Hoe Google Data Studio te gebruiken om te rapporteren over Facebook-campagnes - DeLaatbusiness
chatbot bouwen

Hoe Google Data Studio te gebruiken om te rapporteren over Facebook-campagnes

13 min


134
6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

Wilt u een betere manier om uw campagnegegevens op sociale media te rapporteren en te visualiseren? Heeft u Google Data Studio overwogen?

In dit artikel leert u hoe u Google Data Studio kunt gebruiken om eenvoudig bij te werken rapporten op uw website, Facebook of Instagram-marketing te maken.

# 1: gegevensbronnen importeren in Google Data Studio

Google Data Studio is een gratis tool waarmee u gegevens kunt importeren en visualiseren om verbluffende en inzichtelijke rapporten te maken. U kunt rapporten delen met klanten en teamleden en gegevens uit meerdere bronnen importeren om een ​​holistisch 360-gradenoverzicht van uw digitale activiteiten te krijgen.

Google Data Studio werkt met verschillende databronnen zoals Google Analytics ; Facebook-, Instagram- en Google-advertenties; en elke andere bron die u kunt bedenken die gegevens biedt, waardoor deze essentieel zijn voor zowel kleine als grote bedrijven.

Het eerste dat u hoeft te doen, is uw gegevens importeren in Google Data Studio.

“Connectors” zijn de mechanismen waarmee het platform verbindingen tot stand brengt met specifieke soorten gegevens (zoals Google Analytics). U kunt drie verschillende soorten connectoren importeren: Google Connectors, Partner Connectors en Open Source Connectors .

Importeer drie soorten connectoren in Google Data Studio: Google Connectors, Partner Connectors en Open Source Connectors.

Importeer Google Analytics-gegevens

Omdat Google Analytics en Google Data Studio beide Google-producten zijn, is er een naadloze overdracht van gegevens van de bron (Google Analytics) naar het rapportageplatform (Google Data Studio).

Om toegang te krijgen tot Google Analytics-gegevens vanuit Google Data Studio, moet u een gegevensbron maken met de gewenste gegevens . Om dit te doen, opent u Google Data Studio, en aan de linkerkant, klik op het tabblad Gegevensbronnen . Klik vervolgens op de + knop aan de rechterkant .

Open het tabblad Gegevensbronnen en klik op de knop + aan de rechterkant.

Scrol op de volgende pagina omlaag en selecteer Google Analytics .

Selecteer de Google Analytics-connector in Google Data Studio.

Kies vervolgens het Google Analytics-account, de eigenschap en de weergave die u wilt gebruiken en klik op Verbinden .

Kies het Google Analytics-account, de property en de weergave die u wilt gebruiken.

Nadat u op Verbinden heeft geklikt, ziet u het veldenvenster, dat de dimensies en statistieken uit uw gegevensbron bevat.

Importeer Facebook, Instagram en andere niet-Google-gegevens

Wat gebeurt er als de informatie waarin u bent geïnteresseerd afkomstig is van bronnen buiten Google? Dat kan het geval zijn als u Facebook / Instagram-advertenties of uw Facebook-pagina wilt evalueren met Facebook Insights.

Hoewel Facebook geen eigendom van Google is, kunt u wel Facebook Insights-gegevens exporteren . U kunt vervolgens Facebook-analysegegevens bekijken in Google Spreadsheets. Upload uw Facebook-gegevens naar Google Sheets en gebruik vervolgens de Google Sheets-connector om uw Facebook-gegevens te importeren in Google Data Studio .

Het probleem met deze aanpak is dat het tijdrovend kan zijn. U moet gegevens handmatig van Facebook exporteren en deze importeren in de Google Spreadsheets-rapporten die u in Data Studio wilt analyseren.

U kunt ook Partner Connectors gebruiken die zijn gebouwd door partners van Google . Met deze connectoren kunt u verschillende gegevensbronnen verbinden met Google Data Studio. Dit kan bijvoorbeeld worden gedaan door u een Google Spreadsheets-sjabloon te bieden die gegevens uit verschillende bronnen haalt en deze automatisch bijwerkt . De Google-spreadsheet is verbonden met Google Data Studio en geeft u toegang tot een automatisch bijgewerkt rapport met verschillende gegevensbronnen.

Google Data Studio biedt partnerconnectoren die zijn gemaakt door externe partners.

# 2: Maak uw eerste rapport in Google Data Studio

Nadat u uw gegevensbron heeft verbonden met Google Data Studio, bent u klaar om uw eerste rapport te maken . In deze workflow kun je de databronnen aanpassen om een ​​rapport te maken over Facebook- of Instagram-campagnes .

De rapporten in Google Data Studio zijn niet de typische tabellen en grafieken die u gewend bent te zien. Met eindeloze aanpassingsmogelijkheden kunt u rapporten afstemmen op uw specifieke behoeften en uw verhaal op een unieke visuele manier vertellen .

Als je het aantal opties overweldigend vindt, bieden Google en de Google Data Studio-community kant-en-klare sjablonen waarmee je kunt beginnen.

Google en de Google Data Studio-community bieden kant-en-klare sjablonen waarmee u kunt beginnen.

Start een nieuw rapport vanuit het niets

Als u een geheel nieuw rapport wilt maken, gaat u naar de startpagina van Google Data Studioen  klikt u op Een nieuw rapport starten op het tabblad Rapport.

Ga naar de startpagina van Google Data Studio en klik op Nieuw rapport starten op het tabblad Rapport.

Selecteer op de volgende pagina uw gegevensbron aan de rechterkant en klik op Toevoegen aan rapport in het pop-upvenster. Typ vervolgens boven aan de pagina een rapportnaam .

Selecteer een gegevensbron en voeg een naam toe voor uw rapport.

Werk vanuit een sjabloon

Als u liever met een vooraf gemaakte sjabloon werkt, klikt u op de sjabloon die u wilt gebruikenop de startpagina van Google Data Studio. Klik op de volgende pagina op Sjabloon gebruiken .

Selecteer de sjabloon die u wilt gebruiken.

Selecteer in het dialoogvenster Nieuw rapport maken uw gegevensbron in het vervolgkeuzemenu aan de rechterkant en klik op Rapport maken . Data Studio vervangt vervolgens de sjabloongegevens door uw gegevens.

Selecteer uw gegevensbron in het vervolgkeuzemenu en klik op Rapport maken.

Vanaf hier kunt u uw nieuwe blanco rapport of sjabloon aanpassen aan uw zakelijke behoeften. De rest van dit artikel laat zien hoe.

# 3: Voeg grafieken en tabellen toe aan uw rapport

Data Studio biedt een reeks tools die u kunt gebruiken om uw rapporten aan te passen. In de werkbalk bovenaan het rapport vindt u pictogrammen waarmee u verschillende soorten grafieken en tabellen kunt toevoegen. Van links naar rechts zijn dit:

 • Tijdreeksen
 • Staafdiagram
 • Combo-grafiek
 • Cirkeldiagram
 • Tafel
 • Geo-kaart
 • Score kaart
 • Spreidingsdiagram
 • Bullet-diagram
 • Vlakdiagram
 • Draaitabel
Klik op een van de knoppen op de werkbalk om een ​​diagram of tabel aan uw Data Studio-rapport toe te voegen.

De meeste grafieken bieden verschillende uitsplitsingen waaruit u kunt kiezen, afhankelijk van de dimensies waarin u geïnteresseerd bent. Alle gebruikelijke spreadsheetfuncties, zoals draaitabellen, zijn eenvoudig te maken.

Om een ​​diagram of tabel toe te voegen, klikt u op het pictogram van het element dat u wilt maken . Vervolgens trekt een vak in het gebied van het rapport dat het diagram gastheer . Google Data Studio voegt vervolgens het diagram of de tabel toe aan uw rapport en selecteert automatisch de dimensie en statistiek. U kunt deze instellingen aanpassen zoals beschreven in de volgende sectie.

Klik op het pictogram voor het element dat u wilt maken en teken een kader in uw rapport.

Tip : als u een diepgaande analyse van verschillende aspecten van uw rapport wilt geven, kunt u een rapport met meerdere pagina’s maken. Om een nieuwe pagina aan uw rapport toe te voegenklikt u op de optie Een pagina toevoegen linksboven.

Om een ​​nieuwe pagina aan uw rapport toe te voegen, klikt u op de optie Een pagina toevoegen.

# 4: pas de dimensies en statistieken aan voor componenten in uw rapport

U kunt twee soorten parameters gebruiken in uw rapporten: dimensies en statistieken. Statistieken zijn kwantitatieve gegevens, zoals het aantal klikken of de totale kosten of CPM. Dimensies zijn categorieën die de statistieken in relatie tot hen definiëren. Populaire dimensiekeuzes zijn dag / campagne / apparaat.

U kunt ervoor kiezen om statistieken te verzamelen met behulp van verschillende methoden (SUM, AVERAGE, COUNT, COUNT DISTINCT, MIN, MAX) en om statistieken op een andere manier weer te geven op basis van wat u in het rapport wilt zien . Selecteer ter illustratie Percentage van totaal om te zien hoeveel elke dimensie heeft bijgedragen aan een gemeenschappelijk doel.

Als u de dimensie en statistiek voor een component in uw rapport wilt zien, klikt u om de component te selecteren , zoals het onderstaande diagram.

Als u de dimensie en statistiek voor een component in uw rapport wilt zien, klikt u om de component te selecteren.

Het component-eigenschappenvenster wordt aan de rechterkant van het scherm geopend. Klik op het tabblad Gegevens om de dimensie en statistiek te zien voor de component die u heeft geselecteerd .

 Klik op het tabblad Gegevens om de dimensie en statistiek te zien voor de component die u heeft geselecteerd.

Als u de dimensie voor de geselecteerde component wilt wijzigen, klikt u op de huidige dimensie(bijvoorbeeld Datum) en Data Studio geeft een lijst met in aanmerking komende velden weer. Selecteer nu de dimensie waarover u wilt rapporteren .

Selecteer de dimensie waarover u wilt rapporteren in de dimensiekiezer.

U kunt de metriek die voor de geselecteerde component wordt gebruikt, op dezelfde manier wijzigen. Klik op de statistiek om een ​​lijst met in aanmerking komende velden te zien waaruit ukunt kiezen.

Selecteer een metriek in de metriekkiezer.

Als de metriek die u wilt gebruiken niet standaard bestaat, kunt u de metriek maken als een berekend veld . Om dit te doen, klikt u op Nieuwe metriek maken onder aan de metriekkiezer(zoals hierboven weergegeven).

U kunt ook naar de hoofdpagina van Google Data Studio navigeren , op het tabblad Gegevensbronnen klikken en uw gegevensbron selecteren . Klik op de volgende pagina op Veld toevoegen in de rechterbovenhoek.

Klik op Veld toevoegen in de rechterbovenhoek.

Typ nu een veldnaam en bouw uw formule in het vak Formule .

Er zijn verschillende dingen die u kunt doen met een aangepast veld. De meest eenvoudige is om bestaande numerieke velden te gebruiken voor wiskundige berekeningen . U kunt ook functies toepassen om geavanceerde berekende velden te maken en parameters zoals tijd en locatie op te nemen. Of u kunt CASE-instructies maken om voorwaardelijke logica (if / then / else) te gebruiken om de veldwaarden te bepalen.

Typ een veldnaam en bouw uw formule in het vak Formule.

Als u klaar bent met het instellen van uw berekende veld, klikt u op Opslaan . Nu kunt u dit nieuwe veld in uw rapportage gebruiken.

# 5: Pas de lay-out en het thema van het rapport aan

Als er geen component is geselecteerd in uw rapport, ziet u het tabblad Indeling en thema in het rechterpaneel. De opties op deze tabbladen bepalen hoe uw rapport wordt weergegeven.

Op het tabblad Indeling kunt u aspecten van het rapport aanpassen, zoals de weergavemodus en het canvasformaat. In de sectie Weergavemodus kunt u de zichtbaarheid van de rapportkop bepalen, waar paginabesturingselementen verschijnen en hoe het rapport wordt weergegeven in uw browservenster .

Pas aspecten van het Data Studio-rapport aan, zoals de weergavemodus en de canvasgrootte.

Met Canvasgrootte kunt u kiezen uit standaardformaten of uw eigen aangepaste afmetingen invoeren .

Kies uit standaardformaten of voer uw eigen aangepaste afmetingen in.

Op het tabblad Thema kunt u kiezen uit verschillende thema’s (donker / licht) die bepalen hoe uw rapport wordt weergegeven, en het kleurenpalet en de lettertypen selecteren die in uw rapport worden gebruikt.

Kies op het tabblad Thema uit verschillende thema's (donker / licht) en kleurenpaletten.

Tip : gebruik de schakelknop Weergeven / Bewerken in de rechterbovenhoek van de pagina om te schakelen tussen de weergavemodus en de bewerkingsmodus . Met de bewerkingsmodus kunt u uw rapport bewerken en in de weergavemodus kunt u een voorbeeld bekijken van wat anderen zullen zien wanneer ze uw rapport bekijken.

Gebruik de schakelknop Bekijken / Bewerken om te schakelen tussen de weergavemodus en de bewerkingsmodus.

# 6: Filter de gegevens in uw rapport voor Facebook-campagnes

U kunt natuurlijk afbeeldingen en vormen in uw rapporten importeren, maar de belangrijkste functies zijn filters en datumbereiken, waarmee u de gegevens die in uw rapport worden weergegeven, kunt verfijnen.

Voeg filter- en datumbereikcontroles toe

Laten we eerst kijken naar filterbedieningselementen en datumbereikbedieningselementen . Als gebruikers een filterbesturingselement selecteren bij het bekijken van uw rapport, zien ze een lijst met opties die bepalen welke gegevens in het rapport worden weergegeven .

Met filterbedieningselementen kunnen gebruikers de gegevens in het rapport verfijnen.

Om aan te tonen dat als een filterparameter een apparaatcategorie is, de gebruiker een specifiek apparaat of een combinatie van apparaten kan isoleren.

Als een filterparameter een apparaatcategorie is, kan de gebruiker een specifiek apparaat of een combinatie van apparaten isoleren.

Vergelijkbaar met filters is het concept van datumbereikcontroles, waarmee u de tijdsperiode kunt bepalen waarop u zich wilt concentreren. Deze functie is vooral handig wanneer u een lopende campagne heeft en maandelijkse rapporten moet maken. Als u een datumbereik in uw rapport opneemt en deze instelt op de gewenste maand , toont uw rapport alleen de gegevens voor de geselecteerde periode .

U kunt filters en datumbereikcontroles instellen op pagina- of rapportniveau. Standaard werken ze op paginaniveau. Als u naar het rapportniveau wilt gaan , klikt u met de rechtermuisknop op het besturingselement en selecteert u de relevante optie bij het bewerken van het rapport.

Als u naar het rapportniveau wilt gaan, klikt u met de rechtermuisknop op het besturingselement en selecteert u de relevante optie.

Om een datumbereikcontrole aan uw rapport toe te voegen , klikt u op de tool Datumbereik op de werkbalk en tekent u een vak in het gebied van de grafiek waar u het besturingselement wilt toevoegen . Dan selecteer het standaard datumbereik in het paneel eigenschappen.

Klik op de tool Datumbereik op de werkbalk en teken een vak in het gebied van de grafiek waar u het besturingselement wilt toevoegen.

Om een filterbedieningselement aan uw rapport toe te voegen , klikt u op de knop Filterbediening op de werkbalk en tekent u een kader waar u dit bedieningselement in uw rapport wilt laten verschijnen . Gebruik vervolgens het eigenschappenvenster om de instellingen van het filterbesturingselement te configureren .

Klik op de knop Filterbesturing op de werkbalk en teken een kader waar u dit besturingselement wilt laten verschijnen.

Voeg een filter toe

Laten we nu eens kijken hoe u filters kunt maken met Filterbeheer.

Stel dat u probeert een rapport op te stellen over een Facebook-campagne die uit zes verschillende campagnes bestaat: twee bereikcampagnes, één productcatalogusconversiescampagne, één niet-dynamische conversiecampagne en twee videoweergavencampagnes. U moet over de campagne als geheel rapporteren, maar u moet ook de campagnes met Conversies-Bereik-Videoweergaven rapporteren als categorieën en elke campagne afzonderlijk.

Hoe doe je dit als de gegevensbron een advertentieaccount is met meerdere andere campagnes die je gegevens besmetten? Datumbereikcontroles zijn niet voldoende omdat u in dezelfde periode verschillende actieve projecten kunt hebben. Wat u moet doen, is de gewenste gegevens filteren, zodat het rapport alleen die gegevens bevat .

Om gegevens te filteren en groepen te maken die u kunt gebruiken, klikt u op Bron in de menubalk en selecteert u Filters beheren in het vervolgkeuzemenu.

Om gegevens te filteren en groepen te maken die u kunt gebruiken, klikt u op Bron in de menubalk en selecteert u Filters beheren in het vervolgkeuzemenu.

Klik op de volgende pagina op Filter toevoegen .

Klik op Filter toevoegen.

Geef deze groep gegevens een naam op de pagina Filter maken en selecteer de parameters waarmee u het gewenste resultaat filtert . Klik op OF of EN om zo nodig parameters toe te voegen .

Geef deze groep gegevens een naam op de pagina Filter maken en selecteer de parameters waarmee u het gewenste resultaat filtert.

Voor dit voorbeeld heeft u vier groepen filters nodig: één groep voor conversiecampagnes, één voor campagnes met videoweergaven, één voor bereikcampagnes en één voor de volledige activiteit.

Geef de eerste groep Conversies een naam en voer in de parameters waarop de groep zal worden gebaseerd de Campagne-ID voor elke Conversies-campagne in . Gebruik de OF-functieom de verschillende campagnes te combineren . Sla het filter op als u klaar bent .

Herhaal dit proces voor de andere groepen en neem de campagne-ID’s op in elke groep . U kunt AND gebruiken in plaats van OR als u informatie wilt uitsluiten om uw bereik te beperken.

Nu kunt u dit filter toepassen op elke gewenste grafiek, scorekaart of tabel . Klik eenvoudig op het element waaraan u een specifiek filter wilt koppelen . Klik vervolgens in het eigenschappenvenster van de component op de optie Filter toevoegen op het tabblad Gegevens.

Klik in het componenteigenschappenvenster op de optie Filter toevoegen op het tabblad Gegevens.

Kies vervolgens het gewenste filter uit de filterkiezer . Nu zal de geselecteerde component alleen gegevens weergeven die correleren met dat filter.

# 7: Meng meerdere gegevensbronnen

Een van de vele voordelen van Google Data Studio is de mogelijkheid om meerdere gegevensbronnen te combineren of te ‘mengen’. Dit is handig als u af wilt stappen van een gesegmenteerde benadering van het analyseren van uw digitale activiteiten; integreer meerdere gegevensbronnen om een ​​holistisch en uniform beeld te krijgen van uw online aanwezigheid .

Om gegevens uit verschillende gegevensbronnen samen te voegen, selecteert u de component in uw rapport en klikt u vervolgens op Gegevens mengen op het tabblad Gegevens aan de rechterkant.

Klik op Gegevens mengen op het tabblad Gegevens aan de rechterkant.

Kies vervolgens de aanvullende gegevensbron en de manier waarop de gegevensbronnen zijn verbonden .

Kies de aanvullende gegevensbron en de manier waarop de gegevensbronnen zijn verbonden.

De mogelijkheid van Google Data Studio om gegevensbronnen te combineren, opent nieuwe mogelijkheden voor bedrijven van elke omvang. Door verschillende gegevensbronnen te combineren, krijgt u een superieur beeld van waar uw bedrijf staat, in plaats van te kijken naar verschillende gesegmenteerde rapporten van verschillende media, waardoor u een beperkt, geïsoleerd beeld krijgt.

# 8: Deel uw rapport met teamleden of klanten

Het delen van een rapport met teamleden of klanten is eenvoudig. Ga gewoon naar de weergavemodus en klik op het pictogram Dit rapport delen in de rechterbovenhoek.

Ga naar de weergavemodus en klik op het pictogram Dit rapport delen in de rechterbovenhoek.

Selecteer in het pop-upvenster hoe u het rapport wilt delen . Je hebt twee opties: voer de namen of e-mailadressen van de ontvangers in , of ontvang een deelbare link om te verspreiden .

Selecteer hoe u uw Google Data Studio-rapport wilt delen.

In beide gevallen moet u beslissen of de ontvangers het rapport alleen kunnen bekijken, of bekijken en bewerken . Over het algemeen wordt Can View aanbevolen bij het delen met klanten en bij het delen met teamleden is Can Edit de norm.

Bepaal of de ontvangers van uw Data Studio-rapport het rapport alleen kunnen bekijken of bekijken en bewerken.

Wanneer u een deelbare link genereert, heeft u ook de mogelijkheid om de machtigingen voor het delen van links te bewerken door op Meer te klikken . Pas op dat u er niet voor kiest uw rapport openbaar te maken op internet. U wilt de toegangsrechten beperken tot alleen degenen die de link hebben, tenzij u het rapport natuurlijk openbaar wilt maken.

# 9: gebruik uw rapport als een sjabloon

Als u klaar bent met het aanpassen van uw rapport, kunt u het gebruiken als sjabloon voor toekomstige rapportage.

Om dit te doen, opent u het rapport waarop u een nieuw rapport te baseren en klik op het pictogram Copy in de rechterbovenhoek. Selecteer in het dialoogvenster Nieuw rapport maken de gegevensbron (nen) die u wilt gebruiken en kies Rapport maken .

Open het rapport waarop u een nieuw rapport wilt baseren en klik op het pictogram Kopiëren.

Real-time rapportage

Realtime rapportage met Google Data Studio is eenvoudig. Als u te maken heeft met klanten die regelmatig nieuwe rapporten nodig hebben, is de functionaliteit van onschatbare waarde. Maak een rapport op als een activiteit die u wilt bereiken is ingeschakeld.

Kies een datumbereikcontrole en selecteer de periode die u wilt onderzoeken . Stel het einde van de activiteit in als de einddatum om ervoor te zorgen dat er geen andere gegevens na die datum in uw rapport worden opgenomen en deel het rapport met de klant . Dat is het. Het rapport wordt automatisch in realtime bijgewerkt met gegevens.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *