Hoe een restaurant bestelsysteem te maken (afhaalsysteem) - Start online verkopen in de coronavirus lockdown - DeLaatbusiness
betekenis chatbot

Hoe een restaurant bestelsysteem te maken (afhaalsysteem) – Start online verkopen in de coronavirus lockdown

12 min


165
Dummy image 6 gratis internet marketing ebooks, klik hier voor download

Over de hele wereld hebben miljoenen restaurants hun deuren gesloten om de COVID-19 coronavirusinfectie te bestrijden. In de meeste landen kunnen restaurants nog steeds afhaalmaaltijden verkopen. Als u nog geen restaurant bestelsysteem hebt, dan wilt u meteen online gaan verkopen. Online afhaalmaaltijden bestellen zal helpen uw restaurant om de coronavirus crisis te overleven, het verstrekken van essentiële voedselvoorziening tijdens de lockdown.

Als u dit leest, dan bent u waarschijnlijk op zoek naar een snelle manier voor uw restaurant om te beginnen met de verkoop van voedsel online – hetzij voor thuisbezorging of lokale collectie. Ik ga je laten zien hoe je een website voor het bestellen van eten maakt. Je leert hoe je een online bestelsysteem voor een restaurant maakt, compleet met bestelformulier en bezorgslots.

Het zal er ongeveer zo uitzien:

WooCommerce restaurant plugin

We doen het met WordPress, ‘s werelds toonaangevende open source content management systeem. Dit geeft u volledige controle over uw bestelsysteem voor levensmiddelen. Maak je geen zorgen als je nog nooit een website hebt opgezet. Je hebt geen technische knowhow nodig – ik zal stapsgewijze schriftelijke instructies geven, plus een videotutorial waar je me zien die het allemaal instelt.

Wat u nodig hebt om restaurant online bestellen in te stellen

We bouwen het online bestelsysteem voor afhaalmaaltijden met enkele van de beste tools die beschikbaar zijn:

 • WordPress (free)The world’s leading content management system. This gives you full control over the content of your website. You can create pages, add images and more – all without writing a single line of code.
 • WooCommerce (free)The world’s most popular e-commerce platform. Adding WooCommerce converts your WordPress site into a fully featured restaurant e-commerce website. You can add products, set delivery areas and costs, take payment online, and more.
 • Kinsta (paid)Alle websites moeten beschikbaar worden gesteld op de website. Kinsta is ons aanbevolen webhostingbedrijf en houdt uw website online en loopt soepel. (Als je liever je eigen hostingbedrijf kiest, is dat prima – alles in deze tutorial werkt met elke webhost.)
 • WooCommerce Restaurant Bestellen (betaald)Een online restaurant bestelsysteem werkt het beste wanneer uw menu wordt vermeld in een snelle een-pagina maaltijd bestelformulier. Daar heb je de WooCommerce Restaurant Ordering plugin voor nodig.
 • WooCommerce Openingstijden en gekozen tijden (betaald)Met deze plug-in kunnen klanten een maaltijdbezorgdatum en -tijdslot kiezen, zodat alle online bestellingen binnen de openingstijden en capaciteit van uw restaurant vallen.

Waarom WordPress?

WooCommerce restaurant website ordering

Er zijn vele redenen waarom WordPress – gebruikt naast de plugins die ik heb genoemd – is het beste restaurant online bestellen platform:

 • Bespaar geld – Als u een gehost bestelsysteem voor afhaalmaaltijden van derden gebruikt, zoals Uber Eats en Just Eat, wordt een fors percentage in opdracht van ELKE voedseloder in rekening gebracht. Dit komt neer op vele duizenden dollars binnenkort. Door het hosten van uw eigen website voor het bezorgen van levensmiddelen, betaalt u een klein bedrag aan hosting- en softwarekosten, maar dit is veel minder dan gehoste oplossingen en de basissoftware blijft voor altijd gratis.
 • Je hebt de controle : in tegenstelling tot Uber Eats en Just Eat ben je eigenaar van je bestelplatform voor restaurants. De oplossing beschreven in deze tutorial is een open source voedsel bestellen systeem, waardoor het flexibel en toekomstbestendig. U het ontwerp aanpassen aan de branding van uw restaurant en u bent voor altijd eigenaar van uw gegevens.
 • Volledig uitgerust – Als ‘s werelds toonaangevende e-commerceplatform, wordt WooCommerce vooraf gebouwd met bijna alles wat u nodig hebt, waaronder online betaling (door PayPal, creditcard of contant levering), voorraadbeheer, omzetbelasting, leveringskosten en meer. Als dat nog niet genoeg is, zijn er letterlijk duizenden plug-ins beschikbaar om extra functies toe te voegen.
 • Beginnersvriendelijk – Het creëren van een online bestelsysteem voor restaurants klinkt eng, maar dat is het echt niet! Alle tools in deze tutorial zijn ideaal voor beginners.

Zoals u zien, is het de perfecte manier om elektronische bestellingen voor elk restaurant in te stellen. Vervolgens zal ik u vertellen hoe u een online bestelsysteem voor levensmiddelen maken.

Kan ik bestellen via eten toevoegen aan mijn bestaande restaurantwebsite?

Als u al een WordPress restaurant website en gewoon wilt een voedsel bestellen systeem toe te voegen, dat is prima. Installeer gewoon de gratis WooCommerce-plug-in via Plug-ins → Add New en ga direct naar sectie 2.

Als uw hoofdwebsite niet op WordPress draait, moet u een WordPress-site instellen voor het bestelsysteem voor levensmiddelen. U de twee sites eenvoudig aan elkaar koppelen, zodat klanten zich tussen hen kunnen verplaatsen. Of nog beter, schakel je hele restaurant website naar WordPress!

1. Webhosting instellen en WordPress installeren

Eerst moet je de basiswebsite maken op een hostingaccount.

Als u nog niet beschikt over web hosting gesorteerd, dan adviseer ik Kinsta. Ze zijn een beheerde WordPress-host die het ongelooflijk eenvoudig maakt om uw restaurantwebsite te maken en te onderhouden. Uw bestelsysteem voor levensmiddelen is veilig en snel te laden – essentieel wanneer u online verkoopt.

Als u een ander hostingbedrijf wilt gebruiken voor uw restaurantwebsite, is dat prima. Gebruik gewoon hun documentatie om de basiswebsite te maken en de gratis WordPress- en WooCommerce-plug-ins te installeren.

Klik in uw Kinsta-account op de knop ‘Site toevoegen’ en vul de informatie indien nodig in:

 • Selecteer eerst ‘WordPress installeren’.
 • Voer de domeinnaam in die u voor de website wilt gebruiken. Als je er nog geen hebt gekozen, laat dit dan leeg. U uw restaurant bestellen website met tijdelijke domeinnaam Kinsta’s, en ik zal u vertellen hoe je een permanente website adres te krijgen in sectie 7.
 • Naam van deze site – dit zal verschijnen in uw lijst van sites op Kinsta.
 • Locatie – kies een locatie dicht bij u. Uw website laadt het snelst voor bezoekers in de buurt van deze.
 • WordPress site titel – dit zal verschijnen in de rechterbovenhoek van uw website (tenzij u ervoor kiest om een afbeelding logo uploaden).
 • WordPress admin gebruikersnaam, wachtwoord en e-mail – kies de informatie die u zal gebruiken om in te loggen op het WordPress Dashboard waar u uw restaurant website bewerken.
 • Tot slot vink je de vakjes aan om WooCommerce en Yoast SEOte installeren, maar niet multisite.

Wacht daarna een paar minuten tot de site is voltooid. U vervolgens op het tabblad ‘Domeinen’ in Kinsta klikken en op de link naar het WordPress-dashboard klikken.

Set up Kinsta

Nu is uw basiswebsite opgezet en is het tijd om het geautomatiseerde bestelsysteem voor restaurants toe te voegen!

2. Voeg e-commerce toe aan uw restaurantwebsite

Setup WooCommerce

Vervolgens is het tijd om WooCommerce in te stellen. Dit is de e-commerce deel van uw online restaurant bestellen systeem en biedt de winkelwagen functies. Bijvoorbeeld de mogelijkheid om elk item op uw voedselmenu toe te voegen als producten; online betalen; en kosten voor verzending en belasting.

Klik op de link ‘Plugins’ aan de linkerkant van de WordPress admin. Zoek de ‘WooCommerce’-plug-in en klik op ‘Activeren’.

Vervolgens wordt u meegenomen naar de Wizard WooCommerce Setup. Volg de instructies op het scherm om de essentiële onderdelen van uw e-commerce faciliteit in te stellen. Hier zijn enkele tips over welke instellingen te kiezen voor een online restaurant bestellen systeem?

 • Storefront of Delicio thema – een WordPress thema controleert het ontwerp en de styling van uw website, dat wil zeggen hoe het eruit ziet. U elk WordPress-thema gebruiken dat WooCommerce ondersteunt. Als u wilt aan de slag zo snel mogelijk en zal blij zijn met een schone, moderne en eenvoudige ontwerp, dan adviseer ik het aanvinken van de doos om de Storefront thema te installeren. Dit gratis WordPress-thema is eenvoudig te gebruiken en houdt uw website voor het bestellen van eten licht en gemakkelijk te onderhouden. Als alternatief is het restaurantthema Van Delicio speciaal gebouwd voor restaurants en ontworpen om te werken met WooCommerce Restaurant Bestellen(bekijk demo).
 • Betaalmethoden – als een minimum, adviseer ik PayPal. Voer gewoon het e-mailadres in dat u gebruikt om u aan te melden bij PayPal en u online betalingen doen! Als u creditcardbetalingen zonder PayPal wilt uitvoeren, stelt u een Stripe-account in en schakelt u de stripe-betalingsoptie in. Voor het bestellen van afhaalmaaltijden u ook de optie ‘Onder rembours’ inschakelen.
 • Verzendopties – als u verzendkosten in rekening brengt, schakelt u de verzending met een vast tarief in en voegt u verzendkosten toe. Besteed hier niet te lang aan, want we zullen dit in stap 6 hieronder in meer detail configureren.

Zodra u klaar bent, klikt u op de knop om terug te keren naar het WordPress-dashboard.

3. Voeg uw voedselmenu toe

De volgende stap is om elk voedsel uit uw papieren menu als een WooCommerce-product. We doen dit in 2 fasen:

3a. Categorieën maken voor uw online restaurantmenu

U de voedingsmiddelen in elke categorie afzonderlijk vermelden op uw bestelformulier voor levensmiddelen. De meeste restaurants maken een categorie voor elk deel van hun papieren menu, bijvoorbeeld voorgerechten, hoofdgerechten, desserts, kinderen, bijgerechten, drankjes, enz.

Ga naar Producten → Categorieën en maak zoveel categorieën als je wilt.

Add WooCommerce product category

3b. Voeg uw voedsel toe als WooCommerce-producten

Vervolgens is het tijd om elk voedsel toe te voegen als een product. Ga naar Producten → Nieuw toevoegen en vul de informatie in het scherm Nieuw product toevoegen in:

Add restaurant menu items as WooCommerce products

Enkele tips:

 • Houd het zo eenvoudig mogelijk. De titel en prijs zijn verplicht, en al het andere is optioneel. Ik raad ook aan om een categorie te selecteren, zodat u uw restaurant bestelsysteem logisch structureren. U een korte en lange beschrijving toevoegen als u deze wilt weergeven in uw online bestelformulier voor levensmiddelen.
 • U de velden voor productbeschrijvingen gebruiken om nuttige informatie over uw voedsel vast te leggen. Dit is handig voor het weergeven van gezondheids- of dieetinformatie zoals ‘Glutenvrij’, ‘Gezond’, ‘Zuivelvrij’, ‘Bevat Noten’, ‘Vegan’ of ‘Vegetarisch’.
 • Als u een keuze aan opties voor een gerecht – bijvoorbeeld kleine en grote opties voor een pizza – dan u dit doen met productvariaties:
  1. In plaats van ‘Eenvoudig product’ (standaard) selecteert u ‘Variabel product’ in de vervolgkeuzelijst boven aan de sectie ‘Productgegevens’.
  2. Klik nu op het tabblad ‘Variaties’. Open de vervolgkeuzelijst Variatie toevoegen, selecteer ‘Variaties maken van alle kenmerken’ en klik op Ok (negeer de waarschuwing die wordt weergegeven). Hiermee wordt een variatie gemaakt voor elke combinatie van kenmerken die u in de vorige stap hebt gemaakt.
  3. Open elke variant en voeg een prijs toe.
 • Variaties verschijnen in een lightbox wanneer iemand klikt op een voedingsartikel in het online bestelformulier. Als u liever een basisprijs voor elk gerecht instelt en klanten een of meer extra’s laat selecteren, moet u deze toevoegen met de plug-in productinvoegtoepassingen. Hiermee u selectievakjes toevoegen aan uw bestelformulier voor levensmiddelen. Bijvoorbeeld, als u extra sauzen of pizza toppings dan klanten kunnen aanvinken zo veel als ze willen. Elke optie zal toevoegen aan de prijs van de pizza.
WooCommerce Restaurant Ordering Variations & Add-Ons lightbox

Dit online pizza bestelformulier maakt gebruik van een combinatie van productvariaties en add-ons om een scala aan opties aan te bieden.

Herhaal het proces totdat u klaar bent met het toevoegen van al uw voedingsmiddelen als producten.

Create variations

4. Maak een pagina voor het bestellen van eten met WooCommerce Restaurant Bestellen

WooCommerce Restaurant Ordering cropped

Nu komt het spannende stukje! Het is tijd om uw online restaurant bestelsysteem tot leven te zien komen aan de voorkant van uw food delivery website. Daar hebben we de WooCommerce Restaurant Ordering plugin voor nodig, dus haal het nu:

WooCommerce Restaurant bestellenDe perfecte eten bestellen vorm plugin voor elk restaurant website. Snelle 10-minuten setup, love it of je geld terug!Download de Plug-in

4a. WooCommerce Restaurant bestellen instellen

Wanneer u WooCommerce Restaurant Bestellen koopt, ontvangt u een e-mail met een downloadlink en licentiesleutel.

 1. Download het zip-bestand en ga vervolgens naar Plug-ins → Nieuw toevoegen in de WordPress-beheerder.
 2. Upload het WooCommerce Restaurant Het zip-bestand bestellen en activeren.
 3. Klik op de link ‘Instellingen’ naast de WooCommerce Restaurant Ordering plugin in uw lijst met plug-ins.
 4. Voer uw licentiesleutel in en activeer deze.
 5. Ga nu door de instellingen van het WooCommerce Restaurant Bestellen en configureer uw maaltijdbestelformulieren. U het instellen zoals u wilt, inclusief het kiezen van het aantal kolommen en de informatie die u wilt opnemen.
 6. Wanneer u klaar bent, slaat u uw wijzigingen op.

4b. Bekijk uw restaurantbestelpagina

Klik nu op de link ‘Pagina’s’ links van de WordPress-beheerder en zoek een nieuwe pagina genaamd ‘Restaurant bestellen’. (U de naam wijzigen naar alles wat u wilt.)

Bekijk de pagina, en je ziet een mooie lijst van uw menu, gedeeld per categorie:

WooCommerce Restaurant Ordering plugin
De plug-in maakt automatisch een bestelpagina voor eten

De exacte styling is afhankelijk van uw WordPress-thema, dus de formulieren voor de bestelling van het eten passen perfect bij de rest van uw site.

De WooCommerce Restaurant Bestellen plugin wordt ook geleverd met een shortcode die u gebruiken om specifieke categorieën op verschillende locaties op uw site te vermelden. Op die manier kan elk bestelformulier anders zijn als je dat wilt!

Flexible food order form WooCommerce plugin

4c. Uw restaurantwebsite structureren

Nu u klaar bent met het maken van het bestelformulier voor levensmiddelen, is het tijd om het op te nemen in de algemene structuur van de website. Dit helpt klanten om het gemakkelijk te vinden. Er zijn twee manieren om dit te doen:

 • Stel het in als de startpagina – Ga in de WordPress-beheerder naar Instellingen → Lezen en selecteer de pagina voor het bestellen van levensmiddelen als startpagina.
 • Voeg het toe aan het websitemenu – Als u de bestelpagina voor eten niet als uw homepage wilt gebruiken, is dat prima. Ga in plaats daarvan naar → menu’s en maak een navigatiemenu voor uw website. Voeg alle pagina’s toe die u in het menu wilt weergeven, zoals het bestelformulier voor het eten, de winkelwagen en alle andere pagina’s die u hebt gemaakt. Vink het juiste vakje onder aan de pagina aan om het in te stellen als uw primaire menu. Deze links verschijnen aan de bovenkant van het scherm, zodat bezoekers gemakkelijk hun weg kunnen vinden.
Add to the website menu

5. Het opzetten van scheepvaartzones en restaurantbezorggebieden

Toen we eerder de WooCommerce Setup Wizard deden, hebben we een aantal basisinstellingen voor verzending toegevoegd. Laten we voortbouwen op deze volgende, zodat mensen alleen eten kunnen bestellen voor levering binnen het juiste gebied.

Als u gewoon leveren aan een enkel gebied, en zal dezelfde verzendkosten in rekening brengen voor elk, dan heb je slechts een verzendzone. Als u de verzendkosten wilt wijzigen, afhankelijk van het gebied, hebt u meerdere verzendzones nodig.

 1. Ga naar WooCommerce → Instellingen → verzending.
 2. Klik op ‘Verzendzone toevoegen’.
 3. Voeg een ‘Zonenaam’ toe en selecteer je land onder ‘Zoneregio’s’ en klik op de ‘Limiet tot specifieke ZIP/postcodes’.
 4. Voer nu de postcodes of postcodes voor dit leveringsgebied in.
 5. Klik vervolgens op ‘Verzendmethode toevoegen’ en voeg een of meer bezorgopties toe voor deze zone. Deze worden weergegeven op de betaalpagina. De keuzes zijn:
  • Vast tarief – Kosten een vaste verzendkosten voor elke bestelling,
  • Gratis verzending – Bied gratis verzending aan. Als u wilt, u een minimale bestelwaarde instellen voordat gratis verzending beschikbaar komt.
  • Lokale pick-up – Laat klanten hun bestelling ophalen bij uw restaurant.
 6. Herhaal deze stappen voor elke verzendzone.

Tip: Zorg ervoor dat u het verzendgebied op de betaalpagina beperkt, maar ook uw gebruikers teleurstelt door uw bezorggebied elders op de site duidelijk te vermelden. Vermeld het bijvoorbeeld op de bestelpagina voor eten.

6. Openingstijden en levertijden/ ophaaltijden instellen

Alle geautomatiseerde restaurantbestelsystemen moeten de verwachtingen van hun klanten rond levertijden beheren. U dit doen met de WooCommerce-openingsuren en gekozen tijden-plug-in.

 1. Wanneer u de plugin koopt, ontvangt u een e-mail met de downloadkoppeling voor de plug-in.
 2. Ga naar Plug-ins → Nieuw toevoegen en upload de plug-in en activeer deze vervolgens.
 3. Ga vervolgens naar WooCommerce → openingstijden en ga door de verschillende tabbladen om uw leveringsdata en tijdslots te configureren. Voor een website voor het bestellen van levensmiddelen wilt u waarschijnlijk de volgende functies gebruiken:
  • Stel uw openingstijden in – bijvoorbeeld als u gesloten bent op maandag, u de bezorgsleuven op maandag uitschakelen. U ook tijdsblokken (bijvoorbeeld per uur of een half uur) en openingstijden toevoegen.
  • Voeg leveringsdatums en tijdslots toe : voeg leveringsslots toe die de manier weerspiegelen waarop u uw leveringen structureert.
  • Stel een maximum aantal leveringen per sleuf in – help de keukencapaciteit te beheren door een limiet van het aantal bestellingen per leveringssleuf toe te voegen.

7. Een adres van de restaurantwebsite ophalen

Nu is uw restaurant bestellen website compleet! De laatste stap is om het een goede website adres / domeinnaam, bijvoorbeeld myrestaurant.com.

Als u nog geen domeinnaam hebt, u er een kopen bij elke domeinnaamregistrar, bijvoorbeeld Namecheap of 123-Reg. Zodra u dat hebt gedaan, u als volgt naar uw website naar uw domeinnaam linken:

 1. Log in op uw webhostingaccount (bijvoorbeeld bij Kinsta)en zoek het IP-adres voor uw website. In Kinsta staat dit op het tabblad ‘Info’ – plaats de muisaanwijzer boven ‘Site IP-adres’ en klik op ‘Kopiëren’.Kinsta IP address
 2. Log nu in bij uw domeinnaamregistrar en zoek de geavanceerde DNS-instellingen.
 3. Zoek de hoofd-A-record (aangegeven door een lege, een @ of *) en stel deze in op het IP-adres waar uw website zich bevindt.
  Advanced DNS point domain name to website
 4. Terug in uw webhostingaccount (bijvoorbeeld Kinsta), voeg het domein toe. Het exacte proces is afhankelijk van uw host en in Kinsta is dit op het tabblad ‘Domeinen’. Voeg de www- en niet-www-versies van het domein toe.
  Add Kinsta domain
 5. Tot slot, wacht een paar uur en uw website zal live gaan op het domein! Als u problemen krijgen, vraag dan uw webhost om hulp.

8. Start uw website voor het bestellen van voltooide levensmiddelen

Tot slot is het tijd om live te gaan en online voedselbestellingen aan te nemen. Volg de stappen in onze go-live checklisten begin met het promoten van uw nieuwe online restaurantsysteem voor het publiek!

Wanneer u een bestelling ontvangt, ontvangt u een e-mail, zodat u beginnen met het bereiden van het voedsel en het naar de bezorger brengen. Als u dit wilt automatiseren, zijn er verschillende WooCommerce SMS-meldingen en WooCommerce-plug-ins voor cloudafdrukken die u gebruiken om automatisch nieuwe voedselorders naar de keuken te verzenden.

Maak uw eigen restaurant bestelsysteem

Online restaurant order form

De COVID-19 crisis verandert ons leven op manieren die we nooit voor mogelijk hadden gehouden. Het heeft alle industrieën getroffen en maakt een enorm verschil in hoe restaurants moeten werken om de komende maanden te overleven. Zelfs als u nooit eerder afhaaldiensten hebt aangeboden, is dit nu een noodzaak – en geautomatiseerd online bestellen kan helpen om de druk te verlichten.

Zoals u zien, is het verrassend eenvoudig om een restaurant bestelsysteem te creëren. Door uw eigen website voor het bestellen van eten te bouwen, krijgt u volledige controle en eigendom – en het kost een fractie van de prijs van platforms van derden, zoals Uber Eats.

Om aan de slag te gaan, heb je het:

Volg de stappen in deze zelfstudie om alles in te stellen en begin vandaag nog met het accepteren van online bestellingen voor het bezorgen van levensmiddelen.


Erwin@delaatbusiness.com
Dag, Hulp nodig met internet marketing of websites maken? neem dan contact op

0 Comments

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *