreefloos lettertype gebruiken. Ze zijn meestal gemakkelijker te lezen. Als u niet-standaard lettertypen of tekens wilt gebruiken, moet u tekst kopiëren en plakken vanuit een converter, zoals deze.

Screenshot van de Twitter Fonts-tekstconverter door Lingo Jam. Aan de linkerkant staat de zin: Dit is een tekstconverter voor sociale media. Aan de rechterkant is dezelfde zin omgezet in gotische tekst, wingdings, cursief en emoji.

Netjes, hè? Helaas is dit vreselijk vanuit het oogpunt van toegankelijkheid. De geconverteerde tekst is al minder duidelijk dan een standaard schreefloos lettertype. Maar het wordt erger. In sommige lettertypen zijn de geconverteerde woorden geen woorden meer. In plaats daarvan is elke letter omgezet in een Unicode-symbool .

Ter illustratie: de eerste letter van de geconverteerde tekst – die prachtige gotische hoofdletter ‘T’ – wordt in Unicode een Mathematical Fraktur Capital T genoemd. En voor een schermlezer is het geen “T.” Het is symbool ‘U + 1D517’.

Dus als je een schermlezer gebruikt, hoor je de zin: “Dit is een tekstomzetter voor sociale media.” Je hoort “U + 1D517 U + 1D515 U + 1D526 U + 1D530…” Nou, je snapt het wel.

De meeste schermlezers hebben ook moeite met emoji’s, niet-standaardtekens en sommige interpunctie, zoals ampersands. Net als de mooie gotische tekst in het bovenstaande voorbeeld, lezen ze de Unicode voor elk teken voor of slaan ze deze helemaal over.

Je kunt natuurlijk nog steeds emoji’s gebruiken (ze zijn leuk!). Zorg ervoor dat u ze niet gebruikt om sleutelwoorden te vervangen. Om dit te visualiseren, is deze tweet oké:

Screenshot van een tweet die luidt: Mijn weekendplannen: een goed boek (boekemoji), een groot drankje (drinkemoji) en zonnebaden in de tuin (strandemoji).

Je merkt misschien ook dat ik elke emoji maar één keer heb gebruikt. Ik deed dat zodat gebruikers van schermlezers niet drie keer achter elkaar dezelfde Unicode hoeven te horen voorlezen.

Deze volgende tweet – hoe leuk het ook klinkt – is een ramp. Iedereen die een schermlezer gebruikt, zal de lege plekken zelf moeten invullen, met mogelijk twijfelachtige resultaten.

Screenshot van een tweet die luidt: My weekend plans: a good (book emoji), a tall (drink emoji), and sunbathing in the garden (beach emoji.)

Verlies ten slotte de meest elementaire regel van copywriting niet uit het oog: houd het simpel. Korte tekstberichten kunnen moeilijker te schrijven zijn dan lange artikelen, omdat je zoveel in slechts een paar tekens moet stoppen. Vermijd woorden van tien dollar, onnodig gecompliceerde grammatica en idiomen of in-grappen die misschien moeilijk te begrijpen zijn. Slim schrijven kan leuk zijn voor de schrijver, maar het is niet altijd een geweldige ervaring voor de lezer.

# 2: Maak afbeeldingen toegankelijk

Er wordt ons altijd verteld dat sociale media visueel is. De meeste inhoud, interactie en aantrekkingskracht draaien om foto’s, infographics, afbeeldingen en memes . Als u echter iemand bent die niet of niet goed kan zien, is dit niet ideaal.

Telkens wanneer u een afbeelding op sociale media deelt, moet u ervoor zorgen dat:

 • Het is gemakkelijk te zien en te begrijpen.
 • Er is een alternatief medium voor mensen die de afbeelding niet kunnen zien.

Laten we beginnen met ‘gemakkelijk te zien’. Het meeste hiervan is gezond verstand. Alle foto’s die u deelt, moeten goed belicht zijn, vanuit een duidelijke hoek en zonder al te veel achtergrondruis. Als u illustraties, computergegenereerde afbeeldingen of bewerkte afbeeldingen deelt, moet u ook nadenken over kleurenpaletten en -combinaties.

Mijn absoluut favoriete tool hiervoor is een gratis website genaamd Who Can Use . U kunt de hexadecimale nummers voor elke kleurencombinatie invoeren en de site laat u zien hoe het eruit ziet voor mensen met verschillende visuele beperkingen. Het geeft u ook het percentage van de bevolking voor elke beperking. Het zal u misschien verbazen hoeveel mensen geen 20/20 Technicolor-visie hebben.

Screenshot van de Who Can Use-website. Aan de linkerkant toont de pagina een voorbeeld van een achtergrondkleur en tekstkleur. Aan de rechterkant geeft de pagina een contrastverhouding, WCAG-beoordeling, percentages van de bevolking met verschillende visuele beperkingen en simulaties van hoe de kleurencombinatie wordt gezien door mensen met verschillende visuele beperkingen.

Een andere handige tool is Color Safe . Dit is een andere gratis app met een vergelijkbare aanpak. U vertelt de app uw achtergrondkleur, lettergrootte en een paar andere ontwerpdetails en stelt toegankelijke kleurencombinaties voor.

Screenshot van de Colorsafe-website. De pagina heeft de titel Canvas en tekst instellen. Gebruikers kunnen de achtergrondkleur, lettertypefamilie, lettergrootte, lettergewicht en WCAG-standaard definiëren die ze willen gebruiken. Een knop onderaan de pagina luidt: Kleurenpalet genereren.

Laten we het vervolgens hebben over alternatieve media. Als iemand een afbeelding niet kan zien, moeten ze op een andere manier toegang kunnen krijgen tot de informatie die erin staat. Dit is waarom we alt-tekst hebben .

U kunt nu alt-tekst toevoegen aan afbeeldingen op Twitter , LinkedIn , Facebook en Instagram . (LinkedIn en Facebook hebben zelfs tools die automatisch alt-tekst genereren als je het vergeet, maar zelf schrijven heeft de voorkeur.)

Sommige gewetenloze mensen gebruiken alt-tekst voor een SEO-boost en schrijven dingen als ‘img 1 tues black boots sale’. Dit helpt niet . Als u zich zorgen maakt over SEO, bewaar dit dan voor het bijschrift van de afbeelding. Uw alt-tekstbijschrift moet beschrijven wat er in de afbeelding staat zonder enige bewerking of draaiing. En natuurlijk zijn dezelfde oude regels over het schrijven van toegankelijke tekst van toepassing.

U moet ook nadenken over het verschil tussen afbeeldingstekst en live-tekst. Live-tekst is tekst die een schermlezer kan zien; het is live op de pagina. Afbeeldingstekst is anders. Als u een foto maakt van iemand die naar een bord wijst, kan een schermlezer het bord niet lezen. En als je wat tekst op een afbeelding photoshopt, is dat waarschijnlijk ook onzichtbaar voor een schermlezer. U moet het dus spellen in de alternatieve tekst.

Hier is hoe het is gedaan op LinkedIn. Je hebt 120 personages om mee te spelen, dus beknibbel niet op de uitleg.

Twee screenshots van de LinkedIn-postsinterface. Het eerste shot toont een foto van een jonge vrouw die roze draagt ​​en een notitieboekje omhoog houdt waarop staat: Stop nooit met werken. Het tweede shot toont de interface voor het toevoegen van alt-tekst, waar de gebruiker een beschrijving van de foto heeft getypt.

# 3: maak video toegankelijk

Video is waar sociale media echt achterblijft bij toegankelijkheid. Als je een ziende en horende persoon bent, lijkt video zo intuïtief; het is een gemakkelijke manier om te communiceren. Je slaat gewoon op de camera van de telefoon en doet je ding. Simpel toch?

Maar als je niet goed kunt horen of moeite hebt met zien, zijn video’s een nachtmerrie. Ze gaan te snel. U kunt de essentiële informatie niet zien of horen. Er zijn achtergrondmuziek en visuele effecten die je blijven afleiden.

Als het goed is gedaan, kan video nog steeds een geweldig medium zijn. Maar je moet nadenken over toegankelijkheid.

Laten we beginnen met de beelden. Nogmaals, de basisregels moeten duidelijk zijn: goede verlichting, duidelijke hoeken en niet te veel achtergrondruis . Probeer wankel camerawerk of veel overlappende effecten te vermijden, tenzij ze voor een duidelijk doel zijn. Als je stroboscoopeffecten of iets dergelijks wilt gebruiken, voeg dan een waarschuwing toe aan de video, titel en beschrijving.

Screenshot van een YouTube-video. De video is getiteld: Witcher 3 Lighting bug. Waarschuwing. Stroboscoopeffecten in het spel.

Als je een talking head-video maakt, maak deze dan toegankelijk voor mensen die afhankelijk zijn van liplezen. Zorg ervoor dat de spreker naar de camera kijkt en dat zijn of haar gezicht goed verlicht is. Vraag hen om natuurlijk te spreken, in een normaal tempo en zonder overdreven gezichtsbewegingen. Ze moeten ook vermijden hun gezicht te bedekken met hun handen of kleding. (Dit is altijd een lastige voor mij, omdat ik veel gebaren terwijl ik spreek. Als je het moeilijk hebt, koop dan een Rubik’s Cube om mee te spelen.)

Laten we het vervolgens over geluid hebben. Als u van plan bent om naast spraak ook achtergrondmuziek te gebruiken, zorg er dan voor dat het geluid correct wordt gemengd, zodat spraak duidelijk doorkomt. Elk soort percussief achtergrondgeluid, zoals bouwwerkzaamheden, straatverkeer of andere gesprekken die achter de spreker plaatsvinden, zal het voor slechthorenden moeilijk maken om de belangrijke geluiden te onderscheiden.

En je moet natuurlijk ondertitels hebben . Er zijn tal van automatische ondertitelingstools en gratis ondertitelingstools beschikbaar. Facebook en YouTube bieden automatisch gegenereerde bijschriften, die in een mum van tijd nuttig zijn, maar niet altijd nauwkeurig. (Bovendien lijkt Facebook alleen ondertitels aan te bieden voor paginaberichten; ik kan video’s op mijn persoonlijke profiel niet ondertitelen.) Het is de moeite waard om de tijd te nemen om je eigen ondertitels te schrijven of ondertitels te bewerken met een autogenerator.

Screenshot van de Facebook Creator Studio-interface voor het uploaden van video's. Gebruikers kunnen de videotaal bewerken, automatisch bijschriften genereren, bijschriften schrijven, bijschriften uploaden of de standaardtaal wijzigen.

Apps zoals Clipomatic ($ 4,99 voor iOS) of AutoCap (gratis voor Android) zullen in realtime ondertiteling genereren met een keuze uit horizontaal of verticaal videoformaat. Dit artikel van TechRepublic bevat een geweldige uitsplitsing van verschillende ondertitelingstools. De meeste van deze apps bieden een reeks leuke ondertitelindelingen. Kies er een die past bij uw merkimago, maar houd rekening met toegankelijkheid. Een andere optie voor verhaalposts is om de belangrijkste punten van je video als tekststicker toe te voegen.

Hoe zit het met sociale netwerken die bijna volledig aan video zijn gewijd, zoals Snapchat en TikTok? Nou, het nieuws hier is … niet zo goed. U kunt nog steeds tekststickers en ondertitels aan uw video’s toevoegen als u ze na het opnemen bewerkt. U kunt dezelfde goede praktijken volgen om stroboscoopverlichting te vermijden, tekst leesbaar te maken en alt-tekst in te vullen wanneer deze beschikbaar is. Maar snelle live video’s zijn erg moeilijk te onderschrijven.

Ik raad aan om dit artikel te lezen over hoe slechtzienden Snapchat gebruiken . Het is verhelderend en kan u een idee geven van hoe u uw inhoud toegankelijker kunt maken. Wat TikTok betreft, nou:

Op het scherm staat: Resultaten voor toegankelijkheid. We hebben niets in het Engels gevonden voor toegankelijkheid. Probeer andere trefwoorden of verander uw taal.

Nog een laatste woord over het onderwerp video’s. U moet altijd een transcriptie aanbieden. Niet alleen zijn transcripties nuttig voor mensen met gehoorproblemen, maar veel mensen geven er ook de voorkeur aan boven video, omdat ze de lezer in staat stellen informatie langzamer te verwerken.

Voor langere video’s of video’s met veel informatie, zou u standaard transcripties moeten delen. Voeg ze toe als een link in de commentaren of je bio en sta klaar om transcripties via DM te sturen naar iedereen die erom vraagt. Dit geldt ook voor podcasts.

# 4: Maak links toegankelijk

Elke goede social media manager weet dat jij uiteindelijk de klik probeert te genereren. We praten niet vaak over links op sociale media omdat ze minder opwindend zijn dan grappige tekstberichten, afbeeldingen of video’s, maar ze zijn essentieel voor ons werk. En toegankelijkheid geldt ook voor links.

Er zijn drie belangrijke vragen die u moet stellen wanneer u een link op sociale media deelt:

 • Is de link duidelijk?
 • Is het duidelijk waar de link naartoe gaat?
 • Leidt de link naar een toegankelijke website?

Door de link duidelijk te maken, bedoel ik dat u deze duidelijk moet markeren. Zinnen als “klik hier” en “lees meer” helpen schermlezers om te zien wanneer er een link verschijnt. Het is ook een goed idee om te beschrijven waar de link voor is en deze in context te plaatsen.

Vergelijk deze twee voorbeelden:

Screenshot van twee LinkedIn-berichten. Het eerste bericht luidt: We spraken met CEO Gina Nandy over de toekomst van biotech, gevolgd door een numerieke URL. Het tweede bericht luidt: hoe ziet de toekomst van biotech eruit? Klik hier om ons exclusieve interview met CEO Gina Nandy te lezen, gevolgd door een aangepaste bitlink genaamd Gina Nandy Interview.

In het LinkedIn-bericht aan de linkerkant is het niet duidelijk waarom er plotseling een link in de tekst staat. Er is geen bewegwijzering; het kan overal naartoe leiden. Maar in het voorbeeld aan de rechterkant heb ik de link aangegeven, wat context gegeven en een aangepaste URL gebruikt. Er zijn geen onbegrijpelijke reeksen cijfers of rare tekens.

Aangepaste URL’s zijn mooi en geruststellend omdat u ze precies kunt laten beschrijven wat de link gaat doen. Afgezien van toegankelijkheid, ziet het er ook professioneel uit en bouwt het vertrouwen op bij uw lezers.

Waar de link ook naartoe leidt, die website moet ook toegankelijk zijn. Als je niet weet of je site toegankelijk is, probeer dan een schermlezer-app te downloaden en er een paar minuten mee te spelen.

Er zijn tal van opties voor desktop. De meest populaire mobiele schermlezers zijn Google TalkBack voor Android en VoiceOver voor iPhone , die in het besturingssysteem zijn geïntegreerd. Het duurt even voordat je vaardig wordt met een schermlezer, maar het moet meteen duidelijk zijn of je website niet te gebruiken is.

Gevolgtrekking

We hebben allemaal de verantwoordelijkheid om meer te weten te komen over toegankelijkheid, het te promoten en het op te eisen waar het ontbreekt. Ik hoop dat je in dit artikel enkele ideeën hebt gevonden waarmee je beter toegankelijke inhoud kunt maken. Onthoud dat u niet meteen een expert hoeft te zijn; je moet gewoon je best doen. Het kan een groot verschil maken voor uw volgers.

Wat denk je? Ben je geïnspireerd om je inhoud toegankelijker te maken op sociale media? Welke technieken ga je als eerste proberen? Deel uw mening in de reacties hieronder.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format