Organische Facebook-inhoud voor lokale bedrijven: een loyale aanhang opbouwen - DeLaatbusiness

Organische Facebook-inhoud voor lokale bedrijven: een loyale aanhang opbouwen

10 min


134

Wil je een loyaal, lokaal publiek opbouwen op Facebook? Vraag je je af welke soorten inhoud je moet plaatsen?

Waarom organische Facebook-inhoud op dit moment belangrijk is

Dit registreren we in juni 2020 tijdens de COVID-19 pandemie en veel mensen werken vanuit huis. Dit vormt een probleem voor lokale bedrijven die in het verleden vertrouwden op persoonlijke netwerkevenementen, traditionele bewegwijzering of billboards en voetgangersverkeer voor klantenwerving.

Naarmate deze bronnen afnemen, is het belangrijker dan ooit om top of mind te blijven bij consumenten, zodat ze je onthouden wanneer dingen weer opengaan. Hoe? U moet laten zien waar mensen hun tijd doorbrengen – online – en een relatie met hen opbouwen door een tweerichtingsgesprek te voeren.

Op dit moment brengen veel mensen een groot deel van hun tijd door op Facebook, wat het platform ideaal maakt om die relatie op te bouwen. Organische inhoud speelt een sleutelrol in dat proces.

Organische inhoud die uw expertise en geloofwaardigheid laat zien, vertrouwen opbouwt en mensen enthousiast maakt over wat u doet of wie u bent als bedrijfseigenaar of team, maakt het veel waarschijnlijker dat mensen worden bekeerd met betaalde advertenties.

Organische inhoud voor uw bedrijf ontwikkelen

Het is belangrijker dan de hoeveelheid tijd die u op sociale media doorbrengt of hoeveel keer per week u een bericht plaatst, te beslissen waarover u met uw inhoud praat of erover zegt.

Helaas is de grootste uitdaging waarmee veel bedrijfseigenaren worden geconfronteerd, geen idee wat ze moeten zeggen op sociale media. Veel te vaak plaatsen ze inhoud die niet goed doordacht is. Grappige kattenvideo’s en “Happy Friday!” afbeeldingen doen niets om een ​​bedrijf dichter bij het bereiken van een doel te brengen, zoals het genereren van leads of verkopen.

In plaats daarvan wilt u inhoud maken die uw doelgroep laat zien hoeveel ze nodig hebben, wat u ook aanbiedt.

Allie heeft een proces ontwikkeld om in te gaan op superspecifieke, geïndividualiseerde onderwerpen die voor elk publiek interessant zijn. En als je eenmaal weet wat die onderwerpen je in staat stellen te doen – of te weten – over je publiek, heb je iets echt krachtig ontdekt.

Geef een overzicht van uw algemene kerncategorieën

Deze eerste stap is afhankelijk van uw branche, uw klant en de producten en diensten die u levert. Stel uzelf een paar verschillende vragen:

  • Wat zijn uw producten en diensten?
  • Wat zijn uw branches of de niches binnen uw branche?
  • Waar geven uw ideale klanten echt om of waar concentreren ze zich op?

Te veel bedrijven zijn van mening dat hun directe producten en diensten het enige zijn waarover ze moeten praten. Maar inhoud kan zo veel verder gaan.

Een hardloopwinkel zou natuurlijk over hardlopen kunnen praten en bestaande klanten kunnen aanmoedigen om meer hardloopschoenen te kopen. Maar ze moeten ook inhoud creëren om gloednieuwe categorieën consumenten te laten groeien.

voorbeeld van een Facebook-bericht voor een lokaal bedrijf

Mensen die sporten en een 5K willen doen maar zich zorgen maken over de afstand zijn een goed voorbeeld. Als die mensen niet blijven hardlopen, zullen ze waarschijnlijk niet naar een hardloopwinkel gaan. Maar als de winkel inhoud plaatst die bedoeld is om die mensen aan te moedigen en hen te helpen de afstand van hun runs te vergroten, heeft de winkel nieuwe klanten gekweekt.

Die nieuwe hardlopers zijn een geweldige kans omdat ze de meeste hulp en opleiding nodig hebben, en ze willen dat iemand hen begeleidt. Ze konden echt voor meer dan alleen schoenen op het bedrijf gaan vertrouwen; het zou hun lopende adviseur kunnen worden.

Dus, met de antwoorden op de eerste drie vragen in gedachten, begin met het maken van een lijst van 10-15 algemene kerncategorieën die van toepassing zijn op uw bedrijf. Deze algemene categorieën kunnen een directe relatie hebben met uw producten en diensten, maar ook met onderwerpen die voor uw kopers interessant zijn. Ze kunnen zelfs enkele aangrenzende categorieën bevatten – zaken die verschillen van maar op de een of andere manier verband houden met wat u doet.

De categorielijst van een hardloopwinkel kan beginnen met schoenen en dan verder gaan met hardlopen op afstand, lichaamsbeweging, voeding, veiligheid, algehele gezondheid, zelfzorg, enzovoort. Omdat actieve mensen geven om verschillende, zeer gelokaliseerde dingen die in hun stad gebeuren, kunnen gemeenschapsactiviteiten een geweldige categorie zijn voor elk lokaal bedrijf.

Door deze categorieën te bedenken, kunt u mogelijk honderden specifieke inhoudsonderwerpen identificeren die ideeën opdoen voor betaalde en organische inhoud. De volgende stap van Allie zal je helpen superspecifiek te worden met zeer geïndividualiseerde onderwerpen.

Als u het moeilijk vindt om 10-15 zeer algemene categorieën op te sommen die verband houden met wat u doet, ga dan terug en leer meer over uw bedrijf, uw klanten en de andere dingen die voor hen van belang zijn.

Subcategorieën ontwikkelen

Maak vervolgens drie tot vijf subcategorieën onder elk van uw kerncategorieën.

Als we het voorbeeld van een hardloopwinkel gebruiken, kunnen subcategorieën hardloopvorm, hardlooppaden, hardloopschoenen of rekoefeningen voor hardlopers zijn.

Er kan enige overlap zijn tussen subcategorieën en gerelateerde kerncategorieën, en dat is oké. Je probeert de dingen gewoon zo specifiek mogelijk op te splitsen om het gemakkelijker te maken om met die laatste onderwerpen te komen. Als voeding een kerncategorie was, zou je deze verder kunnen opsplitsen in de subcategorieën ontbijt, lunch, diner en snacks.

Identificeer specifieke onderwerpen

Nu is het tijd om dieper in te gaan op de zeer specifieke onderwerpen waarover u gaat praten. Als hardlopen uw kerncategorie is en hardloopschoenen een van die subcategorieën is, vraagt ​​u misschien iets als: “Welke hardloopschoenen zijn het beste voor mij?” kan een onderwerpgebied onder de aandacht brengen.

voorbeeld van een Facebook-bericht voor een lokaal bedrijf

Als je een bericht plaatst over hoe je de beste hardloopschoenen kunt vinden, vraag jezelf dan af: ‘Wat vragen mensen me echt? Hoe weet ik welke schoen het beste past? Moeten hardloopschoenen strakker of losser zijn? Zijn er bepaalde soorten veters waardoor ik niet struikel tijdens het hardlopen? Welke merken hardloopschoenen zijn het beste voor hardlopers? Welke hardloopschoenen leggen minder druk op mijn knieën? Welke hardloopschoenen zijn het beste voor mensen met platvoeten? “

De lijst gaat maar door. U kunt informatie over hardloopschoenen uitsplitsen op stijl, maat en merk. Je zou kunnen praten over specifieke upgrades of de verschillende schokken en veren in hardloopschoenen.

Als bedrijfseigenaar heb je veel interactie gehad met potentiële klanten en huidige klanten. U weet als geen ander waar ze om vragen. Je weet waar ze in geïnteresseerd zijn. En je weet wat ze niet weten. Soms gaat het er niet om iemand een antwoord te geven waarnaar ze al op zoek zijn. Het kan zijn dat ze een antwoord krijgen op een vraag waarvan ze niet eens wisten dat ze die hadden.

Brainstorm over drie tot vijf onderwerpen onder elk van uw subcategorieën. Als je vijf subcategorieën en vijf onderwerpen voor elk hebt, zijn dat 25 specifieke inhoudsideeën, wat meer inhoud is dan de meeste mensen in een maand publiceren. Als je drie stukjes content per week doet, is dat genoeg content voor 2 maanden aan posts. Terwijl je dit proces doorloopt, krijg je honderden verschillende individuele onderwerpen.

Gebruik organische inhoud om gekwalificeerde leads aan te trekken en te identificeren

Lokale bedrijven hebben over het algemeen geen gekke advertentiebudgetten. Ze hebben ook niet alle tijd van de wereld. Hun doel, als je het de meesten van hen vraagt, is niet noodzakelijkerwijs om onbeperkte leads te krijgen, het is om gekwalificeerde leads te krijgen die echt nodig hebben wat ze verkopen en de mogelijkheid hebben om het te kopen.

De meest gekwalificeerde lead komt van iemand die zijn hand heeft opgestoken door de inhoud van dat bedrijf te consumeren. Gebruik uw inhoud om te vragen: “Laat dit mij zien – doordat ze mijn inhoud consumeren of ermee bezig zijn – dat ze een gekwalificeerde potentiële prospect voor mij zijn?”

voorbeeld van een Facebook-bericht voor een lokaal bedrijf

Als de hardloopwinkel een stukje inhoud publiceert met de titel ‘Five Great Recovery Foods for Runners’, iedereen die die video gedurende een aanzienlijke hoeveelheid tijd bekijkt; klikt op een link om dat artikel te lezen; of shares, vind-ik-leuks of opmerkingen over dat bericht is zeer waarschijnlijk een hardloper of een wannabe-hardloper. Waarom? Omdat iedereen die niet in hardlopen geïnteresseerd is, ook niets geeft om herstelvoedsel voor hardlopers. Door dat soort inhoud te maken, kunt u echt helpen om geweldige potentiële klanten voor u te identificeren.

Gebruik Client Avatars om uw contentcreatie te informeren

Om door te gaan met ons voorbeeld, kunnen de klantavatars van onze hardloopwinkel ervaren hardlopers zijn, mensen die nog nooit hebben hardgelopen maar erover nadenken, en beginnende hardlopers die het willen uitblinken.

De onderwerpen die deze drie groepen zullen aanspreken, zijn heel verschillend; niet elk onderwerp zal voor iedereen werken. Een marathonloper hoeft bijvoorbeeld niet te worden opgeleid over de voordelen van hardlopen en heeft ook geen tips nodig voor training om een ​​5K te lopen. Daarom is in het begin echt begrijpen aan wie u verkoopt, zo’n belangrijk onderdeel van dit proces.

Besteed aandacht aan triggerende gebeurtenissen

Een triggergebeurtenis is wanneer iemand zich voor het eerst bewust wordt dat hij u nodig heeft, of ontvankelijker wordt voor wat u te bieden heeft.

Als je op het vroegste moment een relatie met je publiek kunt opbouwen wanneer ze hulp nodig hebben, heb je het potentieel om heel lang bij hen te zijn en die relatie te verdiepen voordat ze ooit andere bedrijven in jouw branche opzoeken. Met de juiste inhoud op het juiste moment kunt u de concurrentie blokkeren, de relatie versterken en daadwerkelijk een nieuwe groep consumenten naar uw bedrijf leiden.

Een van Allie’s studenten is een huwelijksfotograaf die ook zwangerschaps-, pasgeboren- en familiefoto’s maakt. Hun triggergebeurtenis is wanneer iemand verloofd raakt, want dat is het moment waarop de meeste mensen – voor het eerst in hun leven – nadenken over professionele fotografie. Als die fotograaf ze in die verlovingsfoto-fase kan vastleggen, een relatie kan opbouwen, ze waardevol kan imponeren en kan laten zien hoe goed ze over het algemeen zijn, zal die klant ze misschien nooit verlaten. Waarom zouden ze?

Als u tevreden bent met iemand die een dienst verleent of bij wie u een product koopt, bent u klaar met winkelen. Dus het opbouwen van een relatie wanneer de interesse groot is en de concurrentie minimaal – tijdens een triggerende gebeurtenis – is enorm.

Elk bedrijf zal een soort van triggergebeurtenis hebben. Inzicht in de redenen waarom uw klanten naar u toe komen, is een geweldige plek om te beginnen. Luister naar de gesprekken die u met hen voert. Stel mensen vragen als: ‘Waarom ben je vandaag langs gekomen? Waarom heb je deze afspraak gepland? Wat heeft je ertoe aangezet om vandaag te bellen? ” Houd een lijst bij van hun antwoorden, want die triggerende gebeurtenissen kunnen ongelooflijk krachtige dingen zijn om inhoud te creëren.

Maak uw eigen inhoud om aangepaste doelgroepen voor advertenties te ontwikkelen

Vraag je je af: “Moet ik mijn eigen video’s maken? Moet ik naar mijn eigen inhoud linken? Kan ik linken naar de video van iemand anders of de video van iemand anders delen? Kan ik linken naar de inhoud van iemand anders, deze beheren en toch dezelfde doelen bereiken? “

Allie zegt dat het kan, maar het is krachtiger om je eigen inhoud te maken, vooral video-inhoud. Je video hoeft niet de eigenaar of manager te bevatten; u kunt iedereen uit uw bedrijf laten zien die zich op zijn gemak voelt om te praten over de inhoudsonderwerpen die u wilt behandelen.

voorbeeld van een Facebook-bericht voor een lokaal bedrijf

Als u naar de inhoud van andere mensen linkt, zou dit betrokkenheid moeten genereren die een aangepast Facebook-publiek opbouwt. Allie zegt echter dat u uw aangepaste doelgroepen moet segmenteren op de soorten inhoud die u publiceert, wat u alleen kunt doen met originele inhoud. Om dit te visualiseren: als je een video hebt over de beste manieren om je Ironman-looptijd te verkorten, is dat duidelijk voor een gevorderde hardloper. Inhoud over drie manieren om een ​​mijl te rennen zonder te stoppen, is voor een gloednieuwe hardloper.

Als u naar de inhoud van andere mensen linkt, is er geen manier om de mensen die zich bezighouden met deze twee soorten inhoud in afzonderlijke doelgroepen te segmenteren. Maar als u uw eigen inhoud maakt, kunt u de mensen die zich bezighouden met inhoud voor ervaren hardlopers segmenteren in één doelgroep en mensen die zich bezighouden met inhoud voor nieuwe hardlopers in een ander publiek.

Dat maakt het veel gemakkelijker om de juiste doelgroep te bereiken met de juiste advertentie. Zelfs als uw aanbod hetzelfde is, spreekt u die twee klantsegmenten anders aan op basis van wat u weet over hun angsten en verlangens, hun verwachtingen en hun uitdagingen.

Doelgroeptargeting voor Facebook-advertenties

Met een aangepaste doelgroep op een website kunt u iedereen targeten die een specifieke pagina op uw website bezoekt, daar een bepaalde tijd doorbrengt of de ene pagina bezoekt, maar niet de andere gedurende een bepaald tijdsbestek. Het maximale tijdsbestek is 180 dagen.

dialoogvenster om een ​​aangepast publiek van een Facebook-websitebezoeker te maken

Met een betrokken publiek kunt u iedereen targeten die zich gedurende een bepaald tijdsbestek bezighoudt met uw Facebook-bedrijfspagina of uw Instagram-bedrijfsprofiel. Ze hadden een bericht leuk kunnen vinden, erop hebben gereageerd, gedeeld of erop kunnen klikken, maar er is geen manier om precies te weten wat ze deden. Het maximale tijdsbestek is 1 jaar.

Videopubliek is geweldig, vooral als je in elke video heel specifieke onderwerpen behandelt, omdat je de mogelijkheid hebt om precies te kiezen tot welk aangepast publiek een videokijker gaat. Dat betekent dat u mensen die Video X een bepaalde tijd hebben bekeken, kunt targeten met een advertentie die alleen zij te zien krijgen.

De optie ‘25% van deze video bekeken’ is een goede plek om te beginnen wanneer u probeert een warm publiek op te bouwen. Het maximale tijdsbestek voor videopubliek is ook 1 jaar.

dialoogvenster om een ​​aangepast publiek voor Facebook-video-engagement te maken

De verbinding tussen organische inhoud en advertenties

De meeste lokale bedrijven zullen op organische wijze niet genoeg mensen bereiken om de tijd te rechtvaardigen die nodig is om hun inhoud te maken. Als u zich serieus wilt concentreren op socialemediamarketing, moet u een minimaal bedrag achter uw inhoud steken .

Als u moeite doet om inhoud voor sociale media te maken, vraag uzelf dan oprecht af: “Is dit het waard om in te investeren? Leer ik door het publiceren van deze inhoud iets over mijn publiek of hoe ontvankelijk ze zijn voor wat ik te bieden heb? ” Als het antwoord nee is, zou u om te beginnen waarschijnlijk geen tijd moeten besteden aan het maken van die inhoud.

Als u besluit om slechts $ 10 te investeren om elk stuk inhoud te promoten, bereikt u veel nieuwe mensen. Je lokale gemeenschap zal je veel meer gaan zien. U kunt advertenties, onderwerpen en tekst testen. U krijgt waardevolle inzichten over uw publiek.

En als sommige van die inhoud die u promoot veel betrokkenheid krijgt – of het nu gaat om opmerkingen, vind-ik-leuks, gedeelde berichten of weergaven – kunt u veel lokale erkenning krijgen. Maar als u niets investeert, zult u die aandacht nooit krijgen, omdat u op een organische basis niet genoeg mensen op regelmatige basis zult bereiken.

Zelfs als alles wat je nu kunt doen, $ 10 is in elk stuk dat je maakt, onderweg, als je klaar bent om meer te investeren in je daadwerkelijke op leadgeneratie gerichte advertenties, zul je die doelgroepen op hun plaats hebben. Je krijgt de erkenning van de gemeenschap. Je zult die vertrouwens- en geloofwaardigheidsfactor hebben opgebouwd, en je zult er zoveel succesvoller door worden.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format