Hoe je een succesvolle Instagram-wedstrijd of weggeefactie organiseert - DeLaatbusiness
chatbot bouwen

Hoe je een succesvolle Instagram-wedstrijd of weggeefactie organiseert

6 min


127
6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

Wil je een wedstrijd houden op Instagram? Vraagt ​​u zich af welke regels en best practices u moet volgen?

In dit artikel ontdek je tips voor het houden van verschillende soorten wedstrijden, hoe je je Instagram-wedstrijd kunt afsluiten en met welke statistieken je de prestaties van je wedstrijd kunt beoordelen.

Begrijp de regels voor het houden van een Instagram-wedstrijd

Instagram-wedstrijden zijn een geweldige manier om uw publiek te bereiken, hen te belonen voor hun betrokkenheid bij uw inhoud en een hele nieuwe pool van volgers te bereiken.

De kans is groot dat je hebt gehoord dat het houden van Facebook-wedstrijden ingewikkeld is – en er zijn veel regels. Instagram-wedstrijden zijn veel eenvoudiger, maar er zijn nog een paar regels waar je op moet letten.

Gebruik Specific Release Verbiage

Ten eerste moet je deze release-woordenstroom (of iets dergelijks) gebruiken op je wedstrijdposts:

Volgens de Instagram-regels wordt deze promotie op geen enkele manier gesponsord, beheerd of geassocieerd met Instagram, Inc. Door deel te nemen bevestigen deelnemers dat ze 13 jaar of ouder zijn, ontheffen Instagram de verantwoordelijkheid en gaan ze akkoord met de gebruiksvoorwaarden van Instagram.

De voorwaarden voor Instagram-wedstrijden vind je hier .

Vraag gebruikers niet om mensen te taggen in foto’s waar ze niet in zijn

Ten tweede kun je gebruikers niet vragen om zichzelf of anderen te taggen op een foto waarin ze niet verschijnen. En je kunt mensen niet taggen op een foto waarop ze niet voorkomen. Je kunt ze echter taggen in een opmerking, dus het is prima om te zeggen: “Tag een vriend hieronder”. Ze kunnen gewoon niet fysiek worden getagd in de foto of video zelf.

Maak alle voorwaarden van de wedstrijd bekend

Ten derde moet je de voorwaarden van de wedstrijd volledig bekendmaken. Dit kan het definiëren van criteria omvatten zoals:

 • Start- en einddatum van de wedstrijd
 • Voorwaarden om in te voeren
 • Hoe de winnaars worden bepaald

Zorg ervoor dat je deze factoren hebt bepaald voordat je klaar bent om je wedstrijd te lanceren. De duur van de wedstrijd bepaalt hoe vaak je erover wilt posten.

grafische weergave van de tijdlijn van promotionele berichten voor de Instagram-wedstrijd

Andere Overwegingen

Maak uzelf ook vertrouwd met uw lokale, staats-, provinciale en federale voorschriften als het gaat om wedstrijden, weggeefacties en sweepstakes. U wilt ook geen van die wetten overtreden.

Zorg er ook voor dat u de juiste terminologie gebruikt wanneer u uw wedstrijd organiseert:

 • Sweepstakes of weggeefacties duiden een willekeurige winnaar aan en dat er iets wordt weggegeven.
 • Wedstrijd insinueert een soort van oordelen en er zijn vaardigheden bij betrokken.

Als je bijvoorbeeld een wedstrijd organiseert en zegt: “Plaats een foto op Instagram en wij kiezen onze favoriet als winnaar”, dan geeft dat aan dat er een soort van oordeelsvorming over die vastberadenheid gaat. Je wilt duidelijk maken dat je een wedstrijd organiseert.

voorbeeld van een Instagram-weggeefpost

Voeg in je post waarin je de wedstrijd promoot, het woord wedstrijd of weggeefactie toe aan de daadwerkelijke afbeelding. Zeg in de eerste zin of zelfs het eerste woord van het bijschrift ‘wedstrijd’ of ‘weggeefactie’ en gebruik emoji’s en hoofdletters. Maak duidelijk en duidelijk dat dit geen gewone post is.

# 1: Kies een passende prijs voor je Instagram-wedstrijd

Het bepalen van het type Instagram-wedstrijd dat je wilt houden, hangt gedeeltelijk af van de prijs die je beschikbaar hebt. De prijs moet in overeenstemming zijn met het soort inspanning dat mensen moeten leveren om aan uw wedstrijd deel te nemen.

Een eenvoudige weggeefactie kan bijvoorbeeld een goedkope weggeefactie met een laag bereik zijn (iets dat $ 25 of minder waard is), omdat de toelatingseis simpelweg het taggen van een vriend is. Het is geen enorme inzet van deelnemers. Als de wedstrijd daarentegen inhoudt dat deelnemers inhoud op Instagram maken en uw bedrijf erin taggen, is dat een grote vraag. U moet een grotere prijs aanbieden, zoals een gratis consult.

Bovendien moet uw prijs relevant zijn voor uw doelgroep. Je wilt geen iPad, een Amazon-cadeaubon van $ 100 of een vakantiepakket weggeven, want die wil iedereen. Je zou uiteindelijk veel volgers krijgen die niet echt om je product of dienst geven en die gewoon weggaan als de wedstrijd voorbij is.

Kies in plaats daarvan een prijs waarin potentiële nieuwe volgers geïnteresseerd zullen zijn die betrekking heeft op uw bedrijf, zoals uw product of dienst.

# 2: Bepaal hoe mensen zullen deelnemen aan je Instagram-wedstrijd

Het gemakkelijkste type Instagram-wedstrijd dat je kunt houden, is wanneer je twee of drie eenvoudige criteria hebt om mee te doen, zoals ‘Volg dit account, like dit bericht en tag hieronder een vriend’. Dit type wedstrijd is supergemakkelijk in te voeren en te beheren.

Het voordeel van eenvoudige wedstrijden is dat ze geweldig zijn voor groei en blootstelling. Wanneer je je bestaande Instagram-publiek vraagt ​​om “hieronder een vriend te taggen”, ontvangt die vriend een melding. Als die persoon mee wil doen aan de wedstrijd, moet hij of zij uw account volgen, de inhoud liken en iemand anders taggen. Het wordt een wederkerig proces.

voorbeeld van een simpele Instagram-wedstrijd

Bij meer gecompliceerde wedstrijden kan het zijn dat uw publiek inhoud voor Instagram maakt, of dit nu een verhaal is of een feedpost. Bij dit soort wedstrijden wil je dat mensen:

 • Gebruik een specifieke hashtag (een onderwerp dat we in de volgende sectie bespreken).
 • Tag u of @vermeld u in hun inhoud.

Dit soort wedstrijden is niet alleen ingewikkelder voor mensen om aan deel te nemen, maar ook tijdrovender voor u om te beheren. Je moet de hashtag en vermeldingen volgen om bij te houden wie inzendingen voor die wedstrijd indient.

voorbeeld van een Instagram-wedstrijd met een hogere prijs

# 3: Selecteer een hashtag voor een Instagram-wedstrijd

U wilt exclusief een hashtag voor uw wedstrijd maken, zodat u gemakkelijk inzendingen en gesprekken erover kunt volgen. Omdat dit een eenmalige hashtag is, kunt u:

 • Maak het langer.
 • Wees meer beschrijvend.
 • Voeg het woord wedstrijd of weggeefactie toe aan die hashtag.

Zorg ervoor dat je deze hashtag opneemt in je wedstrijdpost en overweeg om deze ook aan je afbeelding toe te voegen.

voorbeeld van een Instagram-wedstrijdpost met hashtag van het merk in afbeelding en bijschrift

# 4: Beheer en beëindig je Instagram-wedstrijd

Voordat je je Instagram-wedstrijd start, moet je iemand toewijzen om de inhoud, opmerkingen en vragen rondom je bericht en wedstrijd te volgen, en ervoor te zorgen dat alles soepel verloopt.

Als de wedstrijd is afgelopen en het tijd is om de winnaar op de hoogte te stellen, neem dan eerst persoonlijk contact op met de winnaar. Stuur ze een DM op Instagram , laat ze weten dat ze hebben gewonnen en zorg ervoor dat ze de prijs accepteren. Zodra dat is voltooid, deelt u een openbare post waarin de winnaar wordt aangekondigd of zegt u gewoon dat de wedstrijd voorbij is.

Bewerk ook het bijschrift voor de wedstrijd en schrijf er “Gesloten” op. Op die manier, als iemand de wedstrijdpost ziet, weten ze dat deze niet langer actief is en zullen ze niet proberen om nog een inzending in te dienen.

voorbeeld van een Instagram-wedstrijdpost met 'gesloten' bericht

Overweeg om de post een paar dagen of een week nadat je wedstrijd is afgelopen te archiveren. Hierdoor kun je alle inzichten uit dat bericht behouden, maar niemand kan het bericht openbaar zien. Dit helpt u mogelijke verwarring te voorkomen over het feit of de wedstrijd nog steeds actief is.

# 5: Analyseer de resultaten van je Instagram-wedstrijd

Als je begint met het houden van Instagram-wedstrijden, catalogiseer dan al die gegevens om patronen en manieren te zoeken om de prestaties van toekomstige wedstrijden te verbeteren. Zoek naar zaken als:

 • Let op hoeveel likes en reacties je bericht heeft gegenereerd.
 • Kijk wanneer je het plaatste en hoe lang de wedstrijd duurde. Was het 3 dagen, 7 dagen, enzovoort?
 • Overweeg of de tijd van het jaar invloed heeft gehad op het succes van de wedstrijd.
 • Wat was je prijswaarde? Heeft dat een impact gehad?

Als je eenmaal drie tot vijf wedstrijden hebt gehouden, zul je merken wat het beste bij je publiek op Instagram past. Gebruik wat je hebt geleerd om je te helpen de beste prestaties uit toekomstige wedstrijden te halen.

Gevolgtrekking

Als je een wedstrijd op Instagram organiseert, is het belangrijk dat je je aan de regels voor wedstrijden van Instagram houdt. Kies ook een prijs die past bij de moeite die mensen zullen moeten doen om deel te nemen, en selecteer een wedstrijdhashtag om te gebruiken om inzendingen en gesprekken rondom uw wedstrijd te volgen.

Als de wedstrijd voorbij is, zorg er dan voor dat je ‘gesloten’ op je bericht schrijft, zodat mensen weten dat het niet langer actief is, en archiveer het bericht zodat het niet langer openbaar is. En tot slot, analyseer je resultaten om toekomstige wedstrijden op Instagram te informeren.

Wat denk je? Wat voor soort wedstrijd ga je houden op Instagram? Deel uw mening in de reacties hieronder.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *