Hoe installeer ik een WordPress-thema? (Stapsgewijze handleiding voor beginners)

14 min


137

Wil je een thema in WordPress installeren, maar weet je niet hoe? Maak je geen zorgen! Nadat je dit artikel hebt gelezen, kun je elk type WordPress-thema installeren.

Het installeren van thema’s is misschien niet zo moeilijk als u denkt. Er zijn verschillende methoden om een ​​thema in WordPress te installeren, die hieronder voor u worden besproken. Dus laten we beginnen. 


InhoudsopgaveZich verstoppen

Wat is een WordPress-thema? (Overzicht)

Maar allereerst, wat is precies een WordPress-thema? Een WordPress-thema is een ontwerplay-out die bepaalt hoe uw website er visueel uitziet. U kunt het front-end gedeelte van uw site vormgeven aan de hand van thema’s die uw bezoekers dan te zien krijgen. 

Simpel gezegd, de inhoud van uw site wordt weergegeven volgens het thema dat u kiest. Met andere woorden, het thema dat u op uw site gebruikt, bepaalt hoe uw inhoud online aan de gebruikers wordt weergegeven. 

Het verschillende thema wordt geleverd met verschillende lay-outs. Een thema op basis van een tijdschrift wordt bijvoorbeeld geleverd met een lay-out zodat u artikelen, nieuws, enz. Kunt toevoegen. Evenzo wordt een op eCommerce gebaseerd thema geleverd met functies die het zowel voor de verkoper als voor de koper gemakkelijker maken.

Zo ziet uw site er bijvoorbeeld uit als u het Zakra- thema gebruikt. 

Zakra Theme Demo hoe u een thema in WordPress kunt toevoegen
Zakra-themademo

Dit is natuurlijk maar een voorbeeldpagina. U kunt het verder aanpassen en het uiterlijk naar wens wijzigen. 


Voordat u een thema in WordPress installeert 

Voordat we beginnen met het installeren van de thema’s, bespreken we de dingen waar u voorzichtig mee moet zijn voordat u een nieuw thema installeert.

Bij het installeren van een thema komt het kiezen van het juiste thema op de eerste plaats. Ja, er zijn duizenden gratis thema’s beschikbaar op internet. Niet alle gratis thema’s zijn echter goed voor uw website. Onthoud dat niet alle sites goed gecodeerde gratis thema’s bieden. 

De andere fout die u zou kunnen maken, is dat u niet weet welk type thema u wilt. Er zijn thema’s voor elke site, zoals zakelijke thema’s , fotografiethema’s , medische sitethema’s , blogthema’s en meer. Noem maar op, er zal een thema voor zijn.

Hier zijn een paar tips waarmee u rekening moet houden voordat u een nieuw thema installeert 

WordPress Thema's hoe u een thema in WordPress kunt toevoegen
Opslagplaats voor WordPress.org-thema’s

Nu u weet waar en hoe u het juiste thema kiest, gaan we kijken hoe u die thema’s kunt installeren. 


Hoe installeer ik een WordPress-thema?

Om een ​​nieuw thema te installeren, moet u eerst inloggen op uw WordPress Dashboard .  

Voer uw WordPress-inlog-URL in in dit formaat: ‘uw domeinnaam / wp-login.php’. Stel dat de naam van uw site ‘voorbeeld.com’ is en voer dan ‘ voorbeeld.com/wp-login.php ‘ in. U wordt vervolgens naar uw WordPress-dashboard geleid. 

log in op wordpress dashboard

Laten we nu een nieuw WordPress-thema installeren. Er zijn 3 manieren om een ​​thema in WordPress te installeren.

 1. Een gratis thema installeren via WordPress Admin
 2. Handmatig de gedownloade thema’s uploaden
 3. Met behulp van de FTP-methode

Hier is de volledige uitleg van de verschillende methoden om de WordPress-thema’s te installeren. 


1. Een gratis thema installeren vanaf WordPress Admin  

U kunt deze methode gebruiken om de gratis WordPress-thema’s te installeren die beschikbaar zijn in de themamap van WordPress.org . Volg deze stappen om deze gratis thema’s te installeren. 

Ten eerste, inloggen op uw WordPress dashboard . Hier zie je het admin-gebied met verschillende bedieningsmenu’s aan de linkerkant, zoals Posts, Media, Pagina’s, Plug-ins, Uiterlijk, Instellingen, etc. Navigeer naar ‘ Uiterlijk ‘ en klik vervolgens op de optie ‘ Thema’s ‘. 

Thema-navigatie

Nu zie je de pagina ‘ Thema’s beheren ‘ met een of meer vooraf geïnstalleerde thema’s die zijn ontwikkeld door een team van kernbijdragers van WordPress op WordPress.org. 

Standaard WordPress-thema's hoe u een thema in WordPress kunt toevoegen
Vooraf geïnstalleerde standaard WordPress-thema’s

Als u kiest voor WordPress Auto-Install of One-Click-installatie aangeboden door WordPress-hostingbedrijven , dan kan uw WordPress worden geleverd met een set van hun favoriete thema’s en plug-ins vooraf geïnstalleerd. 

Om een ​​nieuw thema te installeren, moet u op de knop ‘ Nieuw toevoegen ‘ klikken. Deze knop vind je linksboven naast de zoekbalk. Of u kunt op het vak ‘ Nieuw thema toevoegen ‘ klikken na de geïnstalleerde thema’s.

Add New-knop om een ​​thema toe te voegen in WordPress

Op de volgende pagina vind je verschillende thema’s. Deze thema’s worden automatisch geladen vanuit de themarepository van WordPress.org. Hier kunt u eenvoudig het zoekvak gebruiken om een ​​thema te vinden en vervolgens op de knop ‘ Installeren’ klikken.

Als je klaar bent, verandert het in de knop ‘ Activeren ‘. Klik er gewoon op en je bent klaar!

Activeer knop

En dat is het! Het thema is geïnstalleerd en geactiveerd. Als u uw site controleert, ziet u dat de inhoud nu wordt weergegeven volgens uw nieuwe thema.

Meer thema’s verkennen op het dashboard

Soms heb je echter geen vooraf geselecteerd thema of ben je nog op zoek naar opties. Als dit het geval is, kunt u proberen een keuze te maken uit verschillende opties die beschikbaar zijn op WordPress.org. U kunt kiezen tussen aanbevolen, populaire, nieuwste of favoriete thema’s. 

Uitgelicht, Populair, Nieuwste, Favoriete knop
 • Aanbevolen thema’s: sommige thema’s hebben onderscheidende of specifieke kenmerken. 
 • Populaire thema’s: de thema’s die populair zijn en het meest gedownload.
 • Laatste: de nieuwste en gloednieuwe thema’s die beschikbaar zijn in de repository.
 • Favorieten: u kunt zoeken naar de thema’s die u als favoriet hebt gemarkeerd op de WordPress.org-site.
Zoek favoriete themaknop

Om toegang te krijgen tot uw favoriete thema’s heeft u een account nodig op de WordPress.org-site. Als je er eenmaal een hebt, kun je eenvoudig een van de thema’s uit de WordPress.com-repository met een klik aan je favorieten toevoegen.

Favoriete thema

Het functiefilter gebruiken om thema’s te zoeken

U kunt ook de optie Functiefilter gebruiken die beschikbaar is op de pagina Thema’s toevoegen. Hiermee kunt u zoeken naar het exacte type thema dat u wilt. U kunt het onderwerp , de functies en de lay-out van het thema kiezen. 

Feature Filters Option

U kunt nu filters gebruiken om het gewenste type thema te selecteren. Als u klaar bent, klikt u gewoon op ‘ Filters toepassen ‘.  

We hebben bijvoorbeeld ‘Blog’ geselecteerd voor het onderwerp, ‘Aangepaste achtergrond’ voor de functies en ‘Rasterlay-out’ voor de lay-outopties.

Filteroptie toepassen

Je ziet dan alle thema’s die geschikt zijn om te bloggen, de aangepaste achtergrond en rasterlay-out hebben. Hoe makkelijk is dat?

Thema’s voorvertonen vóór installatie

Nadat u een thema voor uw site heeft geselecteerd, kunt u de installatie starten. Maar het is beter om een ​​voorbeeld van het thema te bekijken voordat u het installeert. Met WordPress kun je eenvoudig een voorbeeld van het ontwerp van elk thema bekijken en controleren of je het leuk vindt of niet.

Voor alle thema’s zie je de optie ‘ Voorbeeld ‘ direct naast de optie ‘ Installeren ‘. Of u kunt ook op de optie ‘ Details en voorbeeld ‘ klikken die verschijnt wanneer u over een thema beweegt. 

Themadetails en voorbeeld

Als u op de voorbeeldoptie klikt, kunt u zien hoe uw site er in realtime uitziet. U wordt naar de pagina ‘ Themavoorbeeld ‘ geleid, waar u aan de rechterkant kunt zien hoe uw site eruitziet. En aan de linkerkant zie je een korte beschrijving van het thema. 

Thema voorbeeldpagina

Als je de lay-out leuk vindt, kun je het thema vanaf dezelfde pagina installeren door op de knop ‘ Installeren ‘ boven de themabeschrijving te klikken . 

Installeer het thema vanaf de voorbeeldpagina

Maar zelfs als u een nieuw thema heeft geïnstalleerd, wordt uw inhoud weergegeven volgens uw oude thema. Om dat te veranderen, moet je je nieuw geüploade thema ‘ Activeren ‘.

Nadat u het thema vanaf de pagina ‘Voorbeeldthema’ hebt geïnstalleerd, is er een knop ‘ Activeren ‘ in plaats van een knop ‘ Installeren ‘. Klik daar gewoon op en al uw inhoud wordt weergegeven volgens uw nieuwe thema.

Activeer Thema vanuit Voorbeeld hoe u een thema toevoegt in WordPress

En dat is het. U hebt zojuist een WordPress-thema geïnstalleerd en geactiveerd met behulp van de themafunctie in uw WordPress-beheerder. 


2. Handmatig uploaden van de gedownloade thema’s

Soms hebben de gratis thema’s op WordPress.org niet alle functies die u zoekt. Op die momenten kunt u een premium-thema kopen en het vervolgens op WordPress installeren. U kunt zelfs zelf een aangepast thema maken of iemand inhuren om een ​​thema voor uw site te ontwikkelen. 

In elk van de bovenstaande gevallen moet u de handmatige uploadmethode gebruiken. Simpel gezegd, deze methode wordt gebruikt wanneer u thema’s wilt gebruiken die niet beschikbaar zijn op WordPress.org.

Als voorbeeld laten we u zien hoe u een betaald thema kunt kopen en op uw site kunt installeren. Koop eerst het premiumthema dat u geschikt vindt voor uw site. Denk eraan om betrouwbare sites zoals ThemeGrill , Zakra Theme of de marktplaats ThemeForest te gebruiken . 

Prijzen van ColorMag-thema's

Als u het thema koopt, moet u het themabestand downloaden.

colormag pro-bestand

Het bestand is bijna altijd gecomprimeerd in een .zip- indeling, aangezien dit het formaat is dat wordt geaccepteerd door WordPress. Als het bestand niet is gecomprimeerd, kunt u het eenvoudig zelf zippen.

Om het bestand te zippen, klikt u met de rechtermuisknop op de map met alle themabestanden en navigeert u naar ‘Verzenden naar’ en klikt u op de ‘Gecomprimeerde (gezipte) map’. 

Comprimeer optie

 Volg nu de onderstaande stappen om dit thema te installeren. 

Upload en installeer het gekochte WordPress-thema op uw site

Nu je thema in de gecomprimeerde map staat, kun je het uploaden en op je site installeren. Log eerst in op uw WordPress-dashboard. Navigeer vervolgens vanuit de menu’s aan de linkerkant naar ‘ Uiterlijk >> Thema’s ‘. 

Op de volgende pagina ziet u al uw vooraf geïnstalleerde en standaardthema’s. En klik bovenaan op de knop ‘ Nieuw toevoegen ‘. Omdat u de zoekfunctie niet kunt gebruiken om het gedownloade thema te vinden, moet u op de knop ‘ Thema uploaden ‘ klikken.

Thema-knop uploaden

Wanneer je op de uploadthema-knop klikt, krijg je de optie ‘ Bestand kiezen ‘. Er is ook een bericht boven de optie ‘Bestand kiezen’ dat u alleen .zip-bestanden kunt uploaden, die we eerder noemden. 

Als uw bestand klaar is, kunt u op de knop ‘ Bestand kiezen ‘ klikken en het bestand zoeken. Klik vervolgens op de knop ‘ Nu installeren ‘. Het installeren van het thema duurt even. 

Upload een themabestand

Vergeet na installatie niet op de knop ‘ Activeren ‘ te klikken. Gefeliciteerd! Je hebt een andere methode geleerd om een ​​WordPress-thema te installeren.


3. Installeer met behulp van de FTP-methode

Laten we u waarschuwen dat deze methode misschien een beetje ingewikkeld is voor beginners. 

Soms zijn de gedownloade bestanden groter en kan het moeilijk zijn om ze te installeren met de uploadmethode. In die situatie heb je FTP nodig om het thema te installeren. 

FTP (File-Transfer Protocol) is het meest gebruikte protocol om veilig bestanden over te dragen tussen client en server op het computernetwerk. Het biedt ook bestandstoegang en bestandsbeheerfuncties. 

FTP

Download vóór het installatieproces het thema van uw keuze en zorg ervoor dat het is uitgepakt. Nu kunt u de volgende stappen uitvoeren om het thema met FTP te installeren.

Download een FTP-client. FTP-clients is een programma waarmee u verbinding kunt maken met het hostingaccount en handmatig bestanden kunt verplaatsen. Enkele bekende FTP-clients zijn FileZilla, WinSCP, Cyberduck, etc. 

cPanel FTP-accounts

De volgende stap is het verkrijgen van uw FTP-inloggegevens. U kunt die krijgen via uw webhost. Log in op uw cPanel en navigeer vervolgens naar Bestanden >> FTP-accounts en maak een FTP-account aan. U moet een gebruikersnaam en wachtwoord opgeven om uw account aan te maken.

FTP-account toevoegen hoe u een thema in WordPress kunt toevoegen

Zodra het account is aangemaakt, opent u uw geïnstalleerde FTP-client ( in ons geval FileZilla ) en voert u uw inloggegevens in. Voer gewoon uw domeinnaam , gebruikersnaam, wachtwoord in en klik op ‘ Quickconnect ‘.

Maak snel verbinding met FTP

Dan zul je zien dat de pagina in tweeën is verdeeld. De rechterkant is uw serverkant en de linkerkant is uw lokale kant . Aan de linkerkant vind je je lokale bestanden inclusief het thema dat je hebt gedownload. 

thema's map serverzijde

Navigeer nu aan de rechterkant naar de map public_html >> wp-content >> themes . Sleep vervolgens de map met de themabestanden van uw linkerkant naar de themamap aan de rechterkant. Het kan even duren om alle bestanden te verplaatsen.

Upload thema naar FTP

Zodra het thema is geüpload, gaat u naar uw WordPress-beheerder. Navigeer naar Uiterlijk >> Thema’s . Je vindt het thema dat je hebt geüpload via FTP. Activeer dat thema en bouw uw WordPress-site. 

activeer het geüploade thema

4. Een kindthema installeren 

Een child-thema is een thema dat is gemaakt om een ​​bepaald thema te wijzigen en meer functionaliteit toe te voegen. Het thema dat u hebt gewijzigd om het child-thema te maken, staat bekend als het hoofdthema.

Het installeren van een child-thema is in principe hetzelfde als het handmatig uploaden van een thema. Hier is wat u moet doen.

Het eerste dat u moet doen, is het child-themabestand downloaden. Vervolgens logt u in op uw WordPress-dashboard. Navigeer nu naar Uiterlijk >> Thema’s en klik op de knop ‘ Nieuw toevoegen ‘. 

Nieuwe knop toevoegen

Klik hier bovenaan op de knop ‘ Thema uploaden ‘.

Thema-optie uploaden

Klik op de knop ‘ Bladeren ‘ en kies het child-thema dat u heeft gedownload. Klik vervolgens op ‘ Nu installeren ‘. Wacht net als voorheen tot het is geïnstalleerd en klik vervolgens op ‘ Activeren ‘.


Uw thema bijgewerkt houden naar de nieuwste versie 

Het is altijd een verstandige beslissing om uw thema bij te werken. Een voor de hand liggende reden hiervoor is om ervoor te zorgen dat uw thema de nieuwste versie van WordPress ondersteunt.

Bovendien stellen verouderde thema’s uw site ook bloot aan beveiligingsproblemen en kwetsbaarheden. Uit een rapport van Sucuri bleek dat op basis van hun gegevens het hebben van verouderde componenten de belangrijkste oorzaak van malware-infecties was.

Het helpt ook om uw website compatibel te maken met alle browsers en de nieuwste versies van mobiele apparaten. Door uw thema’s bij te werken, houdt u gelijke tred met de technologie.

Nu u weet dat het belangrijk is om uw thema’s bij te werken, zijn hier de twee manieren waarop u uw thema’s kunt bijwerken.  

 1. Werk de geïnstalleerde thema’s bij vanuit het Dashboard
 2. Download en upload de bijgewerkte versie handmatig

Voordat u uw thema’s bijwerkt, moet u altijd een back-up maken van uw sitebestanden en gegevens, zodat u uw gegevens niet kwijtraakt als er iets misgaat.


1. Werk de geïnstalleerde thema’s bij vanuit het Dashboard

WordPress geeft je de mogelijkheid om de thema’s afzonderlijk bij te werken of alle verouderde tegelijk bij te werken.

Om alle verouderde thema’s bij te werken, ga je eerst naar je WordPress-dashboard. Klik in de menu’s aan de linkerkant op ‘Updates’. Er is een klein pictogram dat u het aantal beschikbare updates laat zien.

Updates beschikbaar in Dashboard voor het toevoegen van een thema in wordpress

Wanneer u op de optie klikt, wordt u naar de pagina geleid waar u alle thema’s met nieuwere versies ziet. Naast thema’s kunt u vanaf hier ook plug-ins en zelfs de WordPress-software zelf bijwerken.

Nu kunt u gewoon het thema bijwerken dat u wilt bijwerken of alle thema’s selecteren en ze allemaal tegelijk bijwerken. 

Update Thema's Optie

Een andere methode is om uw thema’s afzonderlijk bij te werken. Navigeer vanuit uw dashboard naar ‘ Uiterlijk >> Thema’s ‘. Voor de verouderde thema’s staat bovenaan een bericht ‘ Nieuwe versie beschikbaar’. Nu bijwerken ‘. 

Beheer thema's

Om bij te werken, klikt u eenvoudig op ‘ Nu bijwerken ‘ en uw thema wordt bijgewerkt. 

Als je wat details over de update wilt, kun je die hier ook vinden. In plaats van op de optie ‘ Nu bijwerken ‘ te klikken , plaatst u de muisaanwijzer op het thema en klikt u op de knop ‘ Themadetails ‘ die verschijnt.

Thema Details hoe u een thema in WordPress kunt toevoegen

U kunt zien welke versie u heeft geïnstalleerd en welke versie nu beschikbaar is. Ook enkele korte beschrijvingen van het thema. Om het thema bij te werken, kunt u hier op de knop ‘ Nu bijwerken ‘ klikken. 

Update Page hoe u een thema in WordPress kunt toevoegen

En zo werk je geïnstalleerde thema’s bij vanuit je dashboard. 


2. Download en upload de bijgewerkte versie handmatig

De bovenstaande methode is om de thema’s bij te werken vanuit de officiële repository. U moet uw premiumthema’s echter ook regelmatig bijwerken. Hier leest u hoe u dat kunt doen.

Begin met het downloaden van de nieuwste versie van het thema dat u wilt bijwerken. Volg daarna de volgende stappen: 

 • Ga naar je WordPress-dashboard en ga naar Uiterlijk >> Thema’s . 
 • Klik vervolgens op de volgende pagina op de optie ‘ Nieuw toevoegen ‘. 
 • Klik daarna op ‘ Thema uploaden ‘. En upload de nieuwste versie van uw thema. 

Als u een eerdere versie van WordPress dan 5.5. Gebruikt, kunt u een probleem tegenkomen dat zegt ‘de map bestaat al’. Om het probleem op te lossen, moet u uw site bijwerken naar de nieuwste versie.

Als je een oplossing wilt voor de oude versie van WordPress, moet je FTP gebruiken .

 • Schakel een ander thema in dan het thema dat u wilt bijwerken en log vervolgens in op FTP.
 • Navigeer naar public_html >> wp-content >> themamap en verwijder de oudere versie van het thema.
 • Sleep de map met de nieuwste versie van uw thema en voeg deze toe aan de themamap.
 • Navigeer vanuit uw dashboard naar Vormgeving >> Thema’s, zoek het thema dat u heeft geüpload en klik op de knop ‘ Activeren ‘. 

Gevolgtrekking 

Dat waren de verschillende methoden die u kunt gebruiken om uw WordPress-thema’s te installeren en bij te werken. Het is supergemakkelijk om te doen en uw site ziet er in een mum van tijd fantastisch uit. Voordat u begint, zijn hier enkele thema’s die we u aanraden te proberen te installeren:

 Zakra is een super veelzijdig multifunctioneel thema met een heleboel geweldige demo’s die je kunt bekijken. Voor nieuws- en tijdschriftwebsites is ColorMag een populaire keuze. Als u op zoek bent naar een manier om een ​​online winkel een kickstart te geven, dan kunt u met eStore niet fout gaan .

Dit zijn gratis thema’s en hebben alle functionaliteit die u nodig heeft om een ​​goede website te bouwen. U kunt deze thema’s downloaden en ook de premiumversies van deze thema’s kopen van sites zoals Zakra Theme en ThemeGrill.com .

Dat is het einde van dit artikel. Ik hoop dat dit artikel nuttig voor je was en dat je een nieuw thema in je WordPress hebt kunnen installeren. Als u suggesties en vragen heeft, kunt u hieronder reageren. 


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Countdown
The Classic Internet Countdowns
Open List
Submit your own item and vote up for the best submission
Ranked List
Upvote or downvote to decide the best list item
Meme
Upload your own images to make custom memes
Video
Youtube, Vimeo or Vine Embeds
Audio
Soundcloud or Mixcloud Embeds
Image
Photo or GIF
Gif
GIF format