Zou uw startup een cyberaanval overleven? - DeLaatbusiness

Zou uw startup een cyberaanval overleven?

5 min


98
6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

Een cyberaanval kan een bedrijf onmiddellijk aanzienlijke schade berokkenen. Maar de kans dat een startup wordt geraakt, is klein. Dus waarom zou u zich druk maken over robuuste voorzorgsmaatregelen. Rechtsaf?

Cybercriminelen zijn niet kieskeurig over op wie ze zich richten, en met minder middelen om zichzelf te beschermen, is de kans groter dat kleinere bedrijven het slachtoffer worden.

Je zou kunnen denken dat je startup geen gegevens bevat die van belang zijn voor een hacker, maar dat is helaas niet het geval. Betalingsgegevens, persoonlijke informatie, bedrijfsfinanciën en wachtwoorden zijn allemaal waardevolle digitale activa voor een cybercrimineel. Dus als u gegevens digitaal opslaat, loopt uw ​​bedrijf gevaar. 

Door een cyberrisico ‘het zal me nooit gebeuren’ te benaderen, kunnen veel kleine bedrijven niet meer herstellen van een aanval, simpelweg omdat ze totaal niet voorbereid zijn op de gevolgen ervan.

De kosten zijn een andere belangrijke factor die voorkomt dat startups de cyberbeveiliging krijgen die ze nodig hebben. Als uw bedrijf net begint, telt elke cent. Het kan moeilijk zijn om de kosten van investeringen in de middelen om uw gegevens te beveiligen te rechtvaardigen, maar de kosten om dit niet te doen kunnen veel hoger zijn en kunnen de toekomst van uw startup in gevaar brengen voordat deze zelfs maar de kans heeft gehad om van de grond te komen de grond. 

Hoe kunnen startups zichzelf beschermen tegen een cyberaanval?

Alle startups moeten:

 • Gebruik antivirussoftware en installeer firewalls
 • Maak regelmatig een back-up van hun systemen en gegevens
 • Laat een IT-beveiligingsexpert controleren op kwetsbaarheden
 • Schaf een cyberaansprakelijkheidsverzekering aan
 • Voer stresstests uit op IT-infrastructuur
 • Gebruik moeilijk te raden wachtwoorden, codering of andere verificatiemethoden
 • Houd bij welke software en apps worden gebruikt
 • Stel een gegevensbeveiligingsbeleid op
 • Train medewerkers over cyberdreigingen
 • Wees waakzaam wanneer u openbare Wi-Fi gebruikt, op links klikt of websites bezoekt
 • Maak een back-up zodat systemen en gegevens kunnen worden hersteld

Voorkomen is beter dan genezen, maar helaas zullen zelfs startups die cyberveiligheid serieus nemen, zich nooit op elk risico kunnen voorbereiden. Dit betekent niet dat de planning voor een cyberincident moet worden genegeerd. In feite zullen kleine bedrijven die onvoorbereid zijn, veel vaker voorgoed moeten sluiten.Welke actie moet een startup ondernemen als deze wordt gehackt?

Het is niet zozeer een geval van “als” uw organisatie een cyberaanval zal ondergaan, maar “wanneer”. Met de kansen op u gestapeld, is het belangrijk om te weten wat u moet doen als gegevens worden aangetast.

Volg deze 10 stappen om ervoor te zorgen dat uw startup een cyberaanval overleeft.

 1. Maak cyber onderdeel van uw risicoplanning

Nu steeds meer gegevens digitaal worden aangemaakt en opgeslagen, is het van cruciaal belang om een risicoherstel- en bedrijfscontinuïteitsplan te ontwikkelen dat een gedetailleerd stappenplan bevat waarin wordt aangegeven welke actie moet worden ondernomen na een incident. 

Veel startups zijn volledig afhankelijk van technologie om hun bedrijf te runnen. Denk aan de impact van het niet kunnen openen van bestanden, niet online kunnen gaan of betalingen via uw website kunnen accepteren en gebruik dit als uitgangspunt om te plannen voor elk scenario met gedigitaliseerde gegevens. 

Als u naar dit document kunt verwijzen wanneer u het nodig heeft, zorgt u ervoor dat de processen in de juiste volgorde worden gevolgd en dat niets belangrijks over het hoofd wordt gezien.

 1. Vertel het uw verzekeraar

Nu cybercriminaliteit toeneemt , zijn veel verzekeraars begonnen met het aanbieden van cyberpolissen aan kleine bedrijven.

91 procent van de eigenaren van kleine bedrijven heeft  echter geen cyberaansprakelijkheidsverzekering , misschien vanwege een gebrek aan bewustzijn over wat de dekking biedt. 

Een cyberaansprakelijkheidsbeleid kan zorgen voor de meeste, zo niet alle, kosten die gepaard gaan met het beheer van de nasleep van een inbreuk, waaronder:

 • De inbreuk onderzoeken
 • Gegevens, systemen en uw website herstellen
 • Klanten informeren
 • Juridische kosten en uitbetalingen als u wordt aangeklaagd voor het in gevaar brengen van iemands gegevens
 • Juridische verdediging als u te maken krijgt met juridische stappen door lokale of federale autoriteiten
 • Regelgevende sancties of boetes
 • Gederfde inkomsten en extra kosten als een cyberaanval u verhindert om zaken te doen
 • Kredietbewaking voor slachtoffers van identiteitsdiefstal
 • Reputatie management 
 • Bronnen om klanten te ondersteunen

Niet alleen zijn de kosten gedekt, sommige verzekeraars zoeken ook de experts die uw bedrijf nodig heeft om weer op het goede spoor te komen, zodat u meer tijd heeft om u te concentreren op het runnen van uw startup. 

 1. Ontdek zo snel mogelijk wat er is gebeurd

Als het gaat om het onderzoeken van hoe een inbreuk heeft plaatsgevonden, is tijd van essentieel belang. 

Enkele veelvoorkomende redenen waarom een ​​inbreuk kan zijn opgetreden, zijn:

 • Een apparaat is verloren of gestolen
 • Er zijn zwakke wachtwoorden gebruikt
 • Menselijke fouten (bijvoorbeeld door op verdachte links in e-mails te klikken of misleid te worden om beveiligingsdetails vrij te geven)
 • IT-systemen en software niet up-to-date houden
 • Schadelijke software / virussen
 • Een onbeveiligd netwerk gebruiken om toegang te krijgen tot internet (zoals openbare wifi)

Startups hebben veel minder kans op een interne IT-beveiligingsexpert die kan onderzoeken wat er mis is gegaan. Als dat het geval is, is het tijd om zo snel mogelijk iemand te helpen. 

 1. Schakel een IT-expert in

Het kan moeilijk zijn om de exacte reden van een inbreuk te achterhalen. Om nog maar te zwijgen van het feit dat kwetsbaarheden zelfs na het incident over het hoofd konden worden gezien. Een IT-expert kan de situatie beoordelen, advies geven over hoe het probleem kan worden verholpen en ondersteuning bieden om systemen weer operationeel te krijgen.

 1. Weer online gaan

Na een aanval kan het nodig zijn om gegevens van het netwerk of apparaten te wissen, of terug te keren naar een vorige versie, daarom is het zo belangrijk om altijd een back-up te maken om de impact van gegevensverlies te beperken. Houd er rekening mee dat zelfs nadat gegevens en systemen zijn hersteld, er vertragingen kunnen optreden als gevolg van het opnieuw configureren van belangrijke instellingen, waaronder het opnieuw instellen van wachtwoorden en het bijwerken van gebruikerstoegangsniveaus. 

 1. Bepaal of het mogelijk is om zaken te doen

Als u niet in staat bent geweest om systemen weer online te krijgen of gegevens op te halen, kunt u mogelijk niet meteen weer normaal werken. Zelfs als het herstelproces soepel is verlopen, kan het bij ernstige inbreuken even duren voordat systemen, websites of software volledig operationeel zijn. 

 1. Neem contact op met de plaatselijke politie

Net als elke andere misdaad tegen uw bedrijf, moeten cyberaanvallen worden gemeld bij de lokale wetshandhavers. Toch weten veel kleine bedrijven niet dat ze contact moeten opnemen met de politie, waarbij de meerderheid deze belangrijke stap in het herstelproces overslaat. 

Nadat gegevens zijn gecompromitteerd, willen uw klanten weten dat u de inbreuk serieus neemt. Hoewel het openen van een onderzoek de herstelinspanningen op de lange termijn kan vertragen, kan het aantonen dat uw startup toegewijd is aan het ondernemen van actie tegen de daders de hoofdpijn voorkomen die een PR-crisis verderop kan veroorzaken. 1. Huur een PR-bureau in dat gespecialiseerd is in communicatie over crisismanagement

Hoe u omgaat met het aankondigen van een cyberincident, kan de reputatie van uw startup maken of breken. Hoewel een groot merk het klantenbestand misschien heeft om de perceptie van hun klanten tegen te gaan, doen startups dat niet. Dit is de reden waarom het zo cruciaal is om de boodschap goed te krijgen na een crisis. 

Door samen te werken met een PR-bureau dat een antwoord kan verspreiden , worden communicatielijnen geopend door klanten te laten weten dat uw bedrijf de inbreuk serieus neemt en de nodige stappen neemt om het probleem op te lossen.

 1. Zorg ervoor dat klanten en toezichthouders op de hoogte zijn

Als het woord eenmaal bekend is, moet uw bedrijf precies aangeven wat er wordt gedaan om de klant gerust te stellen. Dit kan zaken omvatten als het inhuren van extra personeel om ondersteuning en advies te bieden aan betrokken klanten, of het gratis aanbieden van kredietbewaking aan de getroffenen.

Als uw startup zich aan regelgeving moet houden, is het waarschijnlijk dat u relevante instanties op de hoogte moet stellen van de inbreuk. Er kunnen boetes worden betaald, vooral als het incident plaatsvond vanwege niet-naleving.

 1. Herstelplannen bekijken en bijwerken

Zodra u alle stappen in het herstelplan met succes heeft geïmplementeerd en de zaken weer op het goede spoor komen, is het belangrijk om te bekijken hoe effectief het incident is beheerd, wat beter had kunnen gaan en wat er moet worden gedaan om toekomstige gebeurtenissen te voorkomen.

Het herzien van het plan kan een gelegenheid zijn om het beleid rond gegevensbeveiliging bij te werken, personeelstraining te geven over cybersecurity, auditsystemen en software om ervoor te zorgen dat ze up-to-date zijn, en tijd te plannen om stresstests uit te voeren om eventuele kwetsbaarheden in IT-beveiliging op te sporen.

Startups lopen een groot risico betrokken te raken bij een datalek. Zelfs een enkel cyberincident kan een organisatie naar een breekpunt duwen, en daarom moet IT-beveiliging een prioriteit worden, ongeacht hoe groot (of klein) een bedrijf is.


What's Your Reaction?

hate hate
0
hate
confused confused
0
confused
fail fail
0
fail
fun fun
0
fun
geeky geeky
0
geeky
love love
0
love
lol lol
0
lol
omg omg
0
omg
win win
0
win
Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format