Hoe u een eCommerce-funnel op Facebook bouwt - DeLaatbusiness
customer servcice chatbots

Hoe u een eCommerce-funnel op Facebook bouwt

10 min


101
6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

Vraagt ​​u zich af hoe u meer producten op Facebook kunt verkopen?

Op zoek naar tips om mensen te targeten tijdens het klanttraject?

In dit artikel ontdek je een actieplan om een ​​effectieve verkooptrechter op Facebook te bouwen .

# 1: Geef een advertentie voor websiteconversie weer aan een koud soortgelijk publiek van eerdere kopers en websitebezoekers

Een lookalike publiek van mensen die al iets in uw winkel hebben gekocht, is het beste type lookalike publiek omdat het gebruikers target die het meest op uw klanten lijken op basis van hun leeftijd, demografie, interesses, enzovoort.

Om te weten wie een aankoop heeft gedaan in uw online winkel of uw website heeft bezocht, moet u een Facebook-pixel instellen om deze gebeurtenissen bij te houden. Om een ​​lookalike publiek te creëren, heb je een aangepast publiek nodig waarop je de lookalike kunt baseren, en dat aangepaste publiek moet minstens 100 mensen bevatten.

Voor deze trechter kunt u een aangepaste doelgroep van kopers en een andere van websitebezoekers gebruiken.

Bouw een publiek dat eruitziet als een koper

Ga naar Advertentiebeheer en open de Audiences-tool om uw aangepaste koperspubliek te maken . Klik op Doelgroep maken en selecteer Aangepaste doelgroep .

Maak vervolgkeuzemenu-opties voor publiek op de pagina Facebook-doelgroepen

Kies vervolgens om uw publiek te creëren op basis van websiteverkeer .

Optie voor websiteverkeer in het dialoogvenster Een aangepast publiek maken

Wanneer het parametervenster wordt geopend, kiest u ervoor om een ​​publiek te maken van mensen die in de afgelopen 180 dagen een aankoop hebben gedaan . Geef vervolgens uw doelgroep een naam en klik op de knop Doelgroep maken .

Opties kiezen om een ​​aangepaste Facebook-doelgroep van kopers in de afgelopen 180 dagen te maken

Nadat uw aangepaste doelgroep van bestaande klanten is gemaakt, kunt u een vergelijkbare doelgroep maken . Als je nog niet ten minste 100 kopers hebt die Facebook aan deze aangepaste doelgroep kan toevoegen, kun je altijd bezoeken aan alle productcataloguspagina’s opnemen of alleen een vergelijkbare doelgroep van al je websiteverkeer gebruiken.

Uw aangepaste doelgroep is gemaakt bericht dat verschijnt nadat u een aangepaste Facebook-doelgroep heeft gemaakt

Nadat u uw aangepaste doelgroep heeft gemaakt, klikt u op de optie Nieuwe mensen zoeken die vergelijkbaar zijn met uw bestaande klanten om uw vergelijkbare doelgroep van kopers te maken.

Kies uw eerder opgeslagen aangepaste doelgroep als het bronpubliek voor het maken van uw lookalike. Dan voert de landen die u wilt targeten . Selecteer Wereldwijd als u geen geografische beperkingen wilt.

Vervolgens kiest u uw lookalike grootte . Lookalike doelgroepen van websiteverkeer reageren goed op een 1% lookalike-instelling in de parameters, omdat deze grootte u een betere match geeft met de mensen die geïnteresseerd zijn in wat u verkoopt.

In de VS bestaat een 1% lookalike publiek uit ongeveer 2,1 miljoen mensen; in het VK is de grootte ongeveer 400.000. Als u klaar bent, klikt u op de knop Doelgroep maken .

Kies opties om een ​​Facebook-lookalike te maken op basis van een aangepast publiek van kopers

Nadat je deze stappen hebt voltooid, heb je niet alleen een lijst met de mensen die hebben gekocht, maar ook een vergelijkbare doelgroep van mensen met vergelijkbare kenmerken. Dit zijn twee ongelooflijk hoogwaardige doelgroepen om te gebruiken voor targeting.

Bouw een lookalike van alle websitebezoekers

Deze vergelijkbare doelgroep is gebaseerd op een aangepaste doelgroep van mensen die een pagina op uw website hebben bezocht (niet alleen degenen die een aankoop hebben gedaan).

Net als bij een lookalike publiek van kopers, kan dit publiek uw bereik vergroten en meer mensen naar de top van de verkooptrechter halen, zodat u hen kunt aanmoedigen om later te converteren.

Om uw aangepaste doelgroep te maken waarop de lookalike is gebaseerd, gaat u naar Advertentiebeheer en opent u de Audiences-tool . Klik op Doelgroep maken , selecteer Aangepaste doelgroep en selecteer vervolgens Websiteverkeer .

Kies op het volgende scherm om mensen die uw website in de afgelopen 30 dagen hebben bezocht , toe te voegen aan uw nieuwe aangepaste doelgroep. Dan geef uw publiek een naam in en klik op maken Audience .

Kies opties om een ​​aangepaste Facebook-doelgroep in te stellen van alle websitebezoekers in de afgelopen 30 dagen

Nadat u het aangepaste publiek van websitebezoekers heeft gemaakt, kunt u er een lookalike van maken. Klik op de optie om nieuwe mensen te vinden die vergelijkbaar zijn met uw bestaande gebruikers , waardoor de lookalike doelgroepbouwer wordt geopend. Kies de aangepaste doelgroep die je zojuist hebt gemaakt als de bron voor je vergelijkbare doelgroep.

Vervolgens kiest u een geografische grenzen u wilt toepassen op uw lookalike publiek. In het onderstaande voorbeeld richt de lookalike-doelgroep zich op de 31 landen van de Europese Economische Ruimte (EER). Selecteer voor de grootte de 1% vergelijkbare doelgroepgrootte . Als u klaar bent met het selecteren van opties, klikt u op Doelgroep maken .

Met uw lookalike publiek klaar voor gebruik, moet u advertenties maken . Voor dit koude publiek wilt u een zachte benadering gebruiken in plaats van agressieve verkooptechnieken . Onthoud op dit moment dat u alleen probeert het aantal mensen in de verkooptrechter te vergroten voor latere verkooptargeting.

Kies opties om een ​​Facebook-lookalike-doelgroep in te stellen op basis van een aangepast publiek van websitebezoekers in de afgelopen 30 dagen

Serveer de advertentie

Selecteer voor de advertentie de doelstelling Websiteconversies . Ook gebruik maken van de carrousel advertentie-indeling en tonen lifestyle product shots . Voeg op dit moment in het verkoopproces geen productafbeeldingen toe, omdat die afbeeldingen niet zichtbaar zijn. U kunt later in het proces productafbeeldingen in uw advertenties opnemen. Een zachte oproep tot actie voor Meer informatie is op dit punt meestal ook het meest effectief.

# 2: Bouw merk- en productbekendheid op via advertenties die worden aangeboden aan een warm, op maat gemaakt betrokken publiek

In deze e-commercetrechter omvat uw warme publiek mensen die de afgelopen 3 maanden betrokken zijn geweest bij uw posts op sociale media. Deze mensen hebben iets in uw branding gezien dat ze aantrekkelijk vinden. Met andere woorden, mensen die betrokken waren bij uw berichten, hebben een actie ondernomen waardoor ze in aanmerking komen om advertenties te zien die warme doelgroeptargeting-strategieën gebruiken.

U kunt zien deze doelgroep gerichte advertenties die hen te herinneren aan uw merk en hen aanmoedigen om meer te gaan , die hen verandert in een nog warmer publiek dat naar beneden beweegt de sales funnel.

Om te beginnen, geopend Ads Manager en ga naar het publiek gereedschap . Klik op Doelgroep maken en selecteer vervolgens Aangepaste doelgroep . Kies vervolgens de optie Betrokkenheid, waarmee u het publiek kunt creëren op basis van betrokkenheid bij uw Facebook-inhoud .

Selecteer op het volgende scherm Facebook-pagina als het type betrokkenheid waarmee u uw publiek wilt opbouwen.

Selecteer de optie Facebook-pagina om een ​​aangepaste doelgroep voor engagement te maken

Kies uw Facebook-pagina in het parametervenster . Vervolgens selecteert u mensen die zich bezighouden met elke Post of Ad van de Engagement keuzelijst. Voer 90 dagen in als parameter tijd . Nadat u het publiek een naam heeft gegeven , klikt u op de knop Doelgroep maken .

Kies opties om een ​​aangepaste Facebook-doelgroep in te stellen op basis van mensen die in de afgelopen 90 dagen een bericht of advertentie hebben geplaatst

Nadat uw warme publiek is gecreëerd, bent u klaar om de advertentie samen te stellen die u hen laat zien. Klik op Een advertentie maken met behulp van het publiek om door te gaan . (Als u nog niet klaar bent om uw advertentie te maken, klikt u op Gereed en kunt u de doelgroep gebruiken voor een advertentie die u later maakt.)

Uw aangepaste doelgroep is gemaakt bericht dat verschijnt nadat u een aangepaste Facebook-doelgroep heeft gemaakt

Wanneer u een doelgroep voor post-engagement gebruikt, hebben de advertenties niet veel beperkingen. Omdat deze doelgroep warm is, kunt u ze targeten met materiaal dat hen aanmoedigt om meer actie te ondernemen of productbeeldadvertenties weer te geven . In dit stadium van de trechter kunt u verschillende advertentie-indelingen en ideeën met deze doelgroep testen om te zien wat het beste werkt.

Houd bij het maken van advertenties rekening met het apparaat dat uw doelgroep verkiest, wat van invloed kan zijn op de advertentieplaatsing die u kiest . Als uw klantbetrokkenheid bijvoorbeeld voornamelijk afkomstig is van mobiele apparaten, plaats dan geen advertenties uitsluitend op het zijpaneel, dat alleen desktopgebruikers te zien krijgen. Dat gezegd hebbende, toont een combinatie van plaatsingen advertenties aan mensen op alle apparaten, wat de moeite waard is.

# 3: Lever carrouseladvertenties om nieuwe of bestverkochte producten aan recente websitebezoekers te tonen

Op dit punt in de trechter wilt u mensen targeten die uw website in de afgelopen 30 dagen hebben bezocht. Uw advertenties geven producten weer die waarschijnlijk aantrekkelijk zijn voor mensen die al deel uitmaken van uw ecosysteem en halverwege de verkooptrechter.

Om te beginnen, geopend Ads Manager en ga naar het publiek gereedschap . Klik op Doelgroep maken en selecteer vervolgens Aangepaste doelgroep . Deze keer selecteert u de optie Websiteverkeer, zodat de advertentie zich richt op mensen die uw website hebben bezocht.

Kies uw Facebook-pixel in het parametervenster . Vervolgens selecteert u Alle Website bezoekers uit het drop-down menu. Hoewel u doelgroepen kunt opbouwen van mensen die specifieke pagina’s hebben bezocht, neemt u voor dit deel van de trechter alle pagina’s op. Selecteer de gewenste tijdparameter , zoals 30 dagen. Geef uw doelgroep een naam als u klaar bent en klik op Doelgroep maken .

Kies opties om een ​​aangepaste Facebook-doelgroep te maken van alle websitebezoekers in de afgelopen 30 dagen

Om door te gaan met het maken van uw advertentie, klikt u op Een advertentie maken met behulp van het publiek .

Selecteer voor een publiek van websitebezoekers de doelstelling Websiteconversie voor uw advertentiecampagne, omdat het uw doel is uw bestsellers of nieuwe collecties onder de aandacht te brengen . Deze items zijn aantrekkelijk voor deze doelgroep omdat ze al interesse hebben getoond in uw website. Door items weer te geven die deze doelgroep waarschijnlijk zal kopen of waarmee u zich bezighoudt, verplaatst u ze verder in de trechter.

Gebruik voor deze advertentie het carrouselformaat en maak van de advertentietekst een lichte herinnering dat de producten beschikbaar zijn .

Voorbeeld van een Facebook-carrouseladvertentie

Tip : op dit punt in de verkoopstroom begint u waarschijnlijk enkele conversies te genereren. Als u in deze fase meer mensen wilt converteren, maar tegen een lagere waarde , kunt u een verkoopaanbieding opnemen . Voor conversies met een hogere waarde, dient u zich echter te onthouden van het delen van aanbiedingen en in plaats daarvan het verkeer door de verkooptrechter te blijven leiden en een warm publiek te ontwikkelen.

# 4: Stimuleer populaire doelgroepen van websitebezoekers naar conversie met een carrousel of dynamische advertentie

Op dit punt in de trechter begint u zich te richten op populaire doelgroepen. Deze mensen hebben de meeste interesse in uw merk getoond en zullen het meest waarschijnlijk kopen.

Target websiteproductpagina-kijkers

De eerste populaire doelgroep bestaat uit mensen die de afgelopen 14 dagen productpagina’s hebben bekeken.

Om te beginnen, geopend Ads Manager en ga naar het publiek gereedschap . Klik op Doelgroep maken , selecteer Aangepaste doelgroep en selecteer vervolgens de optie Websiteverkeer .

Selecteer op het volgende scherm de ViewContent-gebeurtenis en kies een tijdparameter van 14 dagen . Als u klaar bent, geeft u de doelgroep een naam en klikt u op de knop Doelgroep maken .

Kies opties om een ​​aangepaste Facebook-doelgroepwebsite te maken op basis van ViewContent eventthe

Voor advertentiemateriaal kan een carrousel met uw bestverkochte producten heel goed werken. Deze advertenties herinneren klanten aan de producten die u beschikbaar heeft en moedigen ze aan iets te kopen waarvan ze de afgelopen dagen misschien niet zeker waren of die ze vergeten waren. Deze techniek is een uiterst effectieve manier om conversies aan te moedigen.

Dynamische advertenties zijn een andere goede optie voor ViewContent-campagnes. Met deze advertenties zien mensen in uw publiek automatisch de meest relevante items in uw productcatalogus. U kunt carrousel- en dynamische advertenties testen om te zien welke de beste resultaten oplevert.

Richt u op mensen met niet-gekochte artikelen in hun winkelwagentje

Nadat iemand producten aan zijn winkelwagentje op uw website heeft toegevoegd, is de kans groot dat hij een aankoop doet. Om deze doelgroep aan te moedigen een transactie te voltooien, maakt u een aangepaste doelgroep van mensen die in de afgelopen drie dagen een artikel aan hun winkelwagentje hebben toegevoegd.

Om te beginnen, geopend Ads Manager en ga naar het publiek gereedschap . Klik op Doelgroep maken , selecteer Aangepaste doelgroep en selecteer vervolgens Websiteverkeer .

Selecteer op het volgende scherm de AddToCart-gebeurtenis en stel de tijdparameter in op 3 dagen . Geef ten slotte het publiek een naam en klik op de knop Doelgroep maken .

Kies opties om een ​​aangepast Facebook-publiek te maken op basis van een AddToCart-evenement

Als u uw advertenties target op mensen die in de afgelopen drie dagen artikelen aan hun winkelwagentje hebben toegevoegd, leidt dit tot fantastische resultaten. U weet al dat deze mensen in de verleiding komen om te kopen omdat ze het verkoopproces bijna hebben afgerond. Uw doel met deze advertentie is ervoor te zorgen dat de verkoop niet door het net glijdt.

Carrouseladvertenties zijn op dit moment handig omdat u hiermee een reeks producten kunt laten zien die de persoon heeft bekeken om hun aandacht te trekken en hen terug te lokken naar uw website . Zorg er bij het maken van de campagne voor dat u de eerder gemaakteaankoopdoelgroep uitsluit van de advertentieset, omdat u niet wilt dat deze advertentie mensen bereikt die al een aankoop hebben gedaan.

Wil je meer zoals dit? Ontdek Facebook-advertenties voor bedrijven!

Gevolgtrekking

Met deze eenvoudige Facebook-doelgroep-trechter geeft u uw e-commercebedrijf de meeste kans op succes. Zelfs met een basisimplementatie kan deze trechter de e-commerceverkoop omdraaien en toekomstige groei mogelijk maken.

U begint met het bereiken van een koud publiek met twee Facebook-lookalike-doelgroepen: een lookalike van aankopen en een lookalike van websiteverkeer. Deze doelgroepen vragen Facebook om een ​​koud publiek te vinden met attributen die lijken op mensen die uw producten al hebben gekocht of uw website hebben bezocht, wat betekent dat ze waarschijnlijker dan andere koude doelgroepen geïnteresseerd zijn in uw producten.

Vervolgens verplaats je iedereen in je vergelijkbare doelgroepen door de trechter als ze in de afgelopen 90 dagen bezig zijn geweest met je posts op sociale media, en nog verder als ze je website in de afgelopen 30 dagen hebben bezocht. Hun betrokkenheid geeft aan dat deze mensen enige interesse hebben in uw bedrijf en dus een warm publiek zijn.

Van dat warme publiek vind je mensen die zich blijven bezighouden met je bedrijf en zo een warm publiek worden. Deze engagementen omvatten het bekijken van de inhoud van uw website in de afgelopen 14 dagen, het toevoegen van een artikel aan een winkelwagentje in de afgelopen 3 dagen en het kopen van een product in de afgelopen 180 dagen.

Deze trechter is een ongelooflijk robuust en duurzaam model voor uw Facebook-marketingstrategie. Het verplaatst koude doelgroepen naar uw verkoopproces en richt zich met succes op mensen in alle fasen van het klanttraject.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format