9 manieren om de betrokkenheid van uw Messenger Bot te vergroten

12 min


121

Wilt u dat meer mensen communiceren met uw Facebook Messenger-bot? Vraagt ​​u zich af hoe en waar u uw chatbot kunt promoten?

# 1: Stimuleer Messenger Bot-abonnees met exclusieve toegang

Messenger-bots zijn niet de meest opvallende reguliere marketingkanalen, dus het kan een uitdaging zijn om bezoekers naar hen te leiden.

Er zijn verschillende redenen waarom u een Messenger-bot zou kunnen opzetten voor uw Facebook-bedrijfspagina. Voor inkomende doeleinden kunt u het gebruiken om veelgestelde vragen of andere vragen aan de klantenservice te behandelen. Je kunt ook een geautomatiseerde e-commerce-ervaring opzetten, zoals LEGO deed met hun slim gemerkte  Ralph, de Gift Bot .

Andere bedrijven gebruiken Messenger-bots voor uitgaande doeleinden als een kanaal voor het leveren van inhoud en sturen hun abonnees regelmatig updates met indrukwekkende open rates .

Een effectieve manier om mensen ertoe te brengen zich op uw bot te abonneren, is door hen te stimuleren met exclusieve inhoud. De Engelse punkrockband Frank Carter & the Rattlesnakes bood exclusieve voorverkooptoegang tot een limited edition vinyl van hun nieuwe album.

De band gebruikte de directe m.me-link om verkeer naar de Messenger-bot te leiden. De link is platformonafhankelijk: op de desktop wordt Messenger.com geopend op een nieuw tabblad en op mobiele apparaten wordt de zelfstandige Messenger-app geopend.

Verhoog de betrokkenheid van Facebook Messenger, stap 1.

# 2: voer Click-to-Messenger-advertenties uit

Click-to-Messenger-advertenties zijn een van de snelstgroeiende Facebook-advertentie-indelingen, aangezien steeds meer bedrijven Messenger gebruiken om in contact te komen met hun publiek, hun klanttrajecten te stroomlijnen en meer leads te genereren. Met deze advertentie-indeling kunt u verkeer van de nieuwsfeed rechtstreeks naar Messenger leiden.

Facebook Click to Messenger-advertenties, stap 1.

Wanneer je een click-to-Messenger-advertentie opzet , is de eenvoudigste manier om deze met je bot te verbinden, door de optie Gebruik je “Aan de slag” -scherm te selecteren in het vervolgkeuzemenu in de sectie Messenger-instellingen. Hierdoor worden mensen die op de knop Bericht verzenden in de advertentie klikken, rechtstreeks naar het scherm Aan de slag van uw bot gestuurd.

Facebook Click to Messenger-advertenties, stap 2.

Om een ​​aangepaste botervaring voor dit type advertentie te koppelen, selecteert u de optie Aangepaste sjabloon in de sectie Messenger-instellingen en klikt u op de knop Aan de slag.

Facebook Click to Messenger-advertenties, stap 3.

Vanaf hier kunt u snel-antwoord- of gewone knoppen instellen die rechtstreeks naar een aangepaste bot leiden, zodat u een ervaring specifiek voor de advertentie kunt ontwerpen.

Als u kiest voor een snelantwoordknop, klikt u op de link Connect Your Bot.

Facebook Click to Messenger-advertenties, stap 4.

Plak vervolgens de payload van uw aangepaste bot in het veld om ervoor te zorgen dat deze wordt geactiveerd wanneer mensen op de knop voor snel antwoorden klikken.

Facebook Click to Messenger-advertenties, stap 5.

Als je kiest voor een gewone knop in plaats van een snel antwoord, moet je Send a Postback selecteren in het vervolgkeuzemenu. Nogmaals, plak gewoon je aangepaste bot-payload in het veld om je chatbot te verbinden.

Facebook Click to Messenger-advertenties, stap 6.

Click-to-Messenger-advertenties kunnen uiterst effectief zijn om uw Messenger-publiek te laten groeien of om hoogwaardige leads te krijgen. Een eenvoudige, goed ontworpen advertentie kan ongelooflijke resultaten opleveren.

De heavy metal- en hardrockband Mötley Crüe had een standaard click-to-Messenger-advertentie die verkeer naar het Aan de slag-scherm van hun bot leidde. De campagne resulteerde in een  kostprijs per abonnee van slechts $ 0,05 voor de eerste 30.000 abonnees. Daarna stabiliseerde het zich tussen $ 0,10 en $ 0,15 per keer totdat de campagne eindigde.

# 3: Dien uw Messenger Bot in op het tabblad Ontdekken van Facebook

De mobiele Messenger-app van Facebook heeft een functie genaamd het tabblad Ontdekken, waar gebruikers door bedrijven kunnen bladeren door bots. De bots zijn ingedeeld op categorie, recente activiteit en aanbevolen ervaringen.

Om meer zichtbaarheid voor uw Messenger-bot te krijgen, kunt u een verzoek indienen bij Facebook om uw bot op het  tabblad Ontdekken op te nemen .

Facebook Messenger Discover-tabblad.

Om uw bot in te dienen, gaat u naar het gedeelte Messenger Platform van de instellingen van uw Facebook-pagina.

Verzenden naar Facebook Messenger Ontdek-tabblad, stap 1.

Scrol vervolgens omlaag naar Instellingen ontdekken. Zorg ervoor dat Discover Visibility is ingesteld op Show en klik op de knop Set Up om het inzendingsformulier te openen.

Indienen bij Facebook Messenger Ontdekken, stap 2.

Vul de volgende velden in op het aanmeldingsformulier:

  • Overzicht : voeg een korte beschrijving toe van wat uw bot doet. Facebook zal met deze informatie rekening houden bij het evalueren van uw inzending.
  • Categorie : selecteer twee categorieën (primair en secundair) die het meest relevant zijn voor de bot. Uw bot verschijnt alleen in een van deze, waarbij de voorkeur wordt gegeven aan de primaire categorie.
  • Trefwoorden : voeg maximaal 10 trefwoorden toe om te helpen bepalen hoe de bot wordt weergegeven in zoekresultaten.
  • Taal : selecteer de talen waarin u uw bot wilt weergeven. De standaard is de standaardtaal van uw pagina.
  • Samenvatting : schrijf een korte samenvatting (maximaal 40 tekens) die onder uw bot wordt weergegeven in Discover-resultaten.

Als je klaar bent, klik je op de knop Verzenden om je bot door Facebook te laten evalueren.

Als u uw bot op het tabblad Ontdekken laat weergeven, kunt u meer abonnees krijgen, vooral als het grip krijgt en uiteindelijk in de categorie Populair wordt weergegeven.

# 4: Maak een QR-code voor uw Messenger Bot M.Me-link

Een tijdje geleden introduceerde Facebook Messenger-codes voor zowel privé- als zakelijke accounts. Deze scanbare codes werkten als traditionele QR-codes en konden worden gescand door je camera in de Messenger-app te openen en deze op de code te centreren.

Facebook Messenger-codevoorbeeld.

Begin 2019 begon Facebook stilletjes met het uitfaseren van Messenger-codes voor bedrijven en heeft onlangs aangekondigd dat de camerafunctie van de Messenger-app het scannen van Messenger-codes vanaf 15 augustus 2019 niet langer ondersteunt .

Facebook raadt bedrijven aan traditionele QR-codes te gebruiken die in plaats daarvan naar een m.me-link gaan. Om eerlijk te zijn, afgezien van de in-app-ondersteuning en de handige Facebook-blauwe esthetiek van de Messenger-codes, zijn QR-codes net zo effectief.

U kunt elke gratis  QR-codegenerator gebruiken , de code aan uw Messenger-chatbot laten koppelen en deze uploaden naar al uw sociale accounts of deze afdrukken op flyers, visitekaartjes, posters, t-shirts, enzovoort. Dit is een geweldige manier om uw vaardigheden in offline marketing te testen, dus bedenk creatieve manieren om uw QR-codes, en bij uitbreiding uw Messenger-bot, daar te krijgen.

QR-codegenerator van Facebook Messenger.

# 5: Schakel de functie Mensen vragen om berichten te verzenden in

U kunt een Facebook-functie inschakelen die ervoor zorgt dat mensen die een pagina bezoeken, weten dat er meerdere manieren zijn om een ​​bericht te verzenden. Facebook lijkt opzettelijk ambivalent te zijn over het specifiek definiëren van welke manieren dat zijn. Hierdoor kunnen ze regelmatig verschillende soorten prompts testen wanneer de instelling is ingeschakeld.

Om de instelling in te schakelen, gaat u naar het gedeelte Berichten van uw Facebook-pagina-instellingen en zoekt u naar Algemene instellingen. Stel de schuifregelaar naast Mensen vragen om berichten te verzenden in op Aan.

Facebook Messenger Berichten verzenden functie.

Een van de gedefinieerde manieren waarop gebruikers worden gevraagd om berichten te verzenden, is een chatvenster dat verschijnt wanneer bezoekers uw pagina bereiken.

Dit gebeurt alleen als uw pagina is getagd als zeer responsief op berichten of als u online bent. Als je een bot aan je pagina hebt gekoppeld die automatisch op berichten reageert, kun je gelukkig gemakkelijk als zeer responsief worden getagd.

Zo ziet het pop-up chatvenster eruit op een Facebook-pagina.

Voorbeeld van chatvenster van Facebook Messenger.

Natuurlijk is de knop Bericht verzenden op een Facebook-pagina al een geweldige call-to-action (CTA). Het toevoegen van het pop-up chatvenster aan de mix is ​​gewoon een andere prompt die ervoor zorgt dat mensen die de pagina bezoeken, weten dat ze met je kunnen communiceren via Messenger. Dit bewustzijn en deze zichtbaarheid zullen uiteindelijk helpen om de groei van het aantal abonnees te stimuleren.

# 6: Boost Facebook-berichten die uw M.Me-link bevatten

Het automatisch plaatsen van boeiende korte video-inhoud op Facebook is een enorme overwinning voor het vergroten van uw bereik op het platform. Het presteert meestal veel beter dan tekst- of afbeeldingsberichten, dus gebruik dit in uw voordeel wanneer u probeert om verkeer naar uw Messenger-bot te leiden.

Zorg ervoor dat u uw m.me-link toevoegt aan de videobeschrijving en instructies geeft over wat mensen moeten doen.

Naast het opnemen van de m.me-link in je bericht, kun je ook een knop toevoegen die mensen vraagt ​​om contact met je op te nemen op Messenger.

Facebook Messenger M.Me-link, stap 1.

Deze knop verschijnt onder je video als een knop Bericht verzenden die verkeer rechtstreeks naar Messenger leidt. Vraag mensen om interactie met je kanaal om de betrokkenheid te vergroten en ervoor te zorgen dat ze zich op je bot abonneren.

Dit is hoe de knop Bericht verzenden eruitziet op het bericht zelf:

Facebook Messenger M.Me-link, stap 2.

U kunt automatische antwoorden in uw bot instellen die reageren op specifieke triggers en een unieke ervaring creëren voor mensen die op deze manier in uw Messenger-bot terechtkomen.

De meest moeiteloze manier om het bereik van uw bericht te vergroten, is door er een klein bedrag aan te besteden om het te vergroten. Dit is een goed idee als u snel grip wilt krijgen op uw berichten of als u niet bekend bent met het gebruik van Facebook Ads Manager om advertenties op te zetten.

Om het bericht met uw m.me-link een boost te geven, klikt u op de knop Post versterken onder het bericht. Kies vervolgens een doelstelling, een CTA, uw doelgroep en de duur en het budget van de boost.

Als je bericht al een knop Bericht verzenden bevat, selecteer je de doelstelling Berichten, zodat je versterkte bericht is geoptimaliseerd voor verbinding en chatten met potentiële klanten.

Facebook Messenger M.Me-link, stap 3.

Door versterkte berichten te gebruiken, profiteert u natuurlijk niet van de volledige kracht van het advertentieplatform van Facebook. Als je al bekend bent met Facebook Ads Manager, overweeg dan om een ​​click-to-Messenger-advertentie uit te voeren, zoals eerder in dit artikel is beschreven.

# 7: Integreer uw Messenger Bot met uw website

Facebook maakt het ongelooflijk eenvoudig om een ​​Messenger-widget op uw website in te sluiten . Het is de perfecte manier om uw bestaand websiteverkeer te benutten en het publiek van uw bot te vergroten. De widget is in feite een uitbreiding van de Messenger-client die rechtstreeks op uw website is ingesloten. Dit betekent dat gesprekken in de widget worden opgeslagen en op verschillende apparaten in de Messenger-inbox worden weergegeven.

Om deze plug-in aan uw website toe te voegen, gaat u naar het Messenger Platform-gedeelte van de instellingen van uw Facebook-pagina, scrolt u naar beneden totdat u Customer Chat Plugin ziet en klikt u op de knop Set Up.

Facebook Customer Chat instellen, stap 1.

Klik in het pop-upvenster op Volgende om het eenvoudige proces in drie stappen te starten om Messenger aan uw website toe te voegen.

Pas eerst de begroeting aan die mensen zullen zien voordat ze besluiten om met je Messenger-bot te communiceren.

Facebook Customer Chat instellen, stap 2.

Vervolgens kunt u een kleur kiezen voor het Messenger-embleem en de bijbehorende knoppen om deze te coördineren met de visuele branding van uw website.

Facebook Customer Chat instellen, stap 3.

De laatste stap van dit proces is het toevoegen van het domein van uw website (s) en het kopiëren van de code voor de plug-in. Voeg eenvoudig dit codefragment toe aan uw website en uw widget is actief.

Facebook Customer Chat instellen, stap 4.

Zo ziet een plug-in zoals deze eruit wanneer deze is ingesloten op een website:

Stel Facebook Customer Chat in, bijvoorbeeld

Zorg ervoor dat uw begroeting uitnodigend is en kies een levendige kleur voor de CTA-knop die past bij de esthetiek van uw website.

Voeg uw M.Me-link toe aan uw FAQ-, contact- en infopagina’s

Afhankelijk van het doel van uw bot, kan het een goed idee zijn om vanaf bepaalde pagina’s op uw website ernaar te linken. Als je je Messenger-bot gebruikt voor klantenservice en hij is goed ontworpen, overweeg dan om verkeer naar de bot te leiden via je FAQ, contactpersonen of info-pagina’s.

Voor hun 25-jarig jubileumtour gebruikte nachtclubfranchise Sankeys een Messenger-bot om kaartjes te verkopen. Op hun FAQ en contactpagina linken ze naar hun chatbot, waardoor ze ervoor zorgen dat het geautomatiseerde kaartverkoopproces optimaal benut wordt.

Facebook Messenger-botlink op de website.

# 8: Deel je M.Me-link in je Instagram-bio en verhalen

Omdat bereik en betrokkenheid op nieuwsfeeds op sociale media steeds competitiever worden en de privacy van kortstondige Instagramverhalen het overneemt als de voorkeursmodus voor sociaal delen, is het opnemen van je m.me-link achter een veegbeweging een geweldige manier om je Messenger te laten groeien publiek.

Niet alle accounts hebben echter automatisch toegang tot de veegoptie voor Instagramverhalen. Deze functie is beperkt tot zakelijke Instagram-accounts met  10.000 of meer volgers en geverifieerde accounts.

Door een Instagram Stories-advertentie te plaatsen, kun je deze beperking omzeilen. Als alternatief, als u zich niet aan de advertentie-uitgaven wilt vastleggen, kunt u uw m.me-link gewoon in het verhaal zelf vermelden.

Pro-tip : Instagram-verhalen blijven 24 uur zichtbaar voor je volgers. Door het verhaal met de veeg omhoog toe te voegen aan de hoogtepunten van je verhaal, wordt dit 24-uursvenster omzeild, waardoor de inhoud permanent beschikbaar blijft op je Instagram-profiel.

Voorbeeld van Instagram Story Highlights.

Je weet waarschijnlijk heel goed dat het linken naar externe websites op Instagram een ​​uitdaging kan zijn, maar dit betekent niet dat je niet moet proberen om verkeer van je Instagram-profiel naar je Messenger-kanaal te leiden.

Er zijn verschillende manieren om links op Instagram te  delen . De eenvoudigste manier is om een ​​link naar je bio toe te voegen. Dit is de enige plek op Instagram waar je een klikbare link kunt toevoegen. Voer je m.me-link in het veld Website in wanneer je je Instagram-profiel bewerkt.

Facebook Messenger-link in Instagram-bio.

Gebruik je m.me-link om je Instagram-volgers bewust te maken dat ze met je in contact kunnen komen op Messenger, vooral als je een grote, actieve Instagram-volgeling hebt.

Omdat u alleen de ene klikbare link krijgt, aarzelt u misschien om deze te gebruiken om uw Facebook Messenger-bot te promoten. Overweeg in dat geval een linkservice te gebruiken waarmee u meerdere links kunt weergeven.

Linktree biedt een gratis basisplan waarmee je onbeperkte links kunt delen met je Instagram-volgers, inclusief je m.me-link. Met het basisplan kunt u kiezen uit verschillende thema’s, waardoor u wat aanpassingen kunt doen. Als u kiest voor het betaalde abonnement ($ 6 per maand), kunt u het verkeer op meer manieren volgen en uw Linktree-pagina uitgebreider aanpassen.

Biolinks op Instagram.

De meeste bedrijven gebruiken hun Instagram-bio om naar hun bedrijfswebsite te linken. Als u een koppelingsservice gebruikt, hoeft u die ruimte niet op te geven om alleen op uw m.me-link te drukken.

# 9: Link naar je Facebook Messenger Bot in e-mails

Veel marketeers linken al naar hun sociale pagina’s in hun e-mailhandtekeningen, dus waarom zou je ook niet naar je Facebook Messenger-bot linken?

Voeg gewoon een Facebook Messenger-pictogram toe dat naar uw m.me-link gaat, en u bent klaar! Voor degenen onder u die iets ingewikkelder willen, kunt u een generator voor e-mailhandtekeningen gebruiken.

Een persoonlijke favoriet is HubSpot’s onlangs vernieuwde (gratis)  Template Generator voor e-mailhandtekeningen . Hoewel deze tool je niet toestaat om een ​​aangepast Messenger-pictogram toe te voegen aan de eigen opties voor sociaal delen, kun je nog steeds een link naar je bot toevoegen door deze achter het Facebook-pictogram te verbergen of een aangepast veld te maken.

Facebook Messenger toevoegen aan e-mailhandtekening, stap 1.

Een andere geweldige functie is dat u hiermee een CTA aan uw e-mailhandtekening kunt toevoegen. De CTA kan 24 lettertekens, een link en een knop bevatten. U kunt de tekstkleur ook aanpassen.

Facebook Messenger toevoegen aan e-mailhandtekening, stap 2.

Maak een opvallende CTA die verkeer naar uw Messenger-bot leidt, zodat elke e-mail die u verzendt mogelijk een nieuwe abonnee naar uw Messenger-bot trekt.

Veel marketeers gebruiken Messenger als vervanging voor traditionele e-mailnieuwsbriefmarketing vanwege de hoge open rates van Messenger in vergelijking. Maar als u de tijd en middelen heeft om te besteden, waarom zou u dan een compromis sluiten? Beter nog, maak van de gelegenheid gebruik om beide marketingkanalen te promoten.

Als je al een lange e-maillijst hebt en regelmatig een nieuwsbrief verstuurt, gebruik deze dan om het bestaan ​​van je Messenger-bot aan te kondigen of voeg een optie toe om je te abonneren op je e-mailnieuwsbrief in je bot. Overweeg ook om een ​​Messenger-versie van uw nieuwsbrief naar uw publiek te sturen. Zorg ervoor dat u de inhoud van de nieuwsbrief op een chatvriendelijke manier hergebruikt.

Gevolgtrekking

De inhoud en ervaring van je Messenger-chatbot moeten van topkwaliteit zijn. Dit is waarschijnlijk de meest essentiële tactiek om een ​​consistente groei van uw bot en zijn publiek te bereiken. Het risico bij het opzetten van een bot met geautomatiseerde reacties is dat dit uiteindelijk leidt tot een storing in de communicatie.

Tenzij je een meester bent in natuurlijke taalverwerking en kunstmatige intelligentie, is er een redelijke kans dat je bot de opschorting van ongeloof niet behoudt, waardoor de interactie ermee een bevredigende en gedenkwaardige ervaring wordt.

Evenzo, als u Messenger gebruikt voor uitgaande uitzendingen, houd dan rekening met uw publiek en segmenteer het op de juiste manier, zodat u inhoud levert aan die abonnees die het op prijs zullen stellen. Je hebt de mogelijkheid om zowel gespreks- als ervaringsmarketing te oefenen.

Of je nu verkeer naar je bot wilt leiden of net begint en goed voorbereid wilt zijn op de lancering en promotie, er zijn veel manieren om je kanaal te laten groeien. Of u nu exclusieve inhoud en kortingen aanbiedt als incentive, click-to-Messenger-advertenties uitvoert of QR-codes op uw visitekaartjes afdrukt, het hangt af van de toewijding en creativiteit van u en uw team om van uw chatbot een succes te maken.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format