Hoe TikTok-uitdagingen(challenges) voor bedrijven te gebruiken - DeLaatbusiness
Chatbots marketing

Hoe TikTok-uitdagingen(challenges) voor bedrijven te gebruiken

10 min


119
6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

Vraagt ​​u zich af hoe u meer bekendheid krijgt voor uw merk op TikTok? Heb je een TikTok-uitdaging overwogen?

In dit artikel leert u hoe u TikTok-uitdagingen voor uw bedrijf kunt gebruiken.

Wat is een TikTok-uitdaging?

TikTok is hard op weg om het sociale mediaplatform van dit moment te worden, met recente statistieken die aantonen dat de app nu wereldwijd meer dan 1,5 miljard keer is  gedownload  . En hoewel  TikTok-advertenties  nog steeds aan kracht winnen, is er voor merken van elke omvang volop gelegenheid om een ​​nieuwe vorm van campagne te voeren rond wat bekend staat als een TikTok-uitdaging .

Als je al een tijdje op internet zit, zul je klassieke memes herkennen als een “pijl naar de knie” (Skyrim), een cornflakes-man en “Zet je schrap, de winter komt eraan”, om er maar een paar te noemen. TikTok-uitdagingen zijn geïnspireerd door de memecultuur.

Memes zijn ingebakken in socialemediamarketing, met meer merken dan ooit die op de meme-kar springen wanneer ze een opkomende trend ontdekken. Denk terug aan eerder dit jaar: heb je iets gepost voor de #DollyPartonChallenge toen dat viraal ging? Tuurlijk deed ik dat.

De meeste sociale media-memes bestaan ​​uit een combinatie van tekst en afbeeldingen om een ​​idee of thema over te brengen, maar TikTok heeft een nieuw type meme meegebracht (waarmee Vine is begonnen): videomemes.

TikTok-uitdagingen, zowel organisch als gesponsord, zijn vaak een combinatie van drie elementen: tekst, geluid en beweging (meestal een gechoreografeerde dans). Ze kunnen worden gestart door individuen, meestal TikTokers of influencers met veel volgers, of door merken die hebben geïnvesteerd in TikTok-advertenties.

TikTok-uitdagingsvideo van Zach King

Generatie Z, de grootste demografie op TikTok, groeide op in het gouden tijdperk van internet en heeft een talent om trending memes te identificeren en deze opnieuw te creëren. Het is wat de TikTok- en TikTok-uitdagingen zo aantrekkelijk heeft gemaakt voor dit jongere publiek. Voor merken die Generatie Z willen aanspreken, zou TikTok een prioriteit moeten zijn, en daarmee ook TikTok uitdagingen.

De drijvende kracht achter het creëren van een goede uitdaging is het geluid of audio-element. TikTok biedt een verscheidenheid aan geluiden op het platform om uit te kiezen, evenals aangepaste geluiden die zijn gemaakt en geüpload door gebruikers, zowel beïnvloeders als dagelijkse gebruikers van de app.

TikTok Sounds-bibliotheek

Enkele van de beste TikTok-geluiden zijn afkomstig uit films, virale YouTube-video’s en muziek (inclusief tophits en indie-songwriters). De # Frozen2Challenge-video’s zijn een perfect voorbeeld van een geluidfragment uit een film dat wordt gebruikt om een ​​TikTok-videomeme te maken.

Laten we nu eens kijken hoe u aan de slag kunt met TikTok-uitdagingen.

# 1: Doe mee aan een populaire, bestaande TikTok-uitdaging

Er zijn tal van merkloze, organische TikTok-uitdagingen waarmee bedrijven aan boord kunnen springen als een methode van “trendjacking” om volgers en potentiële klanten aan te trekken.

Net als het opnieuw creëren van de Dolly Parton-uitdaging, kun je TikTok-slagkracht verwerven door simpelweg een video te maken op basis van een trending-uitdaging. Om impact te hebben met organische TikTok-uitdagingen, is het belangrijk om opkomende trends in de gaten te houden, zodat je tijdig je eigen video kunt maken.

Hier zijn drie manieren om een ​​uitdaging te vinden die bij uw merk past:

Kijk op de For You-pagina : wanneer je je aanmeldt voor een TikTok-account, staat je For You-pagina al vol met suggesties voor inhoud die je leuk vindt. Deze pagina zal in de loop van de tijd veranderen als je accounts begint te volgen, vergelijkbaar met de Verkennen-pagina van Instagram.

TikTok For You-pagina

Door regelmatig naar uw For You-pagina te kijken (en ervoor te zorgen dat u de TikTok-influencers volgt die uw doelmarkt volgt), kunt u opkomende uitdagingen identificeren die de moeite waard zijn om opnieuw te creëren voor uw zakelijke account.

Kijk naar trending geluiden op TikTok : Een andere manier om trending TikTok-uitdagingen te vinden, is door naar het gedeelte Geluiden van de app te gaan. Hier zie je een lijst met de meest populaire geluiden. Nadat je op een geluid hebt getikt, zie je video’s die met dat geluid zijn gemaakt.

TikTok trending geluiden lijst

Bekijk de video’s met behulp van die geluiden en kijk of er gemeenschappelijke elementen zijn. Let op herhaalde bewegingen zoals dansbewegingen of bewerkingstrucs.

Bekijk TikTok-compilaties op YouTube : Jenna Marbles, een vroege YouTube-ster en een zoeker naar vreemde uitdagingen (ze veranderde haar haar twee keer in een hot wheels-track), is onlangs begonnen met het delen van haar eigen TikTok-compilaties. Dit soort inhoud is echt aan het opwarmen op YouTube en het is nog maar net begonnen.

Om tijd te besparen als socialmediaprofessional of bedrijfseigenaar, kun je een paar van de beste TikTok-compilaties bekijken voor inspiratie en onderzoek. U zult er waarschijnlijk ook om lachen!

Tips om je TikTok-uitdagingsvideo te filmen

Als je wilt deelnemen aan een bestaande organische TikTok-uitdaging om je volgers te laten groeien, val dan niet in de val om altijd met je eerste concept mee te gaan. Er zijn verschillende manieren waarop u een meme kunt interpreteren die relevant is voor uw publiek. Het is jouw taak om de meest vermakelijke optie te bedenken.

Maak een lijst met mogelijke concepten en leid ze langs mensen in uw team. Film er een paar, monteer ze samen en vergelijk ze. Kies degene die het meeste lacht en blijf relevant voor uw doelgroep.

Wanneer je je TikTok-uitdagingsvideo filmt, zijn er twee manieren om dit te doen.

De eerste optie is om de videofunctie van TikTok te gebruiken om uw inhoud op te nemen terwijl het vooraf geselecteerde TikTok-geluid wordt afgespeeld via de luidsprekers van uw telefoon. Deze benadering is vooral handig als u lipsynchroniseert met een nummer of filmclip.

Je andere optie is om je video te filmen met een DSLR of je standaard smartphonecamera. Ik filmde een TikTok-challenge-inzending met deze methode en vond het best moeilijk. De video vereiste veel takes om de beweging synchroon te laten lopen met de audio van het Daft Punk-nummer.

Als je deelneemt aan een organische TikTok-uitdaging, zorg er dan voor dat je dezelfde audioclip gebruikt als andere uitdagingsvideo’s. Je kunt dit achterhalen door onderaan video’s in de TikTok-challenge-hashtag te kijken.

TikTok challenge geluidspagina

Houd bij het bewerken van uw inhoud rekening met de geluidsniveaus in uw originele video (achtergrondruis). Je wilt niet dat het TikTok-geluid wordt overstemd door pratende mensen op de achtergrond of een luidruchtig koffiezetapparaat.

TikTok heeft een verscheidenheid aan videobewerkingstools waarmee je filters, stickers, tekst en video-overgangen kunt toevoegen die de algehele kwaliteit van je uitdagingsvideo verbeteren.

Sommige uitdagingen bevatten zelfs een bepaald TikTok-video-effect, zoals het voorbeeld aan het einde van dit artikel.

TikTok-tijdeffecten

# 2: Lanceer je eigen TikTok Challenge-campagne

Een cruciaal element bij het ontwikkelen van je eigen TikTok-uitdaging is context. Hoewel er tal van rollende videomemes zijn die je zou kunnen maken met filmgeluidsclips, moet je ervoor zorgen dat je de juiste context hebt.

Als u bijvoorbeeld uw huidverzorgingsproducten promoot bij vrouwen in Generation Z, overweeg dan om clips te gebruiken van recente muziek die op de hitlijsten staat met als thema schoonheid of empowerment van vrouwen. Of maak een lijst van de fandoms en films met een schoonheidsthema waar uw doelgroep naar zou kijken en die nostalgisch voor hen zullen zijn – denk aan Mean Girls en The Princess Diaries .

Korte geluidsfragmenten van bestaande inhoud met context voor uw branche en publiek kunnen uw TikTok-uitdagingidee in een oogwenk van “meh” naar “wow” brengen.

Plan je TikTok Challenge-campagne

Denk bij het plannen van uw branded challenge-campagne eerst aan het hoofddoel. Wil je je doelgroep laten weten dat je op TikTok bent, zodat je volgers kunt krijgen? Hoopt ​​u de verkoop te stimuleren voor een nieuw product dat u lanceert?

Bepaal wat uw belangrijkste campagnedoelstelling is en welke methoden u gebruikt om uw succes bij te houden, van het behalen van Google Analytics-doelen tot het totale gebruik van een exclusieve promotiecode.

Als u eenmaal uw doel heeft bereikt, bedenk dan hoe u uw uitdaging gaat promoten. Hier zijn enkele van uw opties:

  • Werk rechtstreeks samen met TikTok om uw merkuitdaging bij de massa te promoten, vanaf $ 150.000 per dag.
  • Voer een TikTok-influencer-marketingcampagne uit. Met deze aanpak werk je met grotere accounts om je TikTok-uitdaging opnieuw te creëren binnen de dag nadat je deze op je eigen merkaccount hebt geplaatst om een ​​donderslageffect te creëren.
  • Verander je TikTok-uitdaging in een wedstrijd. Geef ter illustratie een prijs (of meerdere prijzen) aan willekeurig geselecteerde videomakers die de regels voor deelname aan de wedstrijd volgen. Uw deelnamemethode voor de wedstrijd moet het plaatsen van een video met uw TikTok-challenge-hashtag op zijn minst omvatten. Lees de promotierichtlijnen van TikTok voordat je de wedstrijdroute  afloopt .
TikTok branded challenge van Mucinex

Gebruik wat je weet over de memocultuur en wat je hebt geleerd van de TikTok-uitdagingen van het beste merk, en bedenk een paar verschillende concepten voor je uitdaging. Als je je lijst met opties hebt beperkt, bedenk dan hashtag-ideeën voor uitdaging die overeenkomen met de boodschap van je meme.

Pro-tip : zorg ervoor dat je je onderzoek doet naar TikTok voordat je je definitieve keuze maakt voor de  TikTok-challenge-hashtag . Hoewel het nog in de kinderschoenen staat, is uw hashtag-idee mogelijk al in gebruik.

Plan je TikTok Challenge-inhoud

Nu je een duidelijk idee hebt van wat je uit je TikTok-uitdaging hoopt te halen, is het tijd om uit te zoeken hoe je een leuk verhaal kunt vertellen via je video. Je moet snel ter zake komen en iets herhaalbaars maken.

Het is belangrijk om imitatie in gedachten te houden. Als u uw uitdaging te moeilijk maakt voor mensen om opnieuw te creëren (dat wil zeggen, een te hoog budget of te veel dansbewegingen), zal uw doelgroep minder snel deelnemen aan de uitdaging, waardoor de effectiviteit van uw campagne uiteindelijk afneemt.

Om dit te visualiseren, laten we eens kijken naar een organische TikTok-uitdaging die het platform overspoelde dankzij influencers en gewone mensen die hun eigen video’s posten die de meme imiteerden. In de onderstaande video neemt Karen Sutherland, docent PR en sociale media, deel aan de uitdaging met een video die het spelerselectiescherm nabootst dat meestal in videogames verschijnt.

Als je deze uitdaging analyseert, is het gemakkelijk in te zien waarom het een succes was. Vanwege de demografische splitsing van TikTok-gebruikers, kun je ervan uitgaan dat de meeste mensen op het platform eerder een videogame hebben gespeeld. Het geluid dat in de video wordt gebruikt, is geüpload door een TikTok-gebruiker, maar het werd pas populair toen het werd gecombineerd met de op-en-neerbeweging die lijkt op de manier waarop digitale personages worden weergegeven op de meeste selectieschermen voor spelers.

De videomem is rond en wordt herhaalbaar wanneer er tekst wordt toegevoegd om de kenmerken of mogelijkheden van de “speler” in de video aan te geven. In dit geval staat de speler bekend als universitair docent, zoals aangegeven in de zwart-wittekst bovenaan de tekstoverlay.

Kies een TikTok-geluid

Je TikTok-uitdagingsgeluid kan je  eigen originele geluid zijn  of een geluidsfragment uit een popcultuur, zoals een film of tv-programma dat je op het platform bent tegengekomen. Denk aan films, virale video’s en hits met woorden en zinnen die zinvol zijn voor uw branche.

Choreografeer je TikTok Challenge-beweging

Het ziet er een beetje vreemd uit als er geen focuspunt is in je uitdaging. Of het nu gaat om een ​​persoon, een groep mensen, een huisdier of een levenloos object zoals de gummibeertjes van  Haribo , je moet de ster van je video bepalen.

Als je wilt dat anderen je uitdaging gemakkelijk kunnen herscheppen en echt vorm willen krijgen als een video-meme, kun je het beste een individueel persoon of een kleine groep van twee tot drie mensen als middelpunt nemen.

TikTok challenge-video met drie dansende mensen

De mensen (of levenloze objecten) in je video zullen ook moeten bewegen. Het kan een lichte beweging zijn of een korte gechoreografeerde dans. Wees creatief voor dit onderdeel!

Maak en publiceer je TikTok-uitdagingsvideo

Zodra je beweging, geluid en concept klaar zijn voor gebruik, ben je klaar om te beginnen met filmen. Het kan even duren om de perfecte foto te maken, maar uiteindelijk is het de moeite waard.

Als je tevreden bent met je video (of meerdere korte videoclips), spring dan naar de bewerkingstools om je meesterwerk te maken. Hoewel je je video’s zou kunnen bewerken met professionele videobewerkingssoftware, zal je uitdaging herkenbaarder zijn en meer eigen aan het platform zijn als je de in-app bewerkingstools gebruikt.

U kunt uw TikTok-video’s (en video-ondertitels) opslaan als concept totdat u klaar bent om ze te plaatsen. Als het moment aanbreekt, ga je gewoon naar je conceptgedeelte en zorg je ervoor dat je een paar hashtags toevoegt – en vooral je TikTok challenge-hashtag! Tik vervolgens op Plaatsen.

ALT

Verken een succesvolle TikTok-uitdaging met merknaam

De TikTok-uitdaging met merknaam uit het vervolg op de blockbuster-film, Jumanji: The Next Level , werd gepopulariseerd met behulp van betaalde advertentiemethoden in plaats van pure organische groei. Hier is een korte analyse van deze merkuitdaging.

Doelstelling : Het belangrijkste doel van de Jumanji-uitdaging was om de lancering van het vervolg op de film te promoten, met name onder de jongere doelgroep op TikTok.

Concept : In de film Jumanji: The Next Level heeft de verhaallijn een plotwending waarbij de hoofdpersonages in de game een glitch ervaren en lichamen verwisselen of in geheel nieuwe personages veranderen. In een TikTok-video legde Dwayne “The Rock” Johnson uit dat gebruikers konden deelnemen aan de uitdaging door een video te filmen met het uitdagingsgeluid en te “transformeren” in iets of iemand anders met de kracht van montage. Ze moesten ook de challenge-hashtag gebruiken.

TikTok-video van de Rock waarin de Jumanji-uitdaging wordt aangekondigd

Hier is een inzending van een TikTok-uitdaging van een influencer die aan de advertentiecampagne werkt.

Geluid : de audio die wordt gebruikt voor de Jumanji-uitdaging is de perfecte weergave van de film zelf. Er zijn overal vogelgeluiden, een spannende beat en een duidelijk geluid dat bedoeld is om te worden gebruikt wanneer de transformatie plaatsvindt tijdens de video.

Beweging : Omdat dit een zorgvuldig gecoördineerde advertentiecampagne was, kwam de Jumanji-uitdaging met zijn eigen AR-video-effect dat TikTokers kon gebruiken om de meme perfect te imiteren.

TikTok challenge-hashtag : #JumanjiChallenge

Gevolgtrekking

Over het algemeen biedt TikTok een geweldige kans voor merken die een Generatie Z-publiek willen aanspreken en aantrekken. De app wordt wereldwijd steeds populairder en is een platform waarmee je relevanter kunt worden voor de volgende generatie consumenten.

Nu je weet wat een TikTok-uitdaging is en de verschillende manieren waarop je als merk betrokken kunt raken, van trendjacking tot het voeren van een advertentiecampagne, ben je goed uitgerust om content te gaan maken op TikTok.

Wat denk je? Aan welke soorten uitdagingen heeft uw bedrijf deelgenomen? Creëer jij je eigen uitdaging? Deel uw mening in de reacties hieronder.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *