Google Data Studio: hoe marketeers krachtige dashboards kunnen bouwen - DeLaatbusiness
customer servcice chatbots

Google Data Studio: hoe marketeers krachtige dashboards kunnen bouwen

11 min


126
6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

Wilt u een gemakkelijke manier om uw analyses te interpreteren? Vraagt ​​u zich af hoe u dashboards kunt maken?

Om te onderzoeken hoe u dashboards kunt maken met Google Data Studio, interview ik Chris Mercer , een expert op het gebied van meetmarketing. Hij is de oprichter van MeasurementMarketing.io en de Measurement Marketing Academy .

Mercer legt uit hoe dashboards en analyserapporten verschillen en wanneer ze elk moeten worden gebruikt. U leert ook hoe u met Google Data Studio dashboards kunt maken en gegevens kunt delen.

Lees hieronder een samenvatting van het interview. Scroll naar het einde van dit artikel om naar het interview te luisteren.

Google Data Studio: hoe marketeers krachtige dashboards kunnen bouwen met inzichten van Chris Mercer op de Social Media Marketing Podcast.

Waarom marketeers dashboards zouden moeten gebruiken

Met alle beschikbare gegevens voor marketeers, is het moeilijk om erachter te komen wat nuttig is en wat niet. Alle tools voor klantrelatiebeheer (CRM) bieden enorme hoeveelheden gegevens. Google Analytics- en Facebook-rapporten tonen ook heel veel gegevens. Het probleem is het verwijderen van de nuttige informatie of het bekijken van de informatie op een manier die u helpt te begrijpen welke acties u moet ondernemen.

Met dashboards kunt u gegevens bekijken op een manier die snel antwoord geeft op uw vragen. Die antwoorden helpen u de juiste actie te ondernemen. In vergelijking met ingebouwde analyserapporten, helpen dashboards u beter de gegevens te zien die er toe doen, waardoor u beslissingen kunt nemen over uw marketing.

Luister naar de show om te horen hoe Mercer de problemen met gegevens uit het verleden en vandaag vergelijkt.

Dashboards versus Analytics

Dashboards helpen u antwoorden op uw specifieke vragen te zien, terwijl u met analyses in details kunt graven. Om dit te illustreren, zou u een dashboard kunnen bouwen dat de reis van de klant door uw verkooppijplijn laat zien en waarmee u die informatie kunt opsplitsen op verkeersbron. Je dashboard zal die taak ongelooflijk goed doen, maar het beantwoordt geen vragen waarvoor je het niet hebt ontworpen.

Een dashboard maken in Google Data Studio waarmee u marketinganalyses kunt analyseren

Stel dat u wilt weten hoeveel mensen in uw verkooppijplijn Apple-apparaten gebruiken. Als je het dashboard niet hebt gebouwd om die vraag te beantwoorden, kan het je niet helpen. Uw analyses kunnen nuttiger zijn bij het beantwoorden van die vraag, omdat u een rapport kunt maken met de informatie die door uw verkooppijplijn gaat en een segment kunt maken voor de mensen die Apple gebruiken.

Met andere woorden, dashboards zijn geen geweldige tool om diep in je gegevens te duiken, maar daarom zijn dashboards ook handig. In analytics lijkt alles in tegenspraak met iets anders. Het is moeilijk om te bepalen wat de cijfers betekenen en of u de cijfers die u ziet, kunt vertrouwen. Dashboards beheren deze cijfers echter, zodat u de overweldigende aard van analyses vermijdt.

Ik vraag Mercer naar de tijd die het kost om een ​​dashboard met Google Data Studio te ontwikkelen versus een rapport in Google Analytics. Hij zegt dat de twee waarschijnlijk ongeveer evenveel tijd nodig hebben om te bouwen. Omdat dashboards gegevens echter gemakkelijk te begrijpen maken, is de kans groter dat u een dashboard blijft gebruiken. Mensen die de Google Analytics-rapporten overweldigend vinden, gebruiken ze gewoon niet.

Hoe Google Data Studio u helpt bij het bouwen van een dashboard

Om een ​​dashboard te maken, raadt Mercer Google Data Studio aan. Deze gratis tool is ongeveer 2 jaar beschikbaar en gedurende die tijd is het aanzienlijk veranderd en ongelooflijk krachtig geworden. Vóór Data Studio moest u een service tot $ 10.000 per jaar betalen om een ​​dashboard voor u te maken. Met Data Studio bouw je misschien niet meteen het perfecte dashboard, maar het is wel toegankelijk.

U kunt een Google Data Studio-dashboard eenvoudig koppelen aan andere Google-meetplatforms en gegevensbronnen van derden. U kunt Google Ads-uitgaven, YouTube-verkeer en alles wat u heeft ingesteld in Google Analytics (doelen, segmenten en verkeersbronnen) ophalen. Met behulp van connectoren kunt u ook externe gegevensbronnen binnenhalen, zoals Facebook-advertentie-uitgaven.

Hoe u een gegevensbron toevoegt aan Google Data Studio

Om een dashboard in Google Data Studio te bouwen , start u in de bewerkingsmodus, die een achtergrond van ruitjespapier heeft waar u visualisaties kunt neerzetten, zoals tabellen, draaitabellen, cirkeldiagrammen of scorekaarten. Als u klaar bent, kunt u de dashboardvisualisaties in de weergavemodus bekijken en deze delen met uw klanten of collega’s. Deze visualisaties tonen gegevens uit uw gegevensbronnen.

Met de visualisaties kunt u uw gegevens zien en gebruiken op de manier die voor u het nuttigst is. U kunt bijvoorbeeld al uw verkeersbronnen ophalen en een tabel die laat zien hoeveel doelen er worden bereikt, zoals nieuwe leads. U kunt vervolgens een vervolgkeuzemenu toevoegen waarmee u de behaalde doelen kunt uitsplitsen per verkeersbron zoals Facebook, Google Ads of e-mail.

Met andere woorden, Google Data Studio geeft u meer controle over welke gegevens u ziet en hoe u deze ziet. U kunt tabellen maken die niet bestaan ​​of die niet intuïtief zijn om te maken in Google Analytics. Voeg een variabele toe die u wilt zien en bepaal de manieren waarop u met de gegevens kunt omgaan. Om te demonstreren, om mobiel versus desktop te zien, voegt u een knop toe aan het dashboard en ziet u direct antwoorden met een klik.

Datumbereiken zijn een ander interactief element. U kunt gegevens voor bepaalde datumbereiken laden, zodat iedereen die het dashboard bekijkt, de door u opgegeven datumbereiken ziet. U kunt het standaard datumbereik instellen op de afgelopen 30 dagen, 14 dagen of 7 dagen, afhankelijk van wat u nodig heeft. Vervolgens kunt u het bereik dat u opgeeft, vergelijken met de periode van vorig jaar, zodat u trends in de gegevens kunt zien.

Hoe u een gegevensbereikwidget toevoegt in Google Data Studio

Je hebt ook controle over het uiterlijk van het dashboard, inclusief de lay-out, kleuren, lettertypen, formaten, enzovoort. De klanten van Mercer voegen hun logo’s en merkkleuren toe om de dashboards er goed uit te laten zien.

Met al deze functies helpen dashboards die zijn gebouwd in Google Data Studio u de gegevens te selecteren die u nodig heeft, zodat u kunt bepalen welke actie u moet ondernemen. De echte interactie is niet alleen de vervolgkeuzemenu’s, maar het gemak waarmee u vragen kunt stellen en het aangepaste dashboard kunt gebruiken om de antwoorden te ontdekken. U kunt van uw gegevens leren en gebruiken wat u leert om uw marketingdoelen te bereiken.

Dashboard-voorbeelden

Als u wilt zien hoe andere mensen dashboards maken, gaat u naar de Google Data Studio Report Gallery , die vol staat met voorbeelden. Hoewel u er enkele zult vinden die vanuit ontwerpperspectief niet de beste zijn, vindt Mercer het waardevol te zien hoe anderen hun rapporten hebben samengesteld en te begrijpen wat mogelijk is.

Sjablonen gebruiken in Google Data Studio

Mercer maakt voornamelijk twee soorten dashboards: de klantreis en de verkooptrechter. Het klantreisdashboard laat zien hoe klanten van een bewustwordingsfase (zoals interactie met de blog) naar een lead (misschien door een beetje meer met het merk te communiceren) naar een klant gaan (door een aankoop te doen).

Voor het klantreisdashboard is de visualisatie een trechterdiagram dat het aantal mensen in elke fase laat zien en het percentage mensen dat van de ene fase naar de andere afvalt. Met een vervolgkeuzelijst voor het zien van specifieke verkeersbronnen zoals Facebook, e-mail of zoeken, kan Mercer zien welke verkeersbron goed is voor elk resultaat in de trechter, zoals betrokkenheid of aankopen.

Op een hoog niveau kunt u een klantreis-dashboard op deze manier maken door de bron- / mediumgegevens uit Google Analytics te filteren. Maar u kunt ook een dashboard bouwen waarmee u dieper in uw gegevens kunt duiken. U kunt bijvoorbeeld een dashboard bouwen dat UTM-gegevens gebruikt om Facebook-verkeer tot op advertentieniveau te analyseren.

Gegevensbronnen in Google Data Studio

In Google Data Studio voegt u gegevensbronnen toe aan een dashboard met behulp van connectoren . Met de ingebouwde Google-connectoren kunt u op Google gebaseerde gegevensbronnen toevoegen, zoals Google Analytics, Google Ads, Google Sheets, enzovoort. U kunt ook kiezen uit vele partner- en open-sourceconnectoren, die zijn gemaakt door de ontwikkelgemeenschap.

De communityconnectoren geven Google Data Studio een concurrentievoordeel, omdat u hiermee gegevens uit allerlei bronnen naar Google Data Studio kunt pipen. Deze bronnen zijn onder meer Facebook, Instagram, populaire e-maildiensten en meer. Als u YouTube bijvoorbeeld niet als videostream wilt gebruiken, kunt u nog steeds Google Data Studio gebruiken om uw videogegevens te analyseren.

Tip 1 hoe u een gegevensbron koppelt aan Google Data Studio

U kunt ook connectoren voor spreadsheets vinden. Misschien heb je spreadsheets die je bedrijf altijd al gebruikt, maar iedereen haat ze en wil niet in die gegevens duiken. Een connector zou die spreadsheetgegevens kunnen importeren in Google Data Studio. Vervolgens kunt u de gegevens presenteren in mooie interactieve grafieken en diagrammen waarmee mensen vragen over uw marketing kunnen beantwoorden.

Om de connectoren te gebruiken, hoef je niet veel high-end programmeren te kennen. Alles wat in de connector is ingebouwd. Wanneer u uw dashboard samenstelt, kunt u enkele ingebouwde connectoren aan de rechterkant selecteren of een lijst met alle beschikbare connectoren openen en zoeken naar degene die u zoekt.

Als je de connector die je nodig hebt niet ziet, kun je een ontwikkelaar inhuren om deze voor je te bouwen . Om aan te tonen dat als uw bedrijf een hoogwaardige, aangepaste database gebruikt, u een connector kunt bouwen zodat u die gegevens kunt analyseren in een Data Studio-dashboard. Als je hulp nodig hebt bij het vinden van een ontwikkelaar, probeer er dan een in te huren via een dienst als Upwork . U kunt ook op ontwikkelaars stemmen om een ​​connector te maken die u interesseert.

Mercer gebruikt graag connectoren van Supermetrics . Het bedrijf is al jaren bezig met het nemen van gegevens van de ene plaats naar de andere en ze zijn een leider in het veld geworden. Ze staan ​​bekend om een ​​add-on voor Google Spreadsheets. Sindsdien hebben ze verschillende connectoren voor Data Studio ontwikkeld en houden ze de connectoren up-to-date.

Supermetrics biedt een geweldige Google Analytics-connector. Als u veel verkeer in Google Analytics heeft, kunt u een steekproefprobleem hebben. De Supermetrics-connector voorkomt of minimaliseert bemonstering drastisch.

Tip 2 hoe u een gegevensbron koppelt aan Google Data Studio

U vindt zowel gratis als premium connectoren. Mercer raadt aan om voor connectoren te betalen. Omdat Application Programming Interfaces (API’s) veranderen, wil je er zeker van zijn dat de connectoren die je gebruikt up-to-date zijn. Supermetrics heeft een gratis abonnement en maandelijks betaalde abonnementen die variëren van $ 20 – $ 300 per maand, jaarlijks betaald, afhankelijk van wat je nodig hebt. Mercer krijgt wat hij nodig heeft met het plan van $ 99.

Visualisaties in Google Data Studio

Visualisaties geven gegevens op uw dashboard weer op een manier die u helpt bij het interpreteren van die gegevens. Een visualisatie kan een cirkeldiagram, lijndiagram, staafdiagram, tabel of draaitabel zijn. Met Google Data Studio kunt u ook een scorekaart toevoegen, een getal dat u kunt weergeven of berekenen om een ​​specifieke vraag te beantwoorden. Naast de ingebouwde visualisaties kunt u ook communityvisualisaties vinden.

Scorekaarten

Een scorekaart is slechts een getal, zoals de conversieratio van uw eCommerce, maar u kunt er verschillende dingen mee doen. U kunt de datumwidget bijvoorbeeld zo instellen dat de datum interactief is. Vervolgens kunt u het tarief van vorige week of het tarief van januari zien door de datum te wijzigen.

Met gemengde gegevens kan een scorekaart gegevens gebruiken om een ​​berekend veld weer te geven. Deze nieuwere functie maakt Google Data Studio een robuustere dashboardtool. Ter illustratie kunt u een scorekaart maken die de kosten per acquisitie weergeeft met behulp van gegevens over advertentie-uitgaven van Facebook en doelen in Google Analytics.

Hoe u een scorekaart maakt in Google Data Studio

Communityvisualisaties

Google Data Studio biedt verschillende manieren om gegevens te bekijken, maar niet elk type visualisatie. Ontwikkelaars kunnen echter hun eigen visualisaties maken en deze delen met de community . Dus als u de visualisatie die u zoekt niet ziet, kunt u een door iemand anders gemaakte visualisatie importeren.

Excel heeft een meter die lijkt op een kleine snelheidsmeter. Google Data Studio biedt die mogelijkheid niet. Als een meter echter de beste manier is om u of uw eindgebruiker te helpen uw gegevens te begrijpen, kunt u er een zoeken in de communityvisualisaties of er een ontwikkelen.

Mercer gelooft dat deze flexibiliteit een ander onderdeel is van het concurrentievoordeel van Google Data Studio en zal helpen om sneller te evolueren dan andere dashboardplatforms. Data Studio beperkt gebruikers niet tot wat het bedrijf ontwikkelt. De community kan het platform helpen evolueren. Uiteindelijk zou Data Studio functies kunnen overnemen die de community heeft gecreëerd.

Heatmaps

Heatmaps wijzigen de opmaak van tabelkolommen om te laten zien hoe de kolomwaarden gerelateerd zijn. Stel je een tabel voor met een lijst van je webpagina’s en een kolom met het aantal gebruikers dat elke pagina bezoekt. Een heatmap kan uw top 10 pagina’s in rood weergeven, pagina’s in de middelste positie in roze en pagina’s met de laagste positie in wit. Vervolgens kunt u in één oogopslag het hete deel van een website zien.

Gegevens visualiseren in Google Data Studio

Interactieve elementen

Google Data Studio houdt manieren in de gaten om dashboards interactief te maken. Ter demonstratie: in plaats van een vervolgkeuzelijst te gebruiken om te bepalen hoe gegevens in een dashboard worden weergegeven, kunt u tabellen maken met een klikbaar element dat de weergave van de gegevens verandert. U kunt op het woord “Facebook” klikken om alleen Facebook-gegevens in de tabellen te zien.

Gegevens delen vanuit Google Data Studio

Google Data Studio is gebouwd op in wezen dezelfde infrastructuur die Google Drive gebruikt. Wanneer u een Google-spreadsheet of een Google-document deelt, kunt u mensen toegang geven tot weergave of bewerking, en e-mailadressen typen om een ​​blad of document met verschillende mensen te delen. Google Data Studio heeft exact hetzelfde deelmechanisme, zodat u verschillende mensen verschillende toegangsniveaus kunt geven .

Hoe u een marketingdashboard deelt in Google Data Studio

Als u met iemand samenwerkt om een ​​dashboard te bouwen, kunt u uw bijdrager bewerkingsrechten geven. Als u het dashboard echter deelt met een klant of afdelingshoofd, kunt u het dashboard delen met alleen-lezen toegang. Dan kan de gebruiker communiceren met het dashboard en alle informatie zien, maar ze hebben geen toegang tot de achterkant en kunnen iets kapotmaken.

Google Data Studio heeft onlangs de mogelijkheid toegevoegd om URL’s in te sluiten . Met deze functie kunt u een YouTube-video delen die iemand laat zien hoe het rapport moet worden gebruikt. In de video wordt mogelijk uitgelegd welke vragen het dashboard kan beantwoorden, of wat het rapport wel of niet kan doen.

U kunt ook een momentopname van een dashboard downloaden als pdf . Oorspronkelijk ging Google ervan uit dat iedereen de dashboards online bekijkt, maar bureaus hadden moeite om sommige klanten zover te krijgen. Dus als u klanten heeft die gewend zijn aan pdf’s, kunt u elke week of wanneer u maar wilt een pdf van een dashboard maken.

Tips om aan de slag te gaan in Google Data Studio

Iedereen die Google Analytics heeft, kan inloggen met hetzelfde e-mailadres, de startpagina van Google Data Studio bezoeken en zijn eigen dashboards maken. Wanneer u Data Studio voor het eerst opent, ziet u een rapport dat u een rondleiding geeft via een interactief dashboard dat u rondleidt in de interface.

Aan de slag in Google Data Studio, tip 1

Mercer raadt aan om met de basis te beginnen en met de tool te spelen. Hoe meer u het gebruikt, hoe beter de vragen die u gaat stellen. Van daaruit weet u hoe u uw dashboards moet aanpassen. Zelfs als u niet technisch bent of geen getallenmens bent, is de tool gemakkelijk te leren en te gebruiken.

Verwacht echter geen dag te besteden aan het maken van het perfecte dashboard. Er is geen perfect dashboard. Het dashboard dat u nu nodig heeft, geeft u de antwoorden die u nu wilt. Terwijl u doorgaat met communiceren met uw dashboard, begint u meer geavanceerde vragen te stellen die meer geavanceerde aanpassingen vereisen.

Voor dashboards die gegevens van Google analyseren, zijn de ingebouwde sjablonen een goed beginpunt. U kunt een rapportsjabloon voor YouTube-kanalen, een zoekconsole-sjabloon, een Google Ads-overzichtssjabloon en meer vinden. Deze sjablonen zijn ook een geweldige manier om erachter te komen hoe u een rapport kunt maken. U kunt zien hoe de sjablonen visualisaties combineren en erachter komen hoe het dashboard een resultaat laat zien.

Aan de slag in Google Data Studio, tip 2

De Rapportgalerie is een andere goede plek om voorbeelddashboards te zien die u als uitgangspunt kunt gebruiken om uw eigen dashboards te bouwen. Als je op Rapportgalerij in de linkerzijbalk klikt, zie je ontwerpen die mensen hebben ingediend om te delen.

Mercer is geen fan van het gebruik van sjablonen voor kopiëren en plakken om zijn eigenlijke dashboards te maken, omdat hij ze nodig heeft om specifieke vragen te beantwoorden. Maar als je begint, zijn sjablonen fantastische leermiddelen.

Om een ​​sjabloon te gebruiken, moet u er een kopie van maken. Dan kun je het je eigen gaan maken. Nadat u de basisprincipes begrijpt, kunt u de sjabloon aanpassen om specifieke vragen over uw bedrijf te beantwoorden.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *