4 Voorbeelden van SMART-doelen: leer precies hoe u doelen kunt instellen voor uw startup - DeLaatbusiness
chatbot maken

4 Voorbeelden van SMART-doelen: leer precies hoe u doelen kunt instellen voor uw startup

4 min


145
6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

De kans is groot dat als u een aspirant-ondernemer bent, u wel eens heeft gehoord van de term ‘ SMART-doelen’ . Ondanks dat ze zijn opgenomen in de eregalerij van modewoorden, zijn SMART-doelen een systeem voor het stellen van doelen dat serieus moet worden genomen. Als ze goed worden uitgevoerd, kunnen ze u en uw personeel motiveren en inspireren om uw bedrijf succesvol te laten groeien.

Een duidelijk omschreven pad naar het bereiken van de doelstellingen van uw startup, de integratie van SMART-strategieën in de activiteiten van uw bedrijf is synoniem geworden met verbeterd objectief beheer en voltooiing.

Het acroniem staat meestal voor:

 • S SPECIFIEKE
 • M easurable
 • A ttainable
 • R elevant
 • T IME-Bound

SMART-doelen helpen zowel u als uw medewerkers te begrijpen hoe succes eruitziet (zowel individueel als binnen de organisatie). Wanneer slechts de helft van de wereldwijde medewerkers aangeeft precies te weten wat er van hen wordt verwacht in hun functie, is het hebben van definieerbare doelen essentieel voor de prestaties en de groei van uw startup.

Maar wat is een SMART-doel in de praktijk en hoe kunt u SMART-doelen effectief gebruiken om optimale prestaties voor uw startup te garanderen?

Hieronder behandelen we vier voorbeelden van SMART-doelen die u zullen helpen de juiste doelen voor uw bedrijf vast te stellen.

SMART-doel Voorbeeld # 1: in november de klantbehoud met X procent verhogen in vergelijking met afgelopen november

Klantbehoud is een belangrijke maatstaf voor veel bedrijven en een die regelmatig moet worden gemeten en opnieuw moet worden bekeken om te zien wat er kan worden gedaan om diensten en procedures te verbeteren.

 • Specifiek : dit doel gaat over klantbehoud en zal alleen gericht zijn opklantbehoud; er komen geen andere problemen of factoren in het spel.
 • Meetbaar : dit doel wordt van jaar tot jaar gemeten. Als u bijvoorbeeld vorig jaar november 80 procent klantbehoud als werknemer had, kan van u worden verwacht dat u dit met 5 procent verhoogt, wat betekent dat de klantbehoud eind november 85 procent zou moeten zijn.
 • Bereikbaar : Dit doel moet haalbaar en realistisch zijn voor de medewerker. Als hun klantenbinding 40 procent was, kun je niet van hen verwachten dat ze hun retentiegraad verbeteren tot 80 procent. Als uw retentiegraad daarentegen 90 procent was, kunt u geen stijging van 10 procent verwachten.
 • Relevant : klantbehoud is belangrijk voor een bedrijf, omdat het hen in staat stelt te overleven en te concurreren in een moeilijke markt.
 • Tijdgebonden : dit doel wordt in november gemeten. Met behulp van deze informatie kan een medewerker zijn voortgang in de tijd volgen.


SMART-doel Voorbeeld 2: Stel maandelijkse feedbackbeoordelingen van medewerkers op om jaarlijkse beoordelingen te vervangen

Dit is een SMART-doel voor managers. Het idee is om af te stappen van jaarlijkse prestatiebeoordelingen (van bedrijven die regelmatig prestatiegesprekken voeren, is bewezen dat ze een lagere omloopsnelheid en een hogere mate van betrokkenheid hebben dan bedrijven die zich houden aan een ouderwetse jaarlijkse beoordeling) .

 • Specifiek : Dit doel is specifiek gericht op een-op-een inhalen tussen manager en medewerker. Hoewel er waarschijnlijk training zal zijn over wat te bespreken en hoe deze beoordelingen moeten worden uitgevoerd, is dit doel eenvoudigweg ervoor te zorgen dat ze eenmaal per maand plaatsvinden.
 • Meetbaar : het feit dat dit doel een maandelijkse vergadering specificeert, maakt het zeer meetbaar en traceerbaar.
 • Bereikbaar : velen zijn van mening dat regelmatige maandelijkse inhaalacties met werknemers te tijdrovend zijn. Als zodanig geloven ze niet dat het een verstandige optie is voor hun bedrijf. Als je echter kijkt naar de managementuren die zijn besteed aan jaarlijkse beoordelingen (die hoe dan ook niet effectief zijn gebleken) en de tijd die wordt besteed aan het invullen van formulieren voordat lange en formele vergaderingen worden gehouden, zul je beginnen te zien hoe maandelijkse informele (maar informatieve) inhaalbewegingen zijn niet alleen haalbaar, maar bespaart uw bedrijf ook op de lange termijn tijd.
 • Relevant : dit SMART-doel is relevant voor managers van bijna elke organisatie, aangezien maandelijkse inhaalacties iedereen op de hoogte houden van urgente zorgen, verbeterpunten en recente successen. Dit zal uiteindelijk dienen om de productiviteit en het bedrijfsresultaat te verbeteren.
 • Tijdgebonden : dit doel heeft de manager tijd gegeven om vergaderingen te organiseren en hun werknemers voor te bereiden op de verandering in hun prestatiebeheersysteem. Dit vertelt de manager dat de transitie snel moet plaatsvinden, in plaats van iets te zijn dat kan wachten tot het volgende kwartaal.

SMART-doel Voorbeeld # 3: ontwikkel dit kwartaal een websiteplatform om de wekelijkse leadgeneratie te verhogen tot 100 per week

Of je nu een product of dienst aanbiedt, we hebben allemaal een gemeenschappelijk doel: we willen meer verkopen. Het reviseren van een website en het aanpakken van in het oog springende problemen met zoekmachineoptimalisatie (SEO) en gebruikerservaring kunnen de resultaten van uw leadgeneratie ernstig veranderen.

 • Specifiek : dit doel is specifiek over het maken van een betere website om het genereren van leads te vergroten. Het is ook specifiek hoeveel leads hierdoor gewenst zijn.
 • Meetbaar : in dit doel wordt een heel duidelijk getal (100) gegeven. Laten we zeggen dat de website momenteel 80 leads per week genereert – nu weet je dat je stappen moet ondernemen om dit met 20 te verhogen.
 • Bereikbaar : met de juiste aanpak is dit doel volledig haalbaar. Het doel in kwestie moet natuurlijk in de context worden gezien – wat is de branche? Hoe niche is de dienst of het product? Afhankelijk van de branche is dit doel volledig haalbaar, maar het moet natuurlijk worden aangepast om realistisch te zijn, zo niet.
 • Relevant : meer leadgeneratie resulteert in hogere bedrijfsopbrengsten, waardoor de opbrengsten op de lange termijn toenemen in plaats van op korte termijn.
 • Tijdgebonden : voor dit doel is een streefcijfer van drie maanden gegeven.


SMART-doel Voorbeeld # 4: Het vrijwillige personeelsverloop dit jaar met X procent verlagen

Het behoud van werknemers is een punt van zorg voor die startups met werknemers, vooral als je rekening houdt met de recordhoge werkloosheid en de huidige war for talent.

 • Specifiek : Dit doel gaat specifiek over vrijwillige omzet binnen een bedrijf.
 • Meetbaar : dit doel wordt gemeten in het verminderen van het vrijwillig verloop met een bepaald percentage. Een bedrijf zou bijvoorbeeld kunnen streven naar een vermindering van de vrijwillige omzet van 15 procent naar 10 procent.
 • Bereikbaar : dit doel kan volledig haalbaar zijn, gezien de juiste figuur. Er kunnen verschillende stappen worden gezet om kwaliteitsmedewerkers te behouden. Als eerste maatregel kunnen bedrijven proactief medewerkers onderzoeken om de grootste verloopfactoren te bepalen en te zien hoe dewerknemerservaring kan worden verbeterd. Het prestatiebeheerproces kan ook worden verbeterd en bedrijven kunnen flexibiliteit en andere gewilde voordelen bieden.
 • Relevant : dit doel is relevant omdat het bedrijf door het verlagen van de omloopsnelheid talent kan behouden en de uitgaven voor aanwerving kan verminderen.
 • Tijdgebonden : dit doel is voor de lange termijn en zal over een jaar worden geëvalueerd. Dit geeft managers voldoende tijd om maatregelen te nemen en te bepalen welke retentiemethoden het meest effectief zijn.

Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *