Hoe Sensorische Marketingtactieken Te Gebruiken Om Onweerstaanbare Merken Te Creëren

4 min


142

Neuromarketing principe:Soms voelt het oppervlak of de verpakking van een product anders aan in uw handen dan uw ogen zouden verwachten. Dit doet wonderen voor merken met een opwindende persoonlijkheid, maar niet voor merken die geassocieerd worden met een oprechte persoonlijkheid.Toepassing:Bij oprechte merken: zicht en aanraking op één lijn brengen (sensorische match). Voor opwindende merken: zicht en aanraking niet op één lijn (sensorische mismatch).

Tegenwoordig zijn de meest succesvolle merken degene die gevoelens en emoties overbrengen. Door zintuigen te prikkelen (zoals zien, horen, proeven) worden emoties overgebracht en wordt leren gestimuleerd. Dit is erg effectief, omdat onze zintuigen direct verbonden zijn met het limbische deel van onze hersenen dat verantwoordelijk is voor herinneringen, gevoelens, plezier en emoties.

Wanneer een merk meerdere zintuigen prikkelt, zullen we het merk dieper ervaren en er op een dieper emotioneel niveau mee verbinden. Sensory branding is een vorm van marketing die alle zintuigen prikkelt in relatie tot het merk. Dit artikel geeft u richtlijnen om sensorische marketing succesvol te implementeren voor uw merk.

Menselijke Zintuigen Kunnen Voor De Gek Gehouden Worden

Sensory branding wordt vooral gebruikt om de zintuigen van uw klant aan te spreken: zien, ruiken, klinken, proeven en voelen. Om sensorische marketing te begrijpen, is het belangrijk om wat meer te weten over hoe perceptie en consumptie verband houden.

De meeste producten bevatten op zijn minst visuele en haptische informatie, 
en doen dit in tijdelijke volgorde – dat wil zeggen dat consumenten eerst een product zien en vervolgens 
via aanraking met het product communiceren. Dergelijke cross-modale percepties hoeven niet op één lijn te komen en kunnen inderdaad 
vaak conflicteren, bijvoorbeeld tussen geur en smaak of aanraking en geluid. Je kunt denken aan een fles die eruitziet als glas, maar eigenlijk aanvoelt als plastic. Of een koekje dat zoet ruikt, maar zout smaakt.

Bij sensorische marketing is verwachting de motor van succes. De eerste glimp van een product zal verwachtingen scheppen over de vorm, het materiaal, de geur. Als deze verwachtingen niet uitkomen (de verwachting komt niet overeen met je zintuiglijke input), zul je verrast zijn door deze zintuiglijke mismatch. Dit heeft impact op de productervaring: wanneer de ervaring met het product de verwachting overtreft, zullen consumenten de ervaring vaak als positief beoordelen, als de interactie te kort schiet wordt de ervaring vaak als negatief ervaren.

Merkpersoonlijkheid: Oprechte Versus Opwindende Merken

In het licht van merkbeleving heeft sensorische mismatch ook invloed op de merkevaluatie. Consumenten vormen een beeld van een merkpersoonlijkheid wanneer ze met een merk omgaan. Door een merk mensachtige kenmerken te geven, creëren en onderhouden consumenten een intieme relatie met een merk.

Over het algemeen vormen consumenten sterkere relaties met oprechte merken (zoals Hallmark, Volvo, Coca-Cola) dan met opwindende merken (Apple, MTV). In wezen beïnvloedt de persoonlijkheid van een merk hoe zijn acties en gedrag door de klant worden waargenomen. Deze acties kunnen worden afgeleid uit recensies van consumenten, advertenties, ervaringen uit het verleden en van bijzonder belang voor dit artikel, hoe het product eruitziet.

Werkt Sensorische Verrassing? Het Is Een Kwestie Van Merkpersoonlijkheid

Sundar & Noseworthy (2016) onderzochten de effecten van merkpersoonlijkheid op sensorische mismatch. Ze testten de consumptie van producten die visueel waren afgestemd op hoe ze zich voelen (sensorische match: een zak koffie die er zowel uitziet als aanvoelt als jute) en die visueel niet in lijn waren met hoe ze zich voelen ( sensorische mismatch : een zak koffie die eruitziet als jute maar voelt aan als papier). Ze ontdekten dat consumenten sensorische mismatch intuïtief koppelen aan de persoonlijkheid van een merk.

Je zou denken dat wanneer de mismatch negatief is (het materiaal van een jurk ziet eruit als zijde, maar in werkelijkheid is het gemaakt van katoen), een consument een negatieve beoordeling van het product zou moeten hebben. Maar dit is niet altijd het geval. Bij een spannend merk wordt de mismatch soms als positief ervaren. Dit komt omdat consumenten de mismatch als authentieker beschouwen van de opwindende persoonlijkheid van het merk. Sensorische match (aanraking en zicht zijn op elkaar afgestemd) heeft meer de voorkeur voor oprechte merken, omdat de match wordt gezien als authentieker van een oprechte persoonlijkheid. Dit toont aan dat het succes van een bepaalde zintuiglijke marketingtactiek sterk afhangt van hoe consumenten het merk ervaren.

 • Oprechte merkpersoonlijkheid – aanraking en zicht afgestemd – sensorische match.
 • Opwindende merkpersoonlijkheid – aanraking en zicht niet op elkaar afgestemd – sensorische mismatch

Hoe Pas Je Dit Toe?

Als brand manager is het belangrijk om te weten dat de verpakking van uw product en de materialen van uw product niet alleen van invloed zijn op consumptiebeslissingen, maar ook op merkperceptie en merkevaluatie. Afhankelijk van uw merkpersoonlijkheid kunt u ervoor kiezen om uw klant te verrassen (in geval van een spannend merk) of ervoor te zorgen dat uw verpakking niets aan de verbeelding overlaat (oprecht merk).

Oprechte Merken

 • Voorbeelden van oprechte merken: Volvo, Coca-Cola, Hallmark
 • Stem acties af op uw merkpersoonlijkheid:
  • Gewoon
  • Eerlijk
  • Gezond
  • Vrolijk
 • Stem het uiterlijk van het product af op hoe het aanvoelt (een metalen telefoonbumper mag niet aanvoelen als plastic)

Voorbeeldgeval: Een Geur Van Kruidenessenties

Herbal Essences is een voorbeeld van een oprecht merk. Hun merkbelofte is: ‘Breng je haar naar het paradijs’-haar dat net zo lekker ruikt als dat het aanvoelt. In hun advertenties verwijzen ze naar de heerlijke geuren van hun shampoos. Je ziet bloemen, kokosnoten, frisse kleuren en limoenen. Om hun merkbelofte waar te maken, moeten ze de geur van hun producten echt afstemmen op deze advertentie en de productverpakking. Ze moeten ervoor zorgen dat hun shampoo fris ruikt (zoals het paradijs) wanneer klanten het product gebruiken.

nnm-2016-002-kruiden.jpg

Opwindende Merken

 • Voorbeelden van spannende merken: Apple, MTV, Coolblue
 • Stem acties af op uw merkpersoonlijkheid:
  • Gedurfd
  • Pittig
  • Fantasierijk
  • Actueel
 • Verras de klant: zorg dat het product er niet meer uit ziet en aanvoelt:
  • Positieve mismatch (een telefoonbumper die eruitziet als plastic maar een aluminium afwerking heeft die zwaar aanvoelt)
  • Negatieve mismatch (een telefoonbumper die eruitziet als plastic, maar een glazen afwerking heeft die kwetsbaar aanvoelt)

Voorbeeldgeval: BMW

BMW, de ultieme rijmachine. Een voorbeeld van een spannend merk. “BMW creëert rijplezier door de perfecte combinatie van dynamische, sportieve prestaties, baanbrekende innovaties en adembenemend design.” Een opwindend merk, want BMW zou gebaat zijn bij sensorische mismatch. Met de BMWi introduceerden ze een auto die op groene stroom werkt. Een auto die er van buiten heel anders uitziet dan de andere BMW auto’s. De verwachting van de consumenten kan kritiek zijn “Ik hoop dat dit de sportieve prestaties van BMW niet ondermijnt”. Om een ​​positieve sensorische mismatch te creëren, moet BMW ervoor zorgen dat deze auto net zo sportief rijdt als de andere BMW-auto’s.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format