Het Hooters-Effect: Hoe Goed Uitziende Serveersters Onze Smaakpapillen Beïnvloeden

2 min


140

Neuromarketing principe:Verwachtingen veroorzaakt door een goed uitziende ober / serveerster beïnvloeden de beleving van het etenToepassing:Goed eten moet worden geserveerd door een aantrekkelijke serveerster, bij voorkeur als het gaat om mannen met een lage cognitie

Van Marylou’s Coffee tot Hooters – bij veel eet- en restaurantconcepten zit het bovengemiddelde uiterlijk van het bedienend personeel diep in hun merk-DNA verankerd.

Maar werkt het ook echt? Genieten we echt beter van ons eten als het ons wordt aangereikt door iemand die hoog op de aantrekkelijkheidsladder staat?

Een recent psychologisch onderzoeksprogramma – met een indrukwekkend aantal van 5 onderzoeken – dook in op deze vraag. De onderzoekers onderzochten op welke manieren de aantrekkelijkheid van serveersters overgaat in smaakverwachtingen en genot.

Hun resultaten zullen u misschien verrassen.

Schoonheid Verandert Onze Smaak – Maar Niet Altijd Op De Meest Wenselijke Manier

De psychologen ontdekten dat aantrekkelijke serveersters inderdaad onze smaakbeleving veranderen, maar niet altijd in de gewenste richting.

Op basis van de standaard ‘wat mooi is, is goed vooringenomenheid’, zou je verwachten dat aantrekkelijk personeel het eten gewoon beter laat smaken. Dit is echter niet wat de onderzoekers vonden.

Interessant genoeg leidde elke studie tot dezelfde conclusie: een aantrekkelijke serveerster zorgt er gewoon voor dat alles wat in onze mond zit, extremer smaakt. Met andere woorden, goed eten wordt heerlijk, terwijl een middelmatige maaltijd verandert in een misselijkmakend slechte spoeling.

De implicatie is duidelijk. Als het restaurant trots is op zijn buitengewoon aantrekkelijke personeel, moet de chef er alles aan doen om ze recht te doen met een passend smakelijk gerecht. Zo niet, dan zal de knappe serveerster de bittere nasmaak van imperfectie alleen maar opfleuren. Gewoon smakende gerechten worden beter geserveerd door een eenvoudig ogende ober.

De Psychologie Achter Het Hooters-Effect

Het Hooters-effect komt voort uit het oeroude psychologische principe van ontkenning van verwachtingen. In plaats van te vertrouwen op de objectieve waarde van een ervaring, gebruiken we onze verwachtingen als maatstaf waaraan de ervaring wordt afgemeten. Als een bepaalde ervaring niet aan onze verwachtingen voldoet, hebben we de neiging om aan de andere kant van het spectrum naar een conclusie te springen.

In dit geval dient de aantrekkelijke serveerster als verwachtingsanker, wat aangeeft dat er goed eten op tafel komt. Als de smaak op zijn beurt niet aan deze verwachtingen voldoet, wordt de resulterende eetervaring nog erger.

De Smaakpapillen Van Niemand Worden Zo Gemakkelijk Beïnvloed

Wees niet bang dat aantrekkelijk personeel het plezier van uw volgende restaurantbezoek zal verpesten. De kans is groot dat u zich niet zo gemakkelijk laat beïnvloeden.

Allereerst trad het effect alleen op bij mannen. Vrouwen leken immuun voor de aantrekkelijkheid van het personeel. Ten tweede bleven individuen die over het algemeen gemotiveerd zijn en in staat zijn om dieper na te denken – wetenschappelijk ‘hoge behoefte aan cognitie’-individuen genoemd – ook onaangeroerd. Anders gezegd, het effect komt tot zijn recht in een omgeving gevuld met hersenloze vaten testosteron. Ja, Hooters had altijd gelijk.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format