chatbots in de gezondheidszorg

Hoe u bezoekers op sociale media kunt volgen met Google Analytics

9 min


122

Weet u of uw inspanningen op het gebied van sociale media werken? Vraagt ​​u zich af hoe u klikken op links van sociaal verkeer kunt bijhouden?

In dit artikel ontdek je hoe je UTM-tags gebruikt om je social media-verkeer te meten met Google Analytics.

Waarom uw sociale media-verkeer meten?

Door uw verkeer op sociale media te meten, kunt u bepalen welke marketingtactieken voor u werken en welke te kort komen.

Het verkeer dat afkomstig is van Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube of andere sociale mediabronnen, stroomt door naar de inhoud op uw site en activeert vervolgens een soort voltooiing, zoals een lead, een aankoop of wat u ook probeert te bereiken met dat verkeer .

Uw social media-verkeer komt van zowel betaalde als onbetaalde bronnen. Ter illustratie: Facebook-verkeer kan afkomstig zijn van betaalde advertenties, gedeelde berichten van uw pagina en misschien zelfs berichten van een groep. Hetzelfde kan gelden voor Twitter, LinkedIn en YouTube.

Afbeelding van betaalde en onbetaalde bronnen via sociale media.

U kunt het verkeer op sociale media ook op een gedetailleerder niveau bekijken. Op YouTube kan verkeer bijvoorbeeld afkomstig zijn van specifieke delen van de site, zoals kaarten , de backend of beschrijvingslinks.

U wilt meten hoe al dit sociale media-verkeer wordt omgezet in inhoud en uiteindelijk in uw voltooiingsdoel. U kunt dat doen met Google Analytics en UTM’s.

# 1: bekijk gegevens over uw sociale media-verkeer in Google Analytics

In het bron- / mediumrapport in Google Analytics vindt u alle relevante details over uw social media-verkeer. In dit ene rapport kunt u de identiteit van elke verkeersbron zien, hoeveel publiek u van die bron krijgt, hoe die doelgroep zich bezighoudt met uw site en de resultaten van die acties.

Hier leest u hoe u aan de slag kunt gaan met dit rapport.

Open het bron- / mediumrapport

Open Google Analytics en ga naar Acquisitie> Alle verkeer> Bron / medium om het rapport te openen .

Open Google Analytics en ga naar Acquisitie> Alle verkeer> Bron / medium.

Scroll naar beneden op de pagina om de lijst met verkeersbronnen voor uw site te zien . Deze gegevens zijn onderverdeeld in verschillende secties. Voor dit overzicht van het rapport bekijken we enkele gegevens van het demo-account van de Google Merchandise Store .

In de uiterst linkse kolom van het bron- / mediumrapport worden de verkeersbron en het medium aangegeven. U kunt de “bron” zien als het merk van het verkeer dat doorkomt en het “medium” als het type verkeer .

Om dit te visualiseren, is de eerste verkeersbron die hieronder wordt vermeld, google / organisch. In dit geval is Google het merk van verkeer en organisch het type verkeer. Voor google / cpc komt het verkeer ook van Google en is het type verkeer CPC, wat betaald verkeer is.

Voor google / organisch is Google het merk van verkeer en organisch is het type verkeer.

Het volgende deel van het rapport, Acquisitie, vertelt u over de hoeveelheid verkeer van die bron. U kunt het aantal gebruikers, nieuwe gebruikers en sessies zien .

In het gedeelte Acquisitie van het rapport Bronmedium kunt u het aantal gebruikers, nieuwe gebruikers en sessies zien.

Het derde deel, Gedrag, vertelt je over de acties die mensen ondernemen. U kunt het bouncepercentage, pagina’s per sessie en de gemiddelde sessieduur voor deze doelgroep zien.

In het gedeelte Gedrag van het rapport Bronmedium kunt u het bouncepercentage, de pagina's per sessie en de gemiddelde sessieduur voor deze doelgroep zien.

Als u de gegevens over acquisitie en gedrag samen bekijkt, krijgt u een idee van de kwaliteit van het verkeer van die bron. U kunt bijvoorbeeld een bron hebben die veel verkeer naar uw site leidt, maar die gebruikers ondernemen niet de gewenste acties of vertrekken snel. En je hebt misschien ook een bron die je niet veel verkeer stuurt, maar die gebruikers houden zich echt bezig met je bericht en je inhoud. Die tweede bron is van iets hogere kwaliteit.

In het laatste gedeelte van het bron- / mediumrapport ziet u de resultaten. Als u doelen heeft ingesteld in Google Analytics om acties zoals leads of aankopen te meten, kunt u hier die resultaten zien. Selecteer een van uw doelen in het vervolgkeuzemenu om verkeersbronnen te vergelijken voor verschillende resultaten .

Selecteer een van uw doelen in het vervolgkeuzemenu om verkeersbronnen te vergelijken voor verschillende resultaten.

Analyseer de gegevens in het rapport

Nu u bekend bent met wat er in het rapport staat, gaan we kijken hoe u deze gegevens kunt analyseren. Raak niet verstrikt in de cijfers wanneer u de gegevens bekijkt . Zoek in plaats daarvan naar trends .

Als u de onderstaande gedragsgegevens bekijkt, kunt u zien dat de verkeersbronnen met de laagste bouncepercentages mall.googleplex / referral (11,05%) en sites.google.com/referral (13,31%) zijn. Deze gegevens geven aan dat het publiek uit die twee bronnen meer betrokken is dan het publiek uit de andere bronnen.

Dezelfde twee verkeersbronnen onderscheiden zich ook van de anderen in pagina’s per sessie en gemiddelde sessieduur. Deze doelgroepen bekeken gemiddeld meer pagina’s tijdens een sessie (respectievelijk 8,28 en 6,58) en brachten meer tijd op de site door (respectievelijk 4:28 en 4:13).

Zoek naar trends wanneer u de gegevens in het rapport Brondrager bekijkt.

Nu je hebt vastgesteld dat het publiek uit deze twee bronnen echt betrokken is, moet je weten of dat zich vertaalt in resultaten. Aan de kant van de e-commerce kun je zien dat mall.googleplex 93 transacties had voor een totaal van $ 8.839, maar sites.google.com had slechts 2 transacties voor een totaal van $ 248.

Hoewel de betrokkenheidsniveaus van de twee bronnen vergelijkbaar zijn, heeft de eerste bron u 93 transacties gestuurd en de tweede slechts 2. Dat betekent dat de tweede bron niet zo goed werkt voor u als de eerste. Als die eerste bron Facebook was en de tweede bron YouTube, zou je meer van je inspanningen op Facebook willen steken.

Hoewel de betrokkenheidsniveaus van de twee bronnen vergelijkbaar zijn, heeft de eerste bron u 93 transacties gestuurd en de tweede slechts 2.

Nu u een algemeen begrip heeft van hoe u dit rapport in Google Analytics kunt gebruiken, bent u klaar om uw eigen verkeer te taggen.

# 2: Volg uw verkeersbronnen op sociale media met UTM’s

UTM-parameters zijn tags die u toevoegt aan de links die u op sociale media deelt, zodat u meer gedetailleerde informatie over uw verkeer in Google Analytics kunt krijgen.

Door uw links te taggen met UTM-parameters, kunt u bepalen welke bron van social media-verkeer de meeste bezoekers naar uw site brengt, in welke pagina’s of inhoud ze geïnteresseerd zijn en zelfs meer details , zoals hoeveel ze kopen, wat ze doen nadat ze hebben gekocht , waar ze uw trechter afzetten, en meer.

UTM-parameters in URL.

Stel dat u een Facebook-campagne heeft en meerdere advertenties gebruikt om bezoekers naar dezelfde inhoud op uw site te sturen. Om te bepalen welke advertentie de meeste klikken krijgt, kun je eenvoudig naar de analyses van je Facebook-account kijken om deze statistiek te bepalen. Welke advertentie levert u echter de meeste paginaweergaven op na de eerste klik? Welke advertentie zet de klikken om in abonnees of klanten?

Google Analytics kan u deze informatie laten zien als u uw verkeer tagt. Denk bij het taggen als volgt aan de structuur :

 • Product / dienst : het product of de dienst waarnaar u uiteindelijk reclame maakt of waarnaar u verkeer stuurt
 • Merk : het merk verkeer dat u gebruikt (Facebook, YouTube, Twitter, enz.)
 • Type : het type verkeer dat het merk levert, zoals betaald of gedeeld verkeer, of organisch
 • Headline : de kop (of de onderwerpregel als het een e-mail is)
 • Details : de details over de verkeersbron
Structuur van UTM-tagafbeelding.

Laten we eens kijken naar een voorbeeld van een Facebook-advertentie om te begrijpen hoe deze structuur zich vertaalt naar uw marketinginspanningen op sociale media. Hier zijn de details voor deze advertentie:

 • Product / dienst : Measurement Marketing Academy
 • Merk : Facebook
 • Type : betaald
 • Kop : “Ken uw cijfers”
 • Details : bloglezers retargeting – afbeelding van laptop
Structuur van UTM-tag voor betaalde Facebook-campagne.

U wilt de identificatiecode “laptopafbeelding” opnemen in de details omdat u verschillende afbeeldingen test in verder identieke Facebook-advertenties en de resultaten wilt zien van het gebruik van de verschillende afbeeldingen in uw advertenties in Google Analytics. Door uw verkeer op deze manier te taggen, kunt u details bekijken over een specifieke advertentie en wat voor soort acties mensen ondernemen nadat ze op die advertentie hebben geklikt.

Dus hoe vertalen deze details zich naar UTM’s? Uw product of service is de ‘campagne’, het merk is de ‘bron’, het type verkeer is het ‘medium’, de kop is de ‘term’ en de details zijn de ‘inhoud’.

Structuur van UTM-tagafbeelding.

Om deze informatie in Google Analytics bij te houden,  voegt u UTM-parameters toe aan uw links :

 • De campagne (uw product / dienst) wordt utm_campaign.
 • De bron (het merk) wordt utm_source.
 • Het medium (het type verkeer) wordt utm_medium.
 • De term (de kop) wordt utm_term.
 • De inhoud (de details) wordt utm_content.
Structuur van UTM-tagafbeelding.

Voor het Facebook-advertentievoorbeeld, hier is hoe u de UTM-parameters aan de link toevoegt.

In de eerste plaats moeten de bron (het merk) , die Facebook in dit geval:

Grafische UTM-bronparameter.

Vervolgens identificeren van het medium (het type verkeer) . In dit geval gebruikt u CPC, wat staat voor kosten per klik:

Grafische UTM middelgrote parameter.

Vervolg dit met de campagne (product / dienst) . Het is Measurement Marketing Academy, maar we gebruiken Academy in het kort:

UTM-campagneparameterafbeelding.

Dan voeg de term (headline / subject) , dat is Trust Uw Numbers:

UTM term parameter afbeelding.

Geef ten slotte de inhoud (details) op . U richt zich opnieuw op bloglezers en gebruikt een afbeelding van een laptop in de advertentie, dus u schrijft het als volgt:

UTM-inhoudsparameterafbeelding.

Nu moet u deze parameters aan de link zelf toevoegen . Merk op dat de UTM-parameters in elke volgorde kunnen worden gebruikt en dat alleen bron / medium / campagne vereist is.

Als gebruikers in dit voorbeeld op de Facebook-advertentie klikken, gaan ze naar de startpagina op https://measurementmarketing.io. Dat is de belangrijkste schakel.

Voeg nu een vraagteken toe aan het einde van de hoofdlink en vervolgens de individuele UTM-parameters . Scheid elke parameter met een ampersand . Hier is hoe de uiteindelijke URL eruit zal zien:

Scheid elke UTM-parameter met een ampersand.

Laten we nu eens kijken hoe u deze URL zou gebruiken bij het opzetten van de Facebook-advertentie . Typ in Advertentiebeheer uw hoofdlink in het vak Website-URL .

Typ in Advertentiebeheer uw hoofdlink in het vak Website-URL.

Dan voeg uw tracking-parameters (alles na het vraagteken) om het vak URL-parameters .

Voeg in Advertentiebeheer uw trackingparameters (alles na het vraagteken) toe aan het vak URL-parameters.

Wanneer iemand nu op uw Facebook-advertentie klikt, komt die informatie via uw Google Analytics.

Als u het rapport Bron / medium opent, kunt u zien waar het verkeer vandaan komt (Facebook), van welke specifieke advertentie het afkomstig is (de ‘Trust Your Numbers’-advertentie met de laptopafbeelding die bloglezers opnieuw target), wat de gebruikers acties zijn: hoeveel verkeer er wordt verzonden vanaf die verkeersbron en wat uiteindelijk de resultaten van dat verkeer zijn.

# 3: Maak uw eigen UTM’s met de UTM Builder Tool

Het goede nieuws is dat er een eenvoudigere manier is om UTM’s voor uw campagnes te maken. De UTM Builder-trackingtool houdt uw UTM’s gestructureerd en zorgt ervoor dat al uw informatie georganiseerd en op één plek is.

Om deze methode te gebruiken, opent u de UTM Builder en kiest u Bestand> Maak een kopieom uw eigen kopie te maken, zodat u deze kunt bewerken.

Open de UTM Builder en kies Bestand> Maak een kopie om uw eigen kopie te maken.

Op het eerste tabblad, UTM-bouwtips, vindt u een samenvatting van de eerder besproken UTM-informatie.

Op het eerste tabblad, UTM-bouwtips, vindt u een samenvatting van de eerder besproken UTM-informatie.

Om te beginnen met het aanpassen van dit blad, opent u het tabblad Instellingen verkeerstag om uw belangrijkste instellingen voor verkeerstags in te stellen. Geef in de kolom Bron de “merken” van verkeersbronnen op die u gebruikt (Facebook, YouTube, enz.). Voeg in de kolom Medium de soorten verkeer toe die u gebruikt (share, CPC, e-mail, enz.). Geef in de kolom Campagne een lijst van de producten of services die u aanbiedt .

Open het tabblad Instellingen verkeerslabel om uw belangrijkste instellingen voor verkeerstags in te stellen.

De bronnen, mediums en campagnes die u op dit tabblad vermeldt, worden weergegeven in vervolgkeuzelijsten op de andere tabbladen van dit blad, zoals u zo zult zien.

Zodra u die informatie heeft ingevuld, bent u klaar om uw UTM’s te maken. Om te begrijpen hoe u deze trackingtool kunt gebruiken, laten we deze gebruiken om de UTM voor het Facebook-advertentievoorbeeld van eerder te maken. Begin met het openen van het tabblad Facebook-CPC .

Open het tabblad Facebook-CPC van de UTM Builder-spreadsheet.

Typ in de URL-kolom op dit tabblad de URL voor de bestemmingspagina van de advertentie . Selecteer vervolgens in de kolom Bron de verkeersbron voor sociale media (in dit geval Facebook) in de vervolgkeuzelijst .

Selecteer de verkeersbron voor sociale media (in dit geval Facebook) in de vervolgkeuzelijst.

Selecteer in de kolommen Medium en Campagne het medium (CPC) en de campagne (academie) in de vervolgkeuzelijsten .

Hier ziet u hoe uw blad er op dit punt uitziet:

Vul de URL, bron, medium en campagne in de UTM Builder in.

Vervolgens typt u in uw termijn  en voeg de details over uw inhoud .

Voeg uw term en inhoudsinformatie toe in de UTM Builder.

Terwijl u de verschillende parameters definieert, genereert de spreadsheet automatisch de URL voor u in de kolom Code. Klik op de code in de spreadsheet om deze te testen en zorg ervoor dat de juiste bestemmingspagina wordt geopend .

De UTM Builder-spreadsheet genereert automatisch de URL voor u in de codekolom.

Tip : als u UTM’s aan uw spreadsheet toevoegt en begint met bijhouden, wilt u misschien de inhoud en campagnes benadrukken die u het meeste verkeer op sociale media opleveren . Als u ze in deze spreadsheet bewaart, kunt u specifieke details onthouden die u later wellicht nodig heeft.

Bekijk de video :


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format