chatbots marketing

5 Neuromarketingtechnieken Die Elke Marketeer Moet Kennen

4 min


114

In de moderne neurowetenschappen is het gemakkelijk om in de war te raken over alle verschillende neuromarketingtechnieken die er zijn. Hoewel vrijwel alle technieken die in het veld worden gebruikt, waardevol kunnen zijn voor marketing, is het goed om het verschil tussen deze technieken en hoe ze werken te begrijpen.


In dit artikel zullen we vijf regelmatig gebruikte neuromarketingtechnieken nader bekijken om te zien hoe ze werken en in welke context ze het meest geschikt zijn: eye-tracking, hersenbeeldvorming (EEG en fMRI), gezichtscodering, sensorische marketing en psychologische technieken.

Neuromarketingtechniek # 1: Kijk Door De Ogen Van Uw Consument Met Eye-Tracking


Zoals de naam al doet vermoeden, bestaat eye-tracking uit het meten van de oogbewegingspatronen van uw onderzoeksdeelnemers. Het is een tool waarmee u uw merk, winkel of reclame door de ogen van uw klanten kunt zien. 
Omdat moderne eye-trackingapparatuur erg licht en draagbaar is, is het mogelijk om real-time scenario’s te creëren en de natuurlijke blik van de consument te registreren.


Hoe wordt eye-tracking gebruikt? Wat dacht je ervan om consumenten een wandeling te laten maken in een winkel die is uitgerust met eye-trackingapparatuur om te analyseren hoe ze de winkel zien?


Kijken ze naar de promotieartikelen bij de ingang? Wordt de bewegwijzering daadwerkelijk gelezen? Wat voor soort kijkpatronen laten consumenten zien wanneer ze door een productcategorie bladeren? Kortom, eye-tracking biedt een geweldige manier om dingen te achterhalen die moeilijk te ontdekken zijn met traditioneel marketingonderzoek.


Naast instore mogelijkheden, kan eye tracking ook de blik van consumenten online meten. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt om te meten of productplaatsing tijdens tv-programma’s mensen daadwerkelijk meer naar een product laat kijken .

Neuromarketingtechniek # 2: Een Kijkje Nemen In Het Brein Van De Consument: EEG En FMRI


Als we wat meer willen weten over wat mensen denken in plaats van wat mensen zien, zijn er enkele andere technieken die we kunnen gebruiken. Er zijn bepaalde apparaten die je misschien kent uit een medische context die hersenactiviteit kunnen lezen, zoals fMRI- en EEG-apparatuur.


Deze hersenscanners worden tegenwoordig door neuromarketers gebruikt om naar de hersenen van mensen te kijken om zo verleidelijke advertenties, websites en verpakkingen te maken die op de koopknoppen van de klant drukken. Dat klinkt misschien een beetje onethisch, maar het is veel minder eng dan het lijkt.


Het betekent gewoon dat wetenschappers vrij wereldwijd kunnen lezen of consumenten een product wel of niet leuk vinden, of ze meer zin hebben om een ​​product te benaderen of te vermijden, of dat ze opgewonden of verveeld raken door een bepaalde advertentie. Lijkt veel op het soort dingen dat je zou vragen in traditioneel marketingonderzoek, toch? Het verwijdert gewoon het proces van opzettelijk nadenken over de antwoorden.


Desalniettemin is dit erg nuttige informatie voor de marketeer. Het kan hen helpen producten te maken die de consument echt aanspreken, en het kan consumenten helpen producten te krijgen waar ze blij van worden.


Het meten van deze variabelen met EEG-scans om hersengolven te analyseren, levert een grote temporele resolutie op, wat betekent dat de effecten van een bepaalde stimulus op hersenactiviteit met ongelooflijke snelheid kunnen worden afgelezen. Dit is bijvoorbeeld erg handig om te analyseren welke exacte sequenties in een commercial als positief worden beschouwd en welke niet.


Het ontbreekt echter aan een goede ruimtelijke resolutie, wat betekent dat de bron van het door het EEG geregistreerde hersensignaal moeilijk exact in de hersenen te lokaliseren is. Integendeel, fMRI-scans bieden een geweldige ruimtelijke, maar slechte temporele resolutie. Dit betekent dat we duidelijk kunnen zien wat er in de hersenen gebeurt, maar we weten niet echt wat de oorzaak is.

Neuromarketingtechniek # 3: Het Zit Allemaal In De Glimlach: Gezichtscodering


Je hoeft niet in de hersenen van mensen te kijken om te meten wat ze echt voelen. De wetenschap heeft ons geleerd dat we ook veel van hun gezichten kunnen leren.


Het idee dat we kunnen leren van onze gezichtsuitdrukkingen is een oud idee, daterend uit Charles Darwin in 1872. Het is sindsdien grondig onderzocht door talrijke psychologen; met belangrijke bijdragen van Paul Ekman. Maar hoe gebruiken we deze kennis in ons voordeel in marketing?


In dezelfde lijn als apparatuur om de hersenen en onze blik te meten, zijn er ook sensoren die aan het gezicht kunnen worden bevestigd en kleine spierbewegingen kunnen meten. Wanneer we bepaalde emoties vertonen, zoals glimlachen, gebruiken we specifieke spieren om dit te bereiken. Hetzelfde principe is van toepassing op andere emoties, zoals woede of verrassing.


Een lichte uitdrukking van een vage glimlach betekent natuurlijk niet altijd dat iemand gelukkig is. Maar het punt is dat apparatuur voor gezichtscodering subtiele, vaak onbewuste, reacties kan meten op stimuli die informatie bevatten over hoe we ons ergens over voelen. Nog beter, het kan voorspellen welk gedrag de genoemde uitdrukkingen zal volgen.

Neuromarketingtechniek # 4: Aanraken, Ruiken, Zien En Horen: Sensorische Marketing


In tegenstelling tot onderzoeksgeoriënteerde methoden zoals die we hierboven bespraken, zijn er meer praktische vormen van neuromarketing die consumenten een duwtje in de goede richting geven. We kunnen in bestaande bevindingen en principes duiken om marketing effectiever te maken. Een goed voorbeeld hiervan in de detailhandel is sensorische marketing.


Er zijn verschillende vormen van sensorische marketing, zoals aanraking , geluid of geur , en ze zijn bedoeld om een ​​merkpubliek te beïnvloeden door middel van sensorische stimulatie. Is het dus echt mogelijk dat mensen simpelweg aan iets ruiken, meer producten kopen? Soms.


Met emotionele producten zoals die verkocht worden in een modewinkel, zal een beetje aangename geuren klanten een geheel nieuwe ervaring geven en zullen producten exclusiever en luxer overkomen. Vrij neutrale omgevingen zoals hardware- of kantoorwinkels zijn echter beter af om merkbare geuren te beperken.


En hoe zit het met geluid? Het blijkt dat consumenten meer aandacht zullen besteden aan lichte voorwerpen wanneer ze meer hoge tonen horen, en meer aan donkere voorwerpen wanneer ze lage tonen horen. Studies hebben aangetoond dat deze subtiele veranderingen in de winkelomgeving behoorlijk dramatische gevolgen kunnen hebben voor de verkoop.

Neuromarketingtechniek # 5: Geestentrucs? Psychologische Methoden


Hoewel alle hierboven genoemde methoden een brug te ver lijken voor de gemiddelde marketingprofessional, zijn er ook enkele puur psychologische ‘trucs’ die het merkpubliek dat zetje geven dat vaak nodig is om een ​​verkoop te doen.


Psychologische technieken kunnen behoorlijk subtiel zijn. Een sprekend voorbeeld, hoewel misschien tegenwoordig meer bekend, is dat alleen het verwijderen van het dollarteken dat voor uw producten wordt vermeld, uw omzet kan verhogen. Het zien van een dollarteken – of voor de Europese lezer, een euroteken – verschuift onbewust de aandacht van mensen naar verlies en niet naar winst.


Natuurlijk krijgen we wel iets wat we willen in ruil voor onze zuurverdiende euro’s of dollars, maar het is toch een beetje vervelend dat we überhaupt geld uitgeven. Het verwijderen van het bord werkt ook echt, omdat uit onderzoek is gebleken dat mensen aanzienlijk meer geld uitgeven aan producten en voedsel als er geen geldbordje is.


Er zijn veel van dit soort duwtjes die mensen op heel subtiele manieren beïnvloeden. Wist je dat mensen eerder gezonde menu-opties kiezen wanneer ze aan de linkerkant van het menu worden weergegeven en ongezonde items aan de rechterkant? Of dat grote, open ruimtes in luxe winkels geassocieerd worden met een hoge sociale status?


Alle hierboven besproken methoden bieden neuromarketers nuttige en waardevolle tools en inzichten. Maar niet alle methoden zijn in alle contexten effectief. De sleutel is te weten wanneer je welke technieken moet gebruiken. Om meer bruikbare inzichten te krijgen over neuromarketing, hoe u deze kunt gebruiken en om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends in het veld, moet u zich abonneren op New Neuromarketing.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format