Zes Inspirerende Voorbeelden Van Goed Uitgevoerde Neuromarketing

4 min


121

Nu neuromarketing de laatste jaren steeds populairder is geworden, zijn de voorbeelden van bedrijven die neuromarketing gebruiken behoorlijk divers. Of je nu kiest voor sensorische marketingtechnieken of een architecturale keuze, de mogelijkheden zijn eindeloos – met een beetje creativiteit.


Om enig licht te werpen op het brede scala aan verschillende toepassingen voor neuromarketing, presenteren we in dit artikel zes interessante voorbeelden.

Neuromarketing Voorbeeld 1: Gebruik Van Geluid En Kleur Om Meer Producten Te Verkopen


Sommige neuromarketingtechnieken leiden tot onmiddellijke resultaten . We beginnen met iets dat psychologen en neurowetenschappers al jaren weten, namelijk dat geluid en kleur een grote invloed kunnen hebben op het menselijk brein. Bovendien lijken beeld en geluid sterk met elkaar verweven te zijn.


Muziek met een krachtige bas zorgt ervoor dat mensen onbewust naar donkere objecten kijken, terwijl muziek die meer naar de hoge frequenties neigt de aandacht naar lichte objecten verschuift. Om dit feit in de context van neuromarketing te illustreren, dient dit onderzoek in een supermarkt als een mooi voorbeeld.


Onderzoekers werkten samen met een grote supermarkt om te zien of de verkoop van bananen kon worden beïnvloed door de lichtheid van de schappen en de audiofrequenties te manipuleren. De kleurlichtheid werd gemanipuleerd door zowel witte als zwarte planken te creëren om de bananen op te bewaren.


De audio werd gemanipuleerd door dezelfde supermarktmuziek te mixen met prominente hoge of lage frequenties. De resultaten? Je zou kunnen zeggen dat het ‘bananen’ waren.


Het bleek dat mensen door de hoge muziek bijna twee keer zoveel bananen van de witte plank kochten als van de zwarte plank. Het omgekeerde effect werd gevonden bij laagfrequente muziek en zwarte planken.

Neuromarketing Voorbeeld 2: De Meest Overtuigende Manier Om Schaarste In Advertenties Te Kaderen


Uiteraard wordt neuromarketing ook gebruikt om mensen te beïnvloeden via advertenties . Neuromarketing in advertenties is over het algemeen afhankelijk van meer psychologische concepten om consumenten te overtuigen. Mooie voorbeelden hiervan zijn advertenties met een gelimiteerde oplage zoals een fles cola met speciale verpakking.


Limited editions steunen op het concept van schaarste. Als dingen schaars zijn, willen mensen ze liever kopen omdat ze bang zijn dat het item uitverkocht raakt. Het voelt als een kans die we niet willen missen.


Voor veel marketeers is de kracht van schaarste niets nieuws. Het is een bekend principe, ontleend aan de sociale psychologie. Maar concepten als schaarste hebben meer. Een goede neuromarketer begrijpt de omstandigheden waarin deze concepten het meest effectief zijn.


Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat de manier waarop schaarste-signalen worden ingekaderd ook van belang is. Mensen met een hoge behoefte aan uniciteit horen liever wat ze zullen missen als ze het product niet kopen, terwijl mensen met een lage behoefte aan uniciteit moeten horen wat er te winnen valt als ze het product kopen.

Versterkingsframes zijn zinnen als: “download nu de nieuwe editie”, terwijl verliesframes zinnen zijn als “zorg ervoor dat u de nieuwe editie niet mist”. Aangezien bepaalde merken de neiging hebben om consumenten te bedienen die over het algemeen op zoek zijn naar conformiteit of uniciteit, is het goed om schaarste-signalen af ​​te stemmen op de doelgroep.

Neuromarketing Voorbeeld # 3: Subtiele Beloningen Gebruiken Om Online Consumenten Te Beïnvloeden


Naast adverteren kan neuromarketing ook in de online omgeving van grote waarde zijn. Allerlei e-commerce winkels hebben ontdekt dat het belonen van klanten  een geweldige manier is om ervoor te zorgen dat ze blijven terugkomen. Veel winkels richten zich op uitgestelde beloningen, zoals een bepaald aantal punten dat elke aankoop later kan worden omgezet in shoptegoed.

Hoewel dit een goede strategie is, kan de kracht van beloningen nog effectiever worden gebruikt wanneer beloningen op de lange termijn worden gecombineerd met beloningen op korte termijn. Kortetermijnbeloningen helpen mensen op koers te blijven gedurende de tijd die ze nodig hebben om langetermijndoelen te bereiken.

Maar hoe gebruiken bedrijven deze kennis in hun online webshops? Het zijn vaak de subtielere en misschien over het hoofd geziene details die kortetermijnbeloningen opleveren. Ooit gezien dat een bedrijf je feliciteerde met een vinkje of zelfs ‘geweldige keuze’ uitriep nadat je een artikel in je winkelmandje had gestopt? Of heb je ooit een gratis cadeau gekregen als je voor morgen bestelt? Als je dat deed, was je getuige van een kleine, maar effectieve prestatie van neuromarketing uit de eerste hand.

Neuromarketing Voorbeeld # 4: Een Efficiënt Productontwerpproces Creëren


Zelfs het product en de verpakking zelf kunnen worden ontworpen met slim neuromarketingonderzoek.


Hoewel het handig kan zijn om consumenten te vragen wat ze leuk vinden aan een bepaald product, is het nog beter om het te meten zonder ze direct te vragen. En het werkt voor alle soorten producten. Sommige onderzoekers vergeleken bijvoorbeeld verschillende verpakkingsopties voor zaken als chocoladekoekjes.


Met behulp van eye-tracking en EEG-gegevens kunnen marketeers ontwerpelementen vinden die niet werken; zoals degenen die mensen moeite hebben met lezen of waar ze gewoon niet enthousiast van worden.


En hoewel een aangename chocoladekoekjesverpakking zeker belangrijk is voor ons allemaal, gaan sommige merken nog een stap verder. Bedrijven als Volvo en Hyundai hebben vergelijkbare methoden gebruikt om erachter te komen welke elementen van nieuwe automodellen de consumenten aanspraken; soms zelfs hele secties veranderen op basis van onderzoeksresultaten.

Neuromarketing Voorbeeld # 5: Een Multi-Sensorische Mismatch Creëren


Het is ook mogelijk om neuromarketing tactiek te integreren binnen de totale merk strategie , met het oog op gepercipieerde identiteit van een merk te vergemakkelijken. We zijn allemaal producten en verpakkingen tegengekomen waardoor materiaal op iets anders lijkt. Bijvoorbeeld een plastic hoes die eruitziet als metaal of glas, of een papieren zak die eruitziet alsof hij van linnen is gemaakt.


Veel succesvolle merken betrekken consumenten bij multi-sensorische stimulatie . Dat betekent dat ze een merkbeleving bieden op meer dan alleen visuele aspecten, zoals geur en smaak. Als twee sensorische signalen niet overeenkomen, wordt dit als een mismatch beschouwd.


Hoewel het niet klinkt alsof een consument zo’n mismatch leuk zal vinden, kan het juist in het voordeel van een merk werken als het merk een opwindende persoonlijkheid wil vestigen. Een zintuiglijke mismatch komt voor de meeste consumenten als een verrassing en wordt, afhankelijk van het merk, gezien als authentiek voor de bestaande aard van het product.

Neuromarketing Voorbeeld # 6: Toekomstige Successen Voorspellen Met Neurowetenschappen


Last but not least is een voorbeeld dat de kracht illustreert van het gebruik van moderne neurowetenschappelijke tools om voorspellingen te doen over consumentengedrag. Wat als ik je zou vertellen dat neuromarketing zelfs kan worden gebruikt om te voorspellen welke films grote kaskrakers zullen worden ?


Twee Rotterdamse marketingonderzoekers lieten proefpersonen enkele trailers van films bekijken terwijl ze waren aangesloten op een EEG-headset. Ze kozen later welke van deze films ze thuis zouden willen zien. Ze werden ook gevraagd naar hun voorkeur met betrekking tot de films op basis van de filmtrailers.


Zowel de EEG-gegevens als de zelfrapportagegegevens voorspelden even goed hun individuele filmkeuze. Het interessante feit hier is dat als we naar de resultaten van de kassa kijken, alleen de EEG-gegevens van deze proefpersonen het succes van de film konden voorspellen.


Dit wetende, is het moeilijk voor te stellen wat de grenzen van neuromarketing in de toekomst zijn. Naarmate onderzoekers meer en meer leren over de menselijke psyche in de context van consumentisme, volgen er meer fascinerende en inspirerende voorbeelden van neuromarketing. 
Om ervoor te zorgen dat u de laatste inzichten, trends en onderzoeken op het gebied van neuromarketing niet mist, moet u zich abonneren op New Neuromarketing.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format