Hoe u een Google Data Studio-dashboard maakt

9 min


101

Bent u op zoek naar een snellere manier om uw marketingstatistieken te visualiseren en te begrijpen? Kent u Google Data Studio?

In dit artikel leert u hoe u een herbruikbaar rapport maakt in Google Data Studio.

Waarom Google Data Studio gebruiken om analyse van marketingmetingen te vereenvoudigen

Als u een klein bedrijf bent met een beperkt marketingbudget, kan het moeilijk zijn om te bepalen welke marketinginspanningen op social media het beste werken. Het doorzoeken van spreadsheets en Google Analytics-rapporten kan ontmoedigend zijn – en niet te vergeten tijdrovend – als u niet zo vertrouwd bent met gegevens en wiskunde.

Daarom kan het opzetten van een dashboard een goede oplossing zijn. Het kan u helpen snel antwoorden te vinden op relevante vragen en weloverwogen beslissingen te nemen zonder urenlang cijfers in Excel te moeten doorzoeken.

Volg de onderstaande stappen om uw eigen aangepaste marketingdashboard te maken met Google Data Studio. Het beste is dat u dit gratis kunt doen.

Gebruik Google Data Studio, stap 1.

# 1: Bepaal wat u wilt meten

Wanneer u tactische artikelen zoals deze leest, kan het verleidelijk zijn om een ​​Google Data Studio-account aan te maken en meteen een dashboard uit te bouwen. Ik raad u echter ten zeerste aan om dat niet meteen te doen. Denk in plaats daarvan na over uw marketingdoelen en definieer eerst wat u wilt meten. Immers, als u het niet kunt meten, kunt u het niet beheren.

Een van de grootste fouten die merken maken, is proberen om van alles en nog wat te meten. Dat is hoe u eindigt met 25+ pagina’s wekelijkse of maandelijkse marketingrapporten die niemand leest. In plaats daarvan is het beter om je te concentreren op drie kern-KPI’s en vervolgens op ongeveer een dozijn sub-KPI’s. Uw kern-KPI’s moeten zijn gekoppeld aan een geldwaarde. U weet dat het een kern-KPI is als u deze vragen kunt beantwoorden:

  • Verhoogt het de omzet (dwz groeicijfers)?
  • Of verlaagt het de kosten (dwz retentiecijfers)?

Al het andere is een ijdelheidscijfer. Vanity-statistieken zijn niet per se slecht; ze hebben echter aanvullende context nodig om relevant te zijn. Enkele veelvoorkomende ijdelheidstatistieken zijn bijvoorbeeld het aantal Instagram-volgers, de nettogroei van het aantal e-mailabonnees en alle betrokkenheidsstatistieken op sociale media.

Pro-tip : voor enig inzicht in welke statistieken andere merken bijhouden, gaat u naar de rapportgalerij van  Google Data Studio . Het heeft een hele sectie gewijd aan marketingsjablonen.

Gebruik Google Data Studio, stap 2.

Als u een SaaS-bedrijf bent met een sterke focus op contentmarketing, kunnen de drie belangrijkste KPI’s die u belangrijk vindt, zijn hoe uw marketinginspanningen van invloed zijn op maandelijks terugkerende inkomsten (dwz MRR), customer lifetime value (LTV) en churn of annuleringen.

Enkele belangrijke sub-KPI’s waar u mogelijk op wilt letten, zijn kosten voor klantenwerving voor elk marketingkanaal (CAC), verwijzingsbronnen, verkeer per bron / medium / kanaal, Domain Authority (DA) of Domain Rating (DR), blogsessies, blog unieke bezoekers, tijd op de site, social media shares, backlinks, nieuwe inkomende leads, percentage inkomende leads die marketing-gekwalificeerd zijn (MQL’s), etc.

Gebruik gegevens om een ​​verhaal te vertellen

Net zoals je woorden gebruikt om een ​​verhaal te vertellen, kun je hetzelfde doen met data. Het probleem is dat de meesten van ons zijn opgeleid om gegevens meer als een magische 8-bal te beschouwen. Stel een vraag, schud een paar keer met de bal en je krijgt automatisch antwoorden.

De kwaliteit van de vragen die u stelt, heeft echter een aanzienlijke invloed op de gegevens die u bekijkt en de conclusies die u trekt. In het bijzonder, hoe gerichter de vraag, hoe specifieker en actiever uw bevindingen zullen zijn. Ik gebruik graag de focusvraag uit Gary Keller’s bestsellerboek The One Thing : “Wat is het enige dat je kunt doen, zodat al het andere gemakkelijker of onnodig wordt door het te doen?”

# 2: Maak een overzicht voor uw marketingmeetdashboard

Om een ​​meer samenhangend en boeiend verhaal te vertellen met uw marketinggegevens, moet u een overzicht maken. Ik kan dit niet genoeg benadrukken. Hoe meer u nadenkt in het in kaart brengen en schetsen van uw marketingdashboard, hoe gemakkelijker het zal zijn om het te bouwen.

Gebruik Google Data Studio, stap 3.

U kunt uw dashboard digitaal schetsen met behulp van een tool zoals Figma (gratis versie beschikbaar), Sketch (gratis proefperiode van 30 dagen; $ 99 / jaar), Balsamiq ($ 9 / per maand) of Google Drawings (gratis voor gebruikers van Gmail / Google-apps) . Of u kunt het in een dagboek of notitieboekje vrij vormgeven.

Ik doe dit proces graag digitaal; het maakt echter niet uit hoe u uw dashboard schetst, zolang u het maar doet.

Voor mijn overzicht concentreer ik me graag op het ‘vlees’ van het dashboard – de statistieken of wat ik ga meten. Vaak zijn we geobsedeerd door het ontwerp en de lay-out, omdat het leuk is om daarover na te denken. Als je echter met het ontwerp begint, zul je veel meer werk verzetten. Het is veel sneller om na te denken over de inhoud van het dashboard, wat dan de look en feel zal bepalen.

Hieronder ziet u een voorbeeld van een basisoverzicht voor een blogdashboard. Zoals u kunt zien, wint het geen designprijzen, maar het zorgt er wel voor dat u weet wat u aan het bouwen bent.

Gebruik Google Data Studio, stap 4.

# 3: Verbind Google Data Studio met uw gegevensbron

Nadat u een overzicht heeft ontwikkeld, is de volgende stap het maken van een Google Data Studio-account. Het enige dat u nodig heeft om aan de slag te gaan, is een e-mailadres van Gmail of Google Apps. Hier kunt u uw Google Data Studio-account maken . (Het is gratis!)

Pro-tip : zorg ervoor dat u hetzelfde e-mailadres gebruikt als dat u gebruikt voor Google Analytics.

Naast het maximaliseren van wat u kunt doen in Google Data Studio, kunnen de volgende acties uw Analytics-account opfleuren:

Gebruik Google Data Studio, stap 5.

De volgende stap is om uw gegevensbronnen in Google Data Studio te verbinden. Klik op Gegevensbronnen in de linkernavigatiebalk en klik vervolgens op de knop + aan de rechterkant.

Gebruik Google Data Studio, stap 6.

U kunt drie verschillende soorten gegevensbronnen met elkaar verbinden: Google-connectoren (dwz ingebouwde / directe integraties), partnerconnectoren (integraties van derden) en open-sourceconnectoren.

U vindt meer dan 135 partnerconnectoren waarmee u alles kunt binnenhalen, van Facebook- en Instagram-advertentie-inzichten tot Bing-advertenties, Reddit-inzichten, Quora-advertenties, Amazon-verkopersstatistieken en statistieken voor het bijhouden van klantenondersteuning.

Gebruik Google Data Studio, stap 7.

Als u geen gegevensbron ziet voor de specifieke metriek die u nodig heeft, kunt u deze altijd zelf importeren via een CSV-bestand, MySQL-query of aangepast JSON- of XML-bestand.

Gebruik Google Data Studio, stap 8.

Voor de toepassing van dit artikel houden we vast aan Google Analytics, omdat dit de gemakkelijkste gegevensbron is om mee te beginnen en ook een van de meest veelzijdige. Naarmate u zich meer op uw gemak voelt, raad ik u aan om veel van de andere gegevensbronnen te bekijken.

Gebruik Google Data Studio, stap 9.

Nadat u de Google Analytics-gegevensbron heeft geselecteerd, klikt u op Autoriseren om uw account toe te voegen aan Google Data Studio.

Gebruik Google Data Studio, stap 10.

U wordt vervolgens gevraagd om in te loggen op uw Google Analytics-account. Als u klaar bent, klikt u op Verbinden.

Gebruik Google Data Studio, stap 11.

Google Data Studio genereert nu alle gegevensvelden. U heeft de mogelijkheid om in deze velden te zoeken en nieuwe velden aan de lijst toe te voegen. Als u klaar bent, klikt u op Rapport maken in de rechterbovenhoek van de pagina.

Gebruik Google Data Studio, stap 12.

Wanneer u het onderstaande pop-upvenster ziet, klikt u op Toevoegen aan rapport om uw gegevens op te halen naar uw nieuwe dashboard, zodat u ermee aan de slag kunt.

Gebruik Google Data Studio, stap 13.

Opmerking: om meer gegevensbronnen toe te voegen (zoals Google Search Console, Google Ads, enz.), Herhaalt u dezelfde stappen als hierboven.

# 4: Hoe u uw Google Data Studio-dashboard kunt bouwen

Google Data Studio heeft veel standaardsjablonen waarmee u kunt werken. Ik raad echter aan om vanaf het begin een dashboard te bouwen, omdat je al weet wat je meet en een overzicht hebt. Beginnen met een leeg rapport is minder werk dan een bestaande sjabloon proberen te herzien en opnieuw op te bouwen.

Gebruik Google Data Studio, stap 14.

Er zijn veel verschillende soorten grafieken, tabellen, grafieken en scorekaarten die u kunt toevoegen aan uw dashboard in Google Data Studio. U kunt ook uw eigen afbeeldingen uploaden, HTML insluiten en dynamische filters en segmenten toevoegen.

Als je een WYSIWYG-webbouwer of CMS hebt gebruikt, zul je merken dat het proces voor het toevoegen en aanpassen van grafieken aan je dashboard vergelijkbaar is met het aanpassen van een doe-het-zelfwebsite of -sjabloon.

Het eerste dat u moet doen, is een thema en lay-out kiezen met behulp van de stijlinstellingen.

Gebruik Google Data Studio, stap 15.

Klik vervolgens op de werkbalkknop Datumbereik om een ​​datumfilter toe te voegen. Ik raad aan om het standaarddatumbereik in te stellen op 30 of 90 dagen, afhankelijk van het account, het siteverkeer en de marketingdoelen. Voor accounts met minder dan 10.000 maandelijkse bezoekers, houdt u standaard 90 dagen vast.

Opmerking: u kunt de datum dynamisch filteren en aanpassen nadat u het dashboard heeft gebouwd.

Gebruik Google Data Studio, stap 16.

Nu is het tijd om uw grafieken toe te voegen. De gemakkelijkste kaart om toe te voegen is de scorekaart.

Gebruik Google Data Studio, stap 17.

U wilt de metriek aanpassen. Dit is een bepaalde KPI-indicator zoals sessies, unieke paginaweergaven, conversies, enz. In dit voorbeeld is de metriek de gemiddelde tijd op pagina.

Gebruik Google Data Studio, stap 18.

Met scorekaarten voeg ik graag een achtergrondrechthoek toe achter de tekst om deze op de pagina te laten opvallen. Om dit te doen, moet u de tekst groeperen en ervoor zorgen dat deze naar voren wordt gestuurd. Het proces is vergelijkbaar met het gebruik van grafische ontwerpsoftware zoals Canva of Photoshop.

Gebruik Google Data Studio, stap 19.

Een ander veelvoorkomend diagram dat u aan uw dashboard kunt toevoegen, is het cirkeldiagram. U kunt bijvoorbeeld een cirkeldiagram gebruiken om het percentage gebruikers te zien dat uw site vanuit verschillende webbrowsers bekijkt (bijv. Chrome, Safari, Firefox, enz.).

In dit geval voegt u zowel de dimensie als de statistiek toe. De statistiek is Sessies en de dimensie is Browser (de browser die bezoekers hebben gebruikt om uw site te bekijken).

Gebruik Google Data Studio, stap 20.

U kunt ook een cirkeldiagram gebruiken om te zien welke apparaten mensen gebruiken om op uw site te browsen. Hier is de dimensie Apparaatcategorie en de statistiek Sessies.

Gebruik Google Data Studio, stap 21.

U kunt ook staaf- en lijndiagrammen aan uw dashboard toevoegen. Voor beide kunt u meerdere dimensies en statistieken toevoegen (zoals unieke paginaweergaven en sessies) om trends in de loop van de tijd te bekijken.

Gebruik Google Data Studio, stap 22.

Tabellen werken bijzonder goed bij het in kaart brengen en volgen van betaalde advertentieaccountgegevens vanuit Google Analytics. U kunt dit als volgt instellen:

  • Voeg twee dimensies toe: campagne en advertentie-inhoud. Hiermee kunt u uw advertenties segmenteren op basis van de algehele campagne en afzonderlijke advertentie-uitingen.
  • Voeg minimaal drie statistieken toe, zoals transacties, ROAS en CPC.
Gebruik Google Data Studio, stap 23.

Pro-tip : om een ​​tabel zoals hierboven op te zetten, moet u UTM-codes gebruiken voor al uw advertentiecampagnes .

Het is een goed idee om naast een datumfilter ook minimaal een of twee filters toe te voegen. Ik filter graag op bron of medium. Hiermee kunt u zien hoe mensen omgaan met uw site wanneer ze uit verschillende bronnen komen, zoals Google, Facebook, LinkedIn, enz.

Gebruik Google Data Studio, stap 24.

Dit is hoe een eenvoudig dashboard met één bronfilter eruit ziet.

Gebruik Google Data Studio, stap 25.

Nadat u uw marketingdashboard heeft gemaakt, kunt u dit op dezelfde manier delen als Google-bladen en documenten.

Gebruik Google Data Studio, stap 26.

U kunt het zelfs als sjabloon opslaan, wat u in de toekomst veel tijd zal besparen.

Gebruik Google Data Studio, stap 27.

Gevolgtrekking

De bovenstaande stappen laten zien hoe u Google Data Studio verbindt met Google Analytics-gegevens en een aangepast marketingdashboard instelt. Naarmate u meer vertrouwd raakt met deze tool, zult u waarschijnlijk meer gegevensbronnen gaan verbinden.

Er zijn veel meer Google Data Studio-functies die u kunt gebruiken om uw dashboard te verfijnen. Klik op het menu Resource bovenaan de pagina om extra gegevensbronnen te verbinden, gegevens samen te voegen en segmenten toe te voegen.

Gebruik Google Data Studio, stap 28.

Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format